Υπουργείο Υγείας: Μέτρα για να μην ξεμείνει η αγορά από φάρμακα

Αποφασίστηκε αρμοδίως η αύξηση του χρονικού διαστήματος εκτέλεσης μιας συνταγής απο πέντε σε δέκα ημέρες καθώς και η εκτέλεση των δίμηνων ιατρικών συνταγών σε δύο φάσεις - και όχι σε μια όπως γίνεται σήμερα

Προληπτικά μέτρα για τη διατήρηση της τροφοδοσίας της αγοράς με φάρμακα παίρνει το υπουργείο Υγείας. Μετά την...πολιορκία που δέχτηκαν οι φαρμακοποιοί από τους αγχωμένους Έλληνες οι οποίοι ζητούσαν φάρμακα για το προσωπικό τους απόθεμα και όχι γιατί τα χρειάζονταν άμεσα, αποφασίστηκε αρμοδίως η αύξηση του χρονικού διαστήματος εκτέλεσης μιας συνταγής απο πέντε σε δέκα ημέρες καθώς και η εκτέλεση των δίμηνων ιατρικών συνταγών σε δύο φάσεις - και όχι σε μια όπως γίνεται σήμερα. 

Πρόκειται για δυο μέτρα που θεωρείται ότι μπορεί να αποσυμπιέσουν τα φαρμακεία, τα οποία ως ο συνδετικός κρίκος της αλυσίδας φαρμάκου με τις φαρμακαποθήκες και τις φαρμακευτικές εταιρίες, δέχονται πολύ μεγάλη πίεση απο τους πολίτες που εμφανίζονται διατεθειμένοι να ακριβοπληρώνουν για τα φάρμακα που θέλουν. 

Η εμπλοκή στην εφοδιαστική αλυσίδα


Με δυσκολία συνεχίζεται η τροφοδοσία των φαρμακείων με τα αναγκαία φάρμακα. Την ώρα που ο υπουργός Υγείας κ. Παναγιώτης Κουρουμπλής διαβεβαιώνει σε όλους τους τόνους ότι δεν υπάρχει πρόβλημα και ότι η ροή των φαρμάκων προχωρεί κανονικά, τα στοιχεία που επικαλούνται τόσο οι εκπρόσωποι των φαρμακοποιών όσο και οι φαρμακαποθήκες δείχνουν ότι οι παρατυπίες στη διαδικασία καλά κρατούν. 

Σύμφωνα με τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλλογο (ΠΦΣ) τουλάχιστον 20 αποθήκες στην Αττική κάνουν παράλληλες εξαγωγές φαρμάκων παρά τη σχετική σύσταση που έχει γίνει λογω των capital control. Μάλιστα,  ο πρόεδρος του ΠΦΣ, κ. Λουράντος δεσμεύτηκε ότι παραδώσει περισσότερα στοιχεία στην ηγεσία του υπουργείου υγείας αναφορικά με τις παράνομες φαρμακαποθήκες στη διάρκεια της επίσημης συνάντησης στην Αριστοτέλους το μεσημέρι της Παρασκευής υπό την προεδρία του κ. Παναγιώτη Κουρουμπλή. 
 
Οι μέχρι τώρα καταγγελίες αφορούσαν φαρμακαποθήκες που αρνούνταν να δώσουν φάρμακα στα συνεργαζόμενα φαρμακεία, στοχεύοντας στην καλύτερη δυνατή διαχείριση του εθνικού διαθέσιμου αποθέματος σε φάρμακα, ή που ζητούσαν πληρωμή τοις μετρητοίς για να παραδώσουν φάρμακα. 

Στην αντεπίθεση, όμως, και με βαριές καταγγελίες προχώρησαν και οι φαρμακαποθηκάριοι. Με επιστολή που κοινοποίησε στο υπουργείο Υγείας και στον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΟΦ), ο Πανελλήνιος Σύλλογος Φαρμακαποθηκών (ΠΣΦ), καταγγέλλει φαρμακευτικές εταιρίες ότι δεν παραδίδουν τις συσκευασίες που ζητούνται από τις φαρμακαποθήκες και ότι έχουν προχωρήσει σε οριζόντιες μειώσεις των φαρμάκων που παγίως διακινούσαν στην ελληνική αγορά. Ο ΠΣΦ κάνει λόγο για τρεις εταιρίες, την Astra Zeneca, τη Novartis και τη Jannsen οι οποίες παραβιάζουν, οπως λέει, τις νομικές και ηθικές υποχρεώσεις τους έναντι των Ελλήνων πολιτών και ασθενών. 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr