Με χαρακτήρα «δημοψηφίσματος» οι φετινές φοιτητικές εκλογές

Οι φοιτητικές νεολαίες περιμένουν μεγάλο ενδιάφερον μετά το νομοσχέδιο για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση που έχει προκαλέσει αντιδράσεις στην πανεπιστημιακή κοινότητα - Η Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ για την «κρισιμότητα» των φετινών φοιτητικών εκλογών: «Παρελθόν οι καθεστωτικές παρατάξεις, όπως και τα κόμματά τους»

Υπό τη σκιά του Eurogroup πραγματοποιούνται την Τετάρτη 13 Μαΐου οι φοιτητικές.  

Πάντως οι φοιτητικοί σύλλογοι όλων των παρατάξεων επισημαίνουν ότι το ενδιαφέρον των φοιτητών αναμένεται να είναι μεγάλο  για τις φετινές φοιτητικές,εστιάζοντας ότι θα έχουν ένα στοιχείο δημοψηφίσματος, καθώς θα είναι η πρώτη μετά τρις εκλογές  καταγραφή εκλογικής προτίμησης  με μεγάλο αριθμό συμμετεχόντων και μάλιστα νέων.

Επιπλέον το νομοσχέδιο για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση έχει προκαλέσει αντιδράσεις στην πανεπιστημιακή κοινότητα και αναμένεται η καταγραφή  των σχολίων.  

Επίσης θα αναδειχθούν και οι εκπρόσωποι για την ανάδειξη πρυτανικών αρχών με το νέο νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας.

Πάντως τα πρώτα πανό και τα διαφημιστικά  μηνύματα  έκαναν μόλις  χθες  το βράδυ την εμφάνισή τους καθώς το κλίμα τα τελευταία χρόνια αναζωπυρώνεται τα τελευταία 24ωρα.

Σε ότι αφορά στο «τοπίο» που έχει δημιουργηθεί περιλαμβάνει την προσπάθεια της ΔΑΠ να επικρατήσει για μία ακόμα χρονιά, την κρισιμότητα που προσδίδει ο ΣΥΡΙΖΑ να αναβαθμίσει τα σχήματα της Αριστερής Ενότητας (ΑΡΕΝ) , φέρνοντας τα στο προσκήνιο   την προσπάθεια της ΠΑΣΠ να «κατέβει» σε όσες σχολές μπορεί και τη φοιτητική παράταξη που  πρόσκειται  στο ΚΚΕ να  επιδιώκει τη διατήρηση αλλά και την αύξηση  των δυνάμεών της.

Η Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ για την "κρισιμότητα" των φετινών φοιτητικών εκλογών  τονίζει: "Οι φετινές φοιτητικές εκλογές γίνονται σ' ένα διαφορετικό περιβάλλον σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. Με την πολιτική ανατροπή που σημειώθηκε στις 25 Γενάρη, το φοιτητικό κίνημα αφενός βλέπει ορισμένα από τα πάγια αιτήματά του να υλοποιούνται από την κυβέρνηση, αφετέρου βρίσκεται μπροστά σε νέα ερωτήματα, καθώς το αιτούμενο της ανατροπής της νεοφιλελεύθερης διάλυσης των ΑΕΙ παραμένει.

Και επισημαίνει: «Για τα μνημονιακά κόμματα και όλο το νεοφιλελεύθερο μπλοκ μέσα στις σχολές, που ετοιμάζονται να δώσουν μια μεγάλη μάχη υπερασπιζόμενοι το Πανεπιστήμιο των Μνημονίων που φτιάξαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις, η πολιτική επιβίωση των καθεστωτικών παρατάξεων είναι θέμα ζωής και θανάτου. Γι' αυτό το λόγο, από τη σκοπιά της Αριστεράς και των κοινωνικών αγώνων στο χώρο της εκπαίδευσης, η ήττα των δυνάμεων αυτών ορίζεται ως ο βασικός μας στόχος.Άλλωστε, ήταν οι αγώνες της νεολαίας που έβαλαν την υπογραφή τους στην πτώση της ακροδεξιάς κυβέρνησης Σαμαρά. Τώρα, λοιπόν, οι φοιτήτριες και οι φοιτητές έχουν την ευκαιρία να ολοκληρώσουν αυτή την ανατροπή, κάνοντας τις καθεστωτικές παρατάξεις παρελθόν, όπως και τα κόμματά τους¨».

Σε συνέντευξη Τύπου  της  ΔΑΠ-ΝΔΦΚ,  παρουσιάστηκαν οι θέσεις της παράταξης για το  πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας  

Τονίστηκε ότι:  Αξίζει να σημειωθεί πως το Υπουργείο Παιδείας με τις αλλαγές που προωθεί προσπαθεί να διαφοροποιηθεί από το σύστημα των πιστωτικών μονάδων, ένα σύστημα το οποίο έχουν υιοθετήσει όλες οι χώρες της Ευρώπης. Η πρόθεση του αυτή θα έχει οδυνηρές συνέπειες για τους φοιτητές που χρησιμοποιούν το πρόγραμμα Erasmus, αλλά και όσους ενδιαφέρονται να πραγματοποιήσουν μεταπτυχιακές και διδακτορικές σπουδές στο εξωτερικό» τονίστηκε στη συνέντευξη.Οι θέσεις της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ για το πολυνομοσχέδιο είναι μεταξύ άλλων: Το πολυνομοσχέδιο δεν είναι τίποτα άλλο από την επαναφορά ενός παλαιότερου νόμου που ίσχυε στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.Το γενικό σχόλιο είναι ότι το νομοσχέδιο αυτό δεν ανταποκρίνεται στα βασικά προβλήματα που αφορούν στην τριτοβάθμια εκπαίδευση όπως η χρηματοδότηση των ιδρυμάτων, η σύνδεσή τους με την αγορά εργασίας, η ασφάλεια μέσα στα εκπαιδευτικά ιδρύματα, ζητήματα όπως η σίτιση και η στέγαση των φοιτητών.

Επίσης η ΔΑΠ ΝΔΦΚ τάσσεται υπέρ της δημιουργίας ειδικού σώματος φύλαξης «όπως συμβαίνει σε όλα τα πανεπιστήμια του κόσμου», όπως χαρακτηριστικά τονίστηκε.

Πρόβλημα στο ΑΠΘ

Σε  ανακοίνωσή του το αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης τονίζει: «Την Τετάρτη  δεν θα πραγματοποιηθούν μαθήματα λόγω της διεξαγωγής των φοιτητικών εκλογών. Οι εκλογές διεξάγονται, όπως κάθε χρόνο, με ευθύνη των Φοιτητικών Συλλόγων, ενώ οι κατάλογοι των εγγεγραμμένων φοιτητών που δικαιούνται να ψηφίσουν, παραδίδονται από τις Γραμματείες των Τμημάτων στην εφορευτική επιτροπή, το μεσημέρι της προηγούμενης ημέρας.

Η συνεχιζόμενη κατάληψη του κτιρίου Διοίκησης, στο οποίο στεγάζονται οι γραμματείες των Τμημάτων της Φιλοσοφικής Σχολής και Τμημάτων της Σχολής Καλών Τεχνών, δημιουργεί εκ των πραγμάτων πρόβλημα στη διεξαγωγή των φοιτητικών εκλογών στα συγκεκριμένα Τμήματα. Αν δεν λειτουργήσει κανονικά το κτίριο Διοίκησης, δεν είναι δυνατό να παραδοθούν οι εκλογικοί κατάλογοι για τα συγκεκριμένα Τμήματα.

Η ομαλή διεξαγωγή των φοιτητικών εκλογών είναι σοβαρότατο θέμα, για το οποίο η Διοίκηση του ΑΠΘ είναι υποχρεωμένη να ενημερώσει εγγράφως τις αρμόδιες Εισαγγελικές Αρχές και το Υπουργείο Πολιτισμού Παιδείας & Θρησκευμάτων».

Τα περσινά αποτελέσματα

Σε ότι αφορά τα  περσινά αποτελέσματα που εξέδωσαν οι ίδιες οι φοιτητικές παρατάξεις   η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ που πρόσκειται ΝΔ έλαβε σε 162 φοιτητικούς συλλόγους 42,62% και αναδείχθηκε πρώτη δύναμη  δεύτερη αναδείχθηκε   η Πανσπουδαστική Κ.Σ που πρόσκειται στο ΚΚΕ με ποσοστό 17.86%, ενώ  ακολούθησε  ΠΑΣΠ  που πρόσκειται στο ΠΑΣΟΚ με 13.44% και η ΕΑΑΚ της ΑΝΤΑΡΣΥΑ με 12.96%.Οπως κάθε χρόνο καθώς  δεν υπάρχει  από το 1996 η  ΕΦΕΕ , η κάθε παράταξη εκδίδει τα δικά της αποτελέσματα  όλοι  πανηγυρίζουν με τα ποσοστά τους και δηλώνουν ικανοποιημένοι.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr