Με σενάρια ανασχηματισμού και πρόωρων εκλογών απαντά το κυβερνητικό επιτελείο

Το πολιτικό κόστος του ασφαλιστικού μετρά ήδη το κυβερνητικό επιτελείο που θεωρεί ότι μετά και τις σημερινές κινητοποιήσεις το απεργιακό μέτωπο θα μπει σε φθίνουσα τροχιά.

Η κυβέρνηση εκτιμά ότι μετά την ψήφιση του ασφαλιστικού νομοσχεδίου την Πέμπτη θα εκλείψει ο λόγος που συντηρεί τις κινητοποιήσεις και ότι θα επικρατήσει η πεποίθηση ότι δεν υπάρχει λόγος για να συνεχισθούν οι

Το πολιτικό κόστος του ασφαλιστικού μετρά ήδη το κυβερνητικό επιτελείο που θεωρεί ότι μετά και τις σημερινές κινητοποιήσεις το απεργιακό μέτωπο θα μπει σε φθίνουσα τροχιά.

Η κυβέρνηση εκτιμά ότι μετά την ψήφιση του ασφαλιστικού νομοσχεδίου την Πέμπτη θα εκλείψει ο λόγος που συντηρεί τις κινητοποιήσεις και ότι θα επικρατήσει η πεποίθηση ότι δεν υπάρχει λόγος για να συνεχισθούν οι αντιδράσεις. Η προσοχή των κυβερνητικών και κομματικών στελεχών είναι σήμερα στραμμένη στις συγκεντρώσεις των εργαζομένων.

Το κυβερνητικό επιτελείο είναι βέβαιο ότι δεν θα υπάρξουν εκπλήξεις την Πέμπτη κατά την διάρκεια της ψηφοφορίας στην βουλή και ότι δεν θα υπάρξουν διαρροές από την ισχνή κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Ακόμη και βουλευτές όπως ο κ. Γιάννης Μανώλης που το περασμένο διάστημα είχαν κάνει κριτική σε επιμέρους πτυχές του ασφαλιστικού θα συνταχθούν με την κομματική γραμμή και θα υπερψηφίσουν παρότι δεν συμφωνούν. Και οι υπόλοιποι που είχαν εκφράσει επιφυλάξεις όπως οι κ.κ.Πέτρος Τατούλης, Θανάσης Γιαννόπουλος, Μάκης Γιακουμάτος και άλλοι που διαμαρτύρονταν στο παρασκήνιο επίσης θα συνταχθούν με την κομματική γραμμή. Η κυβέρνηση δεν έχει αφήσει περιθώρια στους βουλευτές της καθιστώντας τους εκ των προτέρων «αποστάτες» σε περίπτωση που καταψηφίσουν και στερώντας τους την δυνατότητα της ψήφισης κατά συνείδηση όπως επιτάσσει το σύνταγμα.

Παρότι όμως η ψήφιση του νομοσχεδίου είναι βέβαιη η κυβέρνηση είναι ανήσυχη καθώς θεωρεί ότι όχι απλώς δεν βγαίνει κερδισμένη αλλά ότι το πολιτικό κόστος είναι μεγάλο. Αυτό δείχνουν άλλωστε όλες οι δημοσκοπήσεις που έχουν γίνει αλλά και οι ποιοτικές έρευνες που έχει στην διάθεσή της. Κυβερνητικό στέλεχος έλεγε: «έχει χαθεί το τάιμινγκ, μεγάλες τομές όπως το ασφαλιστικό έπρεπε να έχουν γίνει κατά την διάρκεια της πρώτης τετραετίας όταν το κλίμα ήταν θετικό και ότι και να έκανε η κυβέρνηση της έβγαινε. Τώρα ότι και να κάνει έχει κόστος, το πολιτικό κλίμα έχει αλλάξει, η προσδοκία του κόσμου έχει γίνει δυσπιστία». Η κατάσταση τόσο στην κοινωνία όσο και στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος θυμίζει τις χειρότερες ημέρες της δεύτερης τετραετίας Σημίτη. Είναι ενδεικτικό το γεγονός ότι η φημοφιλία του κ. Κώστα Καραμανλή έχει πέσει κατακόρυφα και διασώζεται μόνο από την σύγκριση με τον κ. Γιώργο Παπανδρέου.

Παρά την επίφαση αποφασιστικότητας που επιδεικνύει η κυβέρνηση οι μετρήσεις δεν δείχνουν προοπτικές ανάκαμψης. Η ρητορική των μεταρρυθμίσεων είναι τόσο πολύ χρησιμοποιημένη και φθαρμένη που ακούγεται πλέον σαν ανέκδοτο τόσο στην κοινωνία όσο και στο κόμμα της ΝΔ. 

Δεν είναι τυχαίο ότι ακριβώς σε αυτή την συγκυρία και ενώ μόλις έχει συμπληρωθεί εξάμηνο από τις εκλογές το επικοινωνιακό επιτελείο έχει αρχίσει και διαρρέει σενάρια πρόωρων εκλογών και κεντροδεξιών συμμαχιών. Ο πιο βασικός λόγος βέβαια είναι για λόγους εσωκομματική πειθαρχίας και για εκφοβισμό των στελεχών που διαμαρτύρονται. Είναι βέβαιο ότι διαφοροποιήσεις θα εκφραστούν από τους λεγόμενους «αντάρτες» σε λιγότερο σημαντικά θέματα από το ασφαλιστικό. Τα σενάρια προβλέπουν πρόωρες εκλογές πριν ή μαζί με τις ευρωεκλογές. Μάλιστα οι σεναριογράφοι κάνουν λόγο για διαδοχικές εκλογές αφού ακόμη και με τις πιο αισιόδοξες προβλέψεις δεν θα υπάρξει αυτοδυναμία. Στο πλαίσιο αυτό ορισμένοι ήδη προβλέπουν πιθανή συνεργασία με τμήμα του ΠΑΣΟΚ κυρίως με όσους είναι πιο κοντά στον λεγόμενο μεσαίο χώρο. Παράλληλα υπάρχουν ήδη φήμες για προσεταιρισμό μεσαίων στελεχών της αξιωματικής αντιπολίτευσης που δήθεν έχουν μπει σε φάση προβληματισμού για την επόμενη ημέρα.

Τα κορυφαία στελέχη της ΝΔ που τρέφουν ηγετικές φιλοδοξίες κάνουν τα δικά τους σχέδια και προβλέπουν ότι μετά από πρόωρες εκλογές χωρίς αυτοδυναμία θα δημιουργηθούν συνθήκες αλλαγής ηγεσίας. Ήδη στελέχη όπως ο κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος και η κυρία Ντόρα Μπακογιάννη θεωρούν ότι εκείνα μπορούν να εκφράσουν πιο αποτελεσματικά τις νέες συνθήκες.

Σε ένα άλλο επίπεδο υπάρχει έντονη φημολογία για πιθανό ανασχηματισμό και αλλαγές στον μηχανισμό του Μεγάρου Μαξίμου. Η κόπωση της κυβέρνησης κάνει τον ανασχηματισμό θέμα χρόνου ενώ και η ενίσχυση του εσωτερικού επιτελείου του Μεγάρου Μαξίμου θεωρείται πλέον δεδομένη.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr