Ο Ξηρός χάλασε το συνέδριο Γιάννας - Κλίντον στην Ελλάδα
27.04.2015
06:56
Το σχέδιο αποφυλάκισης του πρωτεργάτη της 17Ν, οι δηλώσεις Καμμένου περί τζιχαντιστών στα ελληνικά σύνορα, αλλά και η απροθυμία της Χίλαρι να επισκεφθεί μια χρεοκοπημένη χώρα ως υποψήφια πλανητάρχης οδήγησαν στην ακύρωση του φιλόδοξου πρότζεκτ της Γιάννας Αγγελοπούλου
Το ραντεβού ήταν προγραμματισμένο για τη μία το μεσημέρι της Μεγάλης Παρασκευής. Η Γιάννα Αγγελοπούλου θα συναντούσε τον Αλέξη Τσίπρα στο Μέγαρο Μαξίμου με σκοπό να τον ενημερώσει για την προετοιμασία του συνεδρίου του Ιδρύματος Κλίντον στην Αθήνα.
Οι ημερομηνίες καθώς και ο τόπος του συνόλου των εκδηλώσεων είχαν από καιρό συγκεκριμενοποιηθεί. Το συνέδριο θα γινόταν για πρώτη φορά σε ευρωπαϊκό έδαφος, στο ξενοδοχείο «Hilton», στις 23 και 24 Ιουνίου. Από πλευράς timing οι ημερομηνίες ήταν ιδανικές, καθώς σημαντικές προσωπικότητες και, έκαστος στον τομέα του, παγκόσμιας επιρροής ηγέτες θα φιλοξενούνταν στην Αθήνα μετατρέποντας την πρωτεύουσα σε διεθνή πόλο έλξης - σε έναν «καυτό» μήνα για τη χώρα σε ό,τι αφορά τις εξελίξεις στην οικονομία και τις διαπραγματεύσεις με τους εταίρους της. Επιπλέον, ο 69χρονος Μπιλ Κλίντον, ο τελευταίος Αμερικανός πρόεδρος που επισκέφθηκε την Ελλάδα (τον Νοέμβριο του 1999), είχε κατ’ επανάληψη εκφράσει την υποστήριξή του προς την Ελλάδα στην προσπάθειά της να ξεπεράσει τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει. Αρκετές φορές μάλιστα στις συναντήσεις του με τους Ελληνοαμερικανούς φίλους του Ανδρέα και Μάικ Μάνατο, καθώς και τον παιδικό του φίλο του Ντέιβιντ Λεόπουλο, είχε εκδηλώσει την πρόθεση να αναλάβει πρωτοβουλίες υπέρ της άρσης των δεινών της χώρας από την οικονομική κρίση. Ακόμα, είχε πάρει την πρωτοβουλία να συγχαρεί αυτοπροσώπως με τηλεφώνημά του τον Αλέξη Τσίπρα για την ανάληψη των καθηκόντων του όταν ο Ελληνας πρωθυπουργός βρισκόταν σε επίσημη επίσκεψη στη Ρώμη στις αρχές Φεβρουαρίου. Εξαιτίας όλων αυτών, προφανώς ο πρώην πλανητάρχης θα ήταν ευπρόσδεκτος στην Αθήνα από τη σημερινή κυβέρνηση. Η επίσκεψή του εδώ θα συνέβαλε ουσιαστικά και όχι απλώς εξωραϊστικά στη διαμόρφωση μιας θετικής εικόνας για τη χώρα. Της χάριζε μια ευκαιρία γενικότερης ανάδυσης της αξιοπιστίας της, δεδομένης και της αναβαθμισμένης διεθνούς προβολής των εργασιών της ετήσιας συνόδου του Ιδρύματος Κλίντον. Τις προοπτικές του επικοινωνιακού οφέλους είχε επισημάνει ήδη η Γιάννα Αγγελοπούλου, η οποία συνεργάζεται στενά με το ίδρυμα και είχε αναλάβει την πρωτοβουλία διοργάνωσης του συνεδρίου του εδώ, στην ωριαία σχεδόν συνάντησή της στη Βουλή τον περασμένο Νοέμβριο με τον τότε αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα.
Αυτή τη φορά, ωστόσο, λίγα λεπτά πριν από τη συνάντηση της πρώην σιδηράς κυρίας των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 και του σημερινού πρωθυπουργού τη Μεγάλη Εβδομάδα, το ραντεβού τους μετατέθηκε, μάλλον χαλαρά, για μετά την Κυριακή του Πάσχα. Τίποτε δεν πίεζε για μια επείγουσα συζήτηση. Ολα αλλωστε έβαιναν σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα για την υλοποίηση του γεγονότος. Καμία υποψία δεν πλανιόταν στον αέρα εκείνου το ψυχρού απριλιάτικου απογεύματος ότι μια αναπάντεχη καταιγίδα απρόβλεπτων συγκυριών θα μπορούσε να απειλήσει με ματαίωση την πραγματοποίηση του πολυαναμενόμενου συνεδρίου. Οι απαραίτητες προετοιμασίες υποδοχής των υψηλών προσκεκλημένων είχαν ήδη ολοκληρωθεί, οι διαδικασίες είχαν επιμελώς ρυθμιστεί, τα έξοδα, οι καταβολές, οι χορηγίες ήταν απολύτως τακτοποιημένα.
Η έντονη αντίδραση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για την πρόθεση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ να αποφυλακίσει τον Σάββα Ξηρό δεν θα μπορούσε να αφήσει αδιάφορη τη Χίλαρι Κλίντον, η οποία μόλις ξεκινά την προεκλογική της εκστρατεία
Η περήφανη, επίμονη και πεισματάρα Γιάννα Αγγελοπούλου δεν διανοούνταν να αφήσει την οποιαδήποτε επιπόλαια λεπτομέρεια ακάλυπτη που τυχόν θα υπονόμευε το διεθνές κύρος της. Πόσω μάλλον όταν από τον περασμένο Σεπτέμβρη είχε με δική της πρωτοβουλία επιφορτιστεί με την ευθύνη να φιλοξενήσει ισχυρούς πολιτικούς ηγέτες, αναγνωρισμένους φιλάνθρωπους, διάσημους επικεφαλής πολυεθνικών κολοσσών, δραστήριους ακτιβιστές και βραβευμένους νομπελίστες από όλο τον κόσμο οι οποίοι θα συμμετείχαν στο συνέδριο της Παγκόσμιας Πρωτοβουλίας Κλίντον (CGI) του ομώνυμου ιδρύματος. Οι άριστες προσωπικές σχέσεις της με τον Μπιλ και τη Χίλαρι Κλίντον, η αμοιβαία συμπάθεια και η συναντίληψη που έχει διαμορφώσει επί πολλών θεμάτων, ιδιαιτέρως ως προς το ήθος και τη στρατηγική της μετατροπής των ιδεών σε πράξεις, άρθρωναν με ακρίβεια την τελειομανή επιθυμία της ώστε η διοργάνωση να είναι όχι απλώς ικανοποιητική, αλλά μοναδική. Την εκδηλωμένη αποφασιστικότητά της για την οργάνωση ενός ανεπανάληπτου διεθνούς γεγονότος στην Αθήνα, ως σημείου αναφοράς κορυφαίων προσωπικοτήτων του κόσμου, είχαν ήδη διαγνώσει όσοι την είδαν τον περασμένο Σεπτέμβριο στην καθιερωμένη ετήσια σύνοδο του Clinton Global Initiative της Νέας Υόρκης να συζητά με το πρώην αμερικανικό προεδρικό ζεύγος πάνω από μία ώρα στην τραπεζαρία του ξενοδοχείου «Sheraton» της Times Square. Οταν την επόμενη μέρα ανακοίνωνε δημοσίως από κοινού με τον Μπιλ Κλίντον ότι το συνέδριο θα γινόταν στην ελληνική πρωτεύουσα, οι προσδοκίες της είχαν πατήσει στο μονοπάτι της πραγματικότητας.
Δυστυχώς, ενίοτε η ίδια η πραγματικότητα που διαμορφώνεται από τις πολιτικές ανάγκες μπορεί να ανατρέψει σχέδια, κόπους, υλικές και ψυχικές δαπάνες για την επίτευξη ενός φιλόδοξου στόχου. Ενδεχομένως να σκορπίσει και απογοητεύσεις. Οταν ανήμερα του φετινού ορθόδοξου Πάσχα η Χίλαρι Ρόνταμ Κλίντον ανακοίνωνε επισήμως την υποψηφιότητά της, για δεύτερη φορά, για το χρίσμα του Δημοκρατικού Κόμματος εν όψει των προεδρικών εκλογών του 2016, ελάχιστοι από όσους συμμετείχαν στις εργασίες υλοποίησης του συνεδρίου της Αθήνας υποπτεύθηκαν ότι μπορούσε να αποτελέσει αιτία ακύρωσής του. Οι πιο προσγειωμένοι, πάντως, γνώστες των εξαντλητικών πολιτικών εκστρατειών στις ΗΠΑ κράτησαν μικρές επιφυλάξεις για την τύχη της συνόδου του ιδρύματος στην Αθήνα. Οχι μόνο γιατί στένευαν ασφυκτικά τα χρονικά περιθώρια. Οι δεσμεύσεις, οι περιορισμοί, οι προσεκτικές κινήσεις, η αποφυγή εμπλοκών, η ανάδειξη των προσωπικών αρετών των προεδρικών υποψηφίων, αλλά και των συγγενών τους, στην Αμερική ορίζονται από το πλαίσιο του υποχρεωτικού θετικού αντίκτυπου της καμπάνιας τους.
Εντούτοις, οι λέξεις μπορούν να αποδειχτούν πολύ χρήσιμες όταν οι προοπτικές υλοποίησης των ιδεών αποτυγχάνουν. Οπως εκτιμούν έγκυροι διπλωματικοί αναλυτές, υπάρχουν περισσότεροι του ενός λόγοι για τους οποίους το Ιδρυμα Κλίντον ακύρωσε την εκπεφρασμένη βούλησή του να γίνει το συνέδριο στην Αθήνα, ενόσω μάλιστα οι διαδικασίες είχαν με έντονο ρυθμό προχωρήσει για την ολοκλήρωσή του. Σαφώς προϋπήρχε μια σχετική απροθυμία στο επιτελείο της Χίλαρι, το οποίο της επισήμανε ότι δεν θα ήταν συμφέρουσα για την προεκλογική εικόνα της η ανάμειξη του ονόματός της με μια χρεοκοπημένη χώρα. Ιδίως την προειδοποιούσε ότι η συγκυριακή συναρμογή της με το στελεχιακό προσωπικό μιας νοεσύστατης κυβέρνησης, της οποίας οι διαπραγματεύσεις με τους εταίρους και δανειστές της παραμένουν μετέωρες, δεν θα ωφελούσε το προφίλ μιας πρώην υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ. Σύμφωνα με το πρακτικό πνεύμα των Αμερικανών, οι λύσεις στα προβλήματα προϋποθέτουν σκληρή δουλειά, ενώ σε κάθε διαπραγμάτευση υπάρχει ενίοτε και ένα μερίδιο για τον διάβολο, πνεύμα το οποίο δεν διαπίστωναν να ενστερνίζεται η ελληνική κυβέρνηση.
Αναπόφευκτα οι σύμβουλοι της Χίλαρι θα προτιμούσαν μια υποψήφια που ζητάει να γίνει η πρώτη γυναίκα πρόεδρος στην ιστορία των ΗΠΑ να μη συνδεθεί εμμέσως με ένα άκαμπτο και νωχελικό, όπως θεωρούν, κυβερνητικό απαράτ μιας ζορισμένης μεσογειακής χώρας.
Παράλληλα, όμως, έτρεχε και η έρευνα της βρετανικής εφημερίδας «Guardian» που αποκάλυπτε ότι το Ιδρυμα Κλίντον (το ίδρυσε το 2001 ο σύζυγός της αμέσως μόλις ολοκλήρωσε την προεδρική θητεία του) εξασφάλιζε γενναίες δωρεές από επιχειρηματίες που υποτίθεται ότι ελέγχονταν για φοροδιαφυγή. Ταυτόχρονα, η επίσης βρετανική εφημερίδα «Independent» έθιγε το τεράστιο ζήτημα ηθικής τάξεως, κατά πόσον δηλαδή ήταν θεμιτό για έναν μη κερδοσκοπικό οργανισμό όπως το Ιδρυμα Κλιντον να υπάρχουν υποψίες ότι χρηματοδοτείτο κρυφά και από κρατικά κεφάλαια την ώρα που η Χίλαρι κατείχε το χαρτοφυλάκιο του υπουργείου Εξωτερικών της χώρας της, στην πρώτη θητεία της κυβέρνησης Ομπάμα. Υπό τις αμφιβολίες που εγείρονταν και τα κρυφά ατού για προεκλογική χρήση που εικάζεται ότι κρατούν ο αντίπαλοί της Ρεπουμπλικανοί, διπλωματικοί κύκλοι διατηρούσαν επιφυλάξεις για το αν η Χίλαρι θα επισκεπτόταν την Αθήνα στο συνέδριο του ιδρύματος στο οποίο πρωτοστατεί. Ενας ακόμα άγνωστος λόγος που εικάζεται ότι θα απέτρεπε την εδώ εμφάνισή της είναι η εγχώρια δραστηριοποίηση στον ευρύτερο επιχειρηματικό τομέα και το Ελληνικό Χρηματιστήριο του επενδυτικού fund Eaglevale, στο οποίο συμμετέχει ο 37χρονος Μαρκ Μεζβίνσκι. Ενας απόφοιτος του Πανεπιστημίου Στάνφορντ, που όσο κι αν έχει αποφύγει τα φώτα της δημοσιότητας, δεν παύει να είναι ο γαμπρός του ζεύγους Κλίντον, σύζυγος της μοναχοκόρης τους Τσέλσι, που μαζί χάρισαν την πρώτη εγγονή στους παππούδες Μπιλ και Χίλαρι. Αν όμως ο τομέας μπίζνες, ακόμα και με ζημίες στη χρεοκοπημένη Ελλάδα, δεν θεωρείται ούτε για αστείο παραπλεύρως επιλήψιμος για κάθε Αμερικανό πολιτικό, οι λεπτές αποχρώσεις εννοιών και ενεργειών σε ό,τι αφορά την εξωτερική πολιτική και την τρομοκρατία δεν επιδέχονται υπεραπλουστεύσεις. Κρίνεται βάσιμα ότι ανάμεσα στις αιτίες που οδήγησαν στην ακύρωση του συνεδρίου στην Αθήνα περιλαμβάνονται οι έντονες ανησυχίες της αμερικανικής πλευράς για τους χειρισμούς της ελληνικής κυβέρνησης στα θέματα τρομοκρατίας. Ηδη το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών έχει τοποθετήσει στη λίστα του με τους επικίνδυνους διεθνείς τρομοκράτες τους Χριστόδουλο Ξηρό και Νίκο Μαζιώτη. Με την πράξη αυτή θεωρείται ότι κλιμάκωσε, επισημοποιώντας και γραπτώς, τη ριζική διαφωνία του στην κίνηση της κυβέρνησης να προβεί στον κατ’ οίκον περιορισμό του Σάββα Ξηρού.
Η οξυμμένη ενόχληση, αν όχι η έντονη δυσαρέσκεια, του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για την πρωτοβουλία της ελληνικής κυβέρνησης να περάσει από τη Βουλή διάταξη στο νομοσχέδιο για την κατάργηση των φυλακών τύπου Γ, η οποία επιτρέπει την αποφυλάκιση του μέλους της δολοφονικής 17 Ν, εκδηλώθηκε με σφοδρότητα από τον Αμερικανό πρέσβη στην Αθήνα. Ο Ντέιβιντ Πιρς, αν και ήπιος ως άνθρωπος, δεν μάσησε τα λόγια του χαρακτηρίζοντας τη ρύθμιση «μη φιλική πράξη» προς τις ΗΠΑ και με ασυνήθιστη για διπλωμάτη ρητορική τόνισε εμφατικά πως «είναι βίαιοι τρομοκράτες και δεν ανήκουν στην ασφάλεια του σπιτιού τους, αλλά στη φυλακή. Δεν μπορούμε να αγνοήσουμε αυτό το θέμα και δεν μπορεί κανείς να περιμένει από εμάς να αδιαφορήσουμε. Η απελευθέρωση αυτών των δολοφόνων από τη φυλακή βεβηλώνει τη μνήμη αυτών που έχουν σκοτώσει και παραβιάζει τα δικαιώματα των οικογενειών των θυμάτων».
Δεν έφτανε όμως μόνο η παραλίγο σοβαρή, λόγω Σάββα Ξηρού, εμπλοκή στις ελληνοαμερικανικές σχέσεις, σε μια χρονική στιγμή όπου η Ελλάδα έχει ανάγκη την υποστήριξη της Ουάσινγκτον στην άνιση διελκυστίνδα με τους Ευρωπαίους εταίρους και δανειστές της, ήρθαν και οι δηλώσεις του υπουργού Εθνικής Αμυνας να προσθέσουν θορυβωδώς νέες ρωγμές. Σοκαριστικά άναυδοι από τη δυσάρεστη έκπληξη περιγράφεται ότι έμειναν Αμερικανοί διπλωματικοί παράγοντες με αφορμή την πρόσφατη ανάπτυξη μιας επιπόλαιας ρητορικής από τον υπουργό Αμυνας Πάνο Καμμένο. Οι εκτιμώμενες ως αμετροεπείς δηλώσεις του στη βρετανική εφημερίδα «The Times» περί ανοίγματος των ελληνικών συνόρων και χορήγησης ταξιδιωτικών εγγράφων σε παράνομους μετανάστες -συμπεριλαμβανομένων ενδεχομένως και τζιχαντιστών- που κρατούνται σε κέντρα υποδοχής στην Ελλάδα, σε περίπτωση που δεν ικανοποιηθούν τα ελληνικά αιτήματα στις διαπραγματεύσεις με τους εταίρους, ανησύχησαν την Ουάσινγκτον.
Σε έναν τέτοιο κραυγαλέα αρνητικό καμβά θεωρείται ότι και το Ιδρυμα Κλίντον θα επιχειρούσε να απαλλαγεί επειγόντως από τον κίνδυνο να προσθέσει ως άλλοθι αξιοπιστίας τη δική του πινελιά. Πράγμα που έκανε έχοντας, μάλλον, υπόψη του τις συνέπειες για το προφίλ της γαλαντόμου Γιάννας Αγγελοπούλου, η οποία προφανώς δεν ευθύνεται για το τρέχον δυστοπικό αποτύπωμα της χώρας στον παγκόσμιο χάρτη. Θεωρείται, πάντως, ασφαλής η ετήσια συνεισφορά της με υποτροφίες και οικονομική στήριξη σε Ελληνες φοιτητές που επιθυμούν να γνωρίσουν την εμπειρία του Clinton Global Initiative University, σε ενέργειες που αφορούν την κοινωνική δράση και αλληλεγγύη, αλλά και την επιχειρηματικότητα. Και τίποτε δεν αποκλείει η σύνοδος του ιδρύματος να γίνει κάποια στιγμή στο μέλλον στην Ελλάδα.
Προσώρας, όμως, θα ήταν παρακινδυνευμένο εξαιτίας της εντύπωσης που προκαταβολικά μοιάζει να έχουν διαμορφώσει οι επίσημοι προσκεκλημένοι για την περιρρέουσα ατμόσφαιρα στη χώρα. Ενα ζοφερό περιβάλλον μικροφρίκης στο οποίο μια κυβέρνηση παλινωδεί μεταξύ ακαμψίας, λούφας και παραλλαγής, ρυθμίζει την αποφυλάκιση τρομοκρατών, διατείνεται ότι κυκλοφορούν ελεύθεροι μοχθηροί τζιχαντιστές, δημιουργεί συνθήκες εξαθλιωμένης μεταναστευτικής χωματερής, ενώ διεξάγονται δίκες για να κριθεί αν εγκληματικές οργανώσεις μεταμφιέστηκαν σε πολιτικά κόμματα - δεν αποτελεί σίγουρα το ιδανικό τοπίο για μια υψηλού επιπέδου παγκόσμια σύνοδο. Κανένας σύνεδρος άλλωστε δεν θα επιθυμούσε να στοιχειώνει με εικόνες «μαύρης τρύπας» τον ύπνο του στο πολυτελώς άνετο «μπούνκερ» του «Hilton».
Ούτε, υπό την απειλή ενδεχόμενης ταύτισης με μια ασφυκτική ατμόσφαιρα διαρκούς πολιτικής εκκρεμότητας στη χώρα, εκτιμάται ότι θα διακρινόταν από την πρόσχαρη ενέργεια να συμβάλει με προτάσεις στην εξεύρεση λύσεων για την απασχόληση των νέων, τις προκλήσεις ανταγωνιστικότητας και κοινωνικοοικονομικής μεταβλητότητας στις χώρες της Μεσόγειο καθώς και την «πράσινη» ανάπτυξη. Εξ όλων αυτών συνάγεται ότι η μη πραγματοποίηση του προγραμματισμένου συνεδρίου Κλίντον στην Αθήνα δεν ήταν κεραυνός εν αιθρία. Η ακύρωσή του μέλλει να αποτιμηθεί για να ανιχνευτούν ψύχραιμα οι ζημιές που προκάλεσε η προσγείωση μιας ακτινοβολούσας αισιοδοξίας στη σκιά της ματαιότητας. Ισως να λείψουν και τα περίλαμπρα πυροτεχνήματα που όφειλαν να συνοδεύσουν το τέλος των εργασιών του.
Ο κ. Μαρκ Μεζβίνσκι με την πεθερά του, τη σιδηρά κυρία των Δημοκρατικών Χίλαρι Κλίντον
Ο κ. Μεζβίνσκι, 37 ετών, απόφοιτος του Stanford, ύστερα από 8 χρόνια δουλειάς στην Goldman Sachs μετακινήθηκε σε ένα private equity fund. Αργότερα, μαζί με συναδέλφους του από την Goldman Sachs, συνέστησε το Eaglevale Partners, έχοντας υπό διαχείριση 380 εκατ. δολάρια.
Το 2013 συμμετείχε σε μια κλειστή σύσκεψη hedge funds στη Νέα Υόρκη, στην οποία ενημερώθηκε για την Ελλάδα από τον τέως πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά και τη χρηματιστηριακή εταιρεία που το διοργάνωσε. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Μεζβίνσκι πόνταρε τα 25 εκατ. δολάρια σε ελληνικές τράπεζες και στο ελληνικό χρέος. Οπως αναφέρουν αξιόπιστες ελληνικές πηγές, το Eaglevale Partners είχε συνεργασία με ελληνική χρηματιστηριακή και έδινε εντολές από τη Νέα Υόρκη. Η απόσταση και οι λανθασμένες εκτιμήσεις από την πλευρά των Αμερικανών διαχειριστών οδήγησαν σε απώλειες, ιδιαίτερα αν αναλογιστεί κανείς το κακό κλίμα που επικράτησε στο Χρηματιστήριο Αθηνών από τον Σεπτέμβριο του 2014. Οταν ρωτάς, λ.χ., από τη Νέα Υόρκη με 10 brokers, αν αγοράστηκαν τραπεζικές μετοχές και το κλίμα έχει αλλάξει μέσα σε μισή ώρα, τότε είναι αναπόφευκτο να γράψεις ζημίες. Για τη μεγάλη χασούρα, όμως, ευθύνονται και τα παράγωγα, όπως έγραψαν οι «Ν.Υ. Times». Στην επιστολή του προς τους επενδυτές, ο κ. Μεζβίνσκι επισήμανε: «Οι πρόσφατες προβλέψεις μας που αφορούν τις ελληνικές πολιτικές εξελίξεις αποδείχτηκαν λάθος». Οπως συμπλήρωσε, αναμένει ανάκαμψη καθώς δεν έχει τίποτα άλλο να κάνει. Οσοι Ελληνες τον γνώρισαν μιλούν για έναν σκληρό γιάπη, καθώς στις συναντήσεις του απαιτούσε ο συνομιλητής του να πει σε δευτερόλεπτα ό,τι είχε να προτείνει.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΦΙΛΑΣ
Οι ημερομηνίες καθώς και ο τόπος του συνόλου των εκδηλώσεων είχαν από καιρό συγκεκριμενοποιηθεί. Το συνέδριο θα γινόταν για πρώτη φορά σε ευρωπαϊκό έδαφος, στο ξενοδοχείο «Hilton», στις 23 και 24 Ιουνίου. Από πλευράς timing οι ημερομηνίες ήταν ιδανικές, καθώς σημαντικές προσωπικότητες και, έκαστος στον τομέα του, παγκόσμιας επιρροής ηγέτες θα φιλοξενούνταν στην Αθήνα μετατρέποντας την πρωτεύουσα σε διεθνή πόλο έλξης - σε έναν «καυτό» μήνα για τη χώρα σε ό,τι αφορά τις εξελίξεις στην οικονομία και τις διαπραγματεύσεις με τους εταίρους της. Επιπλέον, ο 69χρονος Μπιλ Κλίντον, ο τελευταίος Αμερικανός πρόεδρος που επισκέφθηκε την Ελλάδα (τον Νοέμβριο του 1999), είχε κατ’ επανάληψη εκφράσει την υποστήριξή του προς την Ελλάδα στην προσπάθειά της να ξεπεράσει τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει. Αρκετές φορές μάλιστα στις συναντήσεις του με τους Ελληνοαμερικανούς φίλους του Ανδρέα και Μάικ Μάνατο, καθώς και τον παιδικό του φίλο του Ντέιβιντ Λεόπουλο, είχε εκδηλώσει την πρόθεση να αναλάβει πρωτοβουλίες υπέρ της άρσης των δεινών της χώρας από την οικονομική κρίση. Ακόμα, είχε πάρει την πρωτοβουλία να συγχαρεί αυτοπροσώπως με τηλεφώνημά του τον Αλέξη Τσίπρα για την ανάληψη των καθηκόντων του όταν ο Ελληνας πρωθυπουργός βρισκόταν σε επίσημη επίσκεψη στη Ρώμη στις αρχές Φεβρουαρίου. Εξαιτίας όλων αυτών, προφανώς ο πρώην πλανητάρχης θα ήταν ευπρόσδεκτος στην Αθήνα από τη σημερινή κυβέρνηση. Η επίσκεψή του εδώ θα συνέβαλε ουσιαστικά και όχι απλώς εξωραϊστικά στη διαμόρφωση μιας θετικής εικόνας για τη χώρα. Της χάριζε μια ευκαιρία γενικότερης ανάδυσης της αξιοπιστίας της, δεδομένης και της αναβαθμισμένης διεθνούς προβολής των εργασιών της ετήσιας συνόδου του Ιδρύματος Κλίντον. Τις προοπτικές του επικοινωνιακού οφέλους είχε επισημάνει ήδη η Γιάννα Αγγελοπούλου, η οποία συνεργάζεται στενά με το ίδρυμα και είχε αναλάβει την πρωτοβουλία διοργάνωσης του συνεδρίου του εδώ, στην ωριαία σχεδόν συνάντησή της στη Βουλή τον περασμένο Νοέμβριο με τον τότε αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα.
Αυτή τη φορά, ωστόσο, λίγα λεπτά πριν από τη συνάντηση της πρώην σιδηράς κυρίας των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 και του σημερινού πρωθυπουργού τη Μεγάλη Εβδομάδα, το ραντεβού τους μετατέθηκε, μάλλον χαλαρά, για μετά την Κυριακή του Πάσχα. Τίποτε δεν πίεζε για μια επείγουσα συζήτηση. Ολα αλλωστε έβαιναν σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα για την υλοποίηση του γεγονότος. Καμία υποψία δεν πλανιόταν στον αέρα εκείνου το ψυχρού απριλιάτικου απογεύματος ότι μια αναπάντεχη καταιγίδα απρόβλεπτων συγκυριών θα μπορούσε να απειλήσει με ματαίωση την πραγματοποίηση του πολυαναμενόμενου συνεδρίου. Οι απαραίτητες προετοιμασίες υποδοχής των υψηλών προσκεκλημένων είχαν ήδη ολοκληρωθεί, οι διαδικασίες είχαν επιμελώς ρυθμιστεί, τα έξοδα, οι καταβολές, οι χορηγίες ήταν απολύτως τακτοποιημένα.
|
|
Η περήφανη, επίμονη και πεισματάρα Γιάννα Αγγελοπούλου δεν διανοούνταν να αφήσει την οποιαδήποτε επιπόλαια λεπτομέρεια ακάλυπτη που τυχόν θα υπονόμευε το διεθνές κύρος της. Πόσω μάλλον όταν από τον περασμένο Σεπτέμβρη είχε με δική της πρωτοβουλία επιφορτιστεί με την ευθύνη να φιλοξενήσει ισχυρούς πολιτικούς ηγέτες, αναγνωρισμένους φιλάνθρωπους, διάσημους επικεφαλής πολυεθνικών κολοσσών, δραστήριους ακτιβιστές και βραβευμένους νομπελίστες από όλο τον κόσμο οι οποίοι θα συμμετείχαν στο συνέδριο της Παγκόσμιας Πρωτοβουλίας Κλίντον (CGI) του ομώνυμου ιδρύματος. Οι άριστες προσωπικές σχέσεις της με τον Μπιλ και τη Χίλαρι Κλίντον, η αμοιβαία συμπάθεια και η συναντίληψη που έχει διαμορφώσει επί πολλών θεμάτων, ιδιαιτέρως ως προς το ήθος και τη στρατηγική της μετατροπής των ιδεών σε πράξεις, άρθρωναν με ακρίβεια την τελειομανή επιθυμία της ώστε η διοργάνωση να είναι όχι απλώς ικανοποιητική, αλλά μοναδική. Την εκδηλωμένη αποφασιστικότητά της για την οργάνωση ενός ανεπανάληπτου διεθνούς γεγονότος στην Αθήνα, ως σημείου αναφοράς κορυφαίων προσωπικοτήτων του κόσμου, είχαν ήδη διαγνώσει όσοι την είδαν τον περασμένο Σεπτέμβριο στην καθιερωμένη ετήσια σύνοδο του Clinton Global Initiative της Νέας Υόρκης να συζητά με το πρώην αμερικανικό προεδρικό ζεύγος πάνω από μία ώρα στην τραπεζαρία του ξενοδοχείου «Sheraton» της Times Square. Οταν την επόμενη μέρα ανακοίνωνε δημοσίως από κοινού με τον Μπιλ Κλίντον ότι το συνέδριο θα γινόταν στην ελληνική πρωτεύουσα, οι προσδοκίες της είχαν πατήσει στο μονοπάτι της πραγματικότητας.
Δυστυχώς, ενίοτε η ίδια η πραγματικότητα που διαμορφώνεται από τις πολιτικές ανάγκες μπορεί να ανατρέψει σχέδια, κόπους, υλικές και ψυχικές δαπάνες για την επίτευξη ενός φιλόδοξου στόχου. Ενδεχομένως να σκορπίσει και απογοητεύσεις. Οταν ανήμερα του φετινού ορθόδοξου Πάσχα η Χίλαρι Ρόνταμ Κλίντον ανακοίνωνε επισήμως την υποψηφιότητά της, για δεύτερη φορά, για το χρίσμα του Δημοκρατικού Κόμματος εν όψει των προεδρικών εκλογών του 2016, ελάχιστοι από όσους συμμετείχαν στις εργασίες υλοποίησης του συνεδρίου της Αθήνας υποπτεύθηκαν ότι μπορούσε να αποτελέσει αιτία ακύρωσής του. Οι πιο προσγειωμένοι, πάντως, γνώστες των εξαντλητικών πολιτικών εκστρατειών στις ΗΠΑ κράτησαν μικρές επιφυλάξεις για την τύχη της συνόδου του ιδρύματος στην Αθήνα. Οχι μόνο γιατί στένευαν ασφυκτικά τα χρονικά περιθώρια. Οι δεσμεύσεις, οι περιορισμοί, οι προσεκτικές κινήσεις, η αποφυγή εμπλοκών, η ανάδειξη των προσωπικών αρετών των προεδρικών υποψηφίων, αλλά και των συγγενών τους, στην Αμερική ορίζονται από το πλαίσιο του υποχρεωτικού θετικού αντίκτυπου της καμπάνιας τους.
Η επίσημη δικαιολογία
Με πρώτη ακλόνητη συντεταγμένη την επίδειξη σιγουριάς και σταθερότητας, την οποία δεν πρέπει να στρεβλώσει η σχετική συνάφεια με ένα αβέβαιο ή απρόβλεπτο περιβάλλον. Πόσο μάλλον διεθνές. Κάπου εκεί φαίνεται ότι ατόνησε -έως ότου εξανεμίστηκε- η πραγματοποίηση του συνεδρίου του ιδρύματος στην Αθήνα, το οποίο με μια στεγνή ανακοίνωσή του το ακύρωσε. Η αιτιολόγηση περιορίστηκε στο ότι, δεδομένης της υποψηφιότητας της Χίλαρι και εξαιτίας των περιορισμών της προεκλογικής εκστρατείας, το Ιδρυμα Κλίντον δεν θα πραγματοποιούσε μετά τον Μάιο συνόδους του CGI εκτός ΗΠΑ. Ωστόσο η προγραμματισμένη για τις αρχές Μαΐου, σύνοδος για τη Μέση Ανατολή άρα εντός των χρονικών περιθωρίων που θέτει, θα γίνει στο Μαρακές του Μαρόκου. Εδώ μάλλον πήγε τσάμπα, πέραν των άλλων, και ο κόπος. Τέσσερις μέρες μετά, με μια λιτή ανακοίνωσή της η Γιάννα Αγγελοπούλου εξέφραζε τη λύπη της γιατί δεν μπορούσε να πραγματοποιηθεί μια συνάντηση η οποία θεωρούσε ότι θα μπορούσε να αποδειχτεί πολύ χρήσιμη.Εντούτοις, οι λέξεις μπορούν να αποδειχτούν πολύ χρήσιμες όταν οι προοπτικές υλοποίησης των ιδεών αποτυγχάνουν. Οπως εκτιμούν έγκυροι διπλωματικοί αναλυτές, υπάρχουν περισσότεροι του ενός λόγοι για τους οποίους το Ιδρυμα Κλίντον ακύρωσε την εκπεφρασμένη βούλησή του να γίνει το συνέδριο στην Αθήνα, ενόσω μάλιστα οι διαδικασίες είχαν με έντονο ρυθμό προχωρήσει για την ολοκλήρωσή του. Σαφώς προϋπήρχε μια σχετική απροθυμία στο επιτελείο της Χίλαρι, το οποίο της επισήμανε ότι δεν θα ήταν συμφέρουσα για την προεκλογική εικόνα της η ανάμειξη του ονόματός της με μια χρεοκοπημένη χώρα. Ιδίως την προειδοποιούσε ότι η συγκυριακή συναρμογή της με το στελεχιακό προσωπικό μιας νοεσύστατης κυβέρνησης, της οποίας οι διαπραγματεύσεις με τους εταίρους και δανειστές της παραμένουν μετέωρες, δεν θα ωφελούσε το προφίλ μιας πρώην υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ. Σύμφωνα με το πρακτικό πνεύμα των Αμερικανών, οι λύσεις στα προβλήματα προϋποθέτουν σκληρή δουλειά, ενώ σε κάθε διαπραγμάτευση υπάρχει ενίοτε και ένα μερίδιο για τον διάβολο, πνεύμα το οποίο δεν διαπίστωναν να ενστερνίζεται η ελληνική κυβέρνηση.
Αναπόφευκτα οι σύμβουλοι της Χίλαρι θα προτιμούσαν μια υποψήφια που ζητάει να γίνει η πρώτη γυναίκα πρόεδρος στην ιστορία των ΗΠΑ να μη συνδεθεί εμμέσως με ένα άκαμπτο και νωχελικό, όπως θεωρούν, κυβερνητικό απαράτ μιας ζορισμένης μεσογειακής χώρας.
Παράλληλα, όμως, έτρεχε και η έρευνα της βρετανικής εφημερίδας «Guardian» που αποκάλυπτε ότι το Ιδρυμα Κλίντον (το ίδρυσε το 2001 ο σύζυγός της αμέσως μόλις ολοκλήρωσε την προεδρική θητεία του) εξασφάλιζε γενναίες δωρεές από επιχειρηματίες που υποτίθεται ότι ελέγχονταν για φοροδιαφυγή. Ταυτόχρονα, η επίσης βρετανική εφημερίδα «Independent» έθιγε το τεράστιο ζήτημα ηθικής τάξεως, κατά πόσον δηλαδή ήταν θεμιτό για έναν μη κερδοσκοπικό οργανισμό όπως το Ιδρυμα Κλιντον να υπάρχουν υποψίες ότι χρηματοδοτείτο κρυφά και από κρατικά κεφάλαια την ώρα που η Χίλαρι κατείχε το χαρτοφυλάκιο του υπουργείου Εξωτερικών της χώρας της, στην πρώτη θητεία της κυβέρνησης Ομπάμα. Υπό τις αμφιβολίες που εγείρονταν και τα κρυφά ατού για προεκλογική χρήση που εικάζεται ότι κρατούν ο αντίπαλοί της Ρεπουμπλικανοί, διπλωματικοί κύκλοι διατηρούσαν επιφυλάξεις για το αν η Χίλαρι θα επισκεπτόταν την Αθήνα στο συνέδριο του ιδρύματος στο οποίο πρωτοστατεί. Ενας ακόμα άγνωστος λόγος που εικάζεται ότι θα απέτρεπε την εδώ εμφάνισή της είναι η εγχώρια δραστηριοποίηση στον ευρύτερο επιχειρηματικό τομέα και το Ελληνικό Χρηματιστήριο του επενδυτικού fund Eaglevale, στο οποίο συμμετέχει ο 37χρονος Μαρκ Μεζβίνσκι. Ενας απόφοιτος του Πανεπιστημίου Στάνφορντ, που όσο κι αν έχει αποφύγει τα φώτα της δημοσιότητας, δεν παύει να είναι ο γαμπρός του ζεύγους Κλίντον, σύζυγος της μοναχοκόρης τους Τσέλσι, που μαζί χάρισαν την πρώτη εγγονή στους παππούδες Μπιλ και Χίλαρι. Αν όμως ο τομέας μπίζνες, ακόμα και με ζημίες στη χρεοκοπημένη Ελλάδα, δεν θεωρείται ούτε για αστείο παραπλεύρως επιλήψιμος για κάθε Αμερικανό πολιτικό, οι λεπτές αποχρώσεις εννοιών και ενεργειών σε ό,τι αφορά την εξωτερική πολιτική και την τρομοκρατία δεν επιδέχονται υπεραπλουστεύσεις. Κρίνεται βάσιμα ότι ανάμεσα στις αιτίες που οδήγησαν στην ακύρωση του συνεδρίου στην Αθήνα περιλαμβάνονται οι έντονες ανησυχίες της αμερικανικής πλευράς για τους χειρισμούς της ελληνικής κυβέρνησης στα θέματα τρομοκρατίας. Ηδη το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών έχει τοποθετήσει στη λίστα του με τους επικίνδυνους διεθνείς τρομοκράτες τους Χριστόδουλο Ξηρό και Νίκο Μαζιώτη. Με την πράξη αυτή θεωρείται ότι κλιμάκωσε, επισημοποιώντας και γραπτώς, τη ριζική διαφωνία του στην κίνηση της κυβέρνησης να προβεί στον κατ’ οίκον περιορισμό του Σάββα Ξηρού.
Η οξυμμένη ενόχληση, αν όχι η έντονη δυσαρέσκεια, του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για την πρωτοβουλία της ελληνικής κυβέρνησης να περάσει από τη Βουλή διάταξη στο νομοσχέδιο για την κατάργηση των φυλακών τύπου Γ, η οποία επιτρέπει την αποφυλάκιση του μέλους της δολοφονικής 17 Ν, εκδηλώθηκε με σφοδρότητα από τον Αμερικανό πρέσβη στην Αθήνα. Ο Ντέιβιντ Πιρς, αν και ήπιος ως άνθρωπος, δεν μάσησε τα λόγια του χαρακτηρίζοντας τη ρύθμιση «μη φιλική πράξη» προς τις ΗΠΑ και με ασυνήθιστη για διπλωμάτη ρητορική τόνισε εμφατικά πως «είναι βίαιοι τρομοκράτες και δεν ανήκουν στην ασφάλεια του σπιτιού τους, αλλά στη φυλακή. Δεν μπορούμε να αγνοήσουμε αυτό το θέμα και δεν μπορεί κανείς να περιμένει από εμάς να αδιαφορήσουμε. Η απελευθέρωση αυτών των δολοφόνων από τη φυλακή βεβηλώνει τη μνήμη αυτών που έχουν σκοτώσει και παραβιάζει τα δικαιώματα των οικογενειών των θυμάτων».
Οι αμετροεπείς δηλώσεις
Οι σκληρές διατυπώσεις του, ελάχιστη μάλιστα ώρα προτού ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς συναντηθεί με τον Αμερικανό ομόλογό του Τζον Κέρι, θεωρείται ότι σκιαγραφούσαν, αν δεν απεικόνιζαν πλήρως, την ωρίμανση των αντιλήψεων που διαμορφώνονται στην Ουάσινγκτον για όσα η ελληνική κυβέρνηση εννοεί ως κατ’ οίκον συνέχιση της κάθειρξης ενός καταδικασμένου σε ισόβια τρομοκράτη. Απλώς διακήρυσσαν αμέσως και ωμά -αλλά και εμμέσως συμβολικά- ότι δεν εμπιστεύονταν, τουλάχιστον, την κυβερνητική εκδοχή. Αλλωστε κάθε αναφορά στην τρομοκρατία μετά την 11η Σεπτεμβρίου είναι για την αμερικανική κοινωνία τραυματική. Πόσο μάλλον αν εξελίσσεται σε επικίνδυνα διαβρωτική για τη φήμη κάθε υποψήφιου πολιτικού της. Υπό παρόμοια ευαισθησία και οι συντελεστές του Ιδρύματος Κλίντον, θεωρείται ότι ευλόγως δεν θα διακινδύνευαν να καλέσουν στην Αθήνα σημαντικές αμερικανικές προσωπικότητες. Θα το απέφευγαν μάλλον υπό τον φόβο μιας ακραίας μομφής ή μιας κακοήθους δημόσιας διαπόμπευσης, επειδή οι επίσημοι προσκεκλημένοι του ενδεχομένως θα διασταυρώνονταν, θα συγχρωτίζονταν, θα συνομιλούσαν ή θα φωτογραφίζονταν με τους «απελευθερωτές» ενός τρομοκράτη η οργάνωση του οποίου δολοφόνησε μέλη της αμερικανικής αποστολής στην Ελλάδα σαν τους Γουέλς, Τσάντες, Βελούτσο, Νόρντιν και Στιούαρτ. Στο μωσαϊκό της γενικότερης αβεβαιότητας η πρόσθεση μιας ψηφίδας επιπλέον άγχους πιθανότατα οδήγησε το ίδρυμα να ακυρώσει το συνέδριο της Αθήνας υπό το ανακουφιστικό πρίσμα του «άσ’ το, καλύτερα».Δεν έφτανε όμως μόνο η παραλίγο σοβαρή, λόγω Σάββα Ξηρού, εμπλοκή στις ελληνοαμερικανικές σχέσεις, σε μια χρονική στιγμή όπου η Ελλάδα έχει ανάγκη την υποστήριξη της Ουάσινγκτον στην άνιση διελκυστίνδα με τους Ευρωπαίους εταίρους και δανειστές της, ήρθαν και οι δηλώσεις του υπουργού Εθνικής Αμυνας να προσθέσουν θορυβωδώς νέες ρωγμές. Σοκαριστικά άναυδοι από τη δυσάρεστη έκπληξη περιγράφεται ότι έμειναν Αμερικανοί διπλωματικοί παράγοντες με αφορμή την πρόσφατη ανάπτυξη μιας επιπόλαιας ρητορικής από τον υπουργό Αμυνας Πάνο Καμμένο. Οι εκτιμώμενες ως αμετροεπείς δηλώσεις του στη βρετανική εφημερίδα «The Times» περί ανοίγματος των ελληνικών συνόρων και χορήγησης ταξιδιωτικών εγγράφων σε παράνομους μετανάστες -συμπεριλαμβανομένων ενδεχομένως και τζιχαντιστών- που κρατούνται σε κέντρα υποδοχής στην Ελλάδα, σε περίπτωση που δεν ικανοποιηθούν τα ελληνικά αιτήματα στις διαπραγματεύσεις με τους εταίρους, ανησύχησαν την Ουάσινγκτον.
Φυσικό επακόλουθo
Η φράση-κλειδί που προκάλεσε αντιδράσεις συμπυκνώθηκε στην αποστροφή του λόγου του πως μεταξύ των μεταναστών υπάρχουν και άτομα που «βρίσκονται στο πλευρό» του Ισλαμικού Κράτους (ISIS). Επιπροσθέτως, η προειδοποίησή του ότι αν η Ελλάδα εκδιωχθεί ή αναγκαστεί να βγει από την Ευρωζώνη τότε κύματα μεταναστών χωρίς χαρτιά, συμπεριλαμβανομένων ριζοσπαστικών στοιχείων, θα πλημμυρίσουν τη Δύση, υπολογίζεται ότι ερέθισε τα συντηρητικά ανακλαστικά ακραίων, πέραν του Ατλαντικού κύκλων, που υπαινίχθηκαν ακόμα απομόνωση και αντίμετρα κατά της χώρας. Το δε πρωτοφανές, προσωρινό μπλόκο στην υιοθέτηση του ετήσιου ψηφίσματος του αμερικανικού Κογκρέσου για την Ημέρα της Ελληνικής Ανεξαρτησίας ερμηνεύτηκε ως ένα επιπλέον πλήγμα στη διεθνή εικόνα της χώρας.Σε έναν τέτοιο κραυγαλέα αρνητικό καμβά θεωρείται ότι και το Ιδρυμα Κλίντον θα επιχειρούσε να απαλλαγεί επειγόντως από τον κίνδυνο να προσθέσει ως άλλοθι αξιοπιστίας τη δική του πινελιά. Πράγμα που έκανε έχοντας, μάλλον, υπόψη του τις συνέπειες για το προφίλ της γαλαντόμου Γιάννας Αγγελοπούλου, η οποία προφανώς δεν ευθύνεται για το τρέχον δυστοπικό αποτύπωμα της χώρας στον παγκόσμιο χάρτη. Θεωρείται, πάντως, ασφαλής η ετήσια συνεισφορά της με υποτροφίες και οικονομική στήριξη σε Ελληνες φοιτητές που επιθυμούν να γνωρίσουν την εμπειρία του Clinton Global Initiative University, σε ενέργειες που αφορούν την κοινωνική δράση και αλληλεγγύη, αλλά και την επιχειρηματικότητα. Και τίποτε δεν αποκλείει η σύνοδος του ιδρύματος να γίνει κάποια στιγμή στο μέλλον στην Ελλάδα.
Προσώρας, όμως, θα ήταν παρακινδυνευμένο εξαιτίας της εντύπωσης που προκαταβολικά μοιάζει να έχουν διαμορφώσει οι επίσημοι προσκεκλημένοι για την περιρρέουσα ατμόσφαιρα στη χώρα. Ενα ζοφερό περιβάλλον μικροφρίκης στο οποίο μια κυβέρνηση παλινωδεί μεταξύ ακαμψίας, λούφας και παραλλαγής, ρυθμίζει την αποφυλάκιση τρομοκρατών, διατείνεται ότι κυκλοφορούν ελεύθεροι μοχθηροί τζιχαντιστές, δημιουργεί συνθήκες εξαθλιωμένης μεταναστευτικής χωματερής, ενώ διεξάγονται δίκες για να κριθεί αν εγκληματικές οργανώσεις μεταμφιέστηκαν σε πολιτικά κόμματα - δεν αποτελεί σίγουρα το ιδανικό τοπίο για μια υψηλού επιπέδου παγκόσμια σύνοδο. Κανένας σύνεδρος άλλωστε δεν θα επιθυμούσε να στοιχειώνει με εικόνες «μαύρης τρύπας» τον ύπνο του στο πολυτελώς άνετο «μπούνκερ» του «Hilton».
Ούτε, υπό την απειλή ενδεχόμενης ταύτισης με μια ασφυκτική ατμόσφαιρα διαρκούς πολιτικής εκκρεμότητας στη χώρα, εκτιμάται ότι θα διακρινόταν από την πρόσχαρη ενέργεια να συμβάλει με προτάσεις στην εξεύρεση λύσεων για την απασχόληση των νέων, τις προκλήσεις ανταγωνιστικότητας και κοινωνικοοικονομικής μεταβλητότητας στις χώρες της Μεσόγειο καθώς και την «πράσινη» ανάπτυξη. Εξ όλων αυτών συνάγεται ότι η μη πραγματοποίηση του προγραμματισμένου συνεδρίου Κλίντον στην Αθήνα δεν ήταν κεραυνός εν αιθρία. Η ακύρωσή του μέλλει να αποτιμηθεί για να ανιχνευτούν ψύχραιμα οι ζημιές που προκάλεσε η προσγείωση μιας ακτινοβολούσας αισιοδοξίας στη σκιά της ματαιότητας. Ισως να λείψουν και τα περίλαμπρα πυροτεχνήματα που όφειλαν να συνοδεύσουν το τέλος των εργασιών του.
Πώς ο γαμπρός έχασε 13 εκατ. στην Ελλάδα
Πόνταρε σε ελληνικές τράπεζες και ελληνικά ομόλογα, αλλά έγραψε τεράστιες ζημίες και όταν ακούει για το Χρηματιστήριο Αθηνών αλλάζει κουβέντα. Ο λόγος για τον γαμπρό του πρώην προέδρου των ΗΠΑ Μπιλ Κλίντον, κ. Μαρκ Μεζβίνσκι, ο οποίος με το hedge fund Eaglevale Partners έχασε όλα σχεδόν τα χρήματα που του εμπιστεύθηκαν σημαντικοί πελάτες όπως ο chief executive της Goldman Sachs Λόιντ Μπλανκφέιν, η οικογένεια Ρότσιλντ, o Μαρκ Λάσρι, o Τζέιμς Λέιτνερ κ.ά. Το μικρό, για τα μεγέθη της βιομηχανίας hedge fund που τρέχει ο σύζυγος της Τσέλσι, το Eaglevale Partners, άντλησε 25 εκατ. δολάρια για να στοιχηματίσει το 2013 στις ελληνικές τράπεζες, αλλά τον περασμένο Φεβρουάριο ανακοίνωσε επισήμως στους επενδυτές του ότι έχει σημειώσει ζημίες τουλάχιστον 48% στο κεφάλαιο των 25 εκατ. δολαρίων για την Ελλάδα, δηλαδή έχασε κοντά στα 13 εκατ. δολάρια.Ο κ. Μαρκ Μεζβίνσκι με την πεθερά του, τη σιδηρά κυρία των Δημοκρατικών Χίλαρι Κλίντον
Ο κ. Μεζβίνσκι, 37 ετών, απόφοιτος του Stanford, ύστερα από 8 χρόνια δουλειάς στην Goldman Sachs μετακινήθηκε σε ένα private equity fund. Αργότερα, μαζί με συναδέλφους του από την Goldman Sachs, συνέστησε το Eaglevale Partners, έχοντας υπό διαχείριση 380 εκατ. δολάρια.
Το 2013 συμμετείχε σε μια κλειστή σύσκεψη hedge funds στη Νέα Υόρκη, στην οποία ενημερώθηκε για την Ελλάδα από τον τέως πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά και τη χρηματιστηριακή εταιρεία που το διοργάνωσε. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Μεζβίνσκι πόνταρε τα 25 εκατ. δολάρια σε ελληνικές τράπεζες και στο ελληνικό χρέος. Οπως αναφέρουν αξιόπιστες ελληνικές πηγές, το Eaglevale Partners είχε συνεργασία με ελληνική χρηματιστηριακή και έδινε εντολές από τη Νέα Υόρκη. Η απόσταση και οι λανθασμένες εκτιμήσεις από την πλευρά των Αμερικανών διαχειριστών οδήγησαν σε απώλειες, ιδιαίτερα αν αναλογιστεί κανείς το κακό κλίμα που επικράτησε στο Χρηματιστήριο Αθηνών από τον Σεπτέμβριο του 2014. Οταν ρωτάς, λ.χ., από τη Νέα Υόρκη με 10 brokers, αν αγοράστηκαν τραπεζικές μετοχές και το κλίμα έχει αλλάξει μέσα σε μισή ώρα, τότε είναι αναπόφευκτο να γράψεις ζημίες. Για τη μεγάλη χασούρα, όμως, ευθύνονται και τα παράγωγα, όπως έγραψαν οι «Ν.Υ. Times». Στην επιστολή του προς τους επενδυτές, ο κ. Μεζβίνσκι επισήμανε: «Οι πρόσφατες προβλέψεις μας που αφορούν τις ελληνικές πολιτικές εξελίξεις αποδείχτηκαν λάθος». Οπως συμπλήρωσε, αναμένει ανάκαμψη καθώς δεν έχει τίποτα άλλο να κάνει. Οσοι Ελληνες τον γνώρισαν μιλούν για έναν σκληρό γιάπη, καθώς στις συναντήσεις του απαιτούσε ο συνομιλητής του να πει σε δευτερόλεπτα ό,τι είχε να προτείνει.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΦΙΛΑΣ
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr