Και πάλι… στο βάθος βέτο
«Μη λύση σημαίνει μη πρόσκληση». Τη φράση αυτή επανέλαβε και σήμερα από το βήμα της Βουλής ο πρωθυπουργός, εν αναμονή των διαπραγματεύσεων στη Νέα Υόρκη για το ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων. Ο κ. Κώστας Καραμανλής τόνισε στην «Ωρα του πρωθυπουργού» ότι «εάν δεν υπάρξει αμοιβαία κατανόηση και κοινά αποδεκτή λύση, δεν θα υπάρξει πρόσκληση της γειτονικής χώρας στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι». Αφήνοντας, μάλιστα, να διαφανεί λίγο πιο ξεκάθαρα στον ορίζοντα το βέτο της
«Μη λύση σημαίνει μη πρόσκληση». Τη φράση αυτή επανέλαβε και σήμερα από το βήμα της Βουλής ο πρωθυπουργός, εν αναμονή των διαπραγματεύσεων στη Νέα Υόρκη για το ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων. Ο κ. Κώστας Καραμανλής τόνισε στην «Ωρα του πρωθυπουργού» ότι «εάν δεν υπάρξει αμοιβαία κατανόηση και κοινά αποδεκτή λύση, δεν θα υπάρξει πρόσκληση της γειτονικής χώρας στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι». Αφήνοντας, μάλιστα, να διαφανεί λίγο πιο ξεκάθαρα στον ορίζοντα το βέτο της ελληνικής πλευράς, χωρίς και πάλι να χρησιμοποιήσει τη λέξη «βέτο», είπε με νόημα ότι «η ελληνική πλευρά δεν θα στερηθεί ούτε ένα από τα δικαιώματά της και θα εξαντλήσει τις δυνατότητες που έχει», ενώ σημείωσε ότι «η αδιαλλαξία της ΠΓΔΜ κλείνει τον δρόμο στην προοπτική της στους διεθνείς οργανισμούς και την Ευρώπη». Τόνισε, επίσης, ότι «η Ελλάδα έκανε μεγάλα εποικοδομητικά βήματα στο θέμα της λύσης της ονομασίας. Χάραξε, όμως, μια γραμμή, από την οποία δεν κάνει βήμα πίσω».
Ακόμη πιο ξεκάθαρη ήταν για πρώτη φορά η θέση του κ. Καραμανλή για το θέμα της ονομασίας. «Δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή ως λύση η περιγραφή της συνταγματικής κατάστασης στη γειτονική χώρα», είπε ο πρωθυπουργός, αποκλείοντας έτσι οποιαδήποτε ονομασία περιγράφει το πολίτευμα της γειτονικής χώρας (π.χ. «Δημοκρατία της Μακεδονίας»).
Ο πρωθυπουργός επίσης απέκλεισε για μια ακόμη φορά το δημοψήφισμα, παρά τις παραινέσεις του κ. Γιώργου Καρατζαφέρη, λέγοντας ότι «δεν είναι ώρα εντυπωσιασμών που μπορούν να βλάψουν τα συμφέροντά μας».
Αναφερόμενος, εξάλλου, στην υπόθεση των blogs, ο πρωθυπουργός -απαντώντας στις αιτιάσεις του κ. Γιώργου Παπανδρέου για το νομοσχέδιο που προωθεί η κυβέρνηση- είπε μεν ότι είναι δικαίωμα όλων των Ελλήνων, και άρα των χρηστών του Διαδικτύου, η ελεύθερη έκφραση, αλλά απέδωσε τις ρυθμίσεις του νομοσχεδίου στην υποχρέωση που έχει η χώρα μας να ενσωματώσει στο εθνικό της δίκαιο όλες τις διεθνείς συμφωνίες για την καταπολέμηση των εγκλημάτων που τελούνται μέσω του Διαδικτύου.
Εκεί όπου απέφυγε να μπει στην ουσία της υπόθεσης ο πρωθυπουργός ήταν στην ερώτηση του κ. Αλέκου Αλαβάνου για το θέμα Ζαχόπουλου και τον κομματισμό στη δημόσια διοίκηση. Ο κ. Καραμανλής απλώς επανέλαβε ότι η Δικαιοσύνη ερευνά την υπόθεση και μόνο εκείνη θα αποκαλύψει τι κρύβεται, με αποτέλεσμα να δεχθεί τα πυρά του κ. Αλαβάνου. Ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ κάλεσε τον πρωθυπουργό να κάνει την αυτοκριτική του και να εμφανιστεί στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων, ενώ υποστήριξε ότι ο κ. Καραμανλής έχει παραβεί τις συνταγματικές επιταγές που ορίζουν ότι κανένας υπουργός δεν μπορεί να μεταβιβάσει τις αρμοδιότητές του.
Στην ερώτηση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ για την Παιδεία, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι οι μεταρρυθμίσεις της κυβέρνησης προχωρούν απαρέγκλιτα, ενώ για το άρθρο 16 -για το οποίο ο κ. Παπανδρέου είπε πως οι θέσεις του ΠΑΣΟΚ είναι ξεκάθαρες, σε αντίθεση με αυτές της κυβέρνησης και των άλλων κομμάτων- επιτέθηκε στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, λέγοντας και πάλι πως στάθηκε αφορμή για να τορπιλίσει όλη τη διαδικασία της συνταγματικής αναθεώρησης.
Τέλος, στην ερώτηση της κυρίας Αλέκας Παπαρήγα για τις ιδιωτικοποιήσεις των αεροδρομίων, ο πρωθυπουργός απάντησε πως δεν υπάρχει θέμα ιδιωτικοποίησης, αλλά παραδέχθηκε ότι βρίσκεται σε εξέλιξη πρόγραμμα για την αναβάθμιση των περιφερειακών αεροδρομίων με τη σύμπραξη ιδιωτών.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr