Την αναβίωση της αγροτικής και κτηνοτροφικής παραγωγής που υπήρχε στα ανάκτορα του Τατοΐου την εποχή που αυτά λειτουργούσαν θέτει ως στόχο η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝ.ΕΛ. Η ιδέα ξεκίνησε από τον υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Παναγιώτη Σγουρίδη, ο οποίος επισκέφθηκε τις εγκαταστάσεις του κτήματος ενώ ενημέρωσε και τον αναπληρωτή υπουργό Πολιτισμού Νίκο Ξυδάκη για τις προθέσεις του. Επιδίωξη του κ. Σγουρίδη είναι να επαναλειτουργησουν το παλιό και το νέο βουστάσιο, το ιπποφορβείο, το χοιροστάσιο, το οινοποιείο, το εμφιαλωτήριο, το βουτυροκομείο, το γαλακτοκομείο, το ελαιοτριβείο, όπως και όλες οι υπόλοιπες εκτάσεις των βασιλικών ανακτόρων. Να μετατραπεί δηλαδή από εγκαταλειμμένα κτίρια που παραπέμπουν στο πολιτικό παρελθόν της χώρας σε μια πρότυπη γεωργική μονάδα που θα συμβολίζει το σχέδιο παραγωγικής ανασυγκρότησης της Ελλάδας, το οποίο προωθεί η κυβέρνηση προσελκύοντας το ενδιαφέρον εντός και εκτός συνόρων.
Όπως αναφέρει ο ίδιος στο «www.protothema.gr», «θέλουμε να αναστηθούν παραγωγικά όλες οι εκτάσεις του Τατοΐου. Είναι μια ιδέα που βρίσκεται ακόμα στα σπάργανα. Συναντήθηκα με τοπικούς συλλόγους οι οποίοι βλέπουν θετικά την ιδέα, ενώ και ο κ. Ξυδάκης συμφωνεί με την αξιοποίηση των εγκαταστάσεων. Θα είναι το στίγμα της διαδρομής της ελληνικής γεωργίας, της κτηνοτροφίας και της πρωτογενούς παραγωγής. Θα αναβιώσουν οι στάβλοι, το οινοποιείο, το γαλακτοκομείο. Το θέμα είναι σύνθετο, θέλει επεξεργασία ώστε αυτό που θα γίνει να είναι ένα μουσείο-κόσμημα για την Ευρώπη, όπου ο επισκέπτης θα αποκτήσει μια βιωματική σχέση με την παραγωγική διαδικασία».
Η εφαρμογή του σχεδίου αναβίωσης δεν είναι εύκολη υπόθεση, καθώς υπάρχουν οικονομικά ζητήματα που πρέπει να λυθούν αλλά και οι αντιδράσεις των συλλόγων που δραστηριοποιούνται στην περιοχή και εκφράζουν την ανησυχία τους μήπως το συγκεκριμένο πλάνο μετεξελιχθεί σε μια καθαρά τουριστική εκμετάλλευση του χώρου αλλοιώνοντας τον χαρακτήρα του. «Υπάρχουν 40 ιστορικά κτίρια και οφείλουν όλα να επανέλθουν στις αρχικές τους χρήσεις και όχι να μετατρέψουμε το Τατόι σε ένα απέραντο ταβερνείο, να πηγαίνει ο κόσμος και να τρώει μπριζόλες. Δυστυχώς έχουμε δει πολλά τα τελευταία χρόνια. Στην αρχή έλεγαν να γίνει το κτίριο του ανακτόρου καζίνο, μετά ξενοδοχείο 5 αστέρων και με την πίεση όλων μας καταφέραμε να πείσουμε ότι πρέπει να γίνει μουσείο και να αναδειχτούν οι βασιλικές συλλογές του Τατοΐου. Συμφωνούμε με τον κ. Σγουρίδη ότι το ιπποστάσιο πρέπει να λειτουργήσει σαν ιπποστάσιο, στο βουστάσιο οφείλει να επανακάμψουν η γεωργική και κτηνοτροφική παραγωγή, το οινοποιείο να λειτουργήσει ως οινοποιείο, να παραχθούν και πάλι γιαούρτι, γάλα, φρούτα, λαχανικά. Να παράγονται όλα τα προϊόντα μέσα στο κτήμα. Να μη χαθεί όμως η ιστορική του αξία, όπως σαπίζει το Πεδίον του Αρεως και το πάρκο Τρίτση», λέει στο «protothema.gr» ο κ. Βασίλης Κουτσαβλής, πρόεδρος του σωματείου «Φίλοι του Κτήματος Τατοΐου».
Παραγωγή με leasing
Οσο για την εκμετάλλευση των εγκαταστάσεων και τη διάθεση των προϊόντων, σύμφωνα με τη μελέτη που ακόμα βρίσκεται σε εξέλιξη, προβλέπεται να συσταθεί ένα Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου που θα διαχειρίζεται το κτήμα Τατοΐου και από κει και πέρα θα συνάπτει συμβάσεις μακροχρόνιας μίσθωσης μέσω διαγωνισμού με ιδιώτες οι οποίοι θα λειτουργούν τις εγκαταστάσεις. «Δεν μπορεί το κράτος να γίνει ούτε κτηνοτρόφος ούτε γεωργός. Θα πρέπει να τα δώσει αυτά σε ιδιώτες. Αυτοί θα παράγουν βιολογικά προϊόντα, δηλαδή λαχανικά, φρούτα, γάλα, γιαούρτι τα οποία, όπως και πολλά άλλα θα πωλούνται μέσα στο κτήμα στους επισκέπτες. Εξάλλου, υπάρχει Προεδρικό Διάταγμα που προβλέπει ότι για την εκμετάλλευση των μονάδων πρέπει να γίνει δημόσιος διαγωνισμός», επισημαίνει ο κ. Κουτσαβλής.