Με ένα κουτάλι έγινε το πρωτοφανές έγκλημα στο Δαφνί

Με ένα κουτάλι έγινε το πρωτοφανές έγκλημα στο Δαφνί

Σύμφωνα με το πόρισμα της ΕΔΕ, «το μόνο όργανο που βρέθηκε στο θάλαμο ήταν ένα κουτάλι στο κομοδίνο του ασθενούς» - Αυτό που δεν απαντάται ωστόσο είναι πώς ο 42χρονος ασθενής κατάφερε να λυθεί από τους ιμάντες 

Με ένα κουτάλι έγινε το πρωτοφανές έγκλημα στο Δαφνί
Ένα κουτάλι αποτέλεσε το φονικό όπλο στα χέρια του 42χρονου ψυχικά ασθενή ο οποίος τα χαράματα της Κυριακής προκάλεσε τον θάνατο άλλου ασθενή μέσα στον θάλαμο όπου νοσηλεύονταν στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Αττικής (ΨΝΑ).
 
Σύμφωνα με το πόρισμα της Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης (ΕΔΕ) που διέταξε η Διοίκηση του ΨΝΑ και η οποία κοινοποιήθηκε στο υπουργείο Υγείας, «το μόνο όργανο που βρέθηκε στο θάλαμο ήταν ένα κουτάλι στο κομοδίνο του ασθενούς».

Το εύρημα αυτό σε συνδυασμό με τα στοιχεία από το πόρισμα της νεκροψίας της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας Αθηνών, ότι ο θάνατός του 63χρονου νοσηλευόμενου προκλήθηκε με χτυπήματα από αμβλύ όργανο, οδηγούν στο συμπέρασμα ότι τα θανατηφόρα χτυπήματα έγιναν με το κουτάλι που είχε ο 42χρονος.
 
Αυτό που δεν απαντάται ωστόσο από την ΕΔΕ είναι πως ο 42χρονος ασθενής κατάφερε να λυθεί από τους ιμάντες με τους οποίους τον κρατούσαν καθηλωμένο στο Τμήμα Οξέων Συμβάντων του νοσοκομείου.

Πάντως, τα στοιχεία της ΕΔΕ δείχνουν ότι ήταν βαρύ το φορτίο που σήκωνε ο 42χρονος ασθενής και δράστης της δολοφονίας συνασθενούς του τόσο για τον ίδιο και τους οικείους του όσο και για το νοσηλευτικό ίδρυμα.
Κλείσιμο
 
Στο πόρισμα επισημαίνεται ότι «ο ασθενής- θύτης έπασχε από βαρύτατη διαταραχή, μη ανταποκρινόμενη στη θεραπευτική αγωγή». Πηγές του νοσοκομείου αναφέρουν πως η πολύμηνη νοσηλεία του στόχευε στην αντιμετώπιση της βαριάς ψυχικής ασθένειας, και πως οι γιατροί είχαν εξαντλήσει τα φαρμακευτικά σχήματα, πλην όμως χωρίς αποτέλεσμα όπως μαρτυρά και η καθήλωσή του, καθώς το λεγόμενο πρωτόκολλο προστατευτικού κλινοστατισμού είναι η ύστατη «θεραπευτική» λύση.
 
Επιπλέον, και η Διοίκηση του νοσοκομείου είχε κάνει αίτημα για ανεξάρτητη πραγματογνωμοσύνη με σκοπό την βελτίωση της παρεχόμενης φροντίδας στον ασθενή και την εξεύρεση εναλλακτικών μεθόδων διαχείρισής του. Ωστόσο, ο ειδικός πραγματογνώμονας, όπως κατέθεσε στην ΕΔΕ, κρίνοντας ότι ο συγκεκριμένος ασθενής θα έπρεπε να νοσηλεύεται σε ειδικές δομές ψυχικής υγείας οι οποίες όμως δεν υπάρχουν στη χώρα μας, δεν πρότεινε τελικά κάποια αλλαγή στον τρόπο διαχείρισης του συγκεκριμένου περιστατικού.
 
Όπως προκύπτει από την ΕΔΕ και είχε επισημάνει το protothema.gr, η αντίδραση των δύο νοσηλευτών βάρδιας ήταν άμεση. Κάλεσαν τον εφημερεύοντα γιατρό καθώς και άλλους γιατρούς από άλλες κλινικές για την αντιμετώπιση του συμβάντος, και έσπευσαν αμέσως στον θάλαμο.
 
«Υπό τις παρούσες συνθήκες στελέχωσης και λειτουργίας των δημόσιων ψυχιατρικών κλινικών, ιδιαίτερα στα τμήματα οξέων περιστατικών, αναδεικνύεται η αντικειμενική δυσκολία αποτελεσματικού χειρισμού των ασθενών με επιθετική συμπεριφορά που δεν ανταποκρίνονται στη φαρμακευτική αγωγή» διαπιστώνεται στο πόρισμα.
 
Από την πλευρά της, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας, αναφέρει ότι προωθεί  προσλήψεις προσωπικού με ειδική μέριμνα στην ενίσχυση των ψυχιατρικών κλινικών τόσο στα Ειδικά Ψυχιατρικά όσο και στα Γενικά Νοσοκομεία.  Παράλληλα, προχωρά  στην  ανάπτυξη σύγχρονων κατευθυντήριων οδηγιών για τον τρόπο παροχής ψυχιατρικής περίθαλψης στα τμήματα αυτά καθώς και στην εκ νέου επεξεργασία των ζητημάτων που άπτονται του επανασχεδιασμού  της Ψυχιατρικής Μεταρρύθμισης, ώστε να προλαμβάνονται ανάλογα τραγικά περιστατικά.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης