Στο Πεδίον του Άρεως οι 2.000 μετανάστες που έφτασαν το πρωί στον Πειραιά

«Δεν ήρθαμε στην Ελλάδα ούτε για να πάρουμε χρήματα ούτε για να δημιουργήσουμε πρόβλημα. Θέλουμε να φύγουμε και να αναζητήσουμε ένα καλύτερο μέλλον σε μία άλλη χώρα», λέει στο protothema.gr οικογένεια μεταναστών από τη Συρία


Πάνω από 2.200 μετανάστες έφτασαν το πρωί της Πέμπτης στο λιμάνι του Πειραιά. Συγκεκριμένα, στον Πειραιά από την Κω κατέπλευσαν με δύο δρομολόγια πέρι τους 1.900 μετανάστες κι από τη Λέσβο πάνω από 300. Οι περισσότεροι είναι συριακής καταγωγής, ενώ οι υπόλοιποι προέρχονται κυρίως από το Πακιστάν, το Αφγανιστάν και το Ιράν.

Κι αυτή την φορά οι μετανάστες που έφυγαν από τα νησιά του Αιγαίου, όπου παρατηρείται η μεγαλύτερη συμφόρηση και το κλίμα λόγω της καθυστέρησης της ταυτοποίησης τους είναι τεταμένο, έφτασαν στην Αττική χωρίς κανένα απολύτως σχέδιο.


Έτσι, για ακόμη μία φορά το Πεδίον του Άρεως μετατράπηκε από τους μετανάστες σε έναν αυτοσχέδιο καταυλισμό με εθελοντές να μοιράζουν νερό και τρόφιμα κι ένα βαν του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) να βρίσκεται στην είσοδο του δημόσιου άλσους για ενημέρωση.
 
Όπως φαίνεται στο φωτορεπορτάζ του protothema.gr εκατοντάδες μετανάστες έχουν κατακλύσει το Πεδίον του Άρεως και δεκάδες οικογένειες μεταναστών έχουν στήσει ένα προσωρινό νοικοκυριό μέχρι να μπορέσουν να φύγουν από την πρωτεύουσα και να αναζητήσουν, όπως μας είπαν, ένα καλύτερο μέλλον σε κάποια άλλη ευρωπαϊκή χώρα.




Όπως δήλωσαν στο protothema.gr οι περισσότεροι δεν έχουν χρήματα για να διαμείνουν σε ενοικιαζόμενα δωμάτια ή σε κάποιο φθηνό ξενοδοχείο, καθώς με τα λιγοστά χρήματα που τους απομένουν ευελπιστούν πως πληρώνοντας έναν ακόμη λαθρέμπορο θα μπορέσουν να φύγουν όσο το δυνατόν πιο γρήγορα από την Ελλάδα. Οι κύριες χώρες προτίμησής τους είναι η Γερμανία, η Σουηδία, η Φινλανδία κι η Νορβηγία.


Τα ποσά που πλήρωσαν σε Τούρκους λαθρέμπορους για να  έρθουν στη χώρα μας κυμαίνονται από 1.000 έως και 2.000 δολάρια κατά κεφαλήν, ενώ για τα παιδιά το ίδιο ποσό είναι είτε μηδενικό είτε 500 με 600 δολάρια. Αρκετοί από αυτούς, μάλιστα, επισημαίνουν πως παρέμειναν έως κι έναν χρόνο στην Τουρκία σε «λίστα αναμονής» έως ότου συγκεντρώσουν τα χρήματα κι έρθει η σειρά τους να περάσουν απέναντι, στα ελληνικά παράλια. 


«Θέλουμε μία ζωή με ειρήνη, γιατί αυτό είναι κάτι που δεν το θυμόμαστε πια. Δεν ήρθαμε στην Ελλάδα ούτε για να πάρουμε χρήματα ούτε για να δημιουργήσουμε πρόβλημα. Θέλουμε να φύγουμε και να αναζητήσουμε ένα καλύτερο μέλλον σε μία άλλη χώρα», τόνισε στο protothema.gr πενταμελής οικογένεια μεταναστών από τη Συρία, που μέχρι να φτάσει στην Αθήνα χρειάστηκε να περιμένει για πάνω από δέκα ημέρες στην Κω ώστε να λάβουν όλα τα μέλη της τα απαραίτητα έγγραφα.



«Η κατάσταση στην Κω ήταν τραγική. Δεν είχαμε πού να κοιμηθούμε και το φαγητό που μας έδιναν ήταν λίγο κι άθλιο. Υπήρχε πολύς κόσμος και καθόλου χώρος. Πολλοί κοιμόντουσαν έξω και στα πατώματα χωρίς φαγητό και προμήθειες. Υπήρξε ένταση με την αστυνομία, όμως, μετά η κατάσταση ηρέμησε. Δεν έχουμε πρόβλημα ούτε με την αστυνομία ούτε με τους Έλληνες. Άλλωστε, κι εμείς θέλουμε να φύγουμε από την Ελλάδα», δήλωσε ο πατέρας της οικογένειας.































Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr