Μυτιλήνη: Ένας μετανάστης για κάθε οχτώ κατοίκους...

Μυτιλήνη: Ένας μετανάστης για κάθε οχτώ κατοίκους...

Οι μετανάστες και πρόσφυγες που φιλοξενούνται αυτή τη στιγμή στο νησί υπολογίζονται στις 11 και πλέον χιλιάδες - Οι τρεις χιλιάδες έχουν ήδη καταγραφεί και περιμένουν εναγωνίως τη σειρά τους για να επιβιβαστούν σε πλοίο και να συνεχίσουν το μακρύ ταξίδι τους 

Μυτιλήνη: Ένας μετανάστης για κάθε οχτώ κατοίκους...
Ολοένα και χειρότερη γίνεται η κατάσταση στη Λέσβο όσο περνούν οι ημέρες σε σχέση με το φλέγον μεταναστευτικό ζήτημα. Κάθε ώρα που περνά φέρνει εκατοντάδες ανθρώπους στις παραλίες του νησιού από τις ακτές της Τουρκίας, εισροή την οποία σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να αντισταθμίσουν τα πλοία που έχουν επιφορτιστεί τη μεταφορά των μεταναστών σε Αθήνα και Καβάλα.

Σύμφωνα με τις αρχές οι μετανάστες και πρόσφυγες που φιλοξενούνται αυτή τη στιγμή στο νησί υπολογίζονται στις 11 και πλέον χιλιάδες, από τις οποίες οι 3 χιλιάδες έχουν ήδη καταγραφεί και περιμένουν εναγωνίως τη σειρά τους για να επιβιβαστούν σε πλοίο και να συνεχίζουν το μακρύ ταξίδι τους μέχρι την χώρα στην οποία θέλουν να καταλήξουν και να εγκατασταθούν. Το μεσημέρι της Κυριακής, με 1.740 μετανάστες και πρόσφυγες απέπλευσε από τη το πλοίο «Tera Jet». Περί τις 6 το απόγευμα το πλοίο «Ελευθέριος Βενιζέλος» απέπλευσε από τη Μυτιλήνη μεταφέροντας στον Πειραιά περίπου 1.680 άτομα. Άλλα 800 άτομα είχε επιβιβάσει από τη Σάμο.

Ακόμη 8 χιλιάδες βρίσκονται σε χειρότερη κατάσταση, καθώς είτε περιμένουν την απογραφή τους στο Κέντρο Πρώτης Υποδοχής στη Μόρια, είτε παραμένουν στο λιμάνι, είτε μεταφέρονται στον καταυλισμό στην περιοχή του Καρά Τεπέ.

Μόνο το Σαββάτο, πιστοποιήθηκε η άφιξη περίπου 2.600 νέων μεταναστών και προσφύγων ενώ άλλοι 2.000 περίπου δεν έγινε δυνατό να πιστοποιηθούν λόγω έλλειψης μέσων και προσωπικού.

Την Κυριακή, υπολογίζεται ότι στο νησί έφθασαν περίπου 2.000 νέοι μετανάστες και πρόσφυγες οι οποίοι στην πλειοψηφία τους μένουν στους χώρους αποβίβασής τους στον Μόλυβο ή τη Συκαμνιά. Κάποιοι από αυτούς πεζοπορώντας κινούνται στην πόλη της Μυτιλήνης. Διανύοντας με τα πόδια αποστάσεις 70 χιλιομέτρων. 
Κλείσιμο

Η ασφυκτική κατάσταση που έχει δημιουργηθεί με ευθύνη της κυβέρνησης είναι λογικό να έχει επακόλουθα, όπως τα συχνά επεισόδια μεταξύ μεταναστών διαφορετικών εθνικοτήτων με κύρια αφορμή την προτεραιότητα που υπάρχει στην επιβίβαση και τη μεταφορά τους στην ηπειρωτική χώρα. Ένα από αυτά τα επεισόδια πήρε μεγάλη έκταση: Το πρωί της Κυριακής και κατά τη διάρκεια της καταγραφής τους έξω από το γραφείο του Λιμενικού Σώματος, ομάδες μεταναστών συνεπλάκησαν μεταξύ τους.  Οι μετανάστες ξήλωσαν τα προστατευτικά σιδερένια κιγκλιδώματα του Λιμεναρχείου και με αυτά άρχισαν τα κονταροχτυπήματα και τα κυνηγητά ανάμεσα σε ομοεθνείς τους, γυναίκες, παιδιά και υπερήλικες που έτρεχαν να απομακρυνθούν από το σημείο των συμπλοκών. Αποτέλεσμα  ήταν να τραυματισθούν δύο από αυτούς στο κεφάλι, ενώ τέσσερις άλλοι τραυματίστηκαν ελαφρότερα.

Τουλάχιστον 2.492 παράτυποι μετανάστες διεσώθησαν το τελευταίο τριήμερο από το λιμενικό 


Τουλάχιστον 2.492 παράτυποι μετανάστες διεσώθησαν το τελευταίο τριήμερο από το Λιμενικό Σώμα Ελληνική Ακτοφυλακή, σε 70 περιστατικά έρευνας και διάσωσης που σημειώθηκαν σε νησιά του ανατολικού Αιγαίου.

Τα περιστατικά αυτά έλαβαν χώρα από τις 07:30 της Παρασκευής 28/0 έως στις 7:30 σήμερα το πρωί Δευτέρα 31/08, στα νησιά Λέσβου, Χίου, Σάμου, Αγαθονησίου, Φαρμακονησίου Κω και Σύμης.

Αβραμόπουλος: Όχι σε περιορισμό της ελεύθερης κυκλοφορία των Ευρωπαίων πολιτών στην Ευρώπη

Την διαφωνία του με την ιδέα περιορισμού της ελεύθερης κυκλοφορίας των Ευρωπαίων πολιτών εντός της ΕΕ εξέφρασε ο Επίτροπος Δημήτρης Αβραμόπουλος απαντώντας σε σχετική ερώτηση Γάλλου δημοσιογράφου, κατά την επίσκεψή του στην πόλη Καλαί, παρουσία του Γάλλου πρωθυπουργού Μανουέλ Βάλς, του υπουργού Εσωτερικών Μπερνάρ Καζνέβ καθώς και του αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Φρανς Τίμερμανς.

«Ένα από τα μεγαλύτερα επιτεύγματα της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης είναι η ελεύθερη κυκλοφορία των Ευρωπαίων πολιτών εντός της Ευρώπης» δήλωσε ο Επίτροπος και πρόσθεσε:

«Δεν συμφωνούμε επομένως, με περιορισμούς της ελεύθερης κυκλοφορίας. Από την άλλη πλευρά όμως, ναι, πρέπει να προστατεύσουμε τα ευρωπαϊκά σύνορα και οι χώρες που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή πρέπει να βοηθηθούν. Εξάλλου, αυτή είναι και μια από τις κύριες αποστολές της Frontex» υπογράμμισε ο Επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων και Μετανάστευσης Δημήτρης Αβραμόπουλος αναφερόμενος στην κυκλοφορία πολιτών από χώρες εκτός Σένγκεν εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Με την παρουσία μας σήμερα στο Καλαί» δήλωσε στη συνέχεια ο κ. Αβραμόπουλος, «στέλνουμε το μήνυμα ότι όλες αυτές οι χώρες (σ.σ. η Ουγγαρία, η Ελλάδα και η Ιταλία) δεν είναι πλέον μόνες.... Η απάντηση στη μεταναστευτική πρόκληση δεν μπορεί να είναι παρά μόνο ευρωπαϊκή, μέσα σε ένα πνεύμα αλληλεγγύης και υπευθυνότητας».

«Η αλληλεγγύη δεν είναι μόνο μια ηθική αξία είναι επίσης και νομική υποχρέωση» κατέληξε ο κ. Αβραμόπουλος.

Ο Έλληνας Επίτροπος εξήγησε με τον τρόπο αυτό ότι η συνθήκη Σένγκεν που διασφαλίζει την ελεύθερη μετακίνηση των Ευρωπαίων πολιτών εντός του ευρωπαϊκού χώρου δεν πρόκειται να θιγεί. Από την άλλη όμως, η Ευρωπαϊκή Ένωση δημιουργεί τα λεγόμενα «hot spots» όπου θα δημιουργηθούν συνθήκες ελέγχου με σκοπό να διαχωρίζονται οι πρόσφυγες -στους οποίους θα χορηγείται άσυλο- από τους μετανάστες, οι οποίοι θα επαναπροωθούνται στις χώρες καταγωγής τους.

Μέρκελ: Να ελαφρύνουμε το βάρος του μεταναστευτικού για Ελλάδα και Ιταλία

Υπέρ της ένταξης των αναγνωρισμένων προσφύγων στη Γερμανία και της απέλασης όσων η αίτηση ασύλου έχει απορριφθεί τάχθηκε την Κυριακή η Γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ, εκφράζοντας παράλληλα την άποψη πως στην Ευρώπη θα πρέπει οι πρόσφυγες να διαμοιραστούν δικαιότερα. 

«Για να μπορέσουμε να βοηθήσουμε αυτούς που είναι σε ανάγκη, πρέπει να πούμε και σε αυτούς που δεν είναι σε κατάσταση ανάγκης, ότι δεν μπορούν να μείνουν σε εμάς», δήλωσε η Άγκελα Μέρκελ, σύμφωνα με τη Deutsche Welle.

Όπως είπε, «αυτοί που χρειάζονται προστασία, πρέπει να ενσωματωθούν το γρηγορότερο «στη ζωή μας» και πρόσθεσε πως σε ό,τι αφορά αυτούς που δεν έχουν το νόμιμο δικαίωμα να παραμείνουν στη Γερμανία, θα πρέπει να ενημερωθούν ότι θα πρέπει να φύγουν.

«Όλα πρέπει να γίνουν πιο γρήγορα», δήλωσε η κυρία Μέρκελ. 

«Εάν τα παιδιά πηγαίνουν στο σχολείο και οι πρόσφυγες βρίσκονται στις πόλεις και τις κοινότητες τότε είναι πολύ δυσκολότερο να επιστρέψουν στις πατρίδες τους», ανέφερε, σημειώνοντας πως το επόμενο βήμα είναι η δημιουργία επαρκών εγκαταστάσεων για την υποδοχή των προσφύγων.

Κατά την κυρία Μέρκελ, το επείγον πρόβλημα είναι ότι ο καθένας πρέπει να έχει μια κανονική στέγη πάνω από το κεφάλι του ή τουλάχιστον μια ζεστή σκηνή, όταν πρόκειται για τους χειμερινούς μήνες.

Δικαιότερη κατανομή των προσφύγων 

Η Μέρκελ ζήτησε, παράλληλα, περισσότερη αλληλεγγύη στην Ευρώπη καθώς, όπως είπε, το να υποδέχονται μόνο τρία ή τέσσερα κράτη τους πρόσφυγες, δεν είναι δίκαιο.

Τα κράτη που βρίσκονται στα νότια σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως η Ιταλία και η Ελλάδα, αλλά και τα κράτη που κυρίως υποδέχονται τους πρόσφυγες όπως η Γερμανία, πρέπει κατά τημ καγκελάριο να ελαφρυνθούν.

Αλλά και ο πρώην καγκελάριος Γκέρχαρντ Σρέντερ πήρε θέση στη συζήτηση για την προσφυγική κρίση, υποστηρίζοντας μια «Ατζέντα 2020» για μία σύγχρονη μεταναστευτική πολιτική. Όπως, έγραψε στο κυριακάτικο φύλλο της εφημερίδας Welt: «Εάν θέλουμε να έχουμε στο μέλλον ένα κοινωνικά και οικονομικά ισχυρό κράτος, τότε χρειαζόμαστε τη μετανάστευση». 


Στην Κω για το θέμα ο αρμόδιος υπουργός Γ. Μουζάλας

Σε ιδιαίτερα θετικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το πρωί της Δευτέρας συνάντηση του δημάρχου Κω Γιώργου Κυρίτση με τον αναπληρωτή υπουργό για θέματα Μετανάστευσης Ιωάννη Μουζάλα, τον πρόεδρο του ΚΕΕΛΠΝΟ Αθανάσιο Γιανννόπουλο και τον υπεύθυνο Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Σεβαστιανό Μαραγκό.

Αντικείμενο της συνάντησης ήταν η αντιμετώπιση του προβλήματος με τους πρόσφυγες και τους μετανάστες που ταλανίζει εδώ και αρκετές εβδομάδες το νησί.

Σε δηλώσεις του μετά το πέρας της σύσκεψης ο κ. Μουζάλας τόνισε «πως τo προσφυγικό αποτελεί ένα από τα κύρια θέματα που απασχολεί την υπηρεσιακή κυβέρνηση, και απαιτεί διαχείριση και όχι διεκπεραίωση, είναι το οξύτερο πρόβλημα που υπάρχει αυτή τη στιγμή στα νησιά».

Η Κως είναι το πρώτο νησί που έρχομαι, είπε ο κ. Μουζάλας, επισημαίνοντας ότι είχε μια εξαιρετική συνεργασία με τον δήμαρχο και ότι γρήγορα θα βρεθούνε λύσεις που να φέρνουν την τοπική αυτοδιοίκηση σύμμαχο στην προσπάθεια της υπηρεσιακής κυβέρνησης.

Ο πρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ Αθ. Γιανννόπουλος τόνισε «πως μεταφέρθηκε στο νησί η καλύτερη κινητή μονάδα που διαθέτει το υπουργείο Υγείας, η οποία θα τοποθετηθεί στο σημείο που θα μας υποδείξει ο Δήμαρχος, για να μπορέσουμε με επιστημονική επάρκεια να καλύψουμε σε επίπεδο πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας τις ανάγκες όλων αυτών των προσφύγων».

Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Κω τόνισε «ότι με τη σημερινή συνάντηση, διαπιστώνω ότι τουλάχιστον αυτή την περίοδο έχουμε έναν συνομιλητή αξιόπιστο και όχι αυτό το οποίο ζήσαμε την προηγούμενη περίοδο. Ο πρώτος στόχος που θέσαμε είναι να μπορέσουμε να διεκπεραιώσουμε μεγάλο αριθμό, κυρίως Πακιστανών και άλλων μη Σύριων, που έχουν παραμείνει στην Κω αρκετό διάστημα, και κάνουμε μια προσπάθεια αντίστοιχη με αυτή που κάναμε στο κλειστό γυμναστήριο να δώσουμε έναν χώρο στη διεύθυνση αλλοδαπών της Ελληνικής Αστυνομίας».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης