Δρίτσας: Το τελευταίο διάστημα πέρασαν στην Ελλάδα 200.000 μετανάστες

Τασία: «Οι Σύροι έχουν λεφτά. Μακάρι να μπορούσαμε να τους κρατήσουμε εδώ και να επενδύσουν εδώ»

Συνεδρίαση της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ) για το μεταναστευτικό ζήτημα πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Τετάρτης, παρουσία της αναπληρώτριας υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής, Τασίας Χριστοδουλόπουλου, του υπουργού Ναυτιλίας, Θοδωρή Δρίτσα κι όλων των δημάρχων των νησιών του Αιγαίου που αντιμετωπίζουν τεράστια προβλήματα με την ανεξέλεγκτη ροή μεταναστών.

Στην έναρξη της συνεδρίασης, που προλόγισε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, ο κ. Γιώργος Πατούλης μίλησε για τη διαφοροποίηση της εικόνας των νησιών του Αιγαίου λόγω του αυξημένου αριθμού μεταναστών, σημειώνοντας πως «στις περιοχές αυτές δεν υπήρξαν έγκαιρα οι χώροι υποδοχής κι οι άνθρωποι πραγματικά λιάζονταν κάτω από τα δέντρα και τις πλατείες».

Ο κ. Πατούλης, μεταξύ άλλων, έθεσε τέσσερα θέματα προς τους αρμόδιους υπουργούς και συγκεκριμένα τα κάτωθι:

1. Πότε και με ποιον τρόπο θα αντιμετωπιστεί το ζήτημα
2. Πώς θα δημιουργηθούν κέντρα υποδοχής στην Ελλάδα
3. Πώς θα μετακινηθούν αυτά τα ρεύματα προς τα κέντρα υποδοχής και τι σημαίνει αυτό για την Αθήνα κι άλλους δήμους
4. Πώς θα γίνει η προώθηση τους στην ΕΕ ώστε να μην υπάρξει λίμναση στους θαλάμους πρώτης υποδοχής.

Η κυρία Χριστοδουλουπουλου, που έλαβε στη συνέχεια το λόγο, αφού εξήγησε ποια είναι η διαφορά πρόσφυγα και μετανάστη, υπογράμμισε πως σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ αυτή την στιγμή αντιμετωπίζουμε το μεγαλύτερο μεταναστευτικό ρεύμα μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο με 52 εκατ. πρόσφυγες και 216 εκατ. μετανάστες που αναζητούν εργασία.

«Πέσαμε και στον Αύγουστο που οι ροές ήταν μεγάλες και δεν υπήρξαν θέσεις στα καράβια. Έτσι, ναυλώσαμε το πλοίο που φαίνεται να μην έχει ιδιαίτερο αποτέλεσμα, αφού όσοι φεύγουν, άλλοι τόσοι έρχονται», είπε για την τραγική κατάσταση στο Αιγαίο η υπουργός, προσθέτοντας πως «η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δεν έκανε νεύμα στους πρόσφυγες να έρθουν ή εγώ προσωπικά. Αυτά λέγονται είτε από ανθρώπους που δεν γνωρίζουν είτε σκοπίμως. Ο,τι κάνουμε δεν είναι αριστερή πολιτική. Είναι η νόμιμη πολιτική που τηρείται παντού κι οι Ευρωπαίοι την έχουν στηρίξει».

«Η Ελλάδα είναι χώρα transit και κανείς δε θέλει να μείνει, πρώτον, γιατί δεν είναι πλούσια, δεύτερον, γιατί δεν έχουν συγγενείς και τρίτον, γιατί δε γνωρίζουν τη γλώσσα», συνέχισε η κυρία Χριστοδουλοπούλου, σημειώνοντας πως το 80% των μεταναστευτικών ροών αφορά σε πρόσφυγες και το 20% σε μετανάστες.

«Τα θαλάσσια σύνορά μας είναι 16,500 χιλιόμετρα. Πώς μπορούμε να τά προστατεύσουμε; Όποιος γνωρίζει να μάς πει κι εμάς. Όταν χρειάζονται 30 λεπτά για την ταυτοποίηση ενός ατόμου, τότε ο μέγιστος αριθμός που μπορούμε να εξυπηρετήσουμε είναι 300», πρόσθεσε.

«Η κυρία Μέρκελ αυτό είπε: να βοηθήσουν στη διαδικασία ταυτοποίησης. Με αυτό το μνημόνιο δε μπορούμε να προσλάβουμε άλλους. Δεν υπάρχει μαγικό ραβδί να φτιάχνεις υποδομές και να εξαφανιστούν οι πρόσφυγες», σημείωσε η κυρία Χριστοδουλοπούλου, υπογραμμίζοντας πως «μια μειοψηφία στα νησιά έχει πλουτίσει, γιατί οι Σύροι έχουν λεφτά. Μακάρι να μπορούσαμε να τους κρατήσουμε εδώ και να επενδύσουν εδώ τα λεφτά τους».

«Στην Παιονία δε μπορούμε να φτιάξουμε κέντρο υποδοχής. Θα κατηγορηθούμε για παρέμβαση, προτροπή κι ηθική αυτουργία στην παράνομη έξοδο προσφύγων από τη χώρα. Υπάρχουν όρια στην πολιτική», δήλωσε, επίσης, τονίζοντας πως η κυβέρνηση κάνει ό,τι μπορεί κι ότι οι ροές είναι τόσο αυξημένες, καθώς λόγω του τείχους που θα χτιστεί στην Ουγγαρία φοβούνται πως θα ξεμείνουν στην Ελλάδα, τα Σκόπια ή σε κάποια άλλη χώρα.

Από την πλευρά του ο υπουργός Ναυτιλίας έκανε λόγο για έλλειψη ενός στρατηγικού σχεδιασμού. 

«Το πρόβλημα έχει τρεις διαστάσεις, είναι ανθρωπιστικό, χρειάζεται εσωτερική, εθνική κι ευρωπαϊκή ασφάλεια, κι απαιτείται κοινωνική συνοχή. Πρέπει να συνυπάρχουν και τα τρία. Το επιδιώκουμε αυτό. Κάνουμε διαρκείς συσκέψεις, υπάρχει σχεδιασμός και λαμβάνουμε αποφάσεις κάποιες φορές μη ανακοινώσιμες», είπε, μεταξύ άλλων, ο κ. Θοδωρής Δρίτσας, ευχαριστώντας στη συνεχεία την αυτοδιοίκηση που «το βάρος που σηκώνει είναι τεράστιο και μπορεί και συνεισφέρει τα μέγιστα».

Ο κ. Δρίτσας συνέχισε λέγοντας πως το 2014 είχαμε αύξηση των μεταναστευτικών ροών κατά 284% σε σχέση με το 2013 και τον Ιούλιο του 2014 σημειώθηκε η πρωτη έκρηξη. 

«Το τελευταίο διάστημα 200.000 πέρασαν στην Ελλάδα από τη θάλασσα κι οι 60.000 διασώθηκαν από το Λιμενικό χωρίς κανέναν πνιγμό», είπε, ακόμη, εξαίροντας τις υπεράνθρωπες προσπάθειες των λιμενικών αρχών.

Τον λόγο πήρε έπειτα ο δήμαρχος Αθηναίων, Γιώργος Καμίνης, λέγοντας πως «το πρόβλημα υπάρχει χρόνια. Οι δύο υπουργοί δε δεσμεύτηκαν για τίποτα. Η δημόσια διοίκηση δε μπορεί να εφαρμόσει πολιτικές. Θα έρθουμε σε λίγους μήνες πάλι για να κάνουμε συλλογική ψυχοθεραπεία».

«Σε λίγο καιρό δε θα μπορούμε να ξεχωρίσουμε πρόσφυγες και μετανάστες. Οι τοπικές κοινωνίες πρέπει να έχουν τον πρώτο λόγο. Υπάρχει παντελής απουσία των ενόπλων δυνάμεων. Υπάρχουν χώροι που δεν ξέρουμε τι γίνεται. Με κάλεσε ο κ. Φλαμπουράρης για το Πεδίον του Άρεως. Θα μπορούσα να αποποιηθώ των ευθυνών μου και να του πω πάρε τον Καμμένο ή την Περιφέρεια», δήλωσε, μεταξύ άλλων.

«Δώσαμε τον χώρο στον Ελαιώνα, αν και οι χρήσεις του δεν το επιτρέπουν. Άκουσα τον μητροπολίτη Θεσσαλονίκης, Άνθιμο, να λέει: σας αγαπάμε, αλλά δεν χωράμε. Έμαθα πως στη Θεσσαλονίκη έγινε μια σύσκεψη και για αυτό άλλαξε η ρότα του πλοίου από Θεσσαλονίκη σε Αθήνα», είπε, ακόμη, καταλήγοντας πως «η ΚΕΔΕ πρέπει να πάρει επάνω της τους χώρους φιλοξενίας και την απορρόφηση των ευρωπαϊκών πόρων».

Τι είπαν οι δήμαρχοι των νησιών του Αιγαίου

Μετά τις τοποθετήσεις Πατούλη, Χριστοδουλοπούλου, Δρίτσα και Καμίνη, ο λόγος εδόθη στους δημάρχους των νησιών του Αιγαίου που έχουν «βουλιάξει» από μετανάστες.

«Ξέρουμε αν όλοι αυτοί θα είναι πάντα πρόσφυγες ή κάτι άλλο; Έτσι ανεξέλεγκτα θα μπαίνουν;», διερωτήθηκε ο δήμαρχος Ρόδου, Φώτης Χατζηδιάκος.

«Μέσα σε δύο μήνες πέρασαν από το νησί τόσοι μετανάστες όσοι είναι κι ο πληθυσμός μας. Στις περισσότερες περιπτώσεις που δημιουργήθηκαν αναταραχές στη Λέσβο ήταν λόγω της καθυστέρησης. Κανείς δε θέλει να πάρει στο λαιμό του ανθρώπινες ζωές», είπε ο δήμαρχος Λέσβου, Σπύρος Γαληνός. «Η κατάσταση είναι μη διαχειρίσιμη. Υπάρχει κίνδυνος κοινωνικής έκρηξης και προσπαθώ να την αποφύγω πάσει θυσία», πρόσθεσε, ζητώντας από την κυβέρνηση περισσότερα πλοία για τη μεταφορά των μεταναστών.

«Οι 150.000 που έφτασαν φέτος είναι πολλοί λιγότεροι από τα 2,5 εκατομμύρια που βρίσκονται στην Τουρκία», τόνισε από την πλευρά του ο δήμαρχος Χίου, Μανώλης Βουρνούς, ζητώντας λύσεις μακροπρόθεσμες και βασισμένες σε σχέδιο.


Κόντρα του δημάρχου Κω με Δρίτσα-Τασία 

"Δε δέχομαι το νησί της Κω να μετατραπεί σε αποθήκη ψυχών. Διεκδικούμε βιώσιμες λύσεις. Είναι δυνατόν η Ελλάδα να πιστεύει ότι μπορεί να αλλάξει μόνη της το πρόβλημα και την Ευρώπη; Οι ψευδαισθήσεις των τελευταίων μηνών οδήγησαν σε ενα τρίτο μνημόνιο, πιο επώδυνο από τα άλλα", δήλωσε στην ομιλία του ο δήμαρχος Κω, Γιώργος Κυρίτσης, ερχόμενος σε αντιπαράθεση στη συνέχεια με τον κ. Δρίτσα και την κυρία Χριστοδουλοπούλου. Οι κατηγορίες του κ. Κυρίτση για σκόπιμους και λάθος χειρισμούς προκάλεσαν την έντονη αντίδραση των δύο υπουργών με τον κ. Κυρίτση να λέει πως δεν υπάρχει καμία επικοινωνία με το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής κι ότι ο κ. Πανούσης έλυσε πρόσκαιρα το πρόβλημα. Η αντιπαράθεση, όμως, δεν έληξε εκεί.

"Κάθε χώρα έχει σύνορα είχε πει πρόσφατα σε συνέντευξή του ο κ. Πανούσης", ήταν τα λόγια του κ. Κυρίτση, που εξόργισαν τον κ. Δρίτσα, ο οποίος του απάντησε τα εξής: "Τα προστατεύουμε και δεν κινδυνεύουν. Καλό είναι τέτοιες τοποθετήσεις να μη γίνονται ούτε δημόσια ούτε ιδιωτικά".

"Το πρόβλημα ξεπερνά πλέον τις αντοχές της κάθε τοπικής κοινωνίας", σχολίασε στην τοποθέτησή του ο δήμαρχος Καλύμνου, Ιωάννης Γαλούζης, προσθέτοντας πως "ο δήμαρχος είναι αυτός που δέχεται τις κραυγές αγανάκτησης πολιτών κι επιχειρηματιών".

Την ανάγκη για χρηματοδότηση για την ανακατασκευή χώρου που θα γίνει κέντρο υποδοχής και τακτική δρομολόγηση πλοίου επισήμανε, από την άλλη, ο δήμαρχος Λέρου, Μιχάλης Κόλλιας. "Ο χειμώνας δε θα επιτρέπει την παραμονή τους στην ύπαιθρο. Πρέπει άμεσα να ληφθούν μέτρα", τόνισε.

"Όλα τα προβλήματα των νησιών έρχονται σε εμένα", είπε προς τους συναδέλφους του ο δήμαρχος Παιονίας, Χρήστος Γκουντενούδης. "Όταν μαζεύτηκαν 6.000 γιατί έκλεισαν τα Σκόπια τα συνορά τους και τελικά έφυγαν άφησαν πίσω τους ένα βομβαρδισμένο τοπίο", σχολίασε σχετικά με τις καταστάσεις που βιώνει καθημερινά ο Δήμος του, υπογραμμίζοντας πως "υπάρχουν όρια παράνομου και το υπουργείο πρέπει να επιληφθεί του ζητήματος".

"Είμαστε στα άκρα και μας πετάτε στην άκρη. Ντροπή! Δεν είχαμε καμία ενημέρωση. Με πήραν ξαφνικά να μου πουν ότι C-130 φέρνει 10.000 κονσέρβες και να τις μεταφέρω. Όλα τα μαθαίνω από τα κανάλια", κατήγγειλε.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr