Οδικός χάρτης για τον εμβολιασμό των Ελληνόπουλων

Μέτρα εμβολιασμού επιβάλλονται,ακόμη και παρά τη θέληση των γονέων, εάν συντρέχουν λόγοι δημόσιας υγείας

Τον… ηθικό οδικό χάρτη των εμβολιασμών των Ελληνόπουλων επιχειρεί να καταρτίσει, εν μέσω της πυροδότησης του αντιεμβολιαστικού κινήματος στη χώρα,  με σύστασή της η Εθνική Επιτροπή Βιοηθικής.
 
«Το ζήτημα της διενέργειας εμβολιασμών σε παιδιά απασχόλησε την Επιτροπή, με αφορμή συχνές απόψεις γονέων και γνώμες ιατρών, οι οποίες θέτουν υπό αμφισβήτηση την αξία πολλών εμβολίων που έχουν αναπτυχθεί στην εποχή μας» αιτιολογεί στο κείμενό της η Επιτροπή αναφορικά με την επιλογή του συγκεκριμένου θέματος, και τονίζοντας πως «για την Επιτροπή ο προβληματισμός αυτός έχει ορισμένες ηθικές διαστάσεις που αξίζει να επισημανθούν».
 
Η Εθνική Επιτροπή Βιοηθικής, με επικεφαλής τον καθηγητή Ιατρικής, κ. Χριστόδουλο Στεφανάδη, σταθμίζει την αρχή της συναίνεσης των γονέων –αναφέροντας πως σε ό,τι αφορά τον εμβολιασμό ασκούν το θεμελιώδες αυτό δικαίωμα στο πλαίσιο της άσκησης της γονικής μέριμνας- και την προστασία της δημόσιας υγείας.
 
«Αναγκαστική υποβολή σε εμβολιασμό δεν μπορεί να νοείται, δηλαδή δε μπορεί να παρακαμφθεί η βούληση των γονέων για τη διενέργεια ή μη της ιατρικής αυτής πράξης» αναφέρεται στο κείμενο της Επιτροπής.
Υπογραμμίζεται βεβαίως πως οι γονείς δεν (πρέπει να) αποφασίζουν αυθαίρετα, αλλά στο πλαίσιο της άσκησης του λειτουργήματος της γονικής μέριμνας, «γεγονός που επιβάλλει οι αποφάσεις τους να δικαιολογούνται από το αντικειμενικό συμφέρον του παιδιού».
 
Η Επιτροπή, ωστόσο, τονίζει την αξία του εμβολιασμού για την πρόληψη των λοιμωδών νοσημάτων και την προστασία της δημόσιας υγείας και θέτει ως θεματοφύλακες τους επαγγελματίες υγείας και την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών.  «Ο ιατρός οφείλει να πληροφορεί τους γονείς για τα πρωτόκολλα και τις κατευθυντήριες οδηγίες διεθνώς αναγνωρισμένων επιστημονικών φορέων και της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, ιδίως όταν οι γονείς αμφιβάλλουν για την αξία του» επισημαίνεται στη σύσταση.
 
Επιχειρώντας να ισορροπήσει μεταξύ των δύο σημαντικών αρχών, η Επιτροπή καταλήγει πως «η απόφαση των γονέων να μην εμβολιασθεί το παιδί δεν μπορεί να οδηγεί σε δυσμενείς συνέπειες αποκλεισμού του από την κοινωνική ζωή, εφόσον δεν τίθεται σοβαρό ζήτημα για την προστασία της δημόσιας υγείας» εξηγώντας ότι «σε διαφορετική περίπτωση θα απέβαινε αναγκαστικός κατά παράβαση της αρχής της συναίνεσης».
 
Μέτρα περιορισμού της αρχής της συναίνεσης είναι επιβεβλημένα, κατά την Επιτροπή, εφόσον υπάρχει θέμα επείγουσας προστασίας της δημόσιας υγείας, πχ εμφανιστούν κρούσματα μηνιγγίτιδας. Τότε, τα μέτρα είναι εμβολιασμού επιβάλλονται ακόμη και παρά τη θέληση των γονέων.
 
Επιπλέον, η Επιτροπή θίγει και το θέμα του μη εμβολιασμού στο σχολικό πεδίο, συστήνοντας ότι «η παρακολούθηση της υποχρεωτικής εκπαίδευσης δεν μπορεί να εξαρτάται από τον όρο εμβολιασμού». Κρίνει, πάντως, θεμιτό να ζητείται από τους γονείς η πληροφορία για τον εμβολιασμό των παιδιών προκειμένου να διευκολύνεται η έγκαιρη αντιμετώπιση τυχόν προβλημάτων στη σχολική ζωή.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr