Ο δολοφόνος του Φύσσα έφτασε από το αντίθετο ρεύμα, κατέθεσε ο αστυνομικός της ΔΙΑΣ

«Τα άτομα της Χρυσής Αυγής είχαν έρθει για φασαρία, μας έλεγαν κι εμάς "τι ήρθατε εδώ"», συμπλήρωσε ο αστυνομικός για τα γεγονότα της νύχτας που δολοφονήθηκε ο Παύλος Φύσσας - Δεν μπορώ να θυμηθώ κάποιον από εκείνο το βράδυ, είπε - Τους είδα να χτυπιούνται, ο Φύσσας φώναζε «με μαχαιρώσαν», συμπλήρωσε

«Είδα τον Παύλο Φύσσα να χτυπιέται με το Ρουπακιά, ο Φύσσας φώναζε με μαχαίρωσαν...». Με αυτά τα λόγια περιέγραψε στην κατάθεσή του στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων που δικάζει την υπόθεση της Χρυσής Αυγής, τα όσα έζησε το μοιραίο βράδυ της δολοφονίας του 34χρονου μουσικού Παύλου Φύσσα ο αστυνομικός της ομάδας ΔΙΑΣ Γιώργος Ρώτας, ο οποίος μετά τη στυγερό έγκλημα συνέλλαβε και το δολοφόνο του μουσικού, Γιώργο Ρουπακιά. Νωρίτερα, στο δικαστήριο οι συνήγοροι της πολιτικής αγωγής επανήλθαν στο θέμα της αίθουσας όπου διεξάγεται η δίκη - στις φυλακές Κορυδαλλού - και έστρεψαν τα πυρά τους στην κυβέρνηση, λέγοντας πως η δίκη δεν μεταφέρεται στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Εφετείου της Αθήνας, διότι κάποιοι θέλουν να την υποβαθμίσουν. 

Ξεκινώντας την κατάθεσή του ο κ. Ρώτας περιέγραψε το πώς άρχισαν όλα: «Λίγο πριν τις 12 το βράδυ της 17ης Σεπτεμβρίου 50 άτομα με ρόπαλα κατευθύνονται προς την καφετέρια "Κοράλι". Εμείς ήμασταν στο Πέραμα περίπου επτα χιλιόμετρα μακρία. Μετά από 3-4 λεπτά φτάσαμε. Εκεί είδαμε δυο μηχανές με συναδέλφους να κατεβαίνουν. Στην Παύλου Μελλά, είχε πολλά άτομα. Ομάδες - ομάδες είχαν κράνη στα χέρια.Καταλάβαμε ότι ήταν χρυσαυγίτες, μαυροφορεμένοι, ξεχωρίζουν τους έχουμε ξαναδεί». 

Στην κατάθεσή του ο κ. Ρώτας ανέφερε πως έξω απο την καφετέρια όπου ο Π. Φύσσας και η παρέα του είχαν πάει για να παρακολουθήσουν τον ποδοσφαιρικό αγώνα, βρίσκονταν περί τα πέντε άτομα, χωρίς ιδιαίτερα χαρακτηριστικά. 

«Ο συνάδελφός μου από το κέντρο μου είπε ότι κάτι άτομα της Χρυσής Αυγής, είχαν μια διένεξη με άτομα του γνωστού χώρου» συνέχισε ο μάρτυρας αστυνομικός και προσέθεσε: «Βλέπαμε ότι οι άλλοι είχαν έρθει για φασαρία, τα άτομα της Χρυσής Αυγής. Ακουγόντουσαν φωνές μιλάγανε στην καφετέρια. Κοιτάγανε κι εμάς περιέργα. Μας έλεγαν κι εμάς "τι ήρθατε εδώ" και κάτι τέτοια. Μετά άρχισαν να βρίζουν».
 
Στη συνέχεια ο κ. Ρώτας ανέφερε πως από την οδό Π. Μελά ξεκίνησε μια ομάδα 30 ατόμων να τρέχει και να φωνάζει. «Ξεκινάμε και τρέχουμε εγώ και οι συνάδλεφοί μου να σταματήσουμε το τσούρμο, φωνάζαμε: "Σταματήστε, αστυνομία"». 
Πρόεδρος: Τι ήταν αυτό που πυροδότησε αυτή τη κίνηση των 30 ατόμων; 
Απάντηση: Δεν γνωρίζω 
Πρόεδρος: Κατά ποίων στρέφονταν; 
Απάντηση: Ποιους ακριβώς κυνηγούσαν δεν είδαμε, ήμασταν ακόμη μακριά
Πρόεδρος: Βλέπετε τα τρία άτομα να κινούνται από Κεφαλληνίας προς Τσαλδάρη. Που καταλήγουν; 
Απάντηση: Γίνεται ένα χάος εκεί πέρα. Βλέπω από μακρία μια άλλη ομάδα  3 - 4 ατόμων
Πρόεδρος: Αυτοί ήταν από τους 30...
Απάντηση: Δεν ήταν από αυτούς, ήταν τέσσερις με πέντε 
Πρόεδρος: Η εμφάνισή τους πως ήταν; 
Απάντηση: Φορούσαν μαύρα μπλουζάκα. Πήγαμε πιο κοντά και είδαμε το Φύσσα με το Ρουπακιά. Είχαν έρθει στα χέρια και χτυπιόντουσαν. Μεταξύ τους πλακωνόντουσαν, χτυπιόντουσαν οι δυο τους. Κάποια στιγμή διαλύονται, εμείς πήγαμε προς τον Φύσσα, ο Ρουπακιάς έτρεχε προς το αυτοκίνητο. 
Πρόεδρος: Ήταν τόσο μεγάλη η απόσταση που δεν μπορούσατε να τους χωρίσετε;
Απάντηση: Δεν μπορούσαμε. Εμείς βλέπαμε από μακριά. Και το μαχαίρι δεν γίνονταν να το δούμε από τέτοια απόσταση. Έχουν πια χωρίσει. Πήγε ο συνάδελφος μου προς το Φύσσα. Εγώ είδα το Ρουπακιά να πηγαίνει προς το αυτοκίνητο. Ο Φύσσας φώναζε με μαχαίρωσε. Πρόλαβα το Ρουπακιά, άνοιξα την πόρτα και του είπα να κατέβει, άρχισα να του κάνω σωματικό έλεγχο. Είδαμε και το μαχαίρι, πεταμένο κάτω. Ο δολοφόνος βγήκε ανάποδα από το αντίθετο ρεύμα. 
Πρόεδρος: Φοβήθηκατε; 
Απάντηση: Σε κάθε περιστατικό που πάω και φοβάμαι και προστατεύομαι
Πρόεδρος: Πού βρέθηκε το μαχαίρι;  
Απάντηση: Πεταμένο κάτω στη μπροστινή ρόδα του αυτοκινήτου 
Πρόεδρος: Δώσατε δυο καταθέσεις, σας έδειξαν φωτογραφίες, αναγνωρίσατε κάποιον;
Απάντηση: Όχι, δεν μου έδειξαν φωτογραφίες. Δεν μπορώ να θυμηθώ κάποιον από εκείνο το βράδυ.
Πρόεδρος: Από τους κατηγορούμενους που είναι εδώ σήμερα μπορείτε να αναγνωρίσετε κάποιον; 
Απάντηση: Όχι 
Προεδρος: Πού υπηρετείτε; 
Απάντηση: Στη ΔΙΑΣ Πειραιά
Πρόεδρος: Σχετικά με την κατηγορία ξέρετε κάτι; Δηλαδή πως δρούσε η Χρυσή Αυγή;
Απάντηση: Όχι
Πρόπεδρος: Για την τοπική της Χρυσής Αυγής στη Νίκαια που ανήκει στον Πειραιά ξέρετε κάτι ιδιαίτερο; 
Απάντηση: Όχι
Πρόεδρος: Είναι συχνό φαινόμενο να φορούν μαύρα ρούχα και να κάνουν αυτές τις συγκεντρώσεις;
Απ: Απ' ότι έχω δει σε βίνετο στα ΜΜΕ, ναι 


«Αναζητούσαμε μάρτυρες αλλά δεν βρίσκαμε»
Μιλώντας και πάλι για τις στιγμές λίγο πριν και μετά τη δολοφονία του Π. Φύσσα, ο μάρτυρας ανέφερε πως ο ίδιος και οι συνάδελφοί του αναζητούσαν μάρτυρες αλλά κανείς δεν τους ανέφερε ότι έχει δει το περαστικό. «Όλοι μας έλεγαν ότι τότε πήγαν», είπε χαρακτηριστικά. 
Εισαγγελέας: Την ώρα που έγινε η δολοφονία είπατε ότι δεν υπήρχαν φίλοι γύρω από τον Φύσσα;
Απάντηση: Όχι δεν υπήρχαν, την ώρα που τον μαχαίρωσαν είχε έρθει η κοπέλα του. 
Εισαγγελέας: Κρατούσαν όλοι ρόπαλα και μαδέρια; 
Απάντηση: Όχι όλοι 
Αναπληρωτής εισαγγελέας: Στο σημείο που έγινε η δολοφονία τι είδατε;
Απάντηση: Στο σημείο έχουν μείνει δυο, ο Ρουπακιάς και ο Φύσσας. Κάποια άτομα τρέχανε. Μάλλον ήταν από την άλλη πλευρά γιατί αν ήταν οι φίλοι του Φύσσα, για ποιο λόγο να φύγουν....
Αναπληρωτής εισαγγελέας: Αυτοί που είχαν πάει εκεί μαζί με το Ρουπακιά μπορούσαν να τον αποτρέψουν να μη δολοφονήσει; 
Απάντηση: Αν το γνωρίζανε ότι είχε πάει να σκοτώσει, ναι θα μπορούσαν να τον αποτρέψουν.


«Αναξιόπιστος»
Λίγο πριν την έναρξη της κατάθεσης του κ. Ρώτα ο συνήγορος πολιτικής αγωγής Κ. Παπαδάκης αναφέρθηκε στην προηγούμενη κατάθεση του μάρτυρα Παύλου Σεϊρλή και επισήμανε πως τόσο ο  Παύλος Φύσσας όσο και η παρέα του είχε προσωπικά με τους κατηγορούμενους.  «Το γεγονός ότι οι μάρτυρες δέχονται απειλές και επιθέσεις δίνει μεγαλύτερη απαξία στην οργανωμένη επίθεση σε βάρος του Π. Φύσσα και αυτό πρέπει να συνεκτιμηθεί απο το δικαστήριο», ανέφερε ο συνήγορος. 

Λαμβάνοντας το λόγο οι συνήγοροι υπεράσπισης των κατηγορουμένων, επιχείρησαν να πλήξουν την αξιοπιστία του κ. Σεϊρλή φίλου του Π. Φύσσα, χαρακτηρίζοντας τον αναξιόπιστο και υποστηρίζοντας πως έπεσε σε κενά και αντιφάσεις.

Χαρακτηριστική ήταν η τοποθέτηση του συνηγόρου του  Νίκου Μιχαλολιάκου, ο οποίος μίλησε για πλήρη αναξιοπιστία του μάρτυρα, λέγοντας πως ο μάρτυρας από «κανένα στοιχείο δεν συνδέει τον γγ της Χρυσλής Αυγής με την υπόθεση. Ξεκάθαρος σκοπός του μάρτυρας είναι να ενοχοποιήσει τον Νίκο Μιχαλολιάκο» είπε ο συνήγορος.

Στην ίδια γραμμή κινήθηκε και ο συνήγορος του Γιάννη Λαγού ο οποίος υπογράμμισε ότι «ο μάρτυρας εικάζει οτι δόθηκαν εντολές αλλά δεν έχει κανένα στοιχείο. Κατέθεσε μόνο κρίσεις. Άρα δεν αποδεικνύεται κάτι και δεν μπορεί να στοιχειοθετηθεί  κανένα αδίκημα». 

Ακόμη, οι συνήγοροι υπεράσπισης άφησαν ανοιχτό το ενδεχόμενο να ζητήσουν άρση απορρήτου του τηλεφώνου του μάρτυρα ενώ ζήτησαν και κατ' αντιπαράσταση εξέταση με μάρτυρα υπεράσπισης ο οποίος αρχικά ήταν κατηγορούμενος. Μάλιστα, για το συγκεκριμένο αίτημα η εισαγγελέας της έδρας εισηγήθηκε να γίνει δεκτό. 

Πράγματι, το δικαστήριο αποφάσισε να ακολουθήσουν τη διαδικασία αναγνώρισης και μια ξανθιά γυναίκα, η Κωνσταντίνα Βαξεβανάκη, μπήκε στη δικαστική αίθουσα. Ο μάρτυρας την κοίταξε και είπε πως το μοιραίο βράδυ η συγκεκριμένη γυναίκα βρισκόταν στο πίσω κάθισμα του αυτοκίνητου του Ρουπακιά. Πρόκειται για την σύζυγο του κατηγορούμενου Ι. Άγγου η οποία έχει απαλλαγεί από κάθε κατηγορία.  


Πολιτική Αγωγή: Υποβαθμίζουν τη δίκη
Νωρίτερα, συνήγοροι της πολιτικής αγωγής έθεσαν εκ νέου στο δικαστήριο το ζήτημα της αίθουσας όπου συνεδριάζει τώρα το δικαστήριο - σε ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα στον Κορυδαλλό - για την υπόθεση της Χρυσής Αυγής. 

Σε γραπτή δήλωση που διάβασε ο κ. Παπαδάκης στο ακροατήριο, οι συνήγοροι αναφέρουν: «Καταγγέλλουμε την απροκάλυπτη ματαίωση της μεταφοράς της (σ.σ. δίκης) από τον Κορυδαλλό στην αίθουσα εκδηλώσεων του Εφετείου Αθηνών, ενώ μάλιστα είχαν ολοκληρωθεί τα απαιτούμενα έργα λειτουργικού της διαχωρισμού από το υπόλοιπο κτίριο του Εφετείου, χωριστής εισόδου και διαρρύθμισης του εσωτερικού της. Αντί όμως να μεταφερθεί  εκεί η δίκη της Χρυσής Αυγής, όπως επανειλημμένα ζητήθηκε από την πολιτική αγωγή, από εκατοντάδες κοινωνικούς φορείς, σύσσωμη την τοπική κοινωνία του Κορυδαλλού αλλά και από την ίδια την πρόεδρο του δικαστηρίου, ο υπουργός Δικαιοσύνης με την υπ.αριθμ. 73774/7/10/2015 απόφαση του (ΦΕΚ 2160/7/10/2015 ) όρισε την αίθουσα αυτή ως τόπο διεξαγωγής μιας δίκης για εμπορία ναρκωτικών και απέκλεισε τη μεταφορά της δίκης της Χρυσής Αυγής. Πρόκειται για απροσχημάτιστη αυθαιρεσία και εμπαιγμό όλων των παραπάνω που δείχνει ότι η κυβέρνηση επιθυμεί σταθερά την υποβάθμιση, την περιθωριοποίηση της δίκης, την απεμπόλιση της ανάγκης ασφαλούς διεξαγωγής και απρόσκοπτης δημοσιότητας και την περιφρόνηση ακόμα και του ίδιου δικαστηρίου. Η απαίτηση άμεσης μεταφοράς της δίκης από τον Κορυδαλλό στον φυσικό της χώρο, την αίθουσα εκδηλώσεων του Εφετειου Αθηνων , παραμένει ανυποχώρητη και ζητάμε από όλους τους εμπλεκόμενους την έμπρακτη υλοποίηση της».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr