Δίκη Χρυσής Αυγής: «Μάχη» για την παράσταση πολιτικής αγωγής σε βάρος της ηγετικής ομάδας

Το «παρών» στη δίκη δίνουν -όσο προχωράει η διαδικασία- ολοένα και λιγότεροι κατηγορούμενοι από τους 68 συνολικά που φέρονται να εμπλέκονται στυις εγκληματικές ενέργειες της ΧΑ - Ο Ρουπακιάς δεν έδρασε μόνος του, αλλά με συντονισμένη δράση των μελών της οργάνωσης, υποστήριξε η οικογένεια του Π. Φύσσα

«Μάχη» επιχειρημάτων προκειμένου τα θύματα από την εγκληματική δράση της Χρυσής Αυγης (ΧΑ) να μπορέσουν να παρασταθούν ως πολιτική αγωγή στη δίκη και σε βάρος των μελών της ηγετικής ομάδας, Μιχαλολιάκου, Παππά, Κασιδιάρη, κ.ά., δόθηκε σήμερα ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων. 

Ειδικότερα, συνήγοροι πολιτικής αγωγής με σειρά επιχειρημάτων τους ζήτησαν από το διακαστήριο να τους επιτρέψει να παρασταθούν (ως πολιτική αγωγή) σε βάρος της ηγετικής ομάδας και να μην κάνει δεκτή την σχετική πρόταση της εισαγγελέως της έδρας κ. Αδαμαντίας Οικονόμου. Συγκεκριμένα, ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, που συνεδρίασε στην ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα των φυλακών Κορυδαλλού, δευτερολόγησαν, ύστερα από τους πληρεξούσιους δικηγόρους της οικογένειας Φύσσα, και των Αιγύπτιων αλιεργατών. 

«Στο παραπεμπτικό βούλευμα περιγράφεται η δομή μίας εγκληματικής οργάνωσης με απόλυτο αρχηγό τον κατηγορούμενο, Νίκο Μιχαλολιάκο. Υπάρχει ρητή αναφορά στους διευθύνοντες την εγκληματική οργάνωση. Η υπόθεση, με θύματα τους εντολείς τους Αιγύπτιους ψαράδες, συνεκδικάζεται με την υπόθεση της εγκληματικής οργάνωσης, η οποία δρούσε επί δεκαετίες ανενόχλητη» είπε ο συνηγόρος Θ. Καμπαγιάννης και πρόσθεσε: «Εάν η υπόθεση των εντολέων μου δικαζόταν από το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο (ΜΟΔ), στο εδώλιο θα έπρεπε να καθίσουν και οι ηθικοί αυτουργοί. Σε αυτήν τη δίκη οι εντολείς μου θα είχαν περισσότερα δικαιώματα από τη σημερινή. Έρχονται, δηλαδή, οι  αρχές και εργαλοποιούν τους εντολείς μου σε πολιτικώς ενάγοντες Β' κατηγορίας οι οποίοι δεν μπορούν να ζητήσουν δικαιοσύνη από τους ηθικούς αυτουργούς της υπόθεσης».

Από την πλεύρα του, ο συνήγορος Κώστας Παπαδάκης ανέφερε πως στο παραπεμπτικό βούλευμα η επίθεση σε βάρος των αλιεργατών συνδέεται άμεσα με το βουλευτή της Χρυσής Αυγής, Γιάννη Λαγό, καθώς και ότι υπάρχουν στο ίδιο βούλευμα ομιλίες βουλευτών της Χρυσής Αυγής που εγκωμιάζουν τη δράση της τοπικής οργάνωσης της Νίκαιας. 

Μάλιστα, ο Κ. Παπαδάκης επανέφερε το ζήτημα της μεταφοράς τής δίκης σε άλλο χώρο, λέγοντας: «Είμαστε τρεις μήνες από τον Σεπτέμβριο και τη νέα αίθουσα δεν την βλέπουμε ούτε στα χαρτιά. Δεν ξέρουμε καν πού είναι».

Από το πρωί, πάντως, ενώπιον του δικαστηρίου συνήγοροι πολιτικής αγωγής τοποθετήθηκαν επί της πρότασης της εισαγγελέως της έδρας για το θέμα της παράστασης της πολιτικής αγωγής. Αυτό που είναι αξιοσημείωτο είναι ότι το «παρών» στη δίκη δίνουν - όσο προχωράει η διαδικασία - ολοένα και λιγότεροι κατηγορούμενοι από τους 68 συνολικά που φέρονται να εμπλέκονται στυις εγκληματικές ενέργειες της ΧΑ.

Ειδικότερα, στην τοποθέτησή τους οι συνήγοροι της οικογένειας του αδικοχαμένου Παύλου Φύσσα, μεταξύ άλλων, τόνισαν στο δικαστήριο πως και οι 18 εμπλέκομενοι στην εγκληματική πράξη, είναι όλοι κατηγορούμενοι σε άλλες ποινικές υποθέσεις. 

Ανέφεραν επίσης, πως πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό στάδιο διότι, όπως είπαν, από τη σχετική απόφαση του δικαστηρίου θα κριθεί αν οι συνήγοροι της οικογενέιας Φύσσα θα έχουν ή όχι τη δυνατότητα να ερωτούν και να εξετάζουν μάρτυρες και κατηγορούμενους, κατά την προόδο της ακροαματικής διαδικασίας, για τις πράξεις «μιας εγκλγματικής οργάνωσης».

«Εάν δεν υπήρχε εγκληματική οργάνωση, δεν θα υπήρχε και η δολοφονία Φύσσα. Ενεργούσαν δεχόμενοι εντολές, τις οποίες εκτελούσαν» ανέφεραν οι συνήγοροι της οικογένειας Φύσσα και προσέθεσαν: «Ο Γ. Ρουπακιάς δεν έδρασε μόνος του, αλλά με συντονισμένη δράση των μελών της οργάνωσης. Είναι γεγονός ότι έλαβαν εντολή -εκ των στοιχείων-, υπήρξε συνδρομή και συντονισμός για να τελεστεί το έγκλημα. Όταν τα μέλη βοηθούν το Γ. Ρουπακιά στο έγκλημα, έχουν αποδεχθεί αυτές τις πράξεις, είναι ενταγμένα και έχουν το δόλο να τελέσουν αδικήματα, ενώ δεν κάνουν τίποτα να αποτρέψουν τις κινήσεις αυτές». 

Ειδκότερα, ο συνήγορος Αν. Τζέλης ανέφερε: «Η διεύθυνση της εγκληματικής οργάνωσης και ο αποκλεισμός της βούλησης των μελών της οργάνωσης είναι ο αιτιώδης σύνδεσμος με τη δολοφονία του Παύλου... Εμείς, ως πολιτική αγωγή, θα μπορέσουμε να ρωτήσουμε ποιο ήταν το περιεχόμενο κάποιων τηλεφώνων για να δούμε την ύπαρξη της διεύθυνσης της εγκληματικής οργάνωσης; Αν όχι, θα προκύψουν αρκετά παράδοξα».

Νωρίτερα, ο συνήγορος Γ. Μαραγκός είχε μιλήσει για «ξεκάθαρη» υπόθεση και είχε αναφέρει χαρακτηριστικά: «Μετά από περίπου δύο χρόνια έχουμε μπροστα μας το δράστη της ανθρωποκτονίας, αλλά στο χρονικό διάστημα αναδείχθηκαν πολλές δράσεις της οργάνωσης. Για την πολιτική αγωγή η πράξη της δολοφονίας είναι ξεκάθαρη».


Τι προτείνει η εισαγγελέας 
Στις τοποθετήσεις τους οι συνήγοροι ανέφεραν πως συντάσσονται με την εισαγγελική εισήγηση, προσθέτοντας όμως ότι θα πρέπει να παρίστανται και κατά των κατηγορουμένων για διεύθυνση στην εγκληματική οργάνωση.Υπενθυμίζεται ότι κατά τη προηγούμενη συνεδρίαση του δικαστηρίου, η εισαγγελέας της έδρας, Αδαμαντία Οικονόμου, έχει προτείνει να γίνει δεκτή η παράσταση πολιτικής αγωγής μονο για συγκεκριμένους κατηγορούμενους, ζητώντας ουσιαστικά να μην περιλαμβάνονται σε αυτούς όσοι διώκονται μόνο για το αδίκημα της εγκληματικής οργάνωσης.  

Με απλά λόγια, αυτό σημαίνει ότι οι Μιχαλολιάκος, Κασιδιάρης, Παππάς και η υπόλοιπη φερόμενη ηγετική ομάδα της οργάνωσης, δεν θα έχουν απέναντί τους πολιτικής αγωγή, καθώς δεν κατηγορούνται για αδικήματα όπως "ανθρωποκτονία ή απόπειρα ανθρωποκτονίας". Αντίθετα, άλλοι κατηγορούμενοι -όπως ο Γ. Ρουπακιάς- που κατηγορούνται για ανθρωποκτονία ή απόπειρα ανθρωποκτονίας ή συνέργεια, θα έχουν απέναντί τους πολιτική αγωγή και για αυτό το αδικήμα, αλλά και για την πράξη της εγκληματικής οργάνωσης.

Η δίκη θα συνεχιστεί την ερχόμενη Πέμπτη. 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr