Σε καθεστώς πολιορκίας από μετανάστες τα νησιά - Τα Σκόπια στέλνουν στρατό στα σύνορα

Έκλεισαν τα ελληνο-σκοπιανά σύνορα, ενώ επιστρατεύεται και ο στρατός για να τηρεί την τάξη στην πλευρά της ΠΓΔΜ- Απελπιστική η κατάσταση στην Κω με χιλιάδες μετανάστες να έχουν κατακλύσει το νησί - Ξεκίνησε εκ νέου τη μεταφορά προσφύγων το πλοίο «Ελ. Βενιζέλος»

Αποκλεισμένοι στα σύνορα με την ΠΓΔΜ χωρίς στοιχειώδεις συνθήκες υγιεινής, είναι τις τελευταίες ώρες πάνω από 1.500 πρόσφυγες και μετανάστες που περιμένουν στωικά στην ουδέτερη ζώνη, έξω από την Ειδομένη, για να συνεχίσουν το ταξίδι τους προς την κεντρική Ευρώπη.

«Δεν αντέχουμε άλλο, θέλουμε να φύγουμε» φώναζαν άνθρωποι από το συγκεντρωμένο πλήθος, οι οποίοι προχώρησαν μάλιστα και σε ολιγόλεπτο αποκλεισμό της σιδηροδρομικής γραμμής, σε ένδειξη διαμαρτυρίας. Ξαπλωμένοι κάτω από τα δέντρα και αναζητώντας την ελάχιστη σκιά, κατέκλυσαν τις δύο καντίνες ιδιωτών που στήθηκαν στο σημείο και κάνουν «χρυσές δουλειές».
   
Από το μεσημέρι της Τετάρτης, η διέλευση έχει μπλοκάρει καθώς η αστυνομία της γειτονικής χώρας έχει σταματήσει να διοχετεύει σε τακτά χρονικά διαστήματα τους πρόσφυγες προκειμένου να αποσυμφορήσει τον σταθμό της Γευγελής.

Η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ, κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης στα νότια και βόρεια σύνορα της χώρας, λόγω της αυξημένων μεταναστευτικών ροών. Ουσιαστικά, πρόκειται για τα σύνορα της ΠΓΔΜ με την Ελλάδα και τη Σερβία.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών της ΠΓΔΜ (στο οποίο υπάγεται η αστυνομία) Ίβο Κότεφσκι, ανέφερε σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στα Σκόπια, ότι στα νότια σύνορα της χώρας (σ.σ. στα σύνορα της ΠΓΔΜ με την Ελλάδα) θα μπορούσε να εμπλακεί και ο στρατός για να αυξηθεί η ασφάλεια για τον τοπικό πληθυσμό, αλλά και να παρασχεθεί καταλληλότερη και πιο ανθρώπινη μεταχείριση των μεταναστών.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Εσωτερικών της ΠΓΔΜ, από τις 18 Ιουνίου που εφαρμόζεται το μέτρο χορήγησης τριήμερων αδειών και μέχρι τις 20 Αυγούστου, εκδόθηκαν περίπου 41.500 τέτοιες άδειες σε μετανάστες που εισέρχονται παράτυπα στην ΠΓΔΜ.

Από την ελληνική πλευρά, η Τοπική Αυτοδιοίκηση καλείται να αντεπεξέλθει στις αυξημένες ανάγκες των μεταναστευτικών ροών, καταγγέλλοντας, ωστόσο, ότι δεν υπάρχει καμία συνεννόηση με την κεντρική εξουσία.

Με αφορμή, μάλιστα, τον αρχικό σχεδιασμό για την έλευση του "Ελευθέριος Βενιζέλος" στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης και τη μεταφορά των 2500 μεταναστών στα σύνορα, ο δήμαρχος Παιονίας Χρήστος Γκουντενούδης συγκάλεσε έκτακτη σύσκεψη, παρουσία του περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολου Τζιτζικώστα, του προέδρου της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων (ΠΕΔ) Κεντρικής Μακεδονίας Λάζαρου Κυρίζογλου, άλλων συναρμόδιων φορέων και ΜΚΟ. Μετά το πέρας της σύσκεψης, εξέδωσαν ψήφισμα το οποίο θα αποστείλουν στον πρωθυπουργό και όλα τα αρμόδια υπουργεία, ζητώντας από την Πολιτεία και τις αρμόδιες Κεντρικές Αρχές, «να έχουν πλήρη και άμεση ενημέρωση για τα μεταναστευτικά ρεύματα, με επαρκή διάχυση πληροφοριών, ώστε ο κάθε φορέας από την πλευρά του να μπορεί να προσφύγει σε ενέργειες και να πάρει τα απαραίτητα μέτρα για την υποδοχή των προσφύγων».

«Ταυτόχρονα», αναφέρεται σχετικά, «οι βουλευτές του Νομού δεσμευόμαστε να μεριμνήσουμε για την άμεση δημοσιοποίηση και διεθνοποίηση του προβλήματος, με σκοπό τη λήψη αποφάσεων από το Ελληνικό Κοινοβούλιο και τα αρμόδια όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Τέλος, αποφασίστηκε η κατάθεση πρότασης προς το αρμόδιο Υπουργείο, «σχετική με την κατάρτιση στρατηγικού επιχειρησιακού σχεδίου επίλυσης των άμεσων αναγκών που ενδέχεται να προκύψουν στο εγγύς μέλλον από τα κύματα προσφύγων προς την περιοχή και συνολικά τη χώρα».

Καζάνι που βράζει η Κως

«Εκρηκτική» παραμένει η κατάσταση στην Κω όπου εκατοντάδες μετανάστες και πρόσφυγες παραμένουν στους δρόμους του νησιού, περιμένοντας να λάβουν τα απαραίτητα έγγραφα που θα τους επιτρέψουν να συνεχίσουν το ταξίδι τους στην υπόλοιπη Ελλάδα ή την Ευρώπη.

Το Αστυνομικό Τμήμα του νησιού βρίσκεται σε διαρκή «πολιορκία» από εκατοντάδες μετανάστες, οι οποίοι φωνάζουν και διαμαρτύρονται για τα χαρτιά που δεν έχουν λάβει ακόμη, με αποτέλεσμα να σημειώνονται σχεδόν σε καθημερινό επίπεδο επεισόδια στο κέντρο της Κω.

Την Πέμπτη υπήρξε ένταση ανάμεσα σε μετανάστες και αγανακτισμένους πολίτες όταν οι πρώτοι έκλεισαν ξανά τον δρόμο έξω από το αστυνομικό τμήμα του νησιού, διακόπτοντας την κυκλοφορία των οχημάτων.


Άρχισε τα δρομολόγια το πλοίο «Ελ. Βενιζέλος»

Το πρωί της Πέμπτης το «Ελ. Βενιζέλος» άφησε στο λιμάνι του Πειραιά σχεδόν 2.500 ψυχές που πλήρωσαν 60 ευρώ το άτομο για τη μεταφορά τους από το νησί της Κω! Με τις «καλύτερες συνθήκες η ακτοπλοϊκή μεταφορά των προσφύγων» διαμηνύει ο υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης και όταν ήδη οι δουλέμποροι έχουν αφαιμάξει τους πρόσφυγες για να τους παρατήσουν στα ελληνικά νησιά, ο Φλαμπουράρης θεωρεί το 60ευρω την «καλύτερη συνθήκη». 

Το πλοίο μέχρι το απόγευμα της Τετάρτης ήταν προγραμματισμένο να καταλήξει στη Θεσσαλονίκη όμως η διαρροή ότι οι χιλιάδες μετανάστες θα μεταφερθούν με λεωφορεία των ΚΤΕΛ στα ελληνοσκοπιανά σύνορα άλλαξε το σχεδιασμό. Διπλωματικοί κύκλοι φέρεται να υποστηρίζουν ότι προκλήθηκαν έντονες αντιδράσεις τόσο από την πλευρά της κυβέρνησης των Σκοπίων όσο και από άλλες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις. 

Το πλοίο «Ελ. Βενιζέλος» αναχώρησε εκ νέου το απογευμα της Πέμπτης για το λιμάνι της Μυτιλήνης, προκειμένου να παραλάβει 2.500 πρόσφυγες κυρίως Σύρους, από τους 10.000 περίπου μετανάστες και πρόσφυγες που βρίσκονται στο νησί, και να τους μεταφέρει πίσω στο λιμάνι του Πειραιά. Σύμφωνα με το πρόγραμμα της πλοιοκτήτριας εταιρείας, το γραφείο της οποίας άνοιξε πριν από λίγο προκειμένου να εκδοθούν εισιτήρια, το «Ελ. Βενιζέλος»  έχει προγραμματιστεί να αναχωρήσει στις 6:30 το πρωί της Παρασκευής από τη Μυτιλήνη.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr