Τον Νοέμβριο θα κρίνει τελικά η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου το χαράτσι

Τον Νοέμβριο θα κρίνει τελικά η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου το χαράτσι

Ανέβαλε για τις 19 Νοεμβρίου 2015 να κρίνει εάν είναι αντισυνταγματικό ή όχι το περιβόητο χαράτσι που εισπράττεται μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ

Τον Νοέμβριο θα κρίνει τελικά η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου το χαράτσι
Παρατάθηκε  η αγωνία του οικονομικού επιτελείου της Κυβέρνησης, καθώς σήμερα η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου ανέβαλε για τις 19 Νοεμβρίου 2015 να κρίνει εάν είναι αντισυνταγματικό ή όχι το περιβόητο χαράτσι που εισπράττεται μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ.

Η Ολομέλεια του Ανωτάτου Δικαστηρίου θα κρίνει εάν θα επικυρώσει ή όχι την απόφαση του Δ΄ Τμήματος του Αρείου Πάγου που έχει κρίνει ότι το χαράτσι είναι αντισυνταγματικό και αντίθετο στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ).

Να σημειωθεί ότι το χαράτσι χαρακτηρίζεται από το νόμο ως  έκτακτο ειδικό τέλος υπέρ του δημοσίου στις ηλεκτροδοτούμενες δομημένες επιφάνειες  (ΕΕΤΗΔΕ).

Όμως, κατά την σημερινή έναρξη της ακροαματικής διαδικασίας, ο νομικός παραστάτης του Δημοσίου ζήτησε την αναβολή της συζήτησης της υπόθεσης.

Το Δημόσιο υποστήριξε ότι λόγω των επειγόντων οικονομικών υποχρεώσεων και ζητημάτων που απασχολούν τα κυβερνητικά στελέχη, τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό, δεν υπήρξε η δυνατότητα διαβούλευσης  στο υπουργείο Οικονομικών.
Κλείσιμο

Ακόμη, ο εκπρόσωπος του Δημοσίου επισήμανε ότι είναι επιβεβλημένη η αναβολή της υπόθεσης, καθώς έχουν καταβληθεί από το χαράτσι  6,5 δισεκατομμύρια ευρώ.

Από την πλευρά τους, οι δικηγόροι των καταναλωτικών οργανώσεων και ο Γιώργος Κόκκας ως εκπρόσωπος του  Ελληνικού Κίνηματος  Άμεσης Δημοκρατίας, που έχουν προσφύγει στην Δικαιοσύνη κατά του επίμαχου ΕΕΤΗΔΕ, αντέδρασαν έντονα στο αίτημα αναβολής.
Παρ΄ όλα αυτά, η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου ανέβαλε την συζήτηση για τον ερχόμενο Νοέμβριο.

Η πορεία της συνταγματικότητας και νομιμότητας του χαρατσίου (νόμος 4021/2011)  ξεκίνησε από αγωγές  που κατέθεσαν στο Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών η Γενική  Ομοσπονδία Καταναλωτών Ελλάδος ΙΝΚΑ, η  Ένωση  Καταναλωτών Ελλάδας και άλλα καταναλωτικά σωματεία, καθώς και το Ελληνικό Κίνημα  Άμεσης Δημοκρατίας.

Το Πρωτοδικείο με την υπ’ αριθμ. 1101/2012 απόφασή του, έκρινε μεταξύ των άλλων, ότι είναι αντισυνταγματική και παράνομη η είσπραξη του τέλους ακινήτων μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ και ότι δεν μπορεί το υπουργείο Οικονομικών να παρέχει ατομικά στοιχεία φορολογουμένων στην ΔΕΗ, όπως είναι η επιφάνεια των κατοικιών τους (τετραγωνικά μέτρα), κ.λπ.

Στην συνέχεια ο  πρώην υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας ζήτησε  να αναστείλει η απόφαση του Πρωτοδικείου που είχε δικαιώσει τα σωματεία των καταναλωτών.
Το Δ΄  Τμήμα του Αρείου Πάγου έκρινε κατά πλειοψηφία (3 υπέρ και 2 κατά) ότι το χαράτσι παραβιάζει μια πλειάδα διατάξεων τόσο του Συντάγματος, όσο  και του Πρώτου Πρόσθετου Πρωτόκολλο της ΕΣΔΑ.

Αναλυτικότερα, οι αρεοπαγίτες επισήμαναν ότι το χαράτσι παρά τον χαρακτηρισμό του από το 4021/2011 ως τέλος, αποτελεί  φόρο και η επιβολή του φόρου αυτού παραβιάζει τα  άρθρα του Συντάγματος που προστατεύουν: 1) το σεβασμό και την αξία των πολιτών, 2) την ισότητα μεταξύ των πολιτών, 3) το δικαίωμα των πολιτών να προσφεύγουν στα δικαστήρια και 4) την οικογένεια.

Ακόμη, έκριναν οι δικαστές ότι φόρος εισπράττεται μόνο εφόσον προβλέπεται από νόμο.

Οι αρεοπαγίτες σημειώνουν ότι το χαράτσι είναι αντισυνταγματικό καθώς επιβάλλεται σύμφωνα με  τετραγωνικά, κ.λπ.  κάθε ακίνητου και όχι σύμφωνα με την οικονομική κατάσταση (εισόδημα κ.λπ.) και φοροδοτική ικανότητα  κάθε φορολογούμενου, ο οποίος  έχει δεχθεί μειώσεις αποδοχών και συντάξεων, αλλά  και μεγάλες φορολογικές επιβαρύνσεις τα τελευταία χρόνια.

Παράλληλα, οι αρεοπαγίτες έκριναν ότι το χαράτσι παραβιάζει και την ΕΣΔΑ η οποία προστατεύει την περιουσία, στην έννοια της οποίας περιλαμβάνεται, τόσο ο μισθός όσο και η σύνταξη.

Πρέπει να επισημανθεί ότι η Ολομέλεια των προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος και ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών έχουν ασκήσει παρέμβαση υπέρ των ενώσεων καταναλωτών.  
 
Ενδεχόμενο να παραπεμφθεί το χαράτσι στο ΑΕΔ

Η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου τον ερχόμενο Νοέμβριο έχει δυο επιλογές.

Η πρώτη είναι να κρίνει, ακριβώς αντίθετα από το Δ΄ Τμήμα. Δηλαδή ότι  το χαράτσι είναι συνταγματικό. Στην περίπτωση αυτή δεν αλλάζει τίποτα και καλώς όλοι οι πολίτες πλήρωσαν το χαράτσι μέσω της ΔΕΗ.

Η δεύτερη επιλογή είναι να συνταυτιστεί με  τις θέσεις του Τμήματος, δηλαδή  ότι το χαράτσι είναι αντισυνταγματικό και αντίθετο στην ΕΣΔΑ.

Στην δεύτερη αυτή περίπτωση η υπόθεση θα οδηγηθεί στο ΑΕΔ. Και θα οδηγηθεί στο ΑΕΔ, καθώς η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας έχει κρίνει ότι το χαράτσι είναι συνταγματικό, αλλά δεν μπορεί να κόβεται το ηλεκτρικό ρεύμα σε περίπτωση που δεν πληρώνεται μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ.

Το ΑΕΔ θα επιληφθεί  καθώς  το Σύνταγμα προβλέπει ότι εάν υπάρξουν αντίθετες αποφάσεις για το ίδιο νομικό ζήτημα μεταξύ των τριών μεγάλων δικαστηρίων της χώρας (Συμβούλιο της Επικρατείας, Άρειο Πάγο και Ελεγκτικό Συνέδριο), τότε τον τελικό λόγο έχει το  ΑΕΔ.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης