Δανάη Στράτου: Δεν ήξερα ότι έπρεπε να έχω σήμα του ΕΟΤ

Η σύζυγος του Γιάνη Βαρουφάκη απαντά στο «ΘΕΜΑ» για τα σπίτια που νοίκιαζε σε Αίγινα και Πλάκα: «Δεν ήξερα για το σήμα του ΕΟΤ γιατί ζούσα στο εξωτερικό, θα πράξω τα νόμιμα (πρόστιμο), θα τα δηλώσω στην Εφορία»

Η Δανάη Στράτου, σύζυγος του υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη, δίνει τη δική της εξήγηση για τα δύο σπίτια που νοίκιαζε χωρίς το Ειδικό Σήμα Λειτουργίας του ΕΟΤ. Επικαλείται άγνοια της σχετικής νομοθεσίας επειδή τα τελευταία δύο χρόνια διέμενε στο εξωτερικό, αλλά και έτοιμη να πληρώσει το πρόστιμο που της αναλογεί.  


Το καθιστικό του νεοκλασικού στη Μακρυγιάννη που είχε δώσει προς ενοικίαση το ζεύγος Βαρουφάκη


Αίσθηση προκάλεσε το δημοσίευμα του «ΘΕΜΑτος» την περασμένη Κυριακή για τις δραστηριότητες της συζύγου του κ. Βαρουφάκη, η οποία μέσω της ιστοσελίδας Airbnb νοίκιαζε σε τουρίστες δύο σπίτια χωρίς το Ειδικό Σήμα Λειτουργίας. Παράλειψη που επισύρει πρόστιμο ύψους 50.000 ευρώ. Η κυρία Στράτου σε γραπτή της απάντηση στο «ΘΕΜΑ» παραδέχεται την παράλειψή της να εκδώσει το απαραίτητο από τη νομοθεσία πιστοποιητικό του ΕΟΤ που επιτρέπει στον εκάστοτε ιδιοκτήτη ακινήτου να προχωρά σε βραχυπρόθεσμη ενοικίαση. Εμφανίζεται μάλιστα διατεθειμένη, όπως σημειώνει, να ακολουθήσει τις νόμιμες διαδικασίες, προχωρώντας ενδεχομένως και στην πληρωμή του προστίμου που της αναλογεί.  

«Σχετικά με το σήμα του ΕΟΤ», αναφέρει η σύζυγος του υπουργού Οικονομικών στο «ΘΕΜΑ», «αγνοούσα την ύπαρξή του και ως προς αυτό θα κάνω κάθε νόμιμη ενέργεια».
Εξηγεί ότι η άγνοιά της οφείλεται στο γεγονός ότι για αρκετό χρονικό διάστημα έλειπαν μαζί με τον άντρα της στο εξωτερικό: 
«Σας θυμίζω απλώς ότι, ως πολύ πρόσφατα, ήμασταν δυο Ελληνες που ζούσαν και εργάζονταν στο εξωτερικό κι αυτό είναι το πλαίσιο στο οποίο νομίζω ότι πρέπει να αξιολογήσετε την όλη υπόθεση». 


Η πισίνα του σπιτιού στην Αίγινα


Η κυρία Στράτου επισημαίνει ότι θα συμπεριλάβει στη φορολογική δήλωση του 2014  (το 2015) τα χρηματικά ποσά που εισέπραξε από τις ενοικιάσεις, τα οποία, σύμφωνα με την ίδια, είναι χαμηλά. 

Τα ποσά που έλαβε πιθανόν να δηλωθούν στον κωδικό 507 της κοινής φορολογικής δήλωσης του ζεύγους που αφορά «εισοδήματα τα οποία δεν εντάσσονται σε καμία άλλη περίπτωση». 

Πιθανό είναι ωστόσο και το ενδεχόμενο να μην καταφέρει να νοικιάσει ξανά για βραχυπρόθεσμο τουλάχιστον χρονικό διάστημα το νεοκλασικό στην οδό Στρατηγού Μακρυγιάννη, διότι, σύμφωνα με τον νόμο, η χορήγηση του εν λόγω Ειδικού Σήματος του ΕΟΤ αφορά μονοκατοικίες και όχι διαμερίσματα σε πολυκατοικίες. Σημειώνεται ότι στο κτίριο, στον δεύτερο όροφο του οποίου βρίσκεται το διαμέρισμα της κυρίας Στράτου, υπάρχουν και άλλες ιδιοκτησίες και ως εκ τούτου δεν είναι δυνατή η έκδοσή του.   


Χωρίς το Ειδικό Σήμα του ΕΟΤ νοίκιαζε το σπίτι της οδού Στρατηγού  Μακρυγιάννη η σύζυγος του υπουργού Οικονομικών


Οσον αφορά στη βίλα της Αίγινας, η σύζυγος του υπουργού Οικονομικών διευκρινίζει ότι της ανήκει εξ ολοκλήρου και όχι εξ ημισείας με τον πρώην σύζυγό της, κ. Γιώργο Μομφεράτο, όπως άφησε να διαρρεύσει συνεργάτης του κ. Βαρουφάκη. Αλλωστε από το οικογενειακό περιβάλλον του κ. Μομφεράτου διαψεύδεται οποιαδήποτε ιδιοκτησιακή σχέση με το συγκεκριμένο ακίνητο. 

Η κυρία Στράτου αναφέρει ότι η συγκεκριμένη κατοικία νοικιάστηκε μόνο μία φορά μέσω ιστοσελίδας του εξωτερικού και πως σκοπεύει να δηλώσει στην Εφορία τα χρήματα που πήρε από τους τουρίστες που έμειναν στο σπίτι της: «Νοίκιασα το σπίτι στην Αίγινα μία φορά, για μόνο δέκα ημέρες, το καλοκαίρι του 2014, μέσω της γνωστής ιστοσελίδας Airbnb». Και διευκρινίζει: «Καμία ενοικίαση δεν προέκυψε από άλλες ιστοσελίδες στις οποίες εμφανίστηκε το σπίτι. Προφανώς τα έσοδα από αυτή την ενοικίαση θα δηλωθούν στη φορολογική μου δήλωση του 2015». 

Πώς θα ελέγχονται τα παράνομα καταλύματα

Την ίδια ώρα ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων σε συνεργασία με το υπουργείο Οικονομικών επιχειρεί να βάλει ένα τέλος στις παράνομες ενοικιάσεις ανακοινώνοντας τη σύσταση ενός ειδικού  σώματος που θα εντοπίζει όλους όσοι νοικιάζουν τα σπίτια τους εισπράττοντας μαύρο χρήμα, με στόχο να σταματήσει τη διαρροή εσόδων από τον κρατικό προϋπολογισμό. 

Τη σχετική ανακοίνωση έκανε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) Ανδρέας Ανδρεάδης, κατά τη διάρκεια του 18ου Ετήσιου Συνεδρίου της Συνομοσπονδίας Επιχειρηματιών Ενοικιαζόμενων Δωματίων Διαμερισμάτων Ελλάδας (ΣΕΕΔΔΕ), ο οποίος χαρακτήρισε μεγάλη πληγή για τον τουρισμό τα παράνομα καταλύματα, επισημαίνοντας ότι σε αυτά πραγματοποιείται το 40% των συνολικών διανυκτερεύσεων σε ετήσια βάση. Μιλώντας στο «ΘΕΜΑ» ο κ. Ανδρεάδης εξηγεί με λεπτομέρειες πώς ο ΣΕΤΕ σχεδιάζει να ελέγξει τα παράνομα καταλύματα με τη συμβολή του υπουργείου Οικονομικών: «Βάσει ενός νέου νόμου, ο οποίος επιβάλλει τη χρήση ενός αυτοκόλλητου το οποίο εκδίδεται ηλεκτρονικά και τοποθετείται πίσω από κάθε πόρτα ενοικιαζόμενου καταλύματος, οι έλεγχοι θα γίνονται πλέον με μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα».


Η Δανάη Στράτου υποστηρίζει ότι νοίκιασε μία φορά το σπίτι στην Αίγινα και μόνο για δέκα ημέρες, το καλοκαίρι του 2014


Οι ηλεκτρονικοί έλεγχοι αναμένεται να ανατεθούν σε εξειδικευμένη εταιρεία με σκοπό τα στοιχεία που συλλέγονται να αποστέλλονται αυτομάτως μέσω ενός συστήματος στις τουριστικές και φορολογικές αρχές. «Ολα αυτά τα μη νόμιμα καταλύματα, όπως αυτά που προωθούνται από την Airbnb ή από άλλες παρόμοιες ιστοσελίδες, θα παρακολουθούνται πλέον πιο εύκολα αφού θα δημιουργηθεί ένα ηλεκτρονικό αρχείο αυτών των καταλυμάτων», συνεχίζει ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ και προσθέτει: «Θα είναι πολύ εύκολο να μπει κάποιος και να κάνει μια εικονική κράτηση σε κάποιο από αυτά. Η κράτηση από τη στιγμή που γίνει αποδεκτή θα αποδεικνύει σε πρώτη φάση ότι το συγκεκριμένο κατάλυμα λειτουργεί ως τουριστικό κατάστημα. Δεν χρειάζεται δηλαδή να γίνει επιτόπιος έλεγχος, καθώς βάσει αυτού του στοιχείου θα μπορεί εύκολα να διαπιστωθεί στην πορεία αν διαθέτει νόμιμη άδεια ή όχι. Το επόμενο βήμα, λοιπόν, είναι η ενημέρωση των τουριστικών και φορολογικών αρχών ώστε να προχωρήσουν στη διασταύρωση και την επιβολή των προστίμων εφόσον διαπιστωθεί παράβαση». 

Ο πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΞΕΕ) Γιώργος Τσακίρης επισήμανε ότι ο τζίρος στις περίπου 500.000 κλίνες που λειτουργούν σε παράνομα καταλύματα αγγίζει τα 2 δισ. ευρώ ετησίως, παραθέτοντας παραδείγματα άλλων χωρών όπως οι ΗΠΑ που καταβάλλουν προσπάθειες να εμποδίσουν την εξάπλωση του φαινομένου. 

Αλλά και κ. Νίκος Κελαϊδίτης του Συνδέσμου των εν Ελλάδι Τουριστικών και Ταξιδιωτικών Γραφείων μίλησε για αξιοσημείωτες απώλειες εσόδων και στον ταξιδιωτικό κλάδο από τη λειτουργία των παράνομων καταλυμάτων.

Ο πρόεδρος της ΣΕΕΔΔΕ Κωνσταντίνος Μπρεντάνος μιλώντας με τη σειρά του στο Συνέδριο της Συνομοσπονδίας Επιχει-ρημα­τιών Ενοικιαζόμενων Δωματίων Διαμερισμάτων Ελλάδας επισήμανε ότι η παράλειψη ανάρτησης του αυτοκόλλητου στην πόρτα θα επισύρει πρόστιμο 1.000 ευρώ στον παραβάτη και 50.000 ευρώ σε όποιον διαπιστωθεί πως δεν το έχει στη διάθεσή του. Βάσει εκτιμήσεών του, τα παράνομα καταλύματα αντιπροσωπεύουν το 20% των νομίμως λειτουργούντων. 


Η επιστολή της Δανάης Στράτου στο «ΘΕΜΑ»



Η απάντηση της συζύγου του Γιάνη Βαρουφάκη στο «Πρώτο Θέμα» έχει ως εξής:

«Τα τελευταία δύο χρόνια έλειπα στην Αμερική. Το σπίτι στην Αίγινα μου ανήκει. Χτίστηκε πριν 15 χρόνια σε οικόπεδο που μου παραχωρήθηκε από τους γονείς μου. Το σπίτι στην Αθήνα (περιοχή Μακρυγιάννη), στο οποίο διαμέναμε ως πρόσφατα, ανήκει στην μητέρα μου. Νοίκιασα το σπίτι στην Αίγινα μία φορά, για μόνο δέκα μέρες, το καλοκαίρι του 2014 μέσω της γνωστής ιστοσελίδας AirBnB. (Καμία ενοικίαση δεν προέκυψε από άλλες ιστοσελίδες στις οποίες εμφανίστηκε το σπίτι.) Προφανώς τα έσοδα από αυτή την ενοικίαση θα δηλωθούν στην φορολογική μου δήλωση του 2015. Σχετικά με το σήμα του ΕΟΤ αγνοούσα την ύπαρξη του και ως προς αυτό θα κάνω κάθε νόμιμη ενέργεια. Τέλος, να επισημάνω ότι σύζυγός μου ποτέ δεν μίλησε σε δημοσιογράφο για αυτά τα ζητήματα, ούτε και εξουσιοδότησε κανέναν να μιλήσει για αυτά».


Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr