ΓΓ Δημόσιας Υγείας: Ανθρωπιστική ανάγκη να ενισχυθούν οι δομές υγείας για τους πρόσφυγες

Ο κ. Μπασκόζος ανέφερε ότι τα λοιμώδη νοσήματα δεν αποτελούν το κύριο πρόβλημα υγείας στον πληθυσμό των μεταναστών, αλλά αντιθέτως οι παιδικές  ασθένειες, οι χρόνιες παθήσεις όπως ο διαβήτης και η καρδιοπάθεια

Τις δραματικές διαστάσεις που έχει λάβει το μεταναστευτικό ζήτημα στη νησιωτική Ελλάδα αποκαλύπτουν τα στοιχεία που παρουσίασε ο γενικός γραμματέας Δημόσιας Υγείας κ. Γιάννης Μπασκόζος, στο πλαίσιο της συμμετοχής του στην 65η σύνοδο της Περιφερειακής Επιτροπής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) στην Ευρώπη που πραγματοποιείται στο Βίλνιους της  Λιθουανίας.
 
«Η Ευρώπη βρίσκεται αντιμέτωπη με μια διαρκώς αυξανόμενη ανθρωπιστική κρίση χωρίς προηγούμενο καθώς από τις αρχές του έτους. Είναι ανθρωπιστική ανάγκη να ενισχυθούν οι δομές υγείας στα σημεία εισόδου προσφύγων και μεταναστών στην Ευρώπη», ανέφερε ο κ. Μπασκόζος, παραθέτοντας τους αριθμούς – σοκ που αποδεικνύουν το μέγεθος της κρίσης. Συγκεκριμένα, και όπως είπε, μέχρι σήμερα περισσότεροι από  350.000 πρόσφυγες και μετανάστες χωρίς νομιμοποιητικά έγγραφα διέπλευσαν την Μεσόγειο κι έφθασαν στις ακτές χωρών της ΕΕ, ενώ περισσότεροι από 2.650 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στη θάλασσα. Από τον Ιανουάριο έως τον περασμένο Αύγουστο στην Λέσβο αφίχθησαν περί τους 96.000 πρόσφυγες, στην Κω 31.000, στην Χίο 30.000, στη Σάμο 19.500 και στη Λέρο 10.500 πρόσφυγες. Η μεγάλη πλειοψηφία όσων φθάνουν στην Ελλάδα προέρχονται από ζώνες συρράξεων όπως η Συρία, το Ιράκ, ή το Αφγανιστάν και απλά τρέπονται σε φυγή για να σώσουν τη ζωή τους. Επίσης, οι περισσότεροι φθάνουν στην Ελλάδα  με σκοπό να συνεχίσουν το δύσκολο ταξίδι τους προς τις χώρες της Κεντρικής Ευρώπης – είναι ενδεικτικό ότι μόλις το 3% αιτούνται άσυλο στην Ελλάδα.
 
«Η προσφυγική/μεταναστευτική κρίση αλλάζει την κατάσταση στην Ευρώπη, άρα και οι προτεραιότητες της ΕΕ πρέπει να αλλάξουν για την αντιμετώπιση του προβλήματος. Είναι ιστορική ανάγκη να επικρατήσει ειδικά τώρα η αλληλεγγύη και η συνεργασία. Η Ελλάδα κατανοεί ότι πολλές άλλες χώρες αντιμετωπίζουν αυξημένα προβλήματα, ωστόσο η πρωτόγνωρη αυτή κατάσταση δημιουργεί προβλήματα ιδιαίτερης φύσεως στην Ελλάδα, τα οποία και δεν μπορεί να αντιμετωπίσει μόνη της» υπογράμμισε ο κ. Μπασκόζος τονίζοντας την ανάγκη της συνεργασίας μεταξύ των κρατών- μελών της Ευρωπαϊκής Περιοχής ώστε να αντιμετωπισθεί το πρόβλημα των προσφύγων και των μεταναστών.
 
Περιγράφοντας τις υγειονομικές δράσεις του υπουργείου Υγείας σε ό,τι αφορά τους μετανάστες, ο κ. Μπασκόζος ανέφερε ότι τα λοιμώδη νοσήματα δεν αποτελούν το κύριο πρόβλημα υγείας στον πληθυσμό των μεταναστών, αλλά αντιθέτως οι παιδικές  ασθένειες, οι χρόνιες παθήσεις όπως ο διαβήτης και η καρδιοπάθεια.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr