Νέες αντιδράσεις για την αποπομπή των διοικητών του ΕΣΥ

Η Ελληνική Εταιρεία Management Υπηρεσιών Υγείας στηλιτεύει το κριτήριο της «εργασιακής ειρήνης» που επικαλέστηκε η ηγεσία του υπουργείου Υγείας για να απομακρύνει διοικητές που είχαν αξιολογηθεί θετικά, όπως και τα προσόντα τα οποία απαιτεί η κυβέρνηση για τους νέους διοικητές των δημόσιων νοσοκομείων

Tη σφοδρή αντίδραση της Ελληνικής Εταιρείας Management Υπηρεσιών Υγείας (ΕΕΜΥΥ) προκάλεσε η απόφαση του υπουργείου Υγείας για την αποπομπή των 59 αξιωματούχων του ΕΣΥ εκ των 71 διοικητών και αναπληρωτών που μέχρι τώρα αξιολογήθηκαν.
 
Σημειώνεται ότι τον περασμένο Ιούλιο η ελληνική κυβέρνηση δεσμεύτηκε για την αποπολιτικοποίηση της δημόσιας διοίκησης – έτσι μεταξύ άλλων αποδέχτηκε τη θέση των θεσμών να τοποθετηθούν μάνατζερ στα δημόσια νοσοκομεία.

Οι δανειστές είχαν ορίσει ως «κόκκινη γραμμή» τη διαμόρφωση ενός πλαισίου αξιοκρατικής επιλογής για τις διοικήσεις του ΕΣΥ και η κυβέρνηση είχε δεσμευτεί ότι οι νέες διοικήσεις θα επιλεγούν με διαφανή και αξιολογικά κριτήρια.
 
Το ΔΣ της ΕΕΜΥΥ με ανακοίνωσή του στηλιτεύει το κριτήριο της «εργασιακής ειρήνης» που επικαλέστηκε η ηγεσία του υπουργείου Υγείας προκειμένου να απομακρύνει όσους διοικητές ή αναπληρωτές είχαν αξιολογηθεί θετικά για τις οικονομικές και λειτουργικές επιδόσεις των νοσηλευτικών ιδρυμάτων, όπως και τα προσόντα τα οποία απαιτεί η κυβέρνηση για τους νέους διοικητές των δημόσιων νοσοκομείων.
 
«Συμφωνούμε ότι οι περισσότεροι υπηρετούντες ήσαν ακατάλληλοι και είχαν διορισθεί με αμιγώς κομματικά κριτήρια. Διαφωνούμε, ωστόσο, με την «πολιτική απόφαση» απομάκρυνσης ελάχιστων στελεχών, παρ΄ ότι αρμοδίως κρίθηκαν  θετικά. Υποτίθεται ότι, η Επιτροπή αξιολόγησε όλες τις εκφάνσεις της δράσης τους, και η ασαφής επίκληση μιας νεφελώδους «εργασιακής ειρήνης» εκφεύγει των επιστημονικών ορίων της αξιοκρατικής και ασθενοκεντρικής διοίκησης ενός συστήματος υγείας» τονίζει το ΔΣ της ΕΕΜΥΥ.
 
Ιδιαίτερη έμφαση δίδει, ωστόσο, ο φορέας που εκπροσωπεί  τα στελέχη διοίκησης μονάδων υγείας, στα τυπικά προσόντα των διοικητών  που απαιτούνται από την ηγεσία του υπουργείου Υγείας. «Θα είναι ακριβώς τα ίδια με τις ανάλογες προκηρύξεις του παρελθόντος» επισημαίνει, προσθέτοντας ότι «θα θεωρείται επαρκές εφόδιο μόνον ένα οποιοδήποτε πτυχίο ΑΕΙ ή ΑΤΕΙ» και ότι «πρόκειται για ατυχέστατη επανάληψη μιας τελείως ανεπαρκούς προϋπόθεσης, για διορισμό σε θέσεις τέτοιας σημασίας».
 
«Αντί της αναγκαίας νομοθετικής κατοχύρωσης των ελάχιστων, απαραίτητων τυπικών και ουσιαστικών προσόντων των υποψήφιων Διοικητών, το Υπουργείο εμφανίζεται να διατηρεί την αυθαίρετη και βολική «συνεκτίμηση», που οδήγησε μέχρι σήμερα στην κατάλυση κάθε έννοιας αξιοκρατίας και στην απροκάλυπτη κομματικοποίηση» διαπιστώνει η ΕΕΜΥΥ.
 
Η απλή «συνεκτίμηση»  ή όχι, κατά το δοκούν, μπορεί άνετα να οδηγήσει  σε τραγελαφικές καταστάσεις, τονίζεται στην ανακοίνωση. Αναφέρει ενδεικτικά πως μπορεί να αποτυπωθεί αυτό στη διοίκηση των δημόσιων νοσοκομείων:

-Να διοριστεί Διοικητής ένας πτυχιούχος Δασοπονίας, χωρίς άλλο τυπικό ή ουσιαστικό προσόν, αρκεί να είναι μέλος κάποιου σωματείου προστασίας των Δασών («συμμετοχή σε εθελοντική οργάνωση»)

-Να διοριστεί Διοικητής ένας Δρας Αισθητικής Χειρουργικής ή Κλινικής Χημείας ή Οδοντιατρικής (τίτλος «συναφής με τις υπηρεσίες υγείας», γενικώς και αορίστως),  χωρίς ίχνος επαφής με τη Διοίκηση ή τα Οικονομικά ή την Πολιτική της Υγείας

-Να διοριστεί Διοικητής ένας Θεολόγος, με πλήρη άγνοια Πληροφορικής ή Σχεδιασμού ή Ποιότητας Υπηρεσιών Υγείας, αλλά «με γενικότερη κοινωνική αναγνώριση»  (π.χ. εκλεγμένος Δημοτικός Σύμβουλος)

-Να διοριστεί Διοικητής ένας άνεργος νεαρός πτυχιούχος, χωρίς οποιαδήποτε προγενέστερη εργασιακή εμπειρία  (αφού, η επαγγελματική διαδρομή  –αν βέβαια και εφόσον υπάρχει-  απλώς «συνεκτιμάται»).
 
Η ΕΕΜΥΥ ζητεί να τροποποιηθούν οι διατάξεις που αναφέρονται στα τυπικά προσόντα των διοικητών, ειδάλλως θεωρεί ότι η Ελλάδα θα αποτελεί δακτυλοδεικτούμενο διεθνές παράδειγμα προς αποφυγή, για τον τρόπο άσκησης της  δημόσιας διοίκησης.
 
Αντιδράσεις και από την αντιπολίτευση

 
«Πολιτικό πογκρόμ» χαρακτήρισε τη διαδικασία αξιολόγησης των διοικητών του ΕΣΥ ο τομεάρχης Υγείας της ΝΔ κ. Χρήστος Κέλλας. Καταλογίζει πολιτικό μένος στον αναπληρωτή κ. Παύλο Πολάκη και αναφέρει ενδεικτικά «το γεγονός ότι και διοικητές που αξιολογήθηκαν θετικά επαύθησαν για λόγους εργασιακής ειρήνης στα νοσοκομεία που διοικούν».
 
Για το ίδιο θέμα, η υπεύθυνη τομεάρχης της Δημοκρατικής Συμπαράταξης κυρία Εύη Χριστοφιλοπούλου, χαρακτηρίζει την αξιολόγηση παρωδία και θέτει το ερώτημα «σε ποια στοχοθεσία απέτυχαν οι διοικήσεις των νοσοκομείων, εφόσον δεν τους δόθηκαν στόχοι;».

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr