Έλλειμμα σε ΜΕΘ διαπιστώνει το Εθνικό Συμβούλιο Πανδημίας

Στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας θα κερδηθεί το στοίχημα για την αντιμετώπιση της νέας γρίπης στην χώρα μας. Τουλάχιστον 150 κρεβάτια πρέπει να «ανοίξουν» άμεσα προκειμένου να καλύψουν τις ανάγκες σε νοσηλεία των ασθενών με νέα γρίπη, εκτιμούν οι ειδικοί, που αναμένουν έξαρση των περιστατικών της νόσου το επόμενο διάστημα.

Κλείνουν τμήματα σχολείων σε Αθήνα - Χαλκιδική

Σταματούν από την Πέμπτη και για επτά ημέρες τα μαθήματα σε τμήματα σχολείων στους Ν

Στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας θα κερδηθεί το στοίχημα για την αντιμετώπιση της νέας γρίπης στην χώρα μας. Τουλάχιστον 150 κρεβάτια πρέπει να «ανοίξουν» άμεσα προκειμένου να καλύψουν τις ανάγκες σε νοσηλεία των ασθενών με νέα γρίπη, εκτιμούν οι ειδικοί, που αναμένουν έξαρση των περιστατικών της νόσου το επόμενο διάστημα.

Κλείνουν τμήματα σχολείων σε Αθήνα - Χαλκιδική

Σταματούν από την Πέμπτη και για επτά ημέρες τα μαθήματα σε τμήματα σχολείων στους Νομούς Χαλκιδικής και Αθηνών, μετά από τον εντοπισμό συρροής κρουσμάτων γρίπης.

Στο Νομό Χαλκιδικής κλειστά θα παραμείνουν τα A1, Β2 και Γ2 Τμήματα του Γενικού Λυκείου Νέας Τριγλίας και τα Β1 και Β2 Τμήματα του Γενικού Λυκείου Πολυγύρου, ενώ στο Νομό Αθηνών, το Α1 Τμήμα του 3ου Γυμνασίου Γαλατσίου, το Α3 Τμήμα του 8ου Γυμνασίου Αιγάλεω και το Τμήμα της Πρώιμης Παρέμβασης της ΕΛΕΠΑΠ.

Το κλείσιμο των τμημάτων εισηγήθηκε στο Υπουργείο Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων η υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, βάσει του Επιχειρησιακού πρωτοκόλλου.

Παράλληλα το ΕΚΕΠΥ ενημέρωσε σχετικά τις αντίστοιχες Νομαρχίες στο πλαίσιο συνεργασίας τους.

Σύμφωνα με τα δυσοίωνα σενάρια που παρουσιάστηκαν την Τετάρτη στη διάρκεια του Εθνικού Συμβουλίου Πανδημίας σε ό,τι αφορά την μόλυνση του πληθυσμού από νέα γρίπη και τις απαιτήσεις που θα υπάρξουν για νοσηλεία των νοσούντων, 170 κλίνες ΜΕΘ θα χρειαστούν στην καλύτερη περίπτωση του ήπιου επιδημικού κύματος και 470 κλίνες στο χειρότερο σενάριο της νόσησης έως και του 20% του ελληνικού πληθυσμού. Νοσηλεία σε νοσοκομείο εκτιμάται ότι θα χρειαστούν περίπου 4.500 άνθρωποι. Η μέση διάρκεια νοσηλείας στις ΜΕΘ υπολογίζεται ότι θα κυμαίνεται από 14 μέχρι 21 ημέρες.

«Το επιθυμητό είναι να κατανέμονταν τα κρούσματα νέας γρίπης σε όλη τη διάρκεια των έξι εβδομάδων που διαρκεί μέχρι την κορύφωσή του το επιδημικό κύμα, έτσι ώστε να είναι άμεση  η καλύτερη  αντιμετώπισή τους. Με την τήρηση των μέτρων  υγιεινής, το κλείσιμο των σχολείων, την έναρξη του εμβολιασμού στις ομάδες υψηλής προτεραιότητας,  προσπαθούμε να κερδίσουμε  χρόνο» ανέφερε χαρακτηριστικά η πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Πανδημίας καθηγήτρια Λοιμωξιολογίας κυρία Ελένη Γιαμαρέλλου, μιλώντας σε δημοσιογράφους μετά το πέρας της συνεδρίασης 

Αναφορικά με το χρονοδιάγραμμα του εμβολιασμού, η πρόεδρος του Συμβουλίου διευκρίνισε ότι την 1η εβδομάδα εμβολιασμού το εμβόλιο θα χορηγηθεί στους επαγγελματίες της υγείας σε δημόσια και ιδιωτικά νοσοκομεία, ωστόσο προτεραιότητα θα έχουν και όλοι όσοι ανήκουν σε εξαιρετικά ευπαθείς ομάδες προσκομίζοντας σχετική ιατρική γνωμάτευση.

Την 2η εβδομάδα του εμβολιασμού στα κέντρα εμβολιασμού (εκτός από τα νοσοκομεία θα είναι κέντρα εμβολιασμού τα Κέντρα Υγείας όλης της χώρας και τα ιατρεία του ΙΚΑ) θα προσέρχονται όλοι όσοι ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου, πάσχουν δηλαδή από χρόνια νοσήματα ανεξαρτήτως ηλικίας. Στην συγκεκριμένη ομάδα η οποία υπολογίζεται σε 1,3 εκ. άτομα, οι ειδικοί του Συμβουλίου έκαναν ουσιαστικά εκ νέου ιεράρχηση των υπο-ομάδων, και αποφάσισαν ότι πρώτα θα εμβολιαστούν τα παιδιά με νευρομυικά προβλήματα και ινοκυστική νόσο, και θα ακολουθήσουν τα παιδιά που έχουν άσθμα, καρδιοπάθειες, νεοπλασίες και διαβήτη. Στη συνέχεια το εμβόλιο θα λάβουν οι χρονίως πάσχοντες με καρδιολογικά προβλήματα, βρογχικό άσθμα, νευρομυικές παθήσεις, νεοπλασίες κα.  Άλλες υπο-ομάδες αποτελούν οι έγκυες 2ου και 3ου τριμήνου, όσοι φροντίζουν μωρά κάτω των 6 μηνών και οι εθελοντές αιμοδότες.

Στη συνεδρίασή τους οι επιστήμονες του Συμβουλίου αποφάσισαν επίσης ότι το εμβόλιο θα είναι μονοδοσικό. Δύο δόσεις κατ’ εξαίρεση θα λαμβάνουν μόνο τα παιδιά ηλικίας κάτω των 10 χρόνων και οι ανοσοκατεσταλμένοι, όπως πχ οι καρκινοπαθείς. Η κυρία Γιαμαρρέλου επανέλαβε την εκτίμησή της περί της ασφάλειας του νέου εμβολίου και ανέφερε χαρακτηριστικά ότι πρόκειται να εμβολιαστεί η ίδια και οι γιατροί του νοσοκομείου Αττικόν προκειμένου να δώσουν το… καλό παράδειγμα. Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα επιστημονικά δεδομένα της φαρμακοεπαγρύπνησης στη Σουηδία, που παρουσίασε η ειδικός, σε σύνολο 1, 4 εκατομμυρίων εμβολιασθέντων  Σουηδών, κατεγράφησαν παρενέργειες σε 41 άτομα, εκ των οποίων οι σοβαρότερες αφορούσαν αλλεργίες στο εμβόλιο.

Έως το τέλος της εβδομάδας οι αποθήκες θα έχουν γεμίσει με 700.000 δόσεις του πανδημικού εμβολίου, οι οποίες θα χρησιμοποιηθούν στις 16 Νοεμβρίου που ξεκινά η πρώτη φάση εμβολιασμού του πληθυσμού. Πριν όμως αδειάσουν τα ψυγεία, οι αρμόδιοι φορείς διαβεβαιώνουν πως θα έχουν προμηθευτεί – στα τέλη του μήνα – με 1 εκατομμύριο δόσεις επιπλέον.

Όπως είπε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Πανδημίας Γρίπης, τα νοσοκομεία της χώρας όπου και θα λειτουργήσουν τα εμβολιαστικά κέντρα έχουν ήδη ξεκινήσει τις προετοιμασίες. Έτσι, σε πρώτη φάση δίνουν έμφαση στην εκπαίδευση αλλά και στην ευαισθητοποίηση του προσωπικού, καθώς κρίνεται αναγκαίο να εμβολιαστούν πρώτα οι γιατροί και οι νοσηλευτές.

Πάντως, σύμφωνα με μελέτη που έγινε στο νοσοκομείο του «Ερυθρού Σταυρού», το 65% των γιατρών δήλωσαν πως θα κάνουν το εμβόλιο, ωστόσο οι νοσηλευτές φάνηκαν στην συντριπτική πλειονότητα τους αρνητικοί.

 

 

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr