Λέσβος: Πάνω από 7.500 μετανάστες «εγκλωβισμένοι» στο νησί και όλο αυξάνονται

Eκτός ελέγχου η κατάσταση - Μόνον την Τρίτη έφτασαν στο νησί  2.149  μεταναστάτες - Aνύμπορη η κυβέρνηση να δώσει ένα τρέλος στον Γολγοθά των κατοίκων αλλά και των προσφύγων - «Καμπανάκι» από την η Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου


Εικόνες που σοκάρουν από μετανάστες που έχουν εγκλωβιστεί σε ένα νησί, μετατρέποντας το σε ένα απέραντο κάμπινγκ. Η Λέσβος εκπέμπει SOS, καθώς η ελληνική κυβέρνηση εμφανίζεται αδύνατη να δώσει ένα τέλος στο Γολγοθά των προσφύγων και των κατοίκων του νησιού.



Όσο κι αν φαίνεται απίστευτο από τους 7.635 μετανάστες που βρίσκονται αυτή τη στιγμή στο μεγαλύτερο νησί του Βορείου Αιγαίου, οι 3.900 έχουν ταυτοποιηθεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες, ωστόσο παραμένουν στο λιμάνι της Μυτιλήνης, αφού δεν υπάρχει διαθέσιμο πλοίο για να τους μεταφέρει προς τον Πειραιά ή τη Θεσσαλονίκη και από εκεί να προωθηθούν στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που επιθυμούν. Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά την ίδια ώρα η Λέσβος δέχεται χιλιάδες νέους μετανάστες. Μόνο κατά τη διάρκεια του χθεσινού 24ώρου στο «νησί της Σαπφούς» αποβιβάστηκαν περισσότεροι από δύο χιλιάδες νέοι πρόσφυγες.

Η κατάσταση πλέον έχει πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις, κάτι που τόνισαν και οι θεσμικοί φορείς του νησιού στην σύσκεψη που είχαν πριν από λίγη ώρα με τον υπουργό Υγείας, Παναγιώτη Κουρουμπλή. Το μέλος της Κυβέρνησης βρίσκεται από σήμερα το πρωί και θα παραμείνει έως και αύριο το απόγευμα στη Μυτιλήνη προκειμένου να έχει συνεχείς επαφές με τους τοπικούς φορείς για τα ζητήματα του μεταναστευτικού και των δομών υγείας του νησιού.



Στη Μυτιλήνη αυτή τη στιγμή βρίσκονται 3.900 ταυτοποιημένοι μετανάστες, οι οποίοι διαμένουν στο λιμάνι και σε άλλους περιβάλλοντες χώρους του. «Στα κέντρα φιλοξενίας έχουμε 3.735 πρόσφυγες, εκ των οποίων οι 2.149 έφτασαν χθες. Θα παραμείνουν σε αυτά έως ότου γίνει η πλήρης διασταύρωση των στοιχείων τους» λέει στο protothema.gr, η Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Χριστιάνα Καλογήρου και συνεχίζοντας συμπληρώνει: «Στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε σήμερα με τον υπουργό Υγείας του τονίσαμε και πάλι την ανάγκη για έκτακτη δρομολόγηση πλοίου το οποίο θα μεταφέρει τους πρόσφυγες, καθώς έως και τα τέλη Αυγούστου όλα τα πλοία που φεύγουν πλέον από το λιμάνι της Μυτιλήνης έχουν μηδενική διαθεσιμότητα εισιτήριων. Ο υπουργός έχει αντιληφθεί το μέγεθος του προβλήματος και είπε ότι θα το μεταφέρει στους αρμόδιους».



Παράλληλα οι υπεύθυνοι της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου ζήτησαν από τον υπουργό Υγείας να προωθήσει το αίτημά τους ώστε να τους επιτραπεί να χρησιμοποιήσουν χρήματα του ΕΣΠΑ για μεταναστευτικές δομές, ενώ λίγη ώρα αργότερα ακολούθησε και δεύτερη σύσκεψη στο νοσοκομείο της πόλης. Εκεί ο κ. Κουρουμπλής πληροφορήθηκε από τους υπεύθυνους του νοσηλευτικού ιδρύματος την κατάσταση που επικρατεί και ενημερώθηκε για τους σχεδιασμούς που έχουν πραγματοποιηθεί προκειμένου να αντιμετωπιστεί το μεταναστευτικό... τσουνάμι. Ταυτόχρονα η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου δεν έχει πάρει καμιά έκτακτη επιχορήγηση από την ελληνική πολιτεία προκειμένου να καλύψει τις ανάγκες που παρουσιάζονται από το μέγεθος της αθρόας μετανάστευσης που καθημερινά παίρνει όλο και μεγαλύτερες διαστάσεις. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα που μας αναφέρει η Περιφερειάρχης: «Ακόμα και για τη μεταφορά των μεταναστών από κάποιο σημείο του νησιού σε κάποιο άλλο, διαθέσαμε κονδύλια από το δικό μας προϋπολογισμό. Τις τελευταίες πέντε ημέρες έχουμε προχωρήσει στη δρομολόγηση λεωφορείων, προκειμένου να μεταφέρουν μετανάστες που κινούνται με τα πόδια στα οδικά δίκτυα της περιοχής» λέει η κυρία Καλογήρου στο protothema.gr.

Ένα απέραντο κάμπινγκ

Τρίτη 18 Αυγούστου, ώρα 11.30 το βράδυ. Ακόμα ένα καράβι ετοιμάζεται να αποπλεύσει με προορισμό την Καβάλα. Στον προβλήτα βρίσκονται εκατοντάδες άτομα τα οποία είναι έτοιμα να επιβιβαστούν. Οι πρόσφυγες ελάχιστοι, καθώς η πλειοψηφία των επιβατών αποτελείται από Έλληνες και ξένους τουρίστες. Την ίδια ώρα οι υπόλοιποι χώροι του λιμανιού έχουν μετατραπεί σε ένα απέραντο κάμπινγκ, από τους περίπου 4.000 μετανάστες που το κατακλύζουν. Όπου κι αν στρέψει κάποιος το βλέμμα θα αντικρίσει πρόσφυγες, οι οποίοι είτε θα κοιμούνται μαζί με τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειάς τους σε σκηνές είτε ακόμα και πάνω σε μια κουβέρτα που έστρωσαν στο έδαφος. Ανάμεσα τους και μικρά παιδιά, τα οποία περιφέρονται ανάμεσα σε σκουπίδια και διάφορες ακαθαρσίες, με κίνδυνο να προσβληθούν από κάποια ασθένεια. Στο πλευρό τους οι κάτοικοι άλλα και οι φορείς του νησιού οι οποίοι με κάθε τρόπο προσπαθούν να απαλύνουν τα προβλήματα τους, προσφέροντας τους τρόφιμα αλλά και ρούχα.





Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr