Οι ΗΠΑ «ναρκοθετούν» τις διαπραγματεύσεις για το Σκοπιανό

Αναστάτωση προκάλεσε στα ανώτερα κλιμάκια της ελληνικής κυβέρνησης η ευθεία παρέμβαση των Ηνωμένων Πολιτειών στο Σκοπιανό. Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύονται σήμερα σε μερίδα του Τύπου, αμερικανικές διπλωματικές πηγές κάλεσαν την Αθήνα και τα Σκόπια να συνεχίσουν τις διαπραγματεύσεις για τη διευθέτηση της εκκρεμότητας του ονόματος σε επίπεδο κορυφής («top level» ήταν η έκφραση που χρησιμοποίησε η αμερικανική πηγή). Η τοποθέτηση του αξιωματούχου της Ουάσινγκτον ερμηνεύθηκε ως αμερικανική

Αναστάτωση προκάλεσε στα ανώτερα κλιμάκια της ελληνικής κυβέρνησης η ευθεία παρέμβαση των Ηνωμένων Πολιτειών στο Σκοπιανό. Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύονται σήμερα σε μερίδα του Τύπου, αμερικανικές διπλωματικές πηγές κάλεσαν την Αθήνα και τα Σκόπια να συνεχίσουν τις διαπραγματεύσεις για τη διευθέτηση της εκκρεμότητας του ονόματος σε επίπεδο κορυφής («top level» ήταν η έκφραση που χρησιμοποίησε η αμερικανική πηγή). Η τοποθέτηση του αξιωματούχου της Ουάσινγκτον ερμηνεύθηκε ως αμερικανική «προτροπή» για εμπλοκή στις συνομιλίες των δύο πρωθυπουργών κυρίων Κώστα Καραμανλή και Νίκολα Γκρουέφσκι ή των αρμοδίων υπουργών Εξωτερικών κυρίας Ντόρας Μπακογιάννη και κ. Αντόνιο Μιλόσοσκι.

Η ελληνική κυβέρνηση, η οποία δεν είχε εικόνα της προβληθείσας ως «νέας αμερικανικής πρωτοβουλίας για αναβάθμιση του επιπέδου των συνομιλιών», αντέδρασε και ζήτησε διευκρινίσεις από την αμερικανική πρεσβεία στην Αθήνα. «Οι Ηνωμένες Πολιτείες υποστηρίζουν σθεναρά τη διαδικασία υπό τον κ. Νίμιτς ως τον μηχανισμό επίλυσης του θέματος του ονόματος. Τούτο βεβαίως περιλαμβάνει διαβουλεύσεις από τους διαπραγματευτές με την ανώτερη πολιτική ηγεσία σε αμφότερες τις χώρες. «Δεν έχουμε προτείνει καμία άλλη συνάντηση», αναφέρει σε δήλωσή του εκπρόσωπος της αμερικανικής πλευράς.

Με την τοποθέτηση αυτή, η Ουάσινγκτον επιχειρεί να διαψεύσει ότι εργάζεται για την έναρξη διαλόγου μεταξύ των πρωθυπουργών ή των υπουργών Εξωτερικών της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ. Ωστόσο, παράγοντες που συνομιλούν με Αμερικανούς διπλωμάτες επιμένουν ότι η τοποθέτηση του υψηλόβαθμου αξιωματούχου της Ουάσινγκτον ήταν τουλάχιστον «αμφίσημη» και επιδέχεται διαφορετικών αναγνώσεων, διότι η πηγή έκανε λόγο για συζητήσεις σε ανώτατο επίπεδο (top level) μεταξύ της ανώτερης πολιτικής ηγεσίας (senior political leadership) των δύο χωρών.

Η παρέμβαση αυτή αποκαλύπτει τις προθέσεις της Ουάσινγκτον στην εξελισσόμενη διαπραγμάτευση για το όνομα των Σκοπίων.

Το ακόμη εντυπωσιακότερο σημείο της χθεσινής επιλεκτικής ενημέρωσης δημοσιογράφων από την αμερικανική πρεσβεία είναι η αναφορά στην αντίδραση της Ουάσινγκτον αν οι δύο πλευρές καταλήξουν σε αμοιβαίως αποδεκτή λύση. 

Η υψηλόβαθμη διπλωματική πηγή της Ουάσινγκτον απέφυγε να δεσμευτεί ότι σε περίπτωση συμβιβαστικής λύσης η αμερικανική κυβέρνηση θα υιοθετήσει το όνομα που θα συμφωνηθεί και θα ακυρώσει την αναγνώριση της ΠΓΔΜ ως «Δημοκρατία της Μακεδονίας». Η συγκεκριμένη θέση της αμερικανικής διπλωματίας ναρκοθετεί την ουσία της διαπραγμάτευσης και προκαλεί την ενόχληση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών. Αποδεχόμενη τη λύση της διπλής ονομασίας (διατήρηση του συνταγματικού ονόματος «Δημοκρατία της Μακεδονίας» και υιοθέτηση παραλλαγής για χρήση στους διεθνείς οργανισμούς), η κυρία Μπακογιάννη άφησε να εννοηθεί ότι οι τρίτες χώρες που έχουν συνάψει διπλωματικές σχέσεις με τη «Δημοκρατία της Μακεδονίας» θα υποχρεωθούν να αναγνωρίσουν τα Σκόπια με το νέο τους όνομα. Η «υπαναχώρηση» της Ουάσινγκτον που δηλώνει ότι δεν θα ακυρώσει την αναγνώριση της «Δημοκρατίας της Μακεδονίας» δημιουργεί νέα δεδομένα και ακυρώνει επί της ουσίας την έννοια της διαπραγμάτευσης.

«Για ποιο λόγο», σημειώνει έμπειρος διπλωμάτης, «η ελληνική κυβέρνηση να αναζητά κοινά αποδεκτή λύση όταν η Ουάσινγκτον δεν προτίθεται να αποδεχτεί το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων;».

Την ίδια στιγμή η ελληνική και η σκοπιανή κυβέρνηση προετοιμάζονται για τις συνομιλίες υπό τον μεσολαβητή κ. Μάθιου Νίμιτς, οι οποίες ξαναρχίζουν το απόγευμα της Παρασκευής (ώρα Ελλάδος) στη Νέα Υόρκη.

Ακρως ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι ο Αμερικανός διπλωμάτης αποφάσισε την πραγματοποίηση εκ του σύνεγγυς συνομιλιών. Με απλά λόγια, ο κ. Νίμιτς θα έχει χωριστές συναντήσεις με τον Ελληνα (Αδαμάντιος Βασιλάκης) και το Σκοπιανό (Νικολά Ντιμιτρόφ), οι οποίοι θα αναμένουν τις προτάσεις του μεσολαβητή, ευρισκόμενοι σε διαφορετικούς χώρους. Η διαδικασία αυτή δεν έχει καθορισμένο χρονοδιάγραμμα και ενδέχεται να διαρκέσει μέχρι την 6η Μαρτίου, οπότε και οι υπουργοί Εξωτερικών του ΝΑΤΟ θα αποφασίσουν αν θα προσκαλέσουν την ΠΓΔΜ να ενταχθεί στην Ατλαντική Συμμαχία.

Δεδομένης της απόφασης που έχει ληφθεί από την ελληνική κυβέρνηση ότι «μη λύση σημαίνει μη πρόσκληση», οι Αμερικανοί επιδιώκουν την επιβολή συμβιβαστικής λύσης με πρώτο χρονικό σταθμό τη Σύνοδο των 26 Υπουργών Εξωτερικών. Με απλά λόγια, οι συνεχείς διαπραγματεύσεις υπό τον κ. Νίμιτς ενδέχεται να διαρκέσουν από αύριο 29 Φεβρουαρίου και για το επόμενο πενθήμερο χωρίς διακοπή, προκειμένου να «εκβιάσουν» την Ελλάδα και τα Σκόπια για την εξεύρεση λύσης.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr