Ολλανδός πρέσβης: Κίνδυνος να εγκλωβιστεί μεγάλος αριθμός μεταναστών στην Ελλάδα

Πολλοί από τους μετανάστες είναι εγκληματίες που δεν πρέπει να τους δοθεί άσυλο - Δε μπορεί να προχωρήσει το ελληνικό πρόγραμμα χωρίς το ΔΝΤ - Προειδοποίησε ότι το ασφαλιστικό σύστημα στην Ελλάδα θα καταρρεύσει αν δε βρεθεί λύση

Στην απειλή να εγκλωβιστούν πολλοί μετανάστες στην Ελλάδα και στην ανάγκη η χώρα να ολοκληρώσει σύντομα και με επιτυχία την πρώτη αξιολόγηση του τρίτου μνημονίου, εστίασε ο Ολλανδός πρέσβης στην Αθήνα, Κάσπαρ Βέλντκαμπ, κατά την συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε για την ολλανδική Προεδρία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στο γραφείο του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου.

Ο κ. Βέλντκαμπ μιλώντας για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ευρωπαϊκή Ένωση, εστίασε στις απαραίτητες κινήσεις που πρέπει να σημειωθούν ώστε να αποφευχθεί η Ελλάδα να μετατραπεί από χώρα διέλευσης σε χώρα στην οποία θα εγκλωβιστεί μεγάλος αριθμός μεταναστών, αλλά και στις ενέργειες για να οδηγηθεί η χώρα σε μία πορεία ανάπτυξης.

«
Η Ευρωπαϊκή Ένωση αντιμετωπίζει σοβαρές δοκιμασίες και πρέπει να διασφαλίσουμε την ενότητά της», δήλωσε ο Ολλανδός πρέσβης στην Αθήνα, επισημαίνοντας παραλλήλως πως πολλοί είναι όσοι εκτιμούν ότι το συνταξιοδοτικό στην Ελλάδα δεν είναι βιώσιμο.

«
Το ελληνικό ασφαλιστικό σύστημα θα καταρρεύσει αν δε βρεθεί λύση. Οι δανειστές δεν έχουν κάποια αρχιτεκτονική για το επίπεδο των συντάξεων, καθώς αυτό αφορά στην ελληνική κυβέρνηση, η οποία θα συζητήσει το ζήτημα με τους δανειστές την ερχόμενη εβδομάδα. Τα πάντα θα κριθούν σε επίπεδο θεσμών. Το κλειδί είναι να υπάρχει ένα βιώσιμο σύστημα», πρόσθεσε ο κ. Βέλντκαμπ.

Όσο για τη συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα, ο Ολλανδός πρέσβης επισήμανε: «Εμείς θέλουμε το ΔΝΤ να συμμετέχει στο πρόγραμμα και όλοι οι μείζονες εμπλεκόμενοι συμφωνούν σε αυτό», ενώ ερωτηθείς σχετικά συμπλήρωσε: «Είμαι σαφής. Δεν υπάρχει πολιτικός χώρος στην Ολλανδία που θα άφηνε περιθώριο να προχωρήσει το πρόγραμμα χωρίς το ΔΝΤ. Οι βασικοί πρωταγωνιστές, εκ των οποίων και ο κ. Μοσκοβισί, είναι βέβαιοι πως πρέπει να συνεχίσει το ΔΝΤ στην προσπάθεια».

Εξήγησε, μάλιστα, πως μόνο μετά την επιτυχή αξιολόγηση από τους θεσμούς θα συζητηθούν περαιτέρω μέτρα, ενώ εξέφρασε την ελπίδα η Ελλάδα να υλοποιήσει τα συμφωνηθέντα του περασμένου Ιουλίου.

«Ελπίζουμε η Ελλάδα να μεταβεί το 2016 από την αβεβαιότητα στην ανάπτυξη, αφήνοντας πίσω την πελατειοκρατία, τη διαφθορά», πρόσθεσε ο Ολλανδός πρέσβης.

Το δεύτερο μήνυμα στην ελληνική πλευρά από τον κ. Βέλντκαμπ αφορούσε στην μεταναστευτική κρίση, σχετικά με την οποία τόνισε πως η Ελλάδα πρέπει να προχωρήσει άμεσα σε προοδευτικές ενέργειες για την επίλυσή της.

«Για το μεταναστευτικό ο χρόνος τελειώνει. Πέρυσι η Ελλάδα θα μπορούσε να χαρακτηριστεί χώρα διέλευσης, σήμερα ένας μεγάλος αριθμός μεταναστών φτάνει στα νησιά χωρίς τη δυνατότητα να φτάσει στα βόρεια σύνορα. Η Ελλάδα κινδυνεύει να ζήσει με περισσότερους μετανάστες λόγω κλειστών συνόρων. Άρα υπάρχει κίνδυνος να μείνουν περισσότεροι μετανάστες στην Ελλάδα», τόνισε.

Έκανε λόγο, λοιπόν, για την προτεραιότητα ενίσχυσης των εξωτερικών συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εντούτοις ερωτηθείς σχετικά απέκλεισε το ενδεχόμενο η Ελλάδα να αποπεμφθεί άμεσα από τη Συνθήκη Σένγκεν. Ωστόσο, εξέφρασε επιφυλάξεις για το μέλλον αν δεν μειωθεί η μεταναστευτική ροή ως την Άνοιξη επισημαίνοντας πως πολλά κράτη-μέλη μπορεί να λάβουν αυστηρά μέτρα.

«Αν δεν ελέγξουμε τη μεταναστευτική ροή μέχρι την Άνοιξη, τότε μπορεί να δούμε άλλες χώρες να επεκτείνουν τα μέτρα τους. Αυτή δεν είναι η πρόθεσή μας, αλλά θέλουμε να ελέγξουμε τη ροή. Από πλευράς Ολλανδίας θα υπάρξει η μετεγκατάσταση 50 προσφύγων από την Ελλάδα μέχρι τις αρχές Φεβρουαρίου», εξήγησε.

Εντούτοις, τόνισε πως είναι απαραίτητη η συνεργασία με την Τουρκία, η οποία πρέπει να ενισχύσει τις προσπάθειές της για τη μείωση εισροής μεταναστών.

Ενώ, για τα περίφημα «hot-spots» δήλωσε ότι απέχουν πολύ από το να γίνουν λειτουργικά επιχειρησιακά και τόνισε τη σημασία δημιουργίας μόνιμου μηχανισμού μετεγκατάστασης, ενώ πρόσθεσε πως είναι απαραίτητο να επαναπροωθούνται στην Τουρκία ή άλλες χώρες όσοι δεν καλύπτουν τις προϋποθέσεις για παροχή ασύλου.

Όσο για τον κίνδυνο ανάμεσα στους πρόσφυγες να παρεισφρέουν και μετανάστες που δεν αντιμετωπίζουν απειλές στη χώρα προέλευσής τους, δήλωσε πως συμφωνεί με τον υπουργό για θέματα Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννη Μουζάλα, πως «πολλοί από τους μετανάστες δεν είναι πρόσφυγες και είναι πολλοί νέοι από το Μαρόκο, ή την Αλγερία που μεταβαίνουν αεροπορικώς στην Τουρκία και έπειτα στην Ελλάδα. Πολλοί από αυτούς είναι εγκληματίες που δεν πρέπει να τους δοθεί άσυλο. Τέτοιοι μετανάστες επιβαρύνουν τα συμφέροντα των προσφύγων».

Συνεχίζοντας, μάλιστα, δήλωσε πως αυτοί οι μετανάστες πρέπει να επιστρέψουν στη χώρα προέλευσής τους ή στην Τουρκία, ενώ τόνισε πως χρειάζονται θαρραλέα βήματα και κάθε κράτος πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του.

«Πρέπει να κρατήσουμε το καράβι στη σωστή του πορεία. Πρέπει να εξασφαλίσουμε τη συνεργασία των γειτόνων», τόνισε ο Ολλανδός πρέσβης.

Ανακοίνωσε, μάλιστα, πως στη Χίο θα συσταθεί hot-spot με τη συμμετοχή περίπου 60 Ολλανδών πολιτών, ενώ έχουν ήδη διατεθεί δύο σκάφη.

Ο Ολλανδός πρέσβης επανήλθε στο ζήτημα της Τουρκίας, λέγοντας πως προσμένει τα αποτελέσματα της συνεργασίας, απορρίπτοντας σενάρια για κοινές περιπολίες και τονίζοντας πως η Άγκυρα πρέπει να εντείνει τις προσπάθειές της και να λάβει άμεσα μέτρα, ώστε να μειωθεί η μεταναστευτική ροή με τρόπο συστηματικό.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr