Μανώλης Σφακιανάκης: Ο φύλακας άγγελος των παιδιών στο Διαδίκτυο

Ο επικεφαλής του Σώματος Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, ο άνθρωπος που έχει καταγράψει αμέτρητες εξιχνιάσεις ηλεκτρονικών εγκλημάτων, αφήνει στα χέρια μας τον «κώδικα» και τα «κλειδιά» του Διαδικτύου μέσα από δύο βιβλία που θα συζητηθούν και θα αγαπηθούν πολύ...  

Αθήνα, 32 χρόνια πριν. Ενα 18χρονο παιδί από τη Σπηλιά Χανίων ανεβαίνει τρέχοντας τα σκαλοπάτια κάποιας σχολής του κέντρου των Αθηνών. Κάθεται σε ένα θρανίο και ύστερα χάνεται για ώρες μέσα σε σημειώσεις με ακαταλαβίστικους για την εποχή συμβολισμούς. 


Σπουδάζει Ανάλυση και Προγραμματισμό και αν τον ρωτήσεις, θα σου απαντήσει ότι το μέλλον του κρύβεται στον μαγικό κόσμο της τεχνολογίας, μέσα στον σκληρό δίσκο εκείνου του υπολογιστή που εσύ έχεις αντικρίσει μόνο στις τελευταίες σελίδες κάποιου περιοδικού. Το ίδιο ακριβώς θα σου πουν οι δάσκαλοι και οι συμφοιτητές του που μιλούν... συνωμοτικά για τον «Κρητικό με το μυαλό αετού που ’ναι γεννημένος κομπιουτεράς». Οταν το μάθημα τελειώσει, θα κατεβεί βιαστικά τα σκαλοπάτια της σχολής, θα κάνει μια βόλτα στο κέντρο της Αθήνας, θα ρίξει για πολλοστή φορά τη ματιά του πάνω σε εκείνο το δημοσίευμα που αναφέρει ότι «η Αστυνομία απέκτησε τους πρώτους υπολογιστές» και θα το αποφασίσει να γίνει αστυνομικός. Οχι, όμως, ένας οποιοσδήποτε αστυνομικός αλλά εκείνος που θα εξιχνιάζει τα πάντα γύρω από το Διαδίκτυο. Η απόφασή του συνοδεύεται από την επιτυχημένη είσοδό του στο Αστυνομικό Σώμα, την αποφοίτησή του με τον τίτλο του αξιωματικού, την περιπλάνησή του σε διάφορα τμήματα της Aσφάλειας και την είσοδό του στο Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος της Ασφάλειας Αττικής, ως υπεύθυνου για οτιδήποτε έχει να κάνει με τους υπολογιστές.


Το όνειρο γίνεται πράξη Ο κ.
Μανώλης Σφακιανάκης αισθάνεται ευτυχισμένος και έτοιμος να περιπλανηθεί στον μυστικό και άγνωστο για τους περισσότερους κόσμο του Διαδικτύου. Το μόνο πρόβλημα είναι ότι στο γραφείο του δεν υπάρχει καν υπολογιστής! Η μεγάλη αδυναμία της ζωής του, ο ιερέας πατέρας του, τον εμπιστεύεται και του αγοράζει τις δύσκολες εκείνες εποχές έναν φορητό υπολογιστή για να τον μεταφέρει από το γραφείο στο σπίτι και τανάπαλιν προκειμένου ο γιος του να αποκτήσει ένα εργαλείο δουλειάς. Εκείνος μεταμορφώνεται τότε σε μια φιγούρα που ζει μόνο γι’ αυτό. Δεν φεύγει ποτέ από τον υπολογιστή του πριν από τα μεσάνυχτα, δεν κάνει διάλειμμα, δεν τον απασχολεί αν πίσω από την πλάτη του οι συνάδελφοί του τον κοιτούν περίεργα διότι εκείνη την εποχή δεν μπορούν να καταλάβουν τι μπορεί να κάνει κάποιος πίσω από την οθόνη ενός υπολογιστή συνδεδεμένου στο Διαδίκτυο. Ο Μανώλης είναι εκεί για να δει το όνειρό του να «ξημερώνει», κάτι που δεν θα αργήσει πολύ.

Το 1996 καταφέρνει να εξαρθρώσει μια τετραμελή συμμορία που έχει ρημάξει ολόκληρη τη Γλυφάδα αντιγράφοντας πιστωτικές κάρτες, ενώ το 1997 πίσω από το πρωτοσέλιδο με τον τίτλο «Το πρώτο έγκλημα στο Διαδίκτυο μέσα από το datingclub» κρύβεται ακόμη μία επιτυχία του Κρητικού με το αετίσιο μυαλό. O «αρχηγός» δεν θα επαναπαυτεί στιγμή πίσω από την ασφάλεια της θέσης του και των επαγγελματικών του κεκτημένων. Ο ίδιος εκπαιδεύεται στις αστυνομίες όλου του κόσμου, παρακολουθεί ειδικά σεμινάρια του FBI, διερευνά το έγκλημα που αφορά το πλαστικό χρήμα (plastic crime) στο Λονδίνο και δουλεύει, χωρίς καμία υπερβολή, 20 ώρες το 24ωρο. Ανάμεσα σε όλα ζητά από την τότε ηγεσία να προχωρήσει σε στοχευμένες προσλήψεις (μέσω
ΑΣΕΠ) ατόμων με εξειδικευμένες σπουδές στον τομέα του Διαδικτύου μετατρέποντας μέρα με τη μέρα το Σώμα Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος σε κόσμημα όλης της Ευρώπης. Σήμερα το συγκεκριμένο σώμα ηγείται τριών μεγάλων projects σε ολόκληρη την Ευρώπη -πρόληψη εγκλήματος μέσα από πιστωτικές κάρτες, frauds και δημιουργία ειδικής πλατφόρμας κατά της παιδικής πορνογραφίας-, μέσα σε 20 χρόνια ανέβηκε από το ναδίρ στο ζενίθ, τα περισσότερα σχολεία πραγματοποιούν εκδρομές στη ΓΑΔΑ, ενώ χιλιάδες ζωές χρωστούν τη συνέχειά τους στην επιμονή και στην εργατικότητα του Μανώλη Σφακιανάκη, του βραβευμένου από την Ακαδημία Αθηνών «χάκερ» της ΓΑΔΑ που όπως λέει ο ίδιος, «στον ελεύθερο χρόνο μου γράφω για να προλάβω το κακό». Ο «κώδικας» Σφακιανάκη Σε όλη του την πορεία, ο Μανώλης Σφακιανάκης παρατηρεί ότι κανείς δεν δίνει σημασία στην ασφαλή πλοήγηση στο Διαδίκτυο αλλά ούτε και στους κινδύνους που κρύβονται σε αυτό.

Κι έτσι, γράφει. Γράφει ασταμάτητα για να διδάξει ότι το Διαδίκτυο είναι ένα πολυεργαλείο που εάν δεν το χρησιμοποιήσεις σωστά «σε τελειώνει». Πριν από τρία χρόνια υπογράφει μαζί με τον πρόεδρο της Ελληνικής Εταιρείας Μελέτης της Διαταραχής Εθισμού στο Διαδίκτυο Κωνσταντίνο Σιώμο και τον ψυχίατρο Γεώργιο Φλώρο, το βιβλίο «Εθισμός στο Διαδίκτυο και άλλες διαδικτυακές συμπεριφορές υψηλού κινδύνου», ένα βιβλίο γραμμένο με «πόνο ψυχής», απόσταγμα των χιλιάδων δράσεων της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος στη μάχη της κατά του εγκλήματος στο Διαδίκτυο ενώ σε λίγες ημέρες πρόκειται να κυκλοφορήσουν δύο ακόμη βιβλία του, «Ο κώδικας του Διαδικτύου» και «Τα κλειδιά του Διαδικτύου». Το πρώτο στοχεύει στο να κατανοήσει ακόμη και ο πιο απλός αναγνώστης πού ήμασταν και πού θα φτάσουμε μέσα από το Διαδίκτυο, ενώ απαντά σε πολλά ερωτήματα όπως «τι είναι το Διαδίκτυο;», «πώς δουλεύει;», «ποιοι είναι οι κανόνες;», «τι επιτρέπεται;», «τι απαγορεύεται;» «πώς το έγκλημα έχει μεταλλαχθεί από παραδοσιακό σε ηλεκτρονικό» κ.ά. Μέσα στις σελίδες του καταγράφονται όλοι οι κανόνες του Internet, ενώ ο αναγνώστης μπορεί να ανακαλύψει πώς τελείται το ηλεκτρονικό έγκλημα, πώς λειτουργεί η Δίωξη, πώς γίνεται μια έρευνα και πού θα μας οδηγήσει το Διαδίκτυο. Οσον αφορά στο βιβλίο «Τα κλειδιά του Διαδικτύου», το οποίο ο συνυπογράφει με τον μηχανικό Η/Υ και Πληροφορικής Ιωάννη Μακρυπούλια, ο αναγνώστης μπορεί να ανακαλύψει τις λέξεις-κλειδιά που ανοίγουν τον μαγικό κόσμο του Διαδικτύου, όπως «router», «ISP», «account» κ.λπ. ενώ εμπεριέχονται και οι επεξηγήσεις όλων των λέξεων-κωδικών με τους οποίους επικοινωνούν τα παιδιά μας στο Διαδίκτυο και αδυνατούμε να τις κατανοήσουμε (internet slang).

Το συγγραφικό έργο του κ. Σφακιανάκη δεν εξαντλείται εδώ, καθώς λίγο μετά το Πάσχα αναμένεται να κυκλοφορήσει μια σειρά βιβλίων απαραίτητων για κάθε γονιό, καθώς θα αφορούν στην οικογένεια, στο διαδικτυακό bullying και τον εθισμό στο Διαδίκτυο. Και όταν τελειώσει το έργο του στην Αστυνομία, ο leader του Διαδικτύου θα φτιάξει το μεγαλύτερο κέντρο στην Ευρώπη, το οποίο θα ασχολείται μόνο με την ασφάλεια του παιδιού στον κυβερνοχώρο. Γι’ αυτό και όταν σήμερα τα παιδιά τον ρωτούν με αγωνία «κύριε Σφακιανάκη, τι θα κάνετε μετά την Αστυνομία;», τους απαντά: «Μη φοβάστε, παιδιά! Πάλι μαζί σας θα ’μαι».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr