Τον καθηγητή θεωρητικής φυσικής Ι. Ηλιόπουλο βράβευσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας

Ο κ. Ι. Ηλιόπουλος συγκαταλέγεται στην ομάδα των διακεκριμένων ερευνητών της Σωματιδιακής Φυσικής που προέβλεψαν την ύπαρξη του τέταρτου κουάρκ, ή αλλιώς «γοητευτικού» κουάρκ

Τον καθηγητή κ. Ι. Ηλιόπουλο, εμβληματική μορφή της Θεωρητικής Φυσικής, βράβευσε χθες σε ειδική εκδήλωση στο ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος» ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Προκόπης Παυλόπουλος. Ειδικότερα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τίμησε τον κ. Ηλιόπουλο με το βραβείο «Demokritos Scientific Research and Innovation Award».


Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Π. Παυλόπουλος με τον Καθηγητή κ.Ι. Ηλιόπουλο κατά την παράδοση του βραβείου  «Demokritos Scientific Research and Innovation Award»


 
Κατά την έναρξη της τελετής βράβευσης, απηύθυνε χαιρετισμό ο Διευθυντής του ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος» και Πρόεδρος του Δ.Σ. Δρ. Ν. Κανελλόπουλος, ο οποίος έκανε μία σύντομη παρουσίαση των δραστηριοτήτων του κέντρου και εξήρε την επιστημονική διαδρομή του κ. Ι. Ηλιόπουλου.
 
Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο οποίος αναφέρθηκε με συγκινητικά λόγια στο έργο του κ. Ηλιόπουλου αλλά και στην προσφορά του στην επιστημονική αριστεία και την έρευνα.


Ο Καθηγητής κ. Ι. Ηλιόπουλος στο βήμα κατά τον ευχαριστήριο λόγο του
 
Ο κ. Ι. Ηλιόπουλος συγκαταλέγεται στην ομάδα των διακεκριμένων ερευνητών της Σωματιδιακής Φυσικής που προέβλεψαν την ύπαρξη του τέταρτου κουάρκ, ή αλλιώς «γοητευτικού» κουάρκ.  Είναι από τους πρωτεργάτες θεωρητικούς φυσικούς του CERN, μέλος της Γαλλικής Ακαδημίας Επιστημών, Διευθυντής Ερευνών του Εργαστηρίου Θεωρητικής Φυσικής της Ecole Normale Superieure, ενώ διετέλεσε και Διευθυντής Ερευνών του Εθνικού Κέντρου Επιστημονικών Ερευνών (CNRS) της Γαλλίας. Ως καθηγητής στην Ecole Normale Superieure -από τα σπουδαιότερα ακαδημαϊκά ιδρύματα της Γαλλίας- συνέβαλε με την διδασκαλία του στη δημιουργία της περίφημης «Σχολής Ηλιόπουλου», όπως την αποκαλεί η γενιά των φοιτητών του.
 
Κατά τον ευχαριστήριο λόγο του, στο τέλος της τελετής βράβευσης,  ο κ. Ι. Ηλιόπουλος  τόνισε  μεταξύ άλλων: <Η δική μου η γενιά είμαστε όντως παράδειγμα, αλλά παράδειγμα προς αποφυγή και όχι για τα πράγματα που κάναμε αλλά γι’ αυτά που δεν κάναμε.». Έκλεισε την ομιλία του λέγοντας χαρακτηριστικά: «Η επιστήμη όλους τους ενώνει, γιατί όλοι οι άνθρωποι στο κόσμο, ανεξαρτήτως θρησκείας, φυλής, χρώματος και εθνικότητας, όλοι παρά τις διαφορές τους, καταλαβαίνουν το ίδιο, ότι ένα συν ένα ίσον δυο. Ο μόνος τρόπος για να φύγει η χώρα μπροστά προς την ανάπτυξη είναι μέσα από την επιστήμη>.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr