Διώξεις για την πώληση των μετοχών του ΟΠΑΠ στην Emma Delta Ltd

Τι απαντά το ΤΑΙΠΕΔ - Σύμφωνα με την προκαταρκτική έρευνα το ΤΑΙΠΕΔ δεν απέδωσε στο Δημόσιο τόκους 480.000 ευρώ, που πιστώθηκαν στον λογαριασμό του Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων απότην πώληση του 33% των μετοχών του ΟΠΑΠ έαντι τιμήματος 622 εκατ.ευρώ - Σε ανακριτή κατά της Διαφθοράς ανατέθηκε η διενέργεια της κύριας ανάκρισης

Στην άσκηση ποινικής δίωξης σε βαθμό κακουργήματος για το αδίκημα της υπεξαίρεσης και μάλιστα με βάση τις επιβαρυντικές διατάξεις του Δημοσίου, προχώρησε η εισαγγελία Διαφθοράς αναφορικά με την υπόθεση  που αφορά  στην εκκαθάριση του τιμήματος από την πώληση του ΟΠΑΠ.

Για την υπόθεση αυτή ποινική προκαταρκτική έρευνα είχε διενεργηθεί έπειτα από παραγγελία της εισαγγελέας κατά των Εγκλημάτων Διαφθοράς Ελένης Ράικου.

Αντικείμενο της έρευνας αποτέλεσε η διερεύνηση τυχόν τέλεσης αξιόποινων πράξεων  κατά την εκκαθάριση  του τιμήματος που περιήλθε στο ΤΑΙΠΕΔ από την πώληση του 33% των μετοχών  του ΟΠΑΠ στην Emma Delta Ltd.

Σύμφωνα με πληροφορίες από την έρευνα προέκυψε ότι:


*Το συνολικό αρχικό τίμημα από την πώληση του 33% των μετοχών  του ΟΠΑΠ  στην Emma Delta ανήλθε στο ποσό των 622.000.000 ευρώ. Το ποσό που πιστώθηκε στον λογαριασμό  που τηρεί το ΤΑΙΠΕΔ  στην Εθνική Τράπεζα, μετά την παρακράτηση  από τη χρηματιστηριακή εταιρεία ως εξόφληση των εξόδων και των προμηθειών της,  ανήλθε σε 612.819.500 ευρώ.

*Το ΤΑΙΠΕΔ δεν απέδωσε στο ελληνικό δημόσιο  τους συνολικούς τόκους που πιστώθηκαν στον λογαριασμό του ΤΑΙΠΕΔ  και ανήλθαν σε περισσότερα από 480.000 ευρώ, αλλά τους παρακράτησε χωρίς την ύπαρξη σχετικού δικαιώματος.


Διώξεις
Έτσι, μετά την έρευνα και τα συγκεκριμένα «ευρήματα» από την εισαγγελία Διαφθοράς ασκήθηκε δίωξη που αφορά στην αξιόποινη πράξη  της υπεξαίρεσης σε βάρος του δημοσίου  αντικειμένου ιδιαίτερα μεγάλης αξίας, το οποίο έχουν εμπιστευθεί στον υπαίτιο λόγω της ιδιότητάς του ως εντολοδόχου και διαχειριστή ξένης  περιουσίας, κατά συναυτουργία, εκ της οποίας η συνολική ζημία που προκλήθηκε στο δημόσιο ξεπερνά το ποσό των 150.000 ευρώ.

Πλέον, η διενέργεια της κύριας ανάκρισης για την υπόθεση αυτή ανατέθηκε στον ανακριτή κατά της Διαφθοράς Κώστα Σαργιώτη, ο οποίος έχει αναλάβει και τη διερεύνηση της κύριας
υπόθεσης του ΤΑΙΠΕΔ  που αφορά στην μεταβίβαση ακινήτων.

Υπόθεση για την οποία επίσης  προηγήθηκε έρευνα από την Εισαγγελία κατά της Διαφθοράς.

Να σημειωθεί τέλος ότι η εισαγγελία κατα της Διαφθοράς συνεχίζει τη προκαταρκτική εξέταση για την ουσία της επίμαχης σύμβασης προκειμενου να διαπιστωθεί αν έχει τυχόν διαπραχθεί το άδικης της απιστίας.

ΤΑΙΠΕΔ: «Ανυπόστατες» οι κατηγορίες για υπεξαίρεση
«Ανυπόστατες» χαρακτηρίζουν κύκλοι του ΤΑΙΠΕΔ τις κατηγορίες από την Εισαγγελία Διαφθοράς κατά των προηγούμενων διοικήσεων του Ταμείου για υπεξαίρεση που αφορά στην εκκαθάριση του τιμήματος από την πώληση του ΟΠΑΠ. Σύμφωνα με τα στοιχεία της προκαταρκτικής εξέτασης, παρακρατήθηκαν από το ΤΑΙΠΕΔ τόκοι περίπου μισού εκατομμυρίου ευρώ που θα έπρεπε να έχουν αποδοθεί στο Δημόσιο από το συνολικό τίμημα.

Οι ίδιοι παράγοντες του ΤΑΙΠΕΔ αναφέρουν ότι το Ταμείο, ως οφείλει, αποδίδει το τίμημα από την αξιοποίηση περιουσιακών στοιχείων που έχει περιέλθει στην κυριότητά του πάντα εντός 10 ημερών. Στο μεσοδιάστημα, τα ποσά έχουν κάποια απόδοση κατατεθειμένα σε τραπεζικό λογαριασμό τού ΤΑΙΠΕΔ.

Την απόδοση αυτή (τόκους), σύμφωνα με τους κύκλους του Ταμείου, αναφέρει ο Εισαγγελέας ότι έπρεπε να αποδοθεί μαζί με το τίμημα. Ωστόσο, ο ιδρυτικός νόμος του ΤΑΙΠΕΔ κατατάσσει τους τόκους στα έσοδα του Ταμείου, απαιτούμενα για την λειτουργία του. Πάντως, από το 2015, με απόφαση της διοίκησης του Ταμείου, αποδίδονται και οι τόκοι.

Οι συγκεκριμένοι παράγοντες του ΤΑΙΠΕΔ παραπέμπουν, εξάλλου, στον ιδρυτικό νόμο του Ταμείου, όπου σύμφωνα με το άρθρο 2 παρ. 17 και 18 του Ν. 3986/2011,

17. Έσοδα του Ταμείου είναι:

α) Το τίμημα από την αξιοποίηση των περιουσιακών στοιχείων που μεταβιβάζονται και περιέρχονται σε αυτό.

β) Οι τόκοι, τα μερίσματα και οι κάθε είδους αποδόσεις των παραπάνω περιουσιακών στοιχείων και των χρηματικών διαθεσίμων του.

γ) Επιχορηγήσεις από το Δημόσιο, ανάλογα με το πρόγραμμα αξιοποίησης και τις ανάγκες του και τις ανάγκες παρακολούθησης της εκτέλεσης συμβάσεων που συνάπτει το Ταμείο σύμφωνα με το άρθρο 5.

δ) Έσοδα από κάθε άλλη νόμιμη αιτία.

18. Τα έσοδα του Ταμείου διατίθενται για:

α) Την αποπληρωμή του δημόσιου χρέους.

β) Την αποπληρωμή τυχόν χρεών του.

γ) Την κάλυψη των λειτουργικών του εξόδων.

δ) Την πληρωμή των κάθε είδους δαπανών που απαιτούνται για την εκπλήρωση του σκοπού του.

παρ. 14

14. Το τίμημα που εισπράττει το Ταμείο από την αξιοποίηση των περιουσιακών του στοιχείων, μεταφέρεται το αργότερο μέσα σε δέκα ημέρες από την είσπραξη του, σε πίστωση του ειδικού λογαριασμού της παραγράφου 5 του άρθρου 4 του ν. 4063/2012 (Α΄ 71) με την ονομασία «Ελληνικό Δημόσιο Εισπράξεις και Πληρωμές για την εξυπηρέτηση του Δημοσίου χρέους», αφού αφαιρεθούν τα αναλογούντα λειτουργικά έξοδα και οι διοικητικές δαπάνες του Ταμείου για την αξιοποίηση του περιουσιακού στοιχείου, και χρησιμοποιείται αποκλειστικά για την αποπληρωμή του δημόσιου χρέους.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr