Παραμένουν τα προβλήματα στην Κεφαλονιά μετά τον διπλό σεισμό του 2014

Τι καταγγέλλουν στο protothema.gr πληγέντες – Δεν έχουμε πάρει επίδομα ενοικίου ή φιλοξενίας από τον Ιούλιο, λένε σεισμοπαθείς – Δεν έχουν μπει χρήματα μόνο για το τρέχον έτος στους δικαιούχους, απαντά ο προϊστάμενος του Τμήματος Αποκατάστασης Σεισμοπλήκτων Κεφαλονιάς – Τραγική η κατάσταση στο οδικό δίκτυο της Παλλικής – Δείτε φωτογραφίες από το νησί σήμερα

Εχει περάσει πάνω από ένας χρόνος από τους δύο μεγάλους σεισμούς που ταρακούνησαν την Κεφαλονιά στις αρχές του 2014. Ηταν 26 Ιανουαρίου του περασμένου έτους, όταν 6,1 Ρίχτερ σκόρπισαν τον τρόμο στο νησί, ενώ λίγες ημέρες μετά, στις 3 Φεβρουαρίου, 5,8 Ρίχτερ ισοπέδωσαν ό,τι δεν είχε πέσει με τον πρώτο σεισμό. 

Τα σπίτια που κρίθηκαν κατεδαφιστέα λόγω των ζημιών που υπέστησαν είναι πάνω από 230. Την ίδια ώρα, η Υπηρεσία Αποκατάστασης Σεισμοπλήκτων (ΥΑΣ) πραγματοποίησε περισσότερες από 3.000 αυτοψίες στους δευτεροβάθμιους ελέγχους, εκ των οποίων 1266 έδειξαν «πράσινα» και 1.321 «κίτρινα» κτήρια.



Μέχρι και τον περασμένο Ιούλιο περί τις 600 οικογένειες έλαβαν επιδότηση ενοικίου ή επιδότηση συγκατοίκησης, συνολικού ύψους περίπου 400.000 ευρώ. Σήμερα, όμως, αρκετοί κάτοικοι που έχουν μείνει στο δρόμο βρίσκονται σε απόγνωση, αφού, όπως καταγγέλλουν, έχουν να λάβουν από το καλοκαίρι τα επιδόματα ενοικίου και φιλοξενίας, που δικαιούνται.

«Μένω σε μία παράγκα 2x2 με το σύζυγό μου στον κήπο του κατεδαφιστέου σπιτιού μας κι άλλες φορές πηγαίνουμε στον αδερφό μου. Εχουμε οκτώ μήνες να πάρουμε επίδομα. Είναι μία βοήθεια που μας τη στέρησαν κι αυτή», λέει στο protothema.gr η κυρία Φρίντα Καμπράνα από την περιοχή της Κουνόπετρας στο Ληξούρι, που περιμένει εναγωνίως να γίνουν επιτέλους οι κατεδαφίσεις, μήπως και κάποια στιγμή μπορέσει να ξαναχτίσει το σπίτι της. «Ο χειμώνας ήταν πολύ δύσκολος με πολλές βροχές και πολύ κρύο. Ζήσαμε και ζούμε πολύ άσχημες συνθήκες», τονίζει.



«Οκτώ μήνες έχουμε να λάβουμε τέτοια επιδόματα. Αρκετά σπίτια ακόμα δεν κατοικούνται. Πολλά από τα σπίτια δεν έχουν επισκευαστεί. Υπάρχουν ελάχιστες άδειες που έχουν δοθεί κι έχουν προχωρήσει», καταγγέλλει, μιλώντας στο protothema.gr, ο Δημήτρης Μαντζουράτος, μέλος της επιτροπής αγώνα σεισμοπλήκτων Παλλικής.



Ενα ακόμη μεγάλο ζήτημα στην Κεφαλονιά και κυρίως στην χερσόνησο της Παλλικής είναι ότι δεν έχει προχωρήσει η αποκατάσταση του οδικού δικτύου. «Εχουν προχωρήσει μόνο σε επίπεδο σημειακών παρεμβάσεων και στη λογική της άρσης του επικινδύνου. Είναι μία οδύσσεια για κάποια χωριά στην Ανωγή στην επαρχία Παλλικής να πάνε σπίτια τους. Το μεγαλύτερο μέρος του οδικού δικτύου στην Παλλική είναι “λαβωμένο” κι η αποκατάσταση προχωράει πολύ αργά», επισημαίνει.

«Στα σχολεία της Παλλικής ο χρόνος πρόσβασης των παιδιών έχει υπερδιπλασιαστεί. Η ζωή των μαθητών είναι απαράδεκτη. Από τα έξι σχολεία τα τέσσερα, δηλαδή τα Δημοτικό, Γυμνάσιο, Λύκειο κι ΕΠΑΛ Ληξουρίου,  είναι σε λυόμενα», σημειώνει, ακόμη ο κ. Μαντζουράτος, που είναι εκπαιδευτικός στο Γενικό Λύκειο Ληξουρίου. «Οι συνθήκες είναι δραματικές. Ο χειμώνας ήταν πολύ δύσκολος. Οταν φύσαγε ή έβρεχε οι συνθήκες ήταν πολύ αντίξοες. Θα μείνουμε από ό,τι φαίνεται πολύ καιρό έτσι μέχρι να αποκατασταθούν τα κτήρια. Ακόμα, έπειτα από έναν χρόνο και πλέον βρισκόμαστε στη διαδικασία ολοκλήρωσης των μελετών κι αξιολόγησης του κόστους. Το ίδιο ακριβώς συμβαίνει και με το Γηροκομείο Ληξουρίου κι άλλα δημοτικά κτήρια. Οι ηλικιωμένοι παραμένουν και αυτοί σε λυόμενο, ενώ μέχρι και πριν δύο-τρεις μήνες τους είχαν στο κλειστό γυμναστήριο Ληξουρίου», τονίζει, λέγοντας πως ο «χορός των Ρίχτερ» στην Κεφαλονιά δεν σταματά, καθώς σεισμοί της τάξεως 4 Ρίχτερ σημειώνονται συνεχώς. «Το φαινόμενο κρατάει καλά. Δεν είναι ότι ησυχάσαμε από αυτό. Αισθανόμαστε ξεχασμένοι από την Πολιτεία», καταγγέλλει.



«Περίπου 2.000 με 2.500 κτήρια είχαν χαρακτηριστεί μη κατοικήσιμα στους πρωτοβάθμιους ελέγχους. Στα γραφεία του Τμήματος Αποκατάστασης Σεισμοπλήκτων Κεφαλονιάς (ΤΑΣΚ) έχουν κατατεθεί πάνω από 1.000 αιτήσεις που αφορούν σε “κίτρινα” σπίτια. Από αυτές δεν έχουν εκδοθεί ούτε οι μισές. Οι περισσότερες είναι ακόμα σε διαδικασία ελέγχου, που είναι πολύ χρονοβόρα, είτε γιατί άργησαν οι κάτοικοι να τις υποβάλλουν είτε γιατί οι υπηρεσίες ΤΑΣΚ και ΥΑΣ έχουν αργήσει να εξετάσουν τους φακέλους. Σε κάποιες περιπτώσεις ελέγχονται κι από τις δύο υπηρεσίες, γεγονός που προκαλεί σημαντική καθυστέρηση και γραφειοκρατικά προβλήματα», τονίζει από την άλλη στο protothema.gr ο Βαγγέλης Βαλιάνος, πολιτικός μηχανικός και μέλος της επιτροπής αγώνα σεισμοπλήκτων Παλλικής.



«Ακόμα και στην έκδοση να φτάσουμε, τα προβλήματα δε σταματάνε εκεί. Μέσα στο 2015 δεν έχει δοθεί ούτε ένα ευρώ. Μάλιστα, χρωστάνε επιδόματα φιλοξενίας ή ενοικίου εδώ και οκτώ μήνες. Μέχρι και τον Ιούλιο του 2014 είχαν πληρωθεί οι δύο δόσεις τέτοιων επιδοτήσεων, που είναι προγραμματισμένο να δίνονται κάθε τρεις μήνες. Μιλάμε για τουλάχιστον 600 οικογένειες, που αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε απόγνωση», επισημαίνει, προσθέτοντας πως «το άλλο πρόβλημα που υπάρχει είναι ότι εφόσον δε δίνονται οι επιδοτήσεις για την επισκευή των κτηρίων, οι κάτοικοι, ακόμα και άδεια να έχουν, δε μπορούν να τα επισκευάσουν, γιατί δεν έχουν τα λεφτά». 

Οσον αφορά στα πάνω από 200 κτήρια, που έχουν κριθεί κατεδαφιστέα, ο κ. Βαλιάνος, επισημαίνει πως «μόνο ένα σπίτι έχει κατεδαφιστεί. Κι αυτό γιατί είχε κλίση, με αποτέλεσμα να κινδυνεύει όποιος περνάει από τον κεντρικό επαρχιακό δρόμο Ληξουρίου κι έτσι κατεδαφίστηκε περίπου ενάμιση με δύο μήνες, μετά τον σεισμό, για να εξασφαλιστεί η απρόσκοπτη διέλευση των οχημάτων. Εκκρεμούν όμως  200 και πλέον κατεδαφίσεις, οι οποίες δεν ξέρουμε πότε κι αν θα γίνουν».

Το protothema.gr επικοινώνησε και με τον δήμαρχο Κεφαλονιάς, Αλέξανδρο Παρίση, ο οποίος δήλωσε πως κατά τη συνάντηση που είχε με τον αναπληρωτή υπουργό Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Χρήστο Σπίρτζη, που επισκέφθηκε την Κεφαλονιά την 25η Μαρτίου «με διαβεβαίωσε ότι θα δοθούν τα χρήματα για τις κατεδαφίσεις και αυτά που δικαιούνται οι πληγέντες».



Οσον αφορά στα έντονα προβλήματα που παρουσιάζει το οδικό δίκτυο, ο δήμαρχος Κεφαλονιάς τόνισε πως ήδη έχουν γίνει ορισμένα έργα κι όλα προχωράνε, ώστε να είναι τα πάντα έτοιμα μέχρι το καλοκαίρι. «Φτιάξαμε τη λεκάνη προστασίας στις Βραχομάζες στην παραλία του Μύρτου. Αυτή ήταν η πρώτη φάση του προστατευτικού έργου, ώστε να μην πέσουν οι βράχοι και κινδυνεύσουν ζωές.  Σε εξέλιξη βρίσκονται, ακόμη, τα έργα στο δρόμο που συνδέει το Ληξούρι με το Αργοστόλι. Το ίδιο συμβαίνει και με το λιμάνι Ληξουρίου που προχωράει η δεύτερη φάση αποκατάστασής του, αλλά και με το λιμάνι Αργοστολίου. Μέχρι τον Ιούνιο αναμένουμε όλα να ολοκληρωθούν», σημείωσε ο κ. Παρίσης, προσθέτοντας πως «ελπίζουμε να είναι όλα έτοιμα για το καλοκαίρι και να υποδεχτούμε τους τουρίστες χωρίς προβλήματα στο οδικό δίκτυο», αλλά και ότι «η Κεφαλονιά έχει μάθει να ζει με τους σεισμούς της».

«Περιμένουμε στις επόμενες ημέρες να δοθούν τα χρήματα για τις επιδοτήσεις», τόνισε από την πλευρά του, μιλώντας στο protothema.gr ο προϊστάμενος του ΤΑΣΚ, Κώστας Τσακιρίδης. Μάλιστα, σχετικά με το γεγονός ότι δεν έχουν δοθεί επιδόματα ενοικίου και φιλοξενίας σημείωσε πως «οι δικαιούχοι που δεν τα πήραν δεν έχουν προφανώς τακτοποιήσει τα δικαιολογητικά τους».



«Τα χρήματα για τους σεισμοπαθείς δεν έχουν μπει στο τρέχον έτος, καθώς έχει διακοπεί η χρηματοδότηση. Μέχρι 31/12/2014 έχουν δοθεί όλα», είπε χαρακτηριστικά, υπογραμμίζοντας σχετικά πως συνολικά «έχουν γίνει 550 αιτήσεις φιλοξενίας και επιδότησης ενοικίου κι έχουν πληρωθεί όλες για το α’ τρίμηνο. Για το β’ τρίμηνο αν και έγιναν 550 αιτήσεις, πληρώθηκαν οι 315, ενώ για το γ’ τρίμηνο είναι 24 έτοιμες για πληρωμή, αλλά έχουν υποβληθεί κι άλλες τις οποίες τις ελέγχουμε, ώστε να προχωρήσει η διαδικασία πληρωμής της τρίτης δόσης. Συνολικά έχουν δοθεί περίπου 430.000 ευρώ για α’ και β’ δόση».  

Ο κ. Τσακιρίδης, ακόμη, σημείωσε πως σχετικά με τα «πράσινα» και περισσότερο με τα «κίτρινα» κτήρια, «έχουν γίνει περίπου 1.200 μελέτες επισκευής και έχουν πληρωθεί 390 δικαιούχοι». 

«Εχουν πάρει 1,5 εκατ. ευρώ αρωγή και μέχρι τέλος Μαρτίου εκδόθηκαν άλλες 100 εγκρίσεις, που θα πληρωθούν εντός των επόμενων ημερών», συμπλήρωσε.

Ο προϊστάμενος του Τμήματος Αποκατάστασης Σεισμοπλήκτων Κεφαλονιάς, τέλος, αναγνώρισε το πρόβλημα που υπάρχει, ωστόσο σημείωσε πως «παρότι υπάρχουν κάποιες καθυστερήσεις, σημασία έχει να επισκευαστούν ή να φτιαχτούν καινούρια σπίτια με προσοχή, υποβάλλοντας σωστές μελέτες στην υπηρεσία μας,  έτσι ώστε τα κτήρια, επειδή βρισκόμαστε σε μία από τις πιο σεισμογενείς περιοχές της χώρας, να έχουν πολύ λιγότερα προβλήματα σε μελλοντικούς και μεγάλους σεισμούς». 


Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr