Βιβλιοπωλείο Φλωράς: Λουκέτο λόγω κρίσης και καρτέλ

Τι οδήγησε πτώχευση ένα από τα πιο παλιά και πλέον αναγνωρισμένα βιβλιοπωλεία της χώρας - Ο Γιώργος Φλωράς περιγράφει τον άνισο αγώνα για την επιβίωση της επιχείρησης του

Βαθιά συγκινημένος, σε ένα δανεικό γραφείο στην Κηφισιά, ο Γιώργος Φλωράς προσπαθεί να συμβιβαστεί με την πραγματικότητα. Yστερα από 40 χρόνια, ο εφετινός Σεπτέμβρης, η σχολική χρονιά 2015, θα ξεκινήσει χωρίς τα βιβλιοπωλεία «Φλωράς». 

Η εταιρεία που δημιούργησαν ο πατέρας του και η μητέρα του το 1974, σε ένα μικρό χώρο 32 τετραγωνικών μέτρων στη συμβολή των οδών Εμμανουήλ Μπενάκη και Πανεπιστημίου, έγινε μια μικρή αυτοκρατορία, για να καταρρεύσει όμως τώρα λόγω της οικονομικής κρίσης αλλά και των πολυεθνικών που μπήκαν στον χώρο του ξενόγλωσσου βιβλίου.  


Το βιβλιοπωλείο Φλωράς

Η ανακοίνωση του λουκέτου της εταιρείας δεν αιφνιδίασε κανέναν επιχειρηματία του κλάδου, αφού ήταν κοινό μυστικό πως ο αγώνας του Γιώργου Φλωρά εναντίον των διεθνών εκδοτικών ομίλων, δεν θα είχε αίσιο τέλος για τον ίδιο. Τα βιβλιοπωλεία «Φλωράς» διέκοψαν την λειτουργία τους, μη μπορώντας να σταθούν όρθια στην οικονομική κρίση αλλά και στον πολυετή βιασμό τους από το καρτέλ του ξενόγλωσσου βιβλίου και στην υποστήριξη που έδωσε στο καρτέλ η πολυετής αδρανεια της Επιτροπής Ανταγωνισμού» λέει στο ΘΕΜΑ ο κ. Φλωράς. 


Ο Γιάννης Φλωράς με τον Κωστή Στεφανόπουλο

Σήμερα ο κ. Φλωράς απογοητευμένος για την πορεία της οικογενειακής επιχείρησης, στην οποία εργάζονταν και τα τρία παιδιά του Γιάννη και της Μαίρης Φλωρά προσπαθεί να μείνει στα πόδια του, συνεχίζοντας τον αγώνα για δικαίωση. Όπως λέει με τα χρήματα που θα δοθούν από τις δικαστικές αποφάσεις, θα πληρωθούν και οι τελευταίες υποχρεώσεις της εταιρείας. «Ο τρόπος που κλείνει η εταιρεία μας δεν είναι ο καλύτερος και αφήνει πίσω τις εκκρεμότητες που ελπίζουμε να διευθετηθούν όταν ολοκληρωθούν οι σχετικές πτωχευτικές διαδικασίες. Εκφράζουμε την λύπη μας για το λυπηρό αυτό γεγονός, ελπίζουμε πραγματικά να μην είχε συμβεί ποτέ και να ήμασταν συνεπείς προς όλους, όπως ήμασταν επί δεκαετίες.


Ο Γιάννης Φλωράς

»Νιώθω μια τεράστια πικρία και αδικία γιατί πίστεψα στην Ελληνική Πολιτεία. Πίστεψα πως λειτουργεί με τέτοιο τρόπο ώστε οι ικανοί, οι τολμηροί, οι φιλόδοξοι ανταμείβονται, όπως έγραψα και στην ανακοίνωσή μας. Το 1999 μετά το θάνατο του πατέρα μου ανέλαβα εγώ με τις αδερφές μου την επιχείρηση και επενδύσαμε ό,τι είχαμε και δεν είχαμε στην εργασία μας. Δώσαμε εκατομμύρια μεροκάματα σε ανθρώπους που μας εμπιστεύτηκαν, πληρώσαμε εκατομμύρια σε φόρους και ασφαλιστικές εισφορές και καταφέραμε να είμαστε η τρίτη μεγαλύτερη αλυσίδα βιβλιοπωλείων στην Ελλάδα με 8 εκατομμύρια ευρώ πωλήσεις ετησίως». 


Ο Γιώργος Φλωράς

Σήμερα ο Γιώργος Φλωράς περιμένει να γίνει η εκκαθάριση της εταιρείας αλλά και  τη Δικαιοσύνη να αποφασίσει τα χρήματα που θα δοθούν ώστε να καλυφθούν όλες οι υποχρεώσεις της εταιρείας. Όπως λέει «η μητέρα μου είναι 80 ετών και ζει με μια σύνταξη των 450 ευρώ, η αδερφή μου η μια ψάχνει για εργασία η άλλη αδελφή κάνει κάποια σεμινάρια και εγώ προσπαθώ να επιβιώσω σε μια κατάσταση που είναι να τραβάς τα μαλλιά σου». 


Η οικογένεια Φλωρά

Τα βιβλιοπωλεία «Φλωράς» ξεκίνησαν το 1974 όταν οι καθηγητές Αγγλικών Γιάννης και Μαίρη Φλωρά, αποφάσισαν να αφήσουν τα φροντιστήριά τους και να στραφούν στα ξενόγλωσσα βιβλία. Η άνοδος της εταιρείας είναι ραγδαία. Ο διορατικός Γιάννης Φλωράς ξεφεύγει από τα στενά όρια της πώλησης ξενόγλωσσων βιβλίων και προσανατολίζεται και σε άλλους τομείς. Ξεκινά εκθέσεις από τις οποίες παρελαύνουν πλήθος πολιτικών και επιχειρηματιών, όπως ο Κωστής Στεφανόπουλος και ο Δημήτρης Αβραμόπουλος οι οποίοι συγχαίρουν τον Φλωρά για την ενέργειά του να πραγματοποιήσει εκθέσεις ώστε οι καθηγητές φροντιστηρίων να ενημερωθούν για ό,τι καινούργιο «παίζει» στην εκμάθηση των αγγλικών. 

Τα βιβλιοπωλεία «Φλωράς» αναπτύσσονται ραγδαία και πολύ σύντομα αναπτύσσονται σε πολλές γειτονιές της Αθήνας αλλά και στη Θεσσαλονίκη. 


Ο Γιάννης Φλωράς με τον Δημήτρη Αβραμόπουλο

Το 1999 στη συνέλευση του κλάδου και ενώ ο Γιάννης Φλωράς ολοκληρώνει την ομιλία του, κάθεται στη θέση του και πεθαίνει από καρδιακή προσβολή. Την επιχείρηση αναλαμβάνουν τα τρια του παιδιά. Η οικογένεια Φλωρά συνεχίζει την ανοδική της πορεία παρά το γεγονός πως πλέον ο Γιάννης Φλωράς δεν υπάρχει στη ζωή. Εκτός από τα βιβλιοπωλεία η εταιρεία αναπτύσσεται και στο διδίκτυο με το ηλεκτρονικό της βιβλιοπωλείο ενώ εκτός από αγγλόφωνα βιβλία ξεκινά να φέρνει και άλλου είδους με απήχηση στους καταναλωτές. 


με τον Ζίλ Ντασέν

Από το 2010 όμως και ενώ το ηλεκτρονικό εμπόριο έχει μπει για τα καλά στη ζωή των Ελλήνων, ξεκινούν τα πρώτα σοβαρά οικονομικά προβλήματα της εταιρείας. Επιταγές σε προμηθευτές «χτυπούν» ενώ και οι στρόφιγγες των Τραπεζών σταματούν τη δανειοδότηση. Η «χρυσή εποχή» όπου τα βιβλιοπωλεία «Φλωράς» έχουν φθάσει να είναι η τρίτη μεγαλύτερη αλυσίδα αρχίζει και φθίνει με ραγδαίους ρυθμούς. Ήδη από τα 12 καταστήματα θα κλείσουν τα δέκα, ενώ το 2015 η οικονομική κρίση θα «γονατίσει» την οικογένεια Φλωρά που θα πάρει την πιο δύσκολη απόφασή της. Θα κλείσει τα δυο τελευταία καταστήματά της και θα δηλώσει πτώχευση.  

«Αυτό που θα θυμάμαι σε όλη αυτή την πορεία είναι τα έργα που έκαναν οι γονείς μου. Δεν θα ξεχάσω πως στο σεισμό της Καλαμάτας ο πατέρας μου πήγαινε στα φροντιστήρια και μάζευε τρόφιμα τα έφερνε στο σπίτι μας και στείλαμε 30 φορτηγά στους σεισμόπληκτους. Επίσης, ο πατέρας μου ξεκίνησε τις εκθέσεις ξενόγλωσσων βιβλίων ενώ ήταν και ο άνθρωπος που μιλώντας με καθηγητές φροντιστηρίων έπεισε κάποιους να γίνουν εκδότες ξενόγλωσσων βιβλίων. Έτσι σήμερα Έλληνες εκδότες ξενόγλωσσων βιβλίων εξάγουν τα βιβλία τους στο εξωτερικό με μεγάλη επιτυχία» καταλήγει ο Γιώργος Φλωράς. 


Στο σεισμό της Καλαμάτας, η οικογένεια Φλωρά είχε προσφέρει φορτηγά με τρόφιμα

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr