Ετοιμάζουν κλείσιμο συνόρων - Στο Αιγαίο τα σκάφη του ΝΑΤΟ για περιπολίες

Ετοιμάζουν κλείσιμο συνόρων - Στο Αιγαίο τα σκάφη του ΝΑΤΟ για περιπολίες

Τη φράση «υπάρχει κίνδυνος να μας κλείσουν τα σύνορα» χρησιμοποίησαν σε δημόσιες παρεμβάσεις τους ο Γιάννης Δρασάκης και ο Γιάννης Μουζάλας - Ψάχνουν άρον άρον χώρους στην Αττική για να φιλοξενήσουν πρόσφυγες

Ετοιμάζουν κλείσιμο συνόρων - Στο Αιγαίο τα σκάφη του ΝΑΤΟ για περιπολίες
Σε μια προσπάθεια να προετοιμάσει την κοινή γνώμη για το κλείσιμο των συνόρων και τον εγκλωβισμό χιλίαδων μεταναστών
στο ελληνικό έδαφος φαίνεται ότι έχει επιδοθεί η κυβέρνηση μετά τις ραγδαίες εξελίξεις και την έκθεση της Κομισιόν για το προσφυγικό που δόθηκε την Τετάρτη στη δημοσιότητα.

Ενδεικτικές ήταν οι δημόσιες παρεμβάσεις αφενός του νούμερο 2 της κυβέρνησης, του αντιπροέδρου Γιάννη Δραγασάκη και αφετέρου του καθ' ύλην αρμοδίου αναπληρωτή υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννη Μουζάλα οι οποίοι με λίγες ώρες διαφορά δήλωσαν ότι υπάρχει κίνδυνος κλείσουν τα σύνορα.
Κλείσιμο

Και οι δύο υπουργοί παραδέχθηκαν επίσης ότι σε μια τέτοια εξέλιξη στο ελληνικό έδαφος να εγκλωβιστούν δεκάδες χιλιάδες μετανάστες. Ωστόσο και οι δύο εκτίμησαν ότι ο αριθμός των 50.000-60.000 ανθρώπων που ανέφεραν είναι μια διαχειρίσιμη κατάσταση.

«Πρέπει να προετοιμαστούμε για όλα, ακόμα και για κλείσιμο των συνόρων, χωρίς αυτό να σημαίνει έξοδο από τη ζώνη του Σένγκεν» δήλωσε ο κ. Δραγασάκης στο δελτίο ειδήσεων του Alpha. Περιγράφοντας την εφιαλτική κατάσταση που έχει δημιουργηθεί γύρω από το ζήτημα, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης εξήγησε ότι υπάρχει πιθανότητα για μια περίοδο να χρειαστεί να διαχειριστούμε 50-60.000 πρόσφυγες στα βόρεια σύνορά μας, γι' αυτό και επεσήμανε την ανάγκη να δημιουργηθούν όλες οι απαραίτητες υποδομές. «Πρέπει να αντιμετωπίσουμε ένα οξύ πρόβλημα που ενδεχομένως βγει εκτός ελέγχου. Πρέπει να είμαστε θωρακισμένοι στα σενάρια που δεν μπορούμε να αποκλείσουμε» διεμήνυσε. 

Από την πλευρά του ο Γιάννης Μουζάλας δήλωσε ότι η κυβέρνηση ετοιμάζεται «για να μας κλείσουν τα σύνορα» 


Σήμερα η επικύρωση των ΝΑΤΟϊκών περιπολιών στο Αιγαίο μετά το «ναι» της Αθήνας

Την ίδια ώρα και την επίσημη βούλα του συμβουλίου των υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ αναμένεται να αποκτήσουν σήμερα οι περιπολίες των πολεμικών σκαφών της βορειοατλαντικής συμμαχίας στο Αιγαίο μετά τη «στροφή» της Ελλάδας και την αποδοχή του σχετικού σχεδίου την οποία ανακοίνωσε μέσω Twitter ο υπουργός Άμυνας το βράδυ της Τετάρτης κάνοντας λόγο για «επιτυχή εξέλιξη των συνομιλιών στο συμβούλιο υπουργών του ΝΑΤΟ για το μεταναστευτικό με αποδοχή των Ελληνικών θέσεων».

Σύμφωνα με κυβερνητική πηγή που συμμετείχε στη σύνοδο της Τετάρτης, όπως αναφέρεται σε τηλεφράγημα του Αθηναϊκού Πρακτορείου (σ.σ. στην οποία την Ελλάδα εκπροσώπησε, όπως ήταν φυσικό, ο Πάνος Καμμένος, συνεπώς το συμπέρασμα είναι ότι οι δηλώσεις ανήκουν στον ίδιο τον υπουργό), σημείωσε πως «η πρωτοβουλία είναι προς την πλευρά που επιθυμούμε», τονίζοντας ότι «μας βρίσκει σύμφωνους, αρκεί να υπάρχει σεβασμός στα χωρικά ύδατα της χώρας και όχι παραβιάσεις των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας».

Όπως εξήγησε, η γερμανική πρόταση αφορά μια συγκεκριμένη ναυτική δύναμη στη Μεσόγειο, με την ονομασία SSNG, η οποία «θα αναλάβει αυτό το έργο με την ομπρέλα του ΝΑΤΟ, προκειμένου να σταματάει τη ροή, στη μεριά της Τουρκίας».

Επιπλέον, ανέφερε ότι «όσοι διασώζονται από τη θάλασσα, θα αποστέλλονται στην Τουρκία, ενώ το ΝΑΤΟ θα διασφαλίσει τους διεθνείς κανόνες και συμφωνίες».

Συνεχίζοντας, ανέφερε ότι τα πλοία της Ελλάδας θα επιχειρούν στην Ελλάδα, της Τουρκίας στην Τουρκία και των τρίτων χωρών και στις δύο πλευρές, ενώ ανέφερε ότι η Ελλάδα βλέπει «με θετικό τρόπο» την ενίσχυση με οκτώ πλοία του Πολεμικού Ναυτικού.

Στο σημείο αυτό, ωστόσο, εντοπίζεται και η αναδίπλωση της ελληνικής πλευράς, και αυτό, καθώς η κυβερνητική εκπρόσωπος, Όλγα Γεροβασίλη, δήλωνε την Τρίτη ότι η ενεργοποίηση του ΝΑΤΟ θα αφορά αποκλειστικά τα τουρκικά χωρικά ύδατα. 

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, η ελληνική πλευρά ξεκαθάρισε στην υπουργό Άμυνας της Γερμανίας και τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ ότι πρέπει να υπάρχει «απόλυτος σεβασμός στην εθνική κυριαρχία» και «τις απορρέουσες υποχρεώσεις». Επιπλέον, ανέφερε ότι η ελληνική πλευρά έχει προτείνει, μετά τη μετατροπή της σε ευρωπαϊκή ακτοφυλακή, η Frontex να επιχειρεί και στα τουρκικά παράλια.

Όπως προκύπτει από τα λεγόμενα της συγκεκριμένης πηγής, το ζήτημα το οποίο απασχολεί κυρίως την Ελλάδα είναι ότι, σύμφωνα με τον προγραμματισμό, η διοίκηση αυτής της δύναμης, την οποία έχει σήμερα η Γερμανία, αναμένεται να περάσει στον επόμενο, που είναι η Τουρκία. 

Ως εκ τούτου, η Ελλάδα ζήτησε από το ΝΑΤΟ την εξαίρεση της Τουρκίας και της Ελλάδας από τη διοίκηση της επιχείρησης και τη διατήρηση προς το παρόν της Γερμανίας σε αυτή τη θέση.


Ψάχνουν χώρους στην Αττική για να φιλοξενήσουν πρόσφυγες

Στο ίδιο κλίμα εντάσσεται και η εντολή του γενικού γραμματέα του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, Βασίλη Παπαδόπουλου προς τους δημάρχους της Αττικής, προκειμένου να προτείνουν το αργότερο μέχρι την επόμενη εβδομάδα, χώρους για τη φιλοξενία προσφύγων, ώστε να προλάβουν τυχόν κλείσιμο των συνόρων.

«Θα δημιουργηθεί το κέντρο στο Σχιστό, ωστόσο ζητάμε από τους δημάρχους της Αττικής -γιατί η Αττική πιθανόν να σηκώσει το μεγαλύτερο βάρος λόγω του λιμανιού του Πειραιά- να μας υποδείξετε και άλλο χώρο», επισήμανε ο Βασίλης Παπαδόπουλος, κατά τη διάρκεια  σύσκεψης της περιφερειακής Ένωσης δήμων Αττικής για το προσφυγικό το βράδυ της Τετάρτης, στην οποία εκπροσώπησε τον Γιάννη Μουζάλα. Διαβάστε περισσότερα εδώ
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης