Είμαστε επαγγελματίες υγείας, όχι φύλακες, λένε οι εργαζόμενοι του Δρομοκαΐτειου

«Το θεραπευτικό προσωπικό ως καθήκον του δεν έχει την φύλαξη αλλά την δημιουργία θεραπευτικών συνθηκών και σχέσεων», εξηγούν σε ανακοίνωσή τους 

Το ακανθώδες ζήτημα της νοσηλείας κρατουμένων στα Ψυχιατρικά νοσοκομεία επισημαίνουν με ανακοίνωσή τους οι εργαζόμενοι του Δρομοκαϊτειου, μία ημέρα μετά την απόδραση από το ψυχιατρείο της κρατούμενης Βίκυς Σταμάτη.

Το Σωματείο Εργαζομένων του μεγάλου ψυχιατρικού νοσοκομείου στο οποίο νοσηλεύτηκε επί μήνες η κυρία Σταμάτη, με παραπομπή από το ψυχιατρείο των φυλακών, αναφέρει ότι η απόδραση της αποκαλύπτει ουσιαστικά το κενό που υπάρχει στη νοσηλεία κρατουμένων καθώς με τις συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί τα όρια τελικά μεταξύ νοσηλείας και φύλαξης των κρατούμενων ασθενών φαίνονται θολά και δυσδιάκριτα, χωρίς όμως στην πραγματικότητα να είναι.
 
«Εδώ και πολλά χρόνια το Δρομοκαΐτειο καθώς και το γειτονικό Δαφνί υποδέχονται για νοσηλεία και θεραπεία δεκάδες κρατούμενους» αναφέρει το Σωματείο Εργαζομένων στην ανακοίνωσή του. Από τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του το protothema.gr, ο κύριος όγκος των ασθενών κρατουμένων κατευθύνεται προς το Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Αττικής (ΨΝΑ ή Δαφνί). Εκτιμάται ότι το 90% των κρατουμένων νοσηλεύονται στο Δαφνί και το 10% στο γειτονικό Δρομοκαΐτειο. Στο ΨΝΑ το περασμένο έτος νοσηλεύτηκαν 30 κρατούμενοι.
 
Οι εργαζόμενοι υπενθυμίζουν προς όλους όσοι καταλογίζουν ευθύνες στο προσωπικό του νοσοκομείου ότι τόσο το Δρομοκαΐτειο όσο και το ΨΝΑ βρίσκονται σε διαδικασίες αποασυλοποίησης, γεγονός που  καθορίζει και το πλαίσιο νοσηλείας. «Ανοιχτές πόρτες, ανοχή και αντοχή στα αιτήματα των ασθενών, σεβασμό στα δικαιώματα τους και καταπολέμηση του στίγματος των ανθρώπων με ψυχιατρική διάγνωση» προσδιορίζει το Σωματείο τις αρχές που διέπουν τις συνθήκες νοσηλείας των ψυχικά ασθενών, προσθέτοντας ωστόσο ότι πρόκειται για αρχές που «μας φέρνουν ως εργαζόμενους αντιμέτωπους και με τα όρια της δικής μας αντοχής και με τις συγχύσεις ρόλων που αναφύονται όταν πρόκειται για νοσηλεία κρατουμένων».
 
Προσωπικό Δρομοκαΐτειου: Δεν φρουρούμε, θεραπεύουμε  
 
Το θεραπευτικό προσωπικό ως καθήκον του δεν έχει την φύλαξη αλλά την δημιουργία θεραπευτικών συνθηκών και σχέσεων, αποσαφηνίζεται στην ανακοίνωση.
 
Ειδικότερα, εξηγούν «το νοσηλευτικό προσωπικό, που πολύ συχνά στοχοποιείται ως υπεύθυνο για φύλαξη, ασκεί αποκλειστικά νοσηλευτικά καθήκοντα τα οποία είναι σύμφωνα με τις ιατρικές οδηγίες και τα εξατομικευμένα θεραπευτικά προγράμματα για κάθε ασθενή».
 
Σε ό,τι αφορά τα καθήκοντα των εξωτερικών φρουρών περιγράφονται επακριβώς με έγγραφο της «Διεύθυνσης υπηρεσίας εξωτερικής φρούρησης καταστημάτων κράτησης».  
 
«Το  Δρομοκαΐτειο και οι εργαζόμενοι του δίνουν διαρκή αγώνα για την παροχή φροντίδας και για την ανάπτυξη όλο και περισσότερων θεραπευτικών δομών στην κοινότητα στην λογική της «ανοιχτής πόρτας» και για την άρση του στίγματος της ψυχικής ασθένειας» υπογραμμίζει το Σωματείο και στηλιτεύει τον δημόσιο λόγο του τελευταίου 24ωρου που «ταύτισε την ψυχική ασθένεια με «κάγκελα, κάμερες ασφαλείας, λουκέτα , κλειδιά...» και με την αναπαραγωγή του στερεότυπου του ανίατου ασθενή».
 
Θεωρούν ότι η  αναπαραγωγή του στίγματος της ψυχικής ασθένειας είναι επιζήμια  πρωτίστως για τους νοσηλευόμενους και τις οικογένειες τους που δίνουν αγώνα για την ανάρρωση και την αξιοπρέπεια ενώ αποτελεί πλήγμα για τον αγώνα που δίνεται τις τελευταίες δύο δεκαετίες από όλους τους επαγγελματίες της ψυχικής υγείας να αλλάξουν τύποις και ουσία το σκηνικό στα ψυχιατρεία.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr