Γενικοί ιατροί, παθολόγοι και καρδιολόγοι συνταγογραφούν το 80% της φαρμακευτικής δαπάνης

Η εξωνοσοκομειακή δαπάνη μειώθηκε από τα 5,1 δισ. ευρώ το 2009 στα 2,3 δισ. το 2014, ενώ η κατά κεφαλή δαπάνη μειώθηκε από τα 455 εκατ. ευρώ στα 200 εκατ.

Στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση επικεντρώνονται πλέον οι προσπάθειες των αρμοδίων στο υπουργείο Υγείας αναφορικά με τον έλεγχο της φαρμακευτικής δαπάνης. 

Τα στοιχεία που προκύπτουν για τη ηλεκτρονική συνταγογράφηση είναι αποκαλυπτικά για την κατάσταση που επικρατεί. 

Σύμφωνα με έρευνα που εκπόνησε ο αναπληρωτής καθηγητής του Δημοκρίτειου Πανεπιςτημίου κ. Νίκος Πολύζος και η οποία παρουσιάστηκε στο πλαίσιο του συνεδρίου 
6ο Pharma & Health,  τρεις είναι οι ιατρικές ειδικότητες που συνταγογραφούν το 80% της φαρμακευτικής δαπάνης του ΕΟΠΥΥ για το 2014.

Πρόκειται για τους γενικούς ιατρούς, τους παθολόγους και τους καρδιολόγους, με τα δεδομένα να καταδεικνύουν σαφώς προς ποια κατεύθυνση πρέπει να στραφεί ο έλεγχος της συνταγογράφησης των φαρμάκων. 

Όσον αφορά στα αποτελέσματα των πολιτικών αυτών, είναι ενδεικτικό ότι η εξωνοσοκομειακή δαπάνη μειώθηκε από τα 5,1 δισ. ευρώ το 2009 στα 2,3 δισ. το 2014, ενώ η κατά κεφαλή δαπάνη μειώθηκε από τα 455 εκατ. ευρώ στα 200 εκατ. το 2014.

Προς την ίδια κατεύθυνση κινείται και το μέτρο της ενίσχυσης των θεραπευτικών πρωτοκόλλων. Κατά την ομιλία του στη διάρκεια του συνεδρίου, ο Πρόεδρος Δ.Σ και Διευθύνων Σύμβουλος της Η.ΔΙ.Κ.Α κ. Αναστάσιος Τάγαρης, σημείωσε ότι 10 νέα θεραπευτικά πρωτόκολλα πρόκειται να ενσωματωθούν στο σύστημα. Συγκεκριμένα, μέχρι το τέλος Οκτωβρίου θα έχουν ενταχθεί αυτά που αφορούν την Άνοια, Πρώιμη νόσο Parkinson, Προχωρημένη νόσο Parkinson, Επιληψία, Χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ) – Παρόξυνση ΧΑΠ, Βρογχίτιδα. Στα τέλη Νοεμβρίου θα ενσωματωθούν πρωτόκολλα για την ψωρίαση και το άσθμα, ενώ ως το τέλος Δεκεμβρίου τα πρωτόκολλα για Θρομβοεμβολική νόσο και Καρδιακή αρρυθμία

Η εικόνα της φαρμακευτικής αγοράς

Ενδιαφέροντα στοιχεία για τις πωλήςεις των φαρμάκων παρουςίαςε  ο Γενικός Διευθυντής, IMS Hellas κ. Νίκος Κωστάρας. Σύμφωνα με τον ειδικό, η αγορά φαρμακείου την 5ετία 2010-2015 υποχώρησε κατά μόλις 0,7% σε όγκο και αυτό οφείλεται στην καλή πορεία των ΜΗΣΥΦΑ, καθώς το Φάρμακο (με κουπόνι) υποχώρησε κατά 8%, ενώ τα ΜΗΣΥΦΑ την ίδια περίοδο αυξήθηκαν κατά 17,4%.

Επίςης, η αγορά του Φαρμακείου, την ίδια 5ετία μειώθηκε κατά 20% σε αξίες, με τα φαρμακευτικά σκευάσματα να έχουν υποχωρήσει κατά 28,1%, ενώ τα ΜΗΣΥΦΑ παρουσίασαν άνοδο 37,1%. Στη συνολική αγορά φαρμακείου τα συνταγογραφούμενα φάρμακα αποτελούν πλέον το 74% των συνολικών πωλήσεων, έναντι του 82% που ήταν το 2010.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr