Η τραγική ιστορία του νεκρού στο Χαϊδάρι: Το Δαφνί και οι τάσεις αυτοκτονίας

Επρόκειτο για νοσηλευόμενο του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου που είχε διαφύγει της προσοχής των γιατρών - Καταγγελίες για σημαντικά λειτουργικά προβλήματα στο ΨΝΑ που οδηγούν σε τέτοιου είδους φαινόμενα 
 

Ένα ακόμη μοιραίο περιστατικό γράφτηκε στο βιβλίο συμβάντων του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Αττικής (ΨΝΑ), του μεγαλύτερου ψυχιατρικού νοσοκομείου της χώρας, που τις τελευταίες εβδομάδες φαίνεται ότι εκδηλώνει βαριές παρενέργειες λόγω της πολύμηνης «ακυβερνησίας» του αλλά και της «αφασίας» με την οποία αντιμετωπίζει το κεφάλαιο της ψυχικής υγείας η ηγεσία του υπουργείου Υγείας.
 
Στα τρία θύματα της πυρκαγιάς που προκάλεσε στις αρχές Σεπτεμβρίου ακαταλόγιστος ασθενής – κρατούμενος, όταν κατάφερε να λύσει τους ιμάντες με τους οποίους κρατούνταν καθηλωμένος, έρχεται να προστεθεί άλλο ένα.
 
Πρόκειται για έναν 34χρονο που νοσηλευόταν στο 4ο Ψυχιατρικό Τμήμα του Δαφνιού. Ο άτυχος άνδρας βρέθηκε νεκρός χθες το βράδυ στο τέρμα της οδού Παπαναστασίου στο δάσος Χαϊδαρίου, με τον επίλογο όμως της σύντομης ζωής και ιδίως της τελευταίας διαδρομής του έξω από το Δαφνί να παραμένει ασαφής και σκοτεινός.
 
Σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν από την Αστυνομία, ο νοσηλευόμενος του ΨΝΑ έφερε τραύμα στο πίσω μέρος του κεφαλιού του – το οποίο εξ αρχής αποκλείστηκε να προκλήθηκε από όπλο. Οι ειδικοί δεν έχουν αποσαφηνίσει αν ο θάντος του 34χρονου είναι ατύχημα, εγκληματική ενέργεια ή αυτοκτονία.
 
Ο άνδρας, σύμφωνα με πληροφορίες, είχε εκδηλώσει τάσεις να θέσει τέρμα στη ζωή του. Για τον λόγο αυτό άλλωστε νοσηλευόταν στο Δαφνί. Η τελευταία εισαγωγή του στο νοσοκομείο έγινε την περασμένη Τετάρτη. Ήταν ακούσια νοσηλεία, δηλαδή είχε εισαχθεί με εισαγγελική εντολή καθώς είχε επιχειρήσει να τερματίσει τη ζωή του χρησιμοποιώντας ξυραφάκια.

Γιατρός του τμήματος ζήτησε να του χορηγηθεί αντιτετανικός ορός και για τον λόγο αυτό ο 34χρονος μεταφέρθηκε την Πέμπτη στα εξωτερικά ιατρεία από τον θάλαμο του 4ου Τμήματος. Από τα εξωτερικά ιατρεία αναζήτησε τον δρόμο προς την ελευθερία – όπως τουλάχιστον αυτός την αντιλαμβανόταν. Χωρίς το προσωπικό να προλάβει να αντιδράσει έφυγε τρέχοντας προς τον περίβολο του κτηρίου και στη συνέχεια προς το Δάσος Χαϊδαρίου.
 
Το προσωπικό ενημέρωσε την Αστυνομία για την απόδραση του ψυχικά ασθενούς. Λίγες ώρες αργότερα ένας νεκρός βρέθηκε στο Δάσος Χαϊδαρίου και από την ταυτοποίηση στο Τζάνειο προέκυψε ότι ήταν ο ασθενής του ΨΝΑ.
 
Ακέφαλο το Ψυχιατρείο 

Η νοσηλεία και η κατάληξη του άτυχου ασθενή αναδεικνύει όμως για μια ακόμη φορά τις βαριές παθογένειες του ψυχιατρικού νοσοκομείου στο Δαφνί. Η έλλειψη προσωπικού εντοπίζεται και σε αυτήν την περίπτωση. Υπενθυμίζεται ότι στο δραματικό συμβάν της πυρκαγιάς που προκάλεσε ο ακαταλόγιστος ασθενής υπήρχαν μόλις δύο άτομα νοσηλευτικό προσωπικό στη βάρδια και μόνο 8 από τους 23 εφημερεύοντες  γιατρούς!
 
Με το Δαφνί να βρίσκεται ακέφαλο από τον περασμένο Μάιο οπότε  πρώην υπουργός Υγείας κ. Παναγιώτης Κουρουμπλής απομάκρυνε τον διοικητή ως persona non grata για τους συνδικαλιστές του νοσοκομείου, το πλαίσιο λειτουργίας του έχει χαλαρώσει. Είναι ενδεικτικό ότι ο έλεγχος των Επιθεωρητών Υγείας στο Δαφνί μετά την πυρκαγιά, επικεντρώθηκε στις καρτέλες με τις βάρδιες ανά τμήματα αλλά και στην εξακρίβωση της φυσικής παρουσίας των εργαζομένων. 

Την ίδια στιγμή, και όπως έχει αποκαλύψει το protothema.gr, o πρόεδρος των εργαζομένων του ΨΝΑ είναι «άφαντος» από το νοσοκομείο, όχι όμως από τα συνδικαλιστικά του καθήκοντα, αλλά από την Ιματιοθήκη όπου εργάζεται. Κι ενώ απουσιάζει αδικαιολόγητα από την θέση του από τον περασμένο Ιανουάριο ως μέλος του υπηρεσιακού συμβουλίου εγκρίνει μετακινήσεις νοσηλευτών του Δαφνιού σε άλλα νοσοκομεία και παράλληλα εξαπολύει κορώνες για την έλλειψη προσωπικού! 
 
Ο συγκεκριμένος ασθενής έπρεπε να λάβει τον αντιτετανικό ορό, αλλά όχι στα εξωτερικά ιατρεία, επισημαίνουν  επαγγελματίες της ψυχικής υγείας. Καλώς δόθηκε η εντολή του γιατρού για ορό, αλλά σε καμία περίπτωση δεν έπρεπε να βρεθεί ο ασθενής, που σημειωτέον δεν είχε συμπληρώσει καλά καλά ούτε το 24ωρο της ακούσιας νοσηλείας στο ΨΝΑ, στα εξωτερικά ιατρεία που έχουν εύκολη πρόσβαση σε έξοδο. Είτε μετακινήθηκε διότι δεν υπήρχε προσωπικό να τον επισκεφθεί στο θάλαμο ή επειδή δεν εκτιμήθηκε σωστά η περίπτωση του ασθενούς, το αποτέλεσμα δεν αλλάζει.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr