Έντονο άρωμα Βουλής στη συνέλευση των εισαγγελέων

Έντονο άρωμα Βουλής στη συνέλευση των εισαγγελέων

Αντιπαραθέσεις του υπουργού Δικαιοσύνες Χαράλαμπου Αθανασίου, της βουλευτού του ΣΥΡΙΖΑ Ζωής Κωνσταντοπούλου, του προέδρου των Ανεξάρτητων Ελλήνων Παναγιώτη Καμμένου και της Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου Ευτέρπης Κουτζαμάνη

Έντονο άρωμα Βουλής στη συνέλευση των εισαγγελέων
Έντονο άρωμα Βουλής είχε η σημερινή γενική συνέλευση των μελών της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος, λόγω τον αντιπαραθέσεων και των διαξιφισμών μεταξύ του υπουργού Δικαιοσύνες Χαράλαμπου Αθανασίου,  της βουλευτού του ΣΥΡΙΖΑ Ζωής Κωνσταντοπούλου, του προέδρου των Ανεξάρτητων Ελλήνων Παναγιώτη Καμμένου και της Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου Ευτέρπης Κουτζαμάνη, αλλά και άλλων  πολιτικών και μη προσώπων.

Ειδικότερα, ο υπουργός Δικαιοσύνης Χαράλαμπος Αθανασίου επανέλαβε ότι «το Δημόσιο δεν αρνείται τις οφειλές του στους δικαστές αλλά αδυνατεί να τις καταβάλλει σε αυτήν την φάση».  Μάλιστα τόνισε ότι λυπάται και στενοχωριέται για την κατάσταση αυτή και  κάλεσε τους δικαστές να σταθούν δίπλα στη χώρα και να κάνουν υπομονή.

Παράλληλα. ο κ. Αθανασίου χαρακτήρισε υπερβολικές κάποιες παρατηρήσεις όπως για παράδειγμα τα περί τιμωρίας των δικαστών και ασέβεια σε δικαστικές αποφάσεις τονίζοντας  ότι «είναι άλλο η αδυναμία σεβασμού και εκπλήρωσης μιας απόφασης και άλλο η ασέβεια».

Επισήμανε, δε, ότι πρόκειται για μία κρίσιμη χρονική συγκυρία καθώς η χώρα σιγά σιγά βγαίνει από την κρίση και οι επόμενοι μήνες είναι καθοριστικοί.  

Τραγική χαρακτήρισε την κατάσταση στο επίπεδο του έμψυχου υλικού των δικαστηρίων, καθώς ενώ στις υπόλοιπες Ευρωπαϊκές χώρες η αναλογία δικαστών και δικαστικών υπαλλήλων είναι «ένα προς ένα» στην χώρας μας η αναλογία είναι ένας δικαστής προς 0,60 υπάλληλο.
Κλείσιμο

Από την πλευρά της η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ευτέρπη Κουτζαμάνη τόνσιε και αυτή ότι ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα, ιδιαίτερα της Ποινικής Δικαιοσύνης, είναι η βραδύτητα απονομής η οποία ορισμένοι επισημαίνουν πως έχει φτάσει στα όρια την αρνησιδικίας. 

«Οι επιπτώσεις είναι εμφανείς παντού»., ανέφερε η ανωτάτη εισαγγελική λειτουργός  αναγνωρίζοντας πως  ναι μεν έχουν γίνει αρκετά βήματα από τη πολιτεία για την επίλυση του προβλήματος ωστόσο πρέπει να γίνουν κι άλλα.

«Η λύση είναι συνισταμένη πολλών παραγόντων. Χρειάζονται και μέτρα της πολιτείας και συστράτευση των φορέων που εμπλέκονται», υπογράμμισε χαρακτηριστικά.

Επίσης,  η κυρία  Κουτζαμάνη επισήμανε ότι  ένα από τα προβλήματα στην  απονομή της Δικαιοσύνης, είναι ο μεγάλος αριθμός αναβολών ζητώντας στο σημείο αυτό τη συνεργασία των Δικηγορικών  Συλλόγων.

Επανέλαβε η κυρία Κουτζαμάνη την αναγκαιότητα επιμήκυνσης του ωραρίου των δικαστηρίων κατά 2 με 3 ώρες, επισημαίνοντας ότι οι δικηγόροι πρέπει να μην οχυρώνονται πίσω από την απόφαση της Ολομέλειας των πρόεδρων των Δικηγορικών Συλλόγων του κράτους που δεν επιδέχεται την επιμήκυνση του ωραρίου.

Ο πρόεδρος της Ολομέλειας των πρόεδρων των Δικηγορικών Συλλόγων και πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών Βασίλης Αλεξανδρής απαντώντας στην κυρία Κουτζαμάνη για το ζήτημα του ωραρίου που έθεσε δεσμεύτηκε ότι θα προτείνει στην Ολομέλεια να ανασταλεί για 5 μήνες η απόφαση για την μη παράταση του ωραρίου, έτσι ώστε  να καταδειχθεί ότι η καθυστέρηση στην απονομή της Δικαιοσύνης δε οφείλεται στο ωράριο, αλλά στα πολλαπλά προβλήματα στο χώρο της Δικαιοσύνης, όπως είναι οι ελλείψεις σε έμψυχο υλικό, η κτιριακή ανεπάρκεια, η έλλειψη μηχανολογικού εξοπλισμού, κ.λπ.

Ωστόσο παρεξήγηση προκάλεσε η πρότασή της κυρίας Κουτζαμάνη για μείωση, όπου αυτό είναι εφικτό, «των αδειών επαπειλούμενης κύησης» καθώς η ραγδαία  αύξηση του αριθμού των αδειών αυτών προκαλούν τεράστια προβλήματα στην λειτουργία των δικαστηρίων, την στιγμή που η πλειοψηφία των εισαγγελέων είναι γυναίκες.

Στο πλαίσιο αυτό εξέφρασε την παράκληση προς τις γυναίκες συναδέλφους της, εφόσον αυτό είναι δυνατόν, αντί να λαμβάνουν «άδειες επαπειλούμενης κύησης»  να ζητήσουν από τους προϊσταμένους  να κάνουν την διεκπεραίωση δικογραφιών στο σπίτι τους.

Να σημειωθεί ότι η «άδεια επαπειλούμενης κύησης» δεν έχει ουδεμία σχέση με την  υποχρεωτική άδεια κύησης, αλλά είναι άδεια που χορηγείται ως ένα στάδιο προετοιμασίας προς κύηση, λόγω κάποιον προβλημάτων.
Όμως, το φαινόμενο της χορήγησης των αδειών αυτής της μορφής έχει λάβει διαστάσεις «επιδημίας» και γίνεται μεγάλη αδικαιολόγητη εκμετάλλευση που δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.

 
Αντιπαράθεση Χαράλαμπου Αθανασίου και Ζωής Κωνσταντοπούλου
 
Κατά τον χαιρετισμό της  η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ. Ζωή Κωνσταντοπούλου, ζήτησε σεβασμό των δικαστικών αποφάσεων καθώς όπως είπε αυτό συνιστά και σεβασμό στην ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης και του Συντάγματος.

Ενδεικτικά ανάφερε ότι «Το Σύνταγμα δεν είναι σύνθημα» και προσέθεσε:  «Η φαλκίδευση της δικαστικής και εισαγγελικής λειτουργίας προσβάλει το αίσθημα δικαίου των πολιτών. Υπάρχει έλλειψη σοβαρότητας στη νομοθέτηση. Αυτό που συμβαίνει είναι φαλκίδευση της ποινικής διαδικασίας»,

Για ακόμη μια φορά η κυρία Κωνσατντοπούλου αναφέρθηκε και στην μη εξέταση της δικογραφίας για την υπόθεση των υποβρυχίων  που αφορούσε των αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης και πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελο Βενιζέλο και τον τέως υπουργό Οικονομικών Κωνσταντίνο Παπακωνσταντίνου, ενώ υποστήριξε πως μεθοδεύεται ευμενέστατη μεταχείριση για τους καταχραστές του Δημοσίου, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «δεν μπορεί να υπάρχει πάντα αμνηστίας και ασυλία  για κυβερνητικά πρόσωπα και ημετέρους».

Ο υπουργός Δικαιοσύνης δευτερολογώντας απάντησε στην κυρία Κωνσταντοπούλου για την αναφορά της στην των υποβρυχίων  και την πορεία των ενεργειών της.

Αναλυτικότερα, ο κ. Αθανασίου για την υπόθεση των υποβρυχιών σημείωσε ότι η ευθύνη του αντιπροέδρου της Κυβέρνησης κρίθηκε από την βουλή που κατέληξε ότι δεν έχει ευθύνη ενώ σχετικά με την καθυστέρηση διαβίβασης της δικογραφίας στη Βουλή και το κλείσιμο αυτής, επισήμανε ότι η Βουλή διέκοψε  τις εργασίες λόγω Ευρωεκλογών.

Παράλληλα, η κυρία Κωνσταντοπούλου αναφερόμενη στον Νίκο Ρωμανό επισήμανε: «Του δόθηκε το δικαίωμα των εξετάσεων όντας προσωρινά κρατούμενος. Αυτή η εξουθένωση και η αξίωση συνθλιβεί έναν νέο άνθρωπο με τρομακτικό βίωμα τη δολοφονία του φίλου του μπροστά στα μάτια του από αστυνομικό. Η πολιτεία και η Δικαιοσύνη δεν μπορεί να τον εξουθενώσει για να αποδείξει ότι τον εξουσιάζει. Θα είναι παράδειγμα πάνω στο οποίο θα εκτονωθεί η όποια εξουσία».

Η βουλευτής της αξιωματικής αντιπολίτευσης  έκανε λόγο για θάψιμο στα συρτάρια δικογραφιών, που αφορούν υπουργούς και δεν διαβιβάζονται στην Βουλή.  Με μόνη εξαίρεση αυτή της λίστας Λαγκάρντ.

Οι θέσεις  της κυρίας Κωνσταντοπούλου  προκάλεσαν κατ΄ επανάληψη τις απαντήσεις και διευκρινήσεις τόσο του υπουργού Δικαιοσύνης όσο και της κυρίας Κουτζαμάνη. Η τελευταία παρείχε διευκρινήσεις ως την «άδεια της  επαπειλούμενης κύησης» και για την παράταση του ωραρίου των δικαστηρίων.

Συγκριμένα, ως προς την  ατιμωρησία των υπουργών ο κ. Αθανασίου είπε ότι πρέπει να αλλάξει ο νόμος περί   ευθύνης ευθύνες υπουργών αλλά χρειάζεται συνταγματική αναθεώρηση. 

Ως προς τον μη σεβασμό των δικαστικών αποφάσεων τόνισε ο υπουργός Δικαιοσύνης ότι η Κυβέρνηση θέλει να δώσει τα χρήματα στους δικαστές άλλωστε είπε «αν επεδείκνυε ασέβεια δεν θα έκανε τον νόμο».

Μάλιστα, τόνισε ο κ. Αθανασίου ότι ποτέ ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ψήφισε για τα αναδρομικά των δικαστών,  ενώ υπενθύμισε ότι Π. Σκουρλέτης στη Βουλή είπε ότι το κόμμα του θα ψηφίσει λευκό διότι δεν μπορούν δικαστές παρά το δίκαιο αίτημα τους να έχουν ευνοϊκότερη μεταχείριση σε σχέση με άλλους εργαζόμενους.

Στην κύρια Κωνσταντοπούλου απάντησε και η  κυρία Κουτζαμάνη σχετικά με όσα ανέφερε για τις «άδειες της  επαπειλούμενης κύησης», λέγοντας: «Δεν θέλω να περιορίσω τα δικαιώματα των εργαζόμενων. Όλοι γνωρίζουν στο δικαστικό σώμα ότι έχουν αυξηθεί οι «άδειες επαπειλούμενης κύησης». Ειδικά στην επαρχία υπάρχει πολύ μεγάλο πρόβλημα. Αυτό που είπα είναι να βοηθήσουν πέρνοντας δικογραφίες στο σπίτι».

Για την καθυστέρηση στη διαβίβαση δικογραφίας των υποβρυχίων διευκρίνισε η κυρία Κουτζαμάνη  ότι μόλις έρχονται οι δικογραφίες χρεώνονται σε αντεισαγγελείς ωστόσο από 18 εισαγγελικούς λειτουργούς μόνο οι 11 αναλαμβάνουν υποθέσεις και όχι οι υπόλοιποι αφού έχουν άλλες υποχρεώσεις

«Αν ο συνάδελφος την κράτησε 40 ημέρες τόσο ήθελε για να την επεξεργαστεί. Η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου δεν εξετάζει πότε θα κλείσει ή θα ανοίξει η Βουλή».

Όμως, επανήλθε στο βήμα η κυρία   Κωνσταντοπούλου και ανταπαντώντας στον κ. Αθανασίου είπε ότι η Ολομέλεια της Βουλής δεν ασχολήθηκε με την υπόθεση υποβρυχίων παρόλο που η Εισαγγελία Διαφθοράς διαβίβασε την δικογραφία ζητώντας να διευρενηθούν τυχών ποινικές ευθύνες Βενιζέλου και Παπακωνσταντίνου.

Και ο κ Αθανασίου της ανταπάντησε:  «Δεν υπήρξε καμία εξέταση και κανένα εισαγγελικό πόρισμα. Το όνομα και μόνο υπουργού υποχρεώνει τους εισαγγελείς να διαβιβάσουν μία δικογραφία στη Βουλή».

Εξάλλου ο κ. Αλεξανδρής πρότεινε να γίνει διάλογος για τα προβλήματα στην απονομή της Δικαιοσύνης, και επανέλαβε ότι πρέπει να υπάρξει ένας διάλογος μεταξύ δικηγορικών Συλλόγων και δικαστικών Ενώσεων.


Κωνσταντίνος Τζαβέλλας πρόεδρος Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος

 
Όχι και με τα καλύτερα χρώματα περίγραψε  την σημερινή κατάσταση στη Ποινική Δικαιοσύνη  ο  πρόεδρος της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος Κωνσταντίνος Τζαβέλλας κατά την ομιλία του στην 30η  ετήσια  τακτική γενική συνέλευση των μελών της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος (ΕΕΕ).

Κατ' αρχάς ο κ. Τζαβέλλας επισήμανε ότι παρότι από την ίδρυση της ΕΕΕ έχουν περάσει 30 ολόκληρα χρόνια, «ελάχιστες, από τις αναγνωρισμένες παθογένειες του συστήματος απονομής της Δικαιοσύνης, αποκαταστάθηκαν».

Αναφερόμενος στην ποινικοποίηση των κοινωνικών συμπεριφορών και στην ευκαιριακή νομοθέτηση, ο πρόεδρος της ΕΕΕ, χαρακτήρισε «εξαιρετικά βαριά και δυσκίνητη διαδικασία απονομής της Ποινικής Δικαιοσύνης».

Παράλληλα, ο κ. Τζαβέλλας τόνισε:

«Η εξακολούθηση της αφειδούς ποινικοποίησης παραβατικών κοινωνικών συμπεριφορών: Η Πολιτεία, προκειμένου να αντιμετωπίσει την αδυναμία της δημόσιας διοίκησης, να εφαρμόσει τις προβλέψεις και απαιτήσεις των εκάστοτε νόμων, επιλέγει, σταθερά, να ποινικοποιεί συμπεριφορές των κοινωνών, που είναι αντίθετες με τις προβλέψεις αυτές ή παρεμβάλλουν εμπόδια στην εφαρμογή τους. Η επιλογή, όμως, αυτή, στοχεύοντας στην αναγωγή, σε ποινικά αδικήματα, κυρίως, συμπεριφορών μη εκπλήρωσης οικονομικών υποχρεώσεων των κοινωνών, έναντι της Πολιτείας και των φορέων της, κατακλύζει τα πινάκια των ποινικών δικαστηρίων και ανατρέπει κάθε προϋπολογισμό σώφρονος διαχείρισης σοβαρών εκκρεμών και αμιγώς ποινικών υποθέσεων, που απαιτούν άμεση προώθηση σε ακροατήριο και εκδίκαση, από τον ίδιο υπάρχοντα αριθμό δικαστικών λειτουργών και δικαστικών υπαλλήλων, με τις ίδιες υφιστάμενες ανεπαρκείς υλικοτεχνικές υποδομές».

Οριακή χαρακτήρισε την σημερινή κατάσταση ο κ. Τζαβέλλας και υπογράμμισε:
«Προσωρινά κρατούμενοι κατηγορούμενοι, για σοβαρότατα κακουργήματα, αποφυλακίζονται, λόγω συμπλήρωσης του 18μήνου της προσωρινής κράτησής τους, χωρίς, μέχρι τότε, να έχει καταστεί δυνατή, η ολοκλήρωση της δίκης τους, με την έκδοση δικαστικής απόφασης. Μόνη η αγωνία και η προσπάθεια των συναδέλφων, που είναι επιφορτισμένοι με τον έγκαιρο προσδιορισμό των σχετικών υποθέσεων, προς εκδίκαση και την ολοκλήρωση των σχετικών δικών, πριν την συμπλήρωση του ανωτάτου ορίου της προσωρινής κράτησης, δεν είναι αρκετή, αν δεν συνοδεύεται, από τη λήψη, από πλευράς Πολιτείας, των αναγκαίων κατάλληλων μέτρων και ρυθμίσεων, που θα στοχεύουν, αφενός μεν, στην επίσπευση της προδικασίας και κύριας διαδικασίας και αφετέρου, στην εξασφάλιση, τόσο των κατάλληλων δικαστικών αιθουσών, για τη διεξαγωγή των σχετικών δικών, υπό συνθήκες ασφάλειας, όσο και συνθηκών ταχείας εκδίκασης των εν λόγω σοβαρών υποθέσεων».

Τέλος,   συνοψίζοντας  τα προβλήματα στην Ποινική Δικαιοσύνης ο κ. Τζαβέλλας ανέφερε τα εξής: 

1. Η εξακολούθηση της αφειδούς ποινικοποίησης παραβατικών κοινωνικών συμπεριφορών λόγω αδυναμίας της πολιτείας να εντατικοποιήσει τους ελέγχους.
2. Η εξαιρετικά «βαριά» και δυσκίνητη διαδικασία απονομής της ποινικής δικαιοσύνης
3. Η υποχρέωση πλήρους γραπτής αιτιολόγησης των δικαστικών πράξεων
4. Η έλλειψη πρόβλεψης επαρκών αυτοτελών ελεγκτικών – ανακριτικών μηχανισμών της ίδιας της δικαιοσύνης, τουλάχιστον, για όλες τις μείζονος σημασίας ποινικές υποθέσεις.
5. Ο δυσανάλογος, προς την ποιότητα και ποσότητα των προς εκδίκαση ποινικών υποθέσων, αριθμός των υπηρετούντων, στις Εισαγγελίες Εφετών και Πρωτοδικών, Εισαγγελέων.
6. Η συνήθης, μεγάλη χρονική διάρκεια των – όλο και περισσότερο αυξανόμενων - πολύπλοκων ποινικών δικών, αρμοδιότητος, κυρίως, των Εφετείων Κακουργημάτων, που αφορούν, είτε τα επονομαζόμενα «σκάνδαλα», είτε υποθέσεις, με πολλούς κατηγορουμένους, για σοβαρά εγκλήματα, η εκδίκαση των οποίων, έχει, ως αποτέλεσμα, πέραν της τακτικής και μόνιμης αποκλειστικής απασχόλησης, επί μακρό χρονικό διάστημα, των συμμετεχόντων, σ’ αυτές, Δικαστών και Εισαγγελέων, την επιβάρυνση των λοιπών, μη συμμετεχόντων στις δίκες αυτές.
7. Οι επαναλαμβανόμενες αναβολές εκδίκασης των υποθέσεων, στα ακροατήρια των ποινικών δικαστηρίων
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Δείτε Επίσης