Οι σεισμολόγοι προειδοποιούν: Η Λευκάδα θα «ζει» με τα Ρίχτερ για πολλούς μήνες ακόμα

Περιμένουμε μεγάλη μετασεισμική ακολουθία για πολλούς μήνες μετά τα 6,1 Ρίχτερ της Τρίτης εκτιμούν οι σεισμολόγοι

Στους ρυθμούς των Ρίχτερ κοιμήθηκε και ξύπνησε η Λευκάδα που συνεχίζει να μετρά τις πληγές της από τον ισχυρό χθεσινό σεισμό των 6,1 Ρίχτερ που ταρακούνησαν τη μισή δυτική Ελλάδα. Οι επιστήμονες παρακολουθούν το φαινόμενο και καταγράφουν τη μετασεισμική ακολουθία. 

Ο καθηγητής γεωφυσικής του ΑΠΘ Κώστας Παπαζάχος μιλώντας στο protothema.gr επισήμανε πως οι μετασεισμοί θα συνεχιστούν στο νησί του Ιονίου για πάρα πολύ καιρό ακόμη. «Εκτιμούμε πως οι μετασεισμοί θα συνεχιστούν για πολλούς μήνες ακόμη. Ο σεισμός αυτός προήλθε από το ρήγμα της Λευκάδας που βρίσκεται πάνω στο επονομαζόμενο ελληνικό τόξο και μπορεί να δώσει ισχυρούς σεισμούς». 

Αποκαλυπτικός όσον αφορά το χθεσινό σεισμό είναι ο διευθυντής ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών Δρ Αθανάσιος Γκανάς ο οποίος εξήγησε πως ο σεισμός αυτός προήλθε από το ίδιο ρήγμα που είχε δώσει το σεισμό των 6,5 Ρίχτερ το 1948. 

«Το ρήγμα της Λευκάδος έχει δυο τμήματα το βόρειο και το νότιο. Τώρα «έσπασε» το νότιο τμήμα με μέγεθος 6 Ρίχτερ ενώ το βόρειο είχε «σπάσει» τον Αύγουστο του 2003 με μέγεθος πάλι 6 Ρίχτερ. Τώρα περιμένουμε μια μεγάλη μετασεισμική ακολουθία για πολλούς μήνες ενώ θα δούμε και πόσο άλλαξε η τοπογραφία στο νησί». 

Από την πλευρά του ο καθηγητής γεωφυσικής και γεωθερμίας  Ευάγγελος Λάγιος είπε στο protothema.gr: «Το 2003 είχαμε μια μετανάστευση της σεισμικής ακολουθίας προς τα νοτιοδυτικά με πολλούς μικρούς σεισμούς. Απ’ότι φαίνεται τώρα κατά πάσα πιθανότητα ενεργοποιείται και έσπασε η νοτιότερη πλευρά του ρήγματος στη νοτιοδυτική πλευρά του νησιού».

Σε ανάρτησή του στο facebook χθες αργά το απόγευμα ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Άκης Τσελέντης επισημαίνει πως το συγκεκριμένο φαινόμενο ενεργοποιήθηκε αμέσως μετά τους σεισμούς της Κεφαλονιάς πέρυσι το χειμώνα ενισχύοντας την άποψη του σεισμικού ντόμινο. Συγκεκριμένα  έγραψε: «Ήταν γνωστό ότι αργά η γρήγορα θα ενεργοποιούνταν και ο ΒΒΑ κλάδος του μεγάλου αυτού ρήγματος, αμέσως μετά τους σεισμούς του Ληξουρίου παρατηρούσαμε σε καθημερινή βάση μικροσεισμική δράση ΒΑ του ακρωτηρίου Αθαιρα προς Άσσου και ακροατήρι της Νηράς. Βάλαμε επιπλέον οργανα τα οποία δυστυχώς σταμάτησαν πριν 4 μήνες όταν μας απέλυσαν 14 άτομα και όλους (5) τεχνικούς μας. Παρά τις εκκλήσεις μας και τα επίσημα έγγραφα προς την πολιτεία αγνοήθηκα εντελώς με αποκορύφωμα ένας υφυπουργός να με κατηγορήσει οτι φωνάζω για να παρω κονδύλια..... Φαίνεται προτιμούν τις μετά το σεισμό "νεκροψίες" των κτηρίων παρά την έγκαιρη ενημέρωση, προφύλαξη και λήψη μέτρων ελαχιστοποίησης των αναμενόμενων επιπτώσεων. Σήμερα δεν έχουμε τεχνικό να στείλουμε στη περιοχή ενώ θα ξαναδούμε το φαινόμενο να εχουμε ορδές πολιτικών και παρατρεχάμενων να περιδιαβαίνουν την περιοχή προς αγραν ψήφων και τάζοντας οπως έκαναν και στην Κεφαλλονιά. Θα εκτιμούσα αν καποιοι απο αυτούς ερχόταν αυτές τις μερες στο Γεωδυναμικό να ενισχύσουν την ανύπαρκτη σχεδόν νυκτερινή βάρδια.....» 

Τσελέντης: Δεν είμαστε σίγουροι ότι τα 6,1 Ρίχτερ στη Λευκάδα ήταν ο κύριος σεισμός


Ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Αστεροσκοπείου Αθηνών, Άκης Τσελέντης μιλά για τον σεισμό της Λευκάδας και ενημερώνει  τους κατοίκους να  συνεχίσουν τα τηρούν τα μέτρα προστασίας.  «Πιθανό να έχουμε πολύ ισχυρούς μετασεισμούς», γράφει, ενώ επισημαίνει ότι «τα μέχρι τώρα δεδομένα δείχνουν ότι το φαινόμενο είναι εν εξελίξει καθ´ ότι η μετασεισμική ακολουθία δεν περιλαμβάνει τα απαιτούμενα σεισμικά μεγέθη για να ήμαστε 100% σίγουροι ότι ηταν ο κυρίως σεισμός». 

Χουλιάρας: Αν ο σεισμός της Λευκάδας γινόταν στην κεντρική Ελλάδα θα είχαμε περισσότερες καταστροφές

Ο εντεταλμένος ερευνητής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών Δρ Γεράσιμος Χουλιάρας, μιλώντας λίγες ώρες μετά τον καταστροφικό σεισμό της Λευκάδας κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τη δόμηση των κτιρίων, ενώ διαχωρίζει και τη θέση του με άλλους επιστήμονες υποστηρίζοντας πως ο χθεσινός σεισμός είναι συνέχεια των δίδυμων σεισμών της Κεφαλονιάς πριν από περίπου δυο χρόνια. 


«Ο σεισμός έγινε στην περιοχή που έχει την πιο υψηλή σεισμικότητα στον ευρωπαϊκό χώρο. Μετά τους διπλούς σεισμούς της Κεφαλονιάς το 2014 συνεχίστηκε η δραστηριότητα στην ευρύτερη περιοχή και έσπασε το ρήγμα εκεί στη Λευκάδα. Οπότε η ευρύτερη περιοχή τον τελευταίο χρόνο είναι σε διέγερση. Όταν λοιπόν έχουμε δυο σεισμούς της τάξης των 6 Ρίχτερ σε μια περιοχή που έχει δώσει τους σεισμούς του 1953 και του 1948 σαν σεισμολόγος πρέπει να είσαι επιφυλακτικός. Μπορεί λοιπόν ένας χρόνος μετά τους σεισμούς της Κεφαλονιάς να μας φαίνεται καθυστερημένη δραστηριότητα σε εμάς τους ανθρώπους για τη φύση όμως δεν είναι».

Ο Δρ Χουλιάρας τονίζει πως το μεγαλύτερο βάρος πρέπει να το ρίξουμε στη δόμηση των σπιτιών και ειδικά των παλιών αφού εκείνα είναι που καταστρέφονται σε περιπτώσεις μεγάλου σεισμού ή μετασεισμού. 

«Τα τελευταία χρόνια οι καταστροφές που έχω δει είναι από παλιές κατοικίες. Η Κεφαλονιά και η Λευκάδα ανταποκρίνονται πάρα πολύ καλά στη δόμηση και ανταποκρίθηκαν άριστα στους σεισμούς. Αν όμως τα 6 Ρίχτερ γινόταν κάπου στην κεντρική Ελλάδα όπως είχε γίνει το 2008 με τα 5,7 Ρίχτερ και το 2013 με τα 5,2 Ρίχτερ, όπου γκρεμίστηκαν δεκάδες σπίτια, φανταστείτε τι θα γινόταν αν γινόταν εκεί ο χθεσινός σεισμός. Έτσι βλέπουμε πόσο διαφέρει η δόμηση των κτιρίων στην Ελλάδα από περιοχή σε περιοχή. 

Τα κτίρια παίζουν ρόλο και όχι ο σεισμός. Το ίδιο μέγεθος σεισμού μπορεί σε διαφορετική περιοχή να σου δημιουργήσει πρόβλημα». 

Μεγάλο πρόβλημα παρατηρεί ο γνωστός σεισμολόγος και στην παρακολούθηση της σεισμικότητας στην Ελλάδα εξαιτίας περικοπών στα ειδικά κονδύλια. «Από τον περασμένο Μάιο υπολειτουργούμε  διότι έφυγαν δέκα άτομα και δεν έχουμε κόσμο για βάρδιες. Υπολειτουργούν οι αναλύσεις που κάνουμε και μένουμε πίσω σε κρίσιμες ώρες. Επίσης,  δεν έχουμε τεχνικό προσωπικό να φτιάξει τους σταθμούς.  έχουμε 350 σταθμούς σε όλη τη χώρα  και δεν έχουμε τεχνικούς να τους επισκευάσουν και να τους συντηρήσουν και ο Έλληνας πολίτης που μας πληρώνει πρέπει να γνωρίζει πως δουλεύουμε».  

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr