Αρχίζει η δίκη για το Βατοπέδι

Αρχίζει η δίκη για το Βατοπέδι

Στο εδώλιο σήμερα Εφραίμ, Αρσένιος, οικογένεια Πελέκη για τις «ιερές ανταλλαγές»

Αρχίζει η δίκη για το Βατοπέδι
Μια από τις πλέον σημαντικές υποθέσεις των τελευταίων ετών που «απείλησε», μάλιστα, την τότε κυβέρνηση του Κώστα Καραμανλή, το αποκαλούμενο σκάνδαλο των «ιερών ανταλλαγών», μπαίνει πλέον στο «μικροσκόπιο»  Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων της Αθήνας.

 Έπειτα από μαραθώνιες δικαστικές έρευνες αλλά και έρευνες επιτροπών της Βουλής, και περίπου έξι χρόνια μετά τις πρώτες δημοσιογραφικές αποκαλύψεις, η υπόθεση της Μονής Βατοπαίδίου, οδηγείται τελικώς στο ακροατήριο με κατηγορούμενους συνολικά 14 πρόσωπα και με τη σχετική δίκη να αρχίζει σήμερα σε πρώτο βαθμό.

Ανάμεσα κατηγορούμενους, που κατά περίπτωση αντιμετωπίζουν τα αδικήματα της ηθικής και φυσικής αυτουργίας σε απιστία και ψευδή βεβαίωση, είναι οι μοναχοί Εφραίμ και Αρσένιος η Αικατερίνη Πελέκη και οι δικηγόροι Διονύσιος και Δημήτρης Πελέκης, καθώς και πρώην μέλη του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους που είχαν γνωμοδοτήσει για το θέμα των ανταλλαγών ακινήτων του ελληνικού Δημοσίου και της Μονής Βατοπεδίου του Αγίου Όρους.


«Έπληξαν τα συμφέροντα του δημοσίου»

Κλείσιμο
Η υπόθεση του σκανδάλου των «ιερών ανταλλαγών» - όπως «πολιτογραφήθηκε» η υπόθεση της Μονής Βατοπεδίου- οδηγήθηκε ενώπιον του ακροατηρίου αφού το Ποινικό Τμήμα του Αρείου Πάγου απέρριψε την αναίρεση που είχε ασκήσει κατά του παραπεμπτικού βουλεύματος, ο αντεισαγγελέας του ανωτάτου δικαστηρίου Γιώργος Μποροδήμος. Μάλιστα, της αναίρεσης που είχε ασκήσει ο αντεισαγγελέας είχε προηγηθεί αίτηση αναίρεσης του ηγουμένου Ευφραίμ, του μοναχού Αρσενίου και του δικηγόρου Δημήτρη Πελέκη.

Ωστόσο, το Ποινικό Τμήμα του Αρείου Πάγου με βούλευμα (1221/2014) έκρινε αβάσιμη την αναίρεση και ως εκ τούτου, οι 14 κατηγορούμενοι της υπόθεσης παραπέμφθηκαν οριστικά πλέον σε δίκη ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων.

Σύμφωνα με το παραπεμπτικό βούλευμα οι κατηγορούμενοι με τις πράξεις τους έπληξαν τα συμφέροντα του ελληνικού δημοσίου, σχετικά με τις ανταλλαγές ακινήτων και συγκεκριμένα της λίμνης Βιστονίδας και παρόχθιες εκτάσεις με άλλα ακίνητα - φιλέτα του Δημοσίου.


Οι κατηγορούμενοι

Αναλυτικά, στο εδώλιο του δικαστηρίου, εκτός του ηγουμένου της Μονής Βατοπεδίου Ευφραίμ, του μοναχού Αρσενίου, της Αικατερίνης Πελέκη και των συγγενών της, θα καθίσουν ακόμη: Ο πρώην πρόεδρος της Κτηματικής Εταιρείας του Δημοσίου (ΚΕΔ) Πέτρος Παπαγεωργίου, ο πρώην διευθύνων σύμβουλος της ΚΕΔ Κωνσταντίνος Γκράτσιος και ο πρώην διευθυντής της Υπηρεσίας Διαχείρισης Ακινήτων της ΚΕΔ Γεώργιος Μητρόπουλος, ο πρώην γ.γ. του τότε υπουργείου Γεωργίας Κωνσταντίνος Σκιαδάς και η πρώην διευθύντρια του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης Σταματούλα Μαντέλη.

Ακόμη, θα δικαστούν στελέχη του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, όπως είναι ο τέως αντιπρόεδρός του Γρηγόρης Κρόμπας, ο τέως σύμβουλος Χριστόδουλος Μπότσιος, καθώς και οι Στέφανος Δέτσης και Ιωάννης Διονυσόπουλος.


Οι έρευνες

Εκτός από τις έρευνες της Δικαιοσύνης, την υπόθεση ερεύνησαν εξεταστικές επιτροπές της Βουλής με στόχο την αναζήτηση τυχόν πολιτικών ευθυνών.

Συγκεκριμένα, το 2008 σχηματίστηκε η πρώτη εξεταστική επιτροπή της Βουλής. Έπειτα από 47 συνεδριάσεις, με συνολικό χρόνο εργασιών 250 ώρες, η επιτροπή σε πόρισμα που συνέταξε «είδε» μεν πολιτικές ευθύνες, τις χαρακτήρισε όμως ως «πλημμελούς εποπτείας» εμπλεκομένων πολιτικών προσώπων και πολιτικών προϊσταμένων δημοσίων φορέων, δηλαδή υπουργών, υφυπουργών, διευθυντών, διοικητών κ.λπ. Παρά ταύτα το καθένα από τα πέντε πολιτικά κόμματα της Βουλής, εκπρόσωποι των οποίων συμμετείχαν στην Επιτροπή, εξέδωσε χωριστό πόρισμα.

Η δεύτερη εξεταστική επιτροπή ξεκίνησε τις εργασίες το 2010. Έπειτα από 42 συνολικά συνεδριάσεις, εκ των οποίων οι 34 με πολύωρες εξετάσεις 62 μαρτύρων τα μέλη της επιτροπής επιβεβαίωσαν το πόρισμα της επιτροπής 2008.


Παραγραφές

Αξίζει να σημειωθεί πως στις 17 Νοεμβρίου 2010 η Ολομέλεια της Βουλής με μυστική ψηφοφορία αποφάσισε να παραπέμψει τους Ευάγγελο Μπασιάκο, Αλέξανδρο Κοντό και Πέτρο Δούκα στο Δικαστικό Συμβούλιο με τις κατηγορίες της αυτουργίας και συναυτουργίας σε απιστία σε βάρος του Δημοσίου.

 Ωστόσο, το θέμα για τους τρεις υπουργούς της τότε κυβέρνησης Καραμανλή, έκλεισε οριστικά όταν το Πενταμελές Δικαστικό Συμβούλιο αποφάσισε ομόφωνα ότι το αδικήματα που η Βουλή τους καταλόγισε  έχουν παραγραφεί μετά τη διάλυση της Βουλής στις 7 Σεπτεμβρίου 2009, την οποία είχε αποφασίσει αιφνιδιαστικά η κυβέρνηση του Κώστα Καραμανλή, προκαλώντας τις σφοδρές  αντιδράσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης