Νέες, ωραίες και αποφασισμένες στα μπλόκα των αγροτών

Νέες, ωραίες και αποφασισμένες στα μπλόκα των αγροτών

Πρωταγωνιστούν στις αγροτικές κινητοποιήσεις όλης της χώρας- Απευθύνονται στον πρωθυπουργό και τους υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης και Διοικητικής Μεταρρύθμισης με μια γλώσσα τόσο άμεση που λίγοι άνδρες τολμούν να χρησιμοποιήσουν

Νέες, ωραίες και αποφασισμένες στα μπλόκα των αγροτών
Είναι νέες, όμορφες, μορφωμένες. Παντρεμένες, ελεύθερες, με ή χωρίς παιδιά, κατ’ επιλογή ή από ανάγκη εργάτριες της γης, οι γυναίκες που βρίσκονται νυχθημερόν στα μπλόκα
των τρακτέρ μοιάζουν με φιγούρες βγαλμένες από μια άλλη εποχή, όταν το ασθενές φύλο μαχόταν ακόμη και για το δικαίωμα στη ζωή. 

Από τους μπλοκαρισμένους δρόμους και πάνω στα ακινητοποιημένα τρακτέρ, οι αγρότισσες του 2016 απευθύνονται στον πρωθυπουργό και τους
υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης και Διοικητικής Μεταρρύθμισης με μια γλώσσα τόσο άμεση που λίγοι άνδρες τολμούν να χρησιμοποιήσουν: «Ας έρθει ο κ.
Κλείσιμο
Τσίπρας μια μέρα να μείνει στα χωράφια όχι για να δουλέψει, αλλά για να δει πώς τα βγάζουμε πέρα και ύστερα ας πάει να περάσει ό,τι νόμους αγαπά. Μια μέρα αρκεί για να καταλάβει το έγκλημα που πάει να διαπράξει. Γιατί περί εγκλήματος πρόκειται...». Μία μιλάει, όλες χειροκροτούν. Σαν φεμινιστικό κίνημα που δεν αντέχει άλλη καταπίεση και σκλαβιά.


Mαρία-Πετρούλα, η ξανθιά αγρότισσα που έκλεψε τις εντυπώσεις στις αγροτικές κινητοποιήσεις της Κορίνθου δηλώνει πως όταν συναντήσει τον πρωθυπουργό, θα του ζητήσει να δώσει κίνητρα στους νέους αγρότες για να γυρίσουν πίσω στα χωράφια τους και τα πτηνοτροφεία τους


Μπροστά σε ανοιχτές κάμερες και πίσω από κλειστά μικρόφωνα λένε ότι θα συνεχίσουν τον αγώνα τους και ότι θα πετύχουν: «Γιατί πρέπει να ζήσουμε κι εμείς και τα παιδιά μας. Γιατί δεν μας αξίζει ο εξευτελισμός, αλλά μία αξιοπρεπής ζωή. Γιατί δεν θέλουμε να ξεπουλήσουμε τις περιουσίες που με χίλιους κόπους μάς άφησαν οι πατεράδες μας. Γιατί κανείς δεν έχει το δικαίωμα να αρπάξει τους κόπους και τις θυσίες δεκαετιών. Δεν είμαστε ούτε κλέφτες ούτε απατεώνες. Είμαστε εργαζόμενες μητέρες, γυναίκες και σύζυγοι. Και δεν θα κατέβουμε από τα τρακτέρ αν δεν δικαιωθούμε!».

Στα διαλείμματα του αγώνα τους ενάντια στα μέτρα της κυβέρνησης χαμογελούν. Και συστήνονται, και συζητάνε, και μας εμπιστεύονται προσωπικές ιστορίες ανοίγοντάς μας ένα παράθυρο στο σύμπαν της γυναίκας αγρότισσας που κάποιοι κυβερνητικοί συνεχίζουν ακόμη και σήμερα να συγχέουν με εκείνο της μικροσκοπικής και ανέμελης Χάιντι... 

Η Λίτσα Ανδριανάκη (αριστερά και δεξιά με την κόκκινη μπλούζα) δηλώνει στο «ΘΕΜΑ»: «Εμείς φέρνουμε συνάλλαγμα στη χώρα και τώρα η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ θέλει να μας αφανίσει». Η 32χρονη γεωπόνος Μαριάννα Μαλλιαράκη προειδοποιεί: «Αν τελικά επικρατήσουν οι αποφάσεις της κυβέρνησης, πιστεύω ότι οι αγρότες θα αφανιστούν»






Μυρτώ Λύκα

«Ενα μεταπτυχιακό, ένα site και 450 ζώα»

Στην Ηγουμενίτσα, ηγέτης των αγροτών είναι ένα 24χρονο κορίτσι που το πρωί αρμέγει πρόβατα στους στάβλους και το βράδυ διασκεδάζει στα μπαρ φορώντας ψηλοτάκουνα. Η κυρία Μυρτώ Λύκα, πρόεδρος των Κτηνοτρόφων Θεσπρωτίας, βρίσκεται καθημερινά στα μπλόκα και, όπως λέει στο «ΘΕΜΑ», «προσκαλώ τον κύριο Τσίπρα να έρθει μια μέρα εδώ να αρμέξουμε μαζί». Εχοντας μεγαλώσει σε κτηνοτροφική οικογένεια, σπούδασε Ξενοδοχειακές Επιχειρήσεις στις επαγγελματικές σχολές του ΟΑΕΔ στη Θεσσαλονίκη, για να συνεχίσει με μεταπτυχιακές σπουδές Μάρκετινγκ και Μάνατζμεντ στο Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο.

Δεδομένου ότι η ανεύρεση μιας δουλειάς σχετικής με τις σπουδές της ήταν δύσκολη, αποφάσισε να ασχοληθεί με την οικογενειακή επιχείρηση: «Ο πατέρας μου είχε ζώα κι έτσι από μικρή γνώριζα τις δυσκολίες που κρύβει το επάγγελμα ειδικά για μια γυναίκα. Η κρίση ωστόσο δεν μου επέτρεπε να ασχοληθώ με κάτι διαφορετικό. Μέχρι το 2009 είχαμε 1.000 γίδια, ο πατέρας μου τα έδωσε, πήρε πρόβατα, και φέτος ξεκίνησα πάλι εγώ με γίδια. Σήμερα μετράμε 450 ζώα ανάμεικτα. Τα αγαπώ τα ζώα. Τα ταΐζουμε, τα αρμέγουμε, τα βγάζουμε για βοσκή και πάλι από την αρχή. Τελειώνουμε τη δουλειά μας κατά τις 10 και πηγαίνουμε πάλι το απόγευμα γύρω στις 5. Είναι πολύ δύσκολη δουλειά για μια γυναίκα...

Η 32χρονη Λαρισαία Ελευθερία Βαρδούλη λέει ότι η ζωή της είναι πάνω στο τρακτέρ: «Ξυπνάω νωρίς, πάω στο χωράφι, σκαλίζω, ποτίζω και γυρνάω τη νύχτα»



Θέλει κότσια, αντοχές και υπομονή». Ανήσυχη και δημιουργική, δημιούργησε πρόσφατα κι ένα site, το agrotes.eu, παρέχοντας ενημέρωση στους αγρότες καθώς, όπως υποστηρίζει η ίδια, «τα μεγάλα Μέσα δεν ασχολούνται συχνά με τον αγροτικό κόσμο».

Μαριάννα Μαλλιαράκη 

«Το πρωί σύζυγος και μαμά, το απόγευμα στα τρακτέρ»

Η 32χρονη Μαριάννα Μαλλιαράκη σπούδασε γεωπόνος, αλλά εδώ και αρκετά χρόνια ζει στην Κρήτη δουλεύοντας με τον σύζυγό της Μύρωνα στα χωράφια και φροντίζοντας παράλληλα τα δυο τους παιδιά. Αυτές τις ημέρες, όποτε οι υποχρεώσεις της μητρότητας της το επιτρέπουν, πηγαίνει στα μπλόκα των αγροτών δίπλα στον άνδρα της και στους συναδέλφους του, νιώθοντας την ίδια αγωνία και το ίδιο καρδιοχτύπι κάθε φορά που ακούει τους αρμόδιους υπουργούς να λένε πως δεν θα κάνουν πίσω.

Οπως η ίδια λέει στο «ΘΕΜΑ», τα μέτρα της κυβέρνησης θα αφανίσουν τους αγρότες, ενώ προσκαλεί τον πρωθυπουργό να βγει στους δρόμους και τα χωράφια και να δει με τα ίδια του τα μάτια τις συνθήκες: «Η κινητήριος δύναμη ενός κράτους είναι ο πρωτογενής τομέας. Αυτή τη στιγμή αυτός ο τομέας δοκιμάζεται σκληρά και δεν ξέρω τι θα γίνει. Αν τελικά επικρατήσουν οι αποφάσεις της κυβέρνησης, πιστεύω ότι οι αγρότες θα αφανιστούν.

Γι’ αυτό καλά θα κάνει ο πρωθυπουργός να σηκωθεί από την καρέκλα του, να κάνει τον κόπο να έρθει μέχρι τα χωράφια και να μας πει αν θα μπορούσε να κάνει αυτή τη δουλειά. Η άποψή μου είναι πως όχι».



Η Δάφνη Σπανού από τα Γρεβενά, που έχει ασχοληθεί και με τον χορό, λέει απευθυνόμενη στον Αλέξη Τσίπρα: «Κύριε πρωθυπουργέ, αφιερώστε μία ημέρα για να δείτε τις συνθήκες κάτω από τις οποίες εργάζονται οι κτηνοτρόφοι. Αλλά νομίζω πως δεν θα αντέξετε ούτε μία ώρα»






Ελευθερία Βαρδούλη 

«Μην ξεπουλάτε τη γη μας» 

Μπορεί οι υπολογιστές και οι νέες τεχνολογίες να ήταν το επαγγελματικό της όνειρο, η 32χρονη Λαρισαία Ελευθερία Βαρδούλη, όμως, περνάει εδώ και επτά χρόνια τις μέρες της στα χωράφια, καλλιεργώντας ντομάτες, βαμβάκι και σιτάρι. Παρότι σπούδασε Πληροφορική στα ΤΕΙ Λάρισας και εργάστηκε για τρία χρόνια σε εταιρεία κατασκευής ιστοσελίδων, τελικά επέλεξε να ακολουθήσει τη δουλειά του αγρότη πατέρα της. Σήμερα, σκαρφαλωμένη επάνω στο τρακτέρ της στα Τέμπη, δηλώνει έτοιμη να παλέψει μέχρι τέλους για τα ασφαλιστικά και φορολογικά δικαιώματα των αγροτών δίνοντας καθημερινά το «παρών» στο στρατηγικής σημασίας μπλόκο: «Από μικρή πήγαινα στα χωράφια με τον πατέρα μου, τον βοηθούσα και μάθαινα τη δουλειά. Η αγροτιά είναι στο DNA μου.

Ενώ εργαζόμουν πάνω στο αντικείμενο των σπουδών μου επεδίωκα να παίρνω άδειες για να βοηθάω την οικογένεια στην καλλιέργεια. Σήμερα, ξυπνάω νωρίς, πηγαίνω στο χωράφι, σκαλίζω, ποτίζω και γυρνάω πίσω τη νύχτα. Ζούμε σε μια χώρα με πλούσια γη κι αυτό πρέπει να το εκμεταλλευτούμε, όχι να το ξεπουλήσουμε. Αν και μου έχει προσφερθεί δουλειά γραφείου, εμένα η ζωή μου είναι επάνω στο τρακτέρ!».


Η 24χρονη Μυρτώ Λύκα, με σπουδές και μεταπτυχιακά, είναι πρόεδρος των Κτηνοτρόφων Θεσπρωτίας και βρίσκεται καθημερινά στα μπλόκα: «Προσκαλώ τον κ. Τσίπρα να έρθει μια μέρα εδώ να αρμέξουμε μαζί»


Δάφνη Σπανού 

«Τσίπρα, δεν θα αντέξεις ούτε μία ώρα στα χωράφια!»

Η 42χρονη Δάφνη Σπανού, μία από τις πλέον δυναμικές παρουσίες στο μπλόκο των Γρεβενών, σπούδασε Νοσηλευτική και εργάστηκε τόσο στον ιδιωτικό όσο και στον δημόσιο τομέα, μέχρι τη στιγμή που αποφάσισε να κάνει στροφή και να απασχοληθεί στην κτηνοτροφική επιχείρηση που διατηρεί η οικογένειά της. Η ίδια στέλνει μήνυμα στον κ. Τσίπρα λέγοντάς του: «Κύριε πρωθυπουργέ, αφιερώστε μία μέρα όχι για να δουλέψετε, αλλά για να δείτε τις συνθήκες κάτω από τις οποίες εργάζονται οι κτηνοτρόφοι. Ελάτε να δείτε, αλλά νομίζω πως δεν θα αντέξετε ούτε μία ώρα».


Μαρία-Πετρούλια Σκλία

«Ετσι όπως τα κάνετε, δεν βγαίνει, μας καταστρέφετε»...

Παιδί πολύτεκνης οικογένειας, η όμορφη ξανθιά αγρότισσα και εκπρόσωπος του μπλόκου της Κορίνθου δίνει μάχη εδώ και χρόνια προκειμένου να στηρίξει τον πρωτογενή τομέα της οικονομίας. Σήμερα ασχολείται με την οικογενειακή επιχείρηση παραγωγής αυγών. «Εχουμε κότες, παράγω αυγά. Τώρα δεν έχω πολλές, είναι περίπου 10.000. Δεν με αφήνει το κράτος, δεν με αφήνουν να φτιάξω καινούρια μονάδα. Εχουν παγώσει τα πάντα...» δηλώνει.

Η Μαρία-Πετρούλα είναι πολιτική επιστήμων και στενή συνεργάτιδα του περιφερειάρχη Πελοποννήσου Πέτρου Τατούλη, ωστόσο κατέβηκε στα μπλόκα να διαμαρτυρηθεί για το Ασφαλιστικό. Θέλει να συναντηθεί με τον πρωθυπουργό για να του μεταφέρει τα παράπονά της και να του ζητήσει να δώσει κίνητρα στους νέους αγρότες για να γυρίσουν πίσω στα χωράφια τους και τα πτηνοτροφεία τους: «Ετσι όπως τα κάνετε, δεν βγαίνει, μας καταστρέφετε»...

Λίτσα Ανδριανάκη 

«Θέλουν να μας κάνουν επαίτες του κράτους!»

Με καταγωγή από το Ηράκλειο Κρήτης, η Λίτσα Ανδριανάκη περνά το μεγαλύτερο μέρος της καθημερινότητάς της μέσα στα αμπέλια και τις ελιές. Παρότι τελείωσε ΤΕΕ Κομμωτικής, η κρίση την ανάγκασε να στραφεί στα χωράφια. Σήμερα, μαζί με τον σύζυγό της Γιάννη καλλιεργούν σταφύλια και ελιές, τα οποία εξάγουν στο εξωτερικό: «Εμείς φέρνουμε συνάλλαγμα στη χώρα! Στέλνουμε τα προϊόντα μας σε Αγγλία και Γερμανία και τώρα η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ θέλει να μας αφανίσει.

Αν περάσουν αυτά τα μέτρα θα σταματήσουμε να καλλιεργούμε», λέει η 33χρονη Λίτσα που βρίσκεται στα μπλόκα της Κρήτης: «Τι θέλουν, να γίνουμε επαίτες του κράτους, να πάμε στον ΟΑΕΔ; Τόσο μυαλό χρειάζεται για να καταλάβουν ότι με τα μέτρα τους το μόνο που θα αυξηθεί είναι η ανεργία;».

Αθανασία Αραμπατζή

«Τα μέτρα μάς βγάζουν εκτός»

Αφού ολοκλήρωσε τις σπουδές της στο Τμήμα Φιλοσοφίας, Παιδαγωγικής και Ψυχολογίας του Πανεπιστήμιου Ιωαννίνων, η 23χρονη αγρότισσα που πρωταγωνιστεί στο μπλόκο της Νίκαιας επέλεξε λόγω της κρίσης να ασχοληθεί με την κτηνοτροφία: «Θεωρώ πως τα νέα μέτρα μάς θέτουν εκτός παραγωγικού ιστού και δεν είναι δυνατόν να αντεπεξέλθουμε ακόμη και αν εργαζόμαστε νυχθημερόν.

Θεωρώ ότι η Ελλάδα θα πρέπει να δώσει κίνητρα στους νέους. Πώς; Να τους δώσεις τη δυνατότητα να παράγουν φθηνά προϊόντα που να καλύπτουν τις εγχώριες ανάγκες αλλά και να εξάγονται σε μεγαλύτερο βαθμό από ό,τι σήμερα. Ωστόσο όχι μόνο δεν δίνονται κίνητρα, αλλά η πολιτεία δημιουργεί επιπρόσθετα εμπόδια».

Η Αθανασία Αραμπατζή, αν και έχει σπουδάσει Παιδαγωγική Ψυχολογία, έγινε αγρότισσα και δηλώνει: «Λυπάμαι που ζω σε ένα κράτος που όχι μόνο δεν ανταμείβει τους κόπους μου, αλλά γκρεμίζει και ό,τι χτίζω»

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης