Κατερίνη: «Μαϊμού» ασφαλιστήρια Ι.Χ. πουλούσαν επιτήδειοι

Τα συμβόλαια που κρατούσαν στα χέρια τους ασφαλισμένοι ήταν πλαστά 

Τη δράση επιτήδειων που ξαφρίζουν ανυποψίαστους πολίτες, πουλώντας τους πλαστά ασφαλιστήρια συμβόλαια Ι.Χ. αυτοκίνητων, ερευνούν οι Αστυνομικές Αρχές της Πιερίας.

Προηγήθηκαν καταγγελίες ιδιοκτητών οχημάτων, σύμφωνα με τις οποίες, ενώ οι ίδιοι κατέβαλλαν κανονικά το αντίτιμο για την αγορά νέου συμβολαίου, θεωρώντας -επομένως- ότι είναι ασφαλισμένοι, στην πραγματικότητα όμως αποδείχθηκε ότι τα συμβόλαια που κρατούσαν στα χέρια τους ήταν πλαστά και ως εκ τούτου ήταν ασφαλιστικά ακάλυπτοι. Εκτός από την οικονομική ζημιά την οποία υφίστανται τα θύματα, κινδυνεύουν με ποινικές και διοικητικές κυρώσεις, που σχετίζονται με τη χρήση πλαστού συμβολαίου.

Με αφορμή τις παραπάνω καταγγελίες, που στην παρούσα φάση -πάντως- είναι μεμονωμένες, η Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Κεντρικής Μακεδονίας εξέδωσε ανακοίνωση με χρήσιμες συμβουλές προς τους ιδιοκτήτες Ι.Χ. αυτοκινήτων, προκειμένου να μην βρεθούν αντιμέτωποι με κάποια δυσάρεστη έκπληξη.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, οι υποψήφιοι αγοραστές καλούνται να ζητάνε πάντα την απόδειξη πληρωμής των ασφαλίστρων και να εξετάζουν οπτικά και με ιδιαίτερη προσοχή το ασφαλιστήριο συμβόλαιο για τυχόν ενδείξεις παραποίησης.

Σε περιπτώσεις δε αμφιβολιών οι ιδιοκτήτες Ι.Χ. αυτοκινήτων καλούνται να επισκέπτονται την ιστοσελίδα του Ελληνικού Κέντρου Πληροφοριών, στον ηλεκτρονικό σύνδεσμο «https://www.hic.gr/hic/Check_ins.aspx», όπου μπορούν να ελέγχουν την εγκυρότητα του συμβολαίου, με την καταχώρηση του αριθμού κυκλοφορίας του οχήματος και το ΑΦΜ του ιδιοκτήτη του.

Εναλλακτικά, όπως αναφέρεται στην ίδια ανακοίνωση, συνιστάται στους οδηγούς να επικοινωνούν τηλεφωνικά απευθείας με τις ασφαλιστικές τους εταιρίες, ζητώντας απ' αυτές την επαλήθευση της εγκυρότητας του συμβολαίου, όπως επίσης να απευθύνονται στις Αστυνομικές Αρχές σε περιπτώσεις αμφιβολιών ή διαπίστωσης της μη εγκυρότητας του συμβολαίου.

Επισημαίνεται ότι οι επιτήδειοι χρησιμοποιούν συγκεκριμένη μεθοδολογία, προκειμένου να παραπλανήσουν τους υποψήφιους πελάτες και να τους προμηθεύσουν με πλαστά συμβόλαια.

Συγκεκριμένα, μέσω της ψηφιοποίησης ενός έγκυρου συμβολαίου, προχωρούν στην αντικατάσταση των αρχικών στοιχείων με άλλα (μετατροπή αριθμού κυκλοφορίας, στοιχείων ταυτότητας, περίοδος ασφάλισης κ.ά.). Ακόμη, εκτυπώνοντας το επεξεργασμένο συμβόλαιο, εισπράττουν τα χρήματα από τον ανυποψίαστο πελάτη, χωρίς στις περισσότερες περιπτώσεις να παραδίδουν αποδείξεις είσπραξης χρημάτων. 

Εξάλλου, σε περιπτώσεις εμπλοκής του οχήματος σε τροχαίο ατύχημα, προσπαθούν να αποτρέψουν την αστυνομική συνδρομή και προτρέπουν τους πελάτες τους να προχωρήσουν σε ιδιωτική διευθέτηση της προκληθείσας ζημίας.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr