OHE: Παγκόσμιος κόμβος διακίνησης ηρωίνης και χασίς η Ελλάδα

Εκρηκτική αύξηση κατά 37% των νέων περιστατικών του ιού HIV μεταξύ των Ελλήνων χρηστών ενδοφλέβιων ναρκωτικών στην Ευρωπαϊκή Ένωση

Αρνητική διάκριση «κατέκτησε» η Ελλάδα από τον ΟΗΕ σε ό,τι αφορά την πολιτική και την στρατηγική που ακολουθεί για τα ναρκωτικά.
 
Όπως προκύπτει από την ετήσια έκθεση της Διεθνούς Επιτροπής του ΟΗΕ για τον Έλεγχο των Ναρκωτικών, η οποία παρουσιάστηκε την Τρίτη από το Κέντρο Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων (ΚΕΘΕΑ), η Ελλάδα είναι βασικός κόμβος της βαλκανικής οδού, μέσω του οποίου προωθείται ηρωίνη από το Αφγανιστάν στη Δυτική Ευρώπη.

Την ίδια στιγμή, η σημαντική αύξηση των κατασχέσεων κάνναβης επί ελληνικού εδάφους το διάστημα 2011-2012 υποδηλώνει ότι η χώρα έχει εξελιχθεί σε διαμετακομιστικό κέντρο χασίς.

Η τρίτη και…φαρμακερή επισήμανση από τον ΟΗΕ αφορά την «έκρηξη» κατά 37% των νέων περιστατικών του ιού HIV μεταξύ των Ελλήνων χρηστών ενδοφλέβιων  ναρκωτικών στην Ευρωπαϊκή Ένωση – αρνητική «πρωτιά» που μοιράζεται η χώρα με τη Ρουμανία.
 
Η Διεθνής Επιτροπή του ΟΗΕ για τον Έλεγχο των Ναρκωτικών χαρτογραφεί το παγκόσμιο τοπίο αναφορικά με τις ναρκωτικές ουσίες και καλεί τις κυβερνήσεις να υιοθετήσουν «σφαιρική, ολοκληρωμένη και ισορροπημένη προσέγγιση για την αντιμετώπιση των ναρκωτικών».
 
Σχολιάζοντας τις διαπιστώσεις και τις συστάσεις του ΟΗΕ, οι εκπρόσωποι του ΚΕΘΕΑ μίλησαν για στασιμότητα της ελληνικής πολιτικής για τα ναρκωτικά. Ζήτησαν να προχωρήσει η εφαρμογή του νόμου 4139 σε ό,τι αφορά την υλοποίηση του Εθνικού Σχεδίου Δράσης –που έχει εδώ και μήνες καταρτιστεί από τους φορείς- τα εναλλακτικά της φυλάκισης μέτρα και την ποινική αντιμετώπιση των απεξαρτημένων.  


 

Νέες ψυχοδραστικές ουσίες

Ο ΟΗΕ (συνεχίζει να) σημαίνει συναγερμό για τις νέες ψυχοδραστικές ουσίες, καθώς οι αναφορές τις συγκεκριμένες ουσίες προέρχονται από κάθε γωνία του πλανήτη. Το 2014 καταγράφηκαν 388 διαφορετικές τέτοιες ουσίες, ήταν δηλαδή αυξημένες κατά 11% σε σχέση με το 2013. Πρόκειται κυρίως για συνθετικά κανναβινοειδή, συνθετικές καθινόνες και φαινεθυλαμίνες, καθώς και για πιπεραζίνες, τρυπταμίνες ή ουσίες φυτικής προέλευσης  που δεν υπόκεινται σε έλεγχο.
 
Εκτός ελέγχου η χορήγηση του φαρμάκου για την Ελλειμματική Προσοχή (ΔΕΠΥ) 
Αυξημένη κατά 66% παγκοσμίως είναι η κατανάλωση μεθυλφαινιδάτης, διεγερτικού που χρησιμοποιείται για τη θεραπεία της Διαταραχής Ελλειμματικής Προσοχής – Υπερκινητικότητας (ΔΕΠ-Υ). Η αύξηση αποδίδεται σε εσφαλμένη διάγνωση της ΔΕΠ-Υ, μη ορθές πρακτικές συνταγογράφησης αλλά και στο μάρκετινγκ των φαρμακευτικών εταιρειών. 

Είναι χαρακτηριστικό ότι στις ΗΠΑ από το 2011, περίπου το 11% του πληθυσμού ηλικίας 4 έως 17 ετών έχει διαγνωστεί με ΔΕΠ-Υ. Αντιστοίχως, στη Γερμανία, μέσα σε μία πενταετία (2006- 2011), ο αριθμός διαγνώσεων της ΔΕΠ-Υ αυξήθηκε κατά 42% στα άτομα κάτω των 19 ετών. Σύμφωνα με την έκθεση, την ουσία καταναλώνει και αυξανόμενος αριθμός εφήβων και νεαρών ενηλίκων σε περιόδους εξετάσεων, με την εσφαλμένη προσδοκία ότι αυτή βελτιώνει τις επιδόσεις.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr