Αποζημίωση 1,5 εκατ. ευρώ για ιατρικό λάθος

Τα λάθη και οι παραλείψεις γιατρών επαρχιακού Γενικού Νοσοκομείου στο Βόρειο Αιγαίο καθήλωσαν ένα επτάχρονο αγοράκι σε αναπηρικό καροτσάκι από τα πρώτα χρόνια της ζωής του. Το Διοικητικό Πρωτοδικείο επιδίκασε στους γονείς του γιγάντια αποζημίωση ύψους 1,5 εκατ. ευρώ - ποσό πρωτοφανές για τα ελληνικά δικαστικά δεδομένα. Ολα ξεκίνησαν στις 29 Ιανουαρίου 2001, όταν η γυναίκα μπήκε στο νοσοκομείο και άρχισε η διαδικασία έναρξης του τοκετού με τη μέθοδο της πρόκλησης τεχνητών ωδίνων. Ο θεράπων ιατ

Τα λάθη και οι παραλείψεις γιατρών επαρχιακού Γενικού Νοσοκομείου στο Βόρειο Αιγαίο καθήλωσαν ένα επτάχρονο αγοράκι σε αναπηρικό καροτσάκι από τα πρώτα χρόνια της ζωής του. Το Διοικητικό Πρωτοδικείο επιδίκασε στους γονείς του γιγάντια αποζημίωση ύψους 1,5 εκατ. ευρώ - ποσό πρωτοφανές για τα ελληνικά δικαστικά δεδομένα. Ολα ξεκίνησαν στις 29 Ιανουαρίου 2001, όταν η γυναίκα μπήκε στο νοσοκομείο και άρχισε η διαδικασία έναρξης του τοκετού με τη μέθοδο της πρόκλησης τεχνητών ωδίνων. Ο θεράπων ιατρός τής χορήγησε φαρμακευτική αγωγή με τη μορφή ορού, εξηγώντας ότι θα προχωρήσει σε λίγες ώρες στη γέννα.

Η διευθύντρια του μαιευτικού τμήματος, σύμφωνα με τις καταθέσεις της μητέρας και του πατέρα, αν και γνώριζε ότι είχε αρχίσει η διαδικασία του τοκετού, διαφοροποίησε την αγωγή και προέτρεψε την έγκυο να αποχωρήσει. Ενώ λοιπόν είχαν εμφανιστεί οι πρώτες ωδίνες, οι δύο γιατροί έδωσαν εντολή να της αφαιρεθεί ο ορός και η γυναίκα να επιστρέψει στο σπίτι της. Η διαδικασία ξεκίνησε εκ νέου την επόμενη ημέρα ύστερα από συμβουλή της διευθύντριας του νοσοκομείου.
Το μωρό γεννήθηκε τελικά στις 31 Ιανουαρίου, στις 5.20 π.μ.
Από την πρώτη στιγμή δεν έκλαψε αλλά έβγαζε κραυγές και ήχους, ενώ εμφάνισε σπασμούς στα άνω και κάτω άκρα.

Ο παιδίατρος ζήτησε να μεταφερθεί το νεογέννητο επειγόντως στο Νοσοκομείο Παίδων στην Αθήνα. Από εκεί και έπειτα ξεκίνησε ο εφιάλτης της μητέρας, η οποία έχει επιφορτιστεί με τη φροντίδα ενός παιδιού που δεν θα μπορέσει ποτέ να εξυπηρετήσει τον εαυτό του (πάσχει από σπαστική τετραπληγία συνεπεία περιγεννητικής ασφυξίας). Σύμφωνα με τη δικαστική απόφαση οι τρεις γιατροί κρίνονται ένοχοι και το Διοικητικό Πρωτοδικείο αποφάσισε το επαρχιακό νοσοκομείο να καταβάλει στην ενάγουσα τη μεγαλύτερη αποζημίωση των τελευταίων 30 χρόνων, ύψους περίπου 1,5 εκατ. ευρώ, ως ηθική αποζημίωση για το ίδιο το παιδί και τους γονείς του. «Ασχολείται με το παιδί νύχτα μέρα.

Μέσω κομπιούτερ της δείχνουν οι γιατροί από Αθήνα πώς να του κάνει φυσιοθεραπεία. Η κατάσταση είναι τραγική. Επιτέλους, όμως, δικαιώθηκε. Είναι η πρώτη απόφαση που επιδικάζεται ένα τέτοιο ποσό για ηθική βλάβη ενός παιδιού που γεννήθηκε με φοβερές βλάβες, οι οποίες καθιστούν μαρτυρική τη δική του ζωή, αλλά και αυτή των γονέων του», δηλώνει ο δικηγόρος της οικογένειας Νίκος Διαλυνάς. Απόφαση όμως του Διοικητικού Πρωτοδικείου αναμένεται και για μια μητέρα από την Κόρινθο, η οποία γέννησε από ιατρικό λάθος δίδυμα κοριτσάκια με σπαστική τετραπληγία. Η κυρία Κατερίνα Μπεκιάρη ταλαιπωρήθηκε με αιμορραγίες κατά τη διάρκεια του τοκετού της.

Είχε παρακολουθηθεί από δύο μεγάλα νοσοκομεία της Αθήνας και ακολουθούσε τις εντολές των γιατρών. «Δεν μου είπαν οι γιατροί των νοσοκομείων ότι θα γεννήσω ανάπηρα παιδιά για να έχω επιλογή. Από το νοσοκομείο έφυγα με δύο υγιέστατα κοριτσάκια που είχαν όλα τα πιστοποιητικά υγείας», αναφέρει η κυρία Μπεκιάρη. Ο σύντροφός της βλέποντας την κατάσταση των παιδιών την εγκατέλειψε. Η μητέρα των δύο κοριτσιών αδυνατεί να αντεπεξέλθει οικονομικά και να μεγαλώσει τα παιδιά, γι’ αυτό και μαζί με τις δύο οκτάχρονες κόρες της ζει σήμερα στο Κέντρο Στήριξης Οικογένειας της Αρχιεπισκοπής Αθηνών.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr