Απίστευτη κοροϊδία με το φάκελο της 4χρονης Μελίνας που αναζητείται αλλά... δεν υπάρχει

Μέλη του Πειθαρχικού Συμβουλίου όσο και διοικητικά στελέχη των νοσοκομείων δηλώνουν πλήρη άγνοια, μιλώντας στο «Πρώτο Θέμα» - Πώς η υπόθεση της μικρής Μελίνας προκαλεί την κοινή λογική και το κοινό περί δικαίου αίσθημα -Απίστευτη παραδοχή από το υπ. Υγείας: Ο φάκελος δεν χάθηκε γιατί... δεν υπάρχει ακόμη

Σε «απόστημα» για το ΕΣΥ και ιδίως για το σημαντικό από λειτουργικής αλλά και ηθικής πλευράς πεδίο του πειθαρχικού ελέγχου των γιατρών του, μετατρέπεται η διαχείριση από το υπουργείο Υγείας της υπόθεσης της αναισθησιολόγου  του Βενιζέλειου νοσοκομείου κυρίας Νεκταρίας Πολάκη, για την κλοπή ναρκωτικών ουσιών ( πεθιδίνης) από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου τον περασμένο Μάιο. 

Εννέα ολόκληρους μήνες μετά το συμβάν -το οποίο μάλιστα έχει ομολογήσει εγγράφως η γιατρός- η πειθαρχική διαδικασία ουσιαστικά δεν έχει δρομολογηθεί.

Αυτό που δρομολογείται με μεθοδικότητα είναι κινήσεις προσχηματικές που κάθε άλλο παρά οδηγούν στον έλεγχο της θλιβερής αυτής υπόθεσης που αφήνει βαρύτατες σκιές και για την ελεγχόμενη γιατρό -η οποία τυγχάνει πρώτη εξαδέλφη του αναπληρωτή υπουργού Υγείας κ.
Παύλου Πολάκη- και για τους ελεγκτές της. 

Υπενθυμίζεται ότι η κλοπή αποκαλύφθηκε ουσιαστικά τον περασμένο Δεκέμβριο με αφορμή το τραγικό συμβάν του θανάτου της 4χρονης Μελίνας Παρασκάκη στο ίδιο νοσοκομείο, καθώς ο φάκελος της κλοπής 14 φιαλιδίων πεθιδίνης εστάλη με συνοπτικές διαδικασίες στην αρμόδια διοίκηση της 7ης Υγειονομικής Περιφέρειας (ΥΠΕ) Κρήτης και στο Κεντρικό Πειθαρχικό Συμβούλιο Ιατρών ΕΣΥ, στην εκπνοή του περασμένου έτους, μία ημέρα μετά το μοιραίο περιστατικό στο οποίο συμμετείχε και η 42χρονη αναισθησιολόγος. 

Το πλέον πρόσφατο επεισόδιο των τακτικισμών και της κωλυσιεργίας που επιδεικνύονται από τους εμπλεκόμενους υπηρεσιακούς παράγοντες στην πειθαρχική διαδικασία που πρέπει να ανοίξει για την κυρία Πολάκη, προκαλεί την κοινή λογική και το κοινό περί δικαίου αίσθημα.

Έναν μήνα μετά την επεισοδιακή συνεδρίαση του Κεντρικού Πειθαρχικού Συμβουλίου Ιατρών ΕΣΥ όπου εστάλη με συνοπτικές διαδικασίες ο φάκελος για την κλοπή των ναρκωτικών μετά τον θάνατο του παιδιού και όπου διαπιστώθηκε ότι ο φάκελος ήταν ελλιπής και έπρεπε να αναπεμφθεί στην Υγειονομική Περιφέρεια και το νοσοκομείο, ο φάκελος ακόμη...αποστέλλεται. 

Τα μέλη του Κεντρικού Πειθαρχικού Συμβουλίου Ιατρών ΕΣΥ επικαλούνται φόρτο εργασίας διότι έχουν συγκεντρωθεί δεκάδες πειθαρχικές υποθέσεις. Στην Κρήτη οι επικεφαλής της Υγειονομικής Περιφέρειας και των διασυνδεόμενων νοσοκομείων Βενιζέλειο και Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου (ΠΑΓΝΗ), δηλώνουν ότι βρίσκονται σε ετοιμότητα και μόλις παραλάβουν το διαβιβαστικό έγγραφο του ανώτατου Πειθαρχικού Οργάνου του ΕΣΥ θα προχωρήσουν αμέσως στις δέουσες προσθήκες στον φάκελο ώστε να αναπεμφθεί το συντομότερο δυνατό στην Αθήνα. Πρέπει να συμπληρωθεί με βάση όσα είχαν γίνει γνωστά μετά τη συνεδρίαση, το όνομα της γιατρού που διώκεται και η πράξη για την οποία διώκεται. 

Παρά τις καλές...προθέσεις όλων των εμπλεκομένων, ωστόσο, ο φάκελος «αγνοείται». Από τις 29 Ιανουαρίου που αποφασίστηκε ότι η υπόθεση θα αποσταλεί για τυπικούς λόγους και πάλι στην Κρήτη δεν είχε καταστεί δυνατό να αποσταλεί ο φάκελος. Μέχρι και την περασμένη Παρασκευή τουλάχιστον που το «Πρώτο Θέμα» επικοινώνησε αρμοδίως τόσο με μέλη του Πειθαρχικού Συμβουλίου όσο και με διοικητικά στελέχη των νοσοκομείων ουδείς μπορούσε με βεβαιότητα να πει που μπορεί να βρίσκεται ο φάκελος. Αυτό που έλεγαν με βεβαιότητα οι μεν από την Αθήνα είναι ότι δεν έχει αποσταλεί ακόμη, οι δε ότι δεν έχουν καμία παραλαβή ούτε και άλλη ενημέρωση σχετική με την πορεία του περιβόητου πειθαρχικού φακέλου. 

Στελέχη των νοσοκομείων, ωστόσο, επιμένουν πως η εμπλοκή και η σημαντική αυτή καθυστέρηση θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί εάν τα μέλη του Κεντρικού Πειθαρχικού Συμβουλίου διάβαζαν κατα ουσίας και όχι τύποις το περιεχόμενο το φακέλου, διότι ο φάκελος περιείχε την ομολογία της αναισθησιολόγου ότι διέπραξε την κλοπή των 14 φιαλιδιων πεθιδίνης. Ακόμη κι αν κατανοήσει κι αποδεχθεί κάποιος όμως την τυπολατρία των -κατα κύριο λόγο λειτουργών του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους-  μελών του πειθαρχικού οργάνου, δύσκολα μπορεί να κατανοήσει την καθυστέρηση τόσων εβδομάδων για την σύνταξη και αποστολή ενός εγγράφου από την Αθήνα προς την ΥΠΕ και το νοσοκομείο στο Ηράκλειο. 

Επιχειρώντας να διασκεδάσουν τις όποιες εντυπώσεις τα μέλη του Πειθαρχικού υποστηρίζουν πως αμέσως μόλις ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία με το...πήγαινε έλα του φακέλου, η υπόθεση θα συζητηθεί κατά προτεραιότητα αμέσως μόλις συνεδριάσει το όργανο. Δεν αποκλείουν μάλιστα στην ίδια συνεδρίαση να κληθεί σε απολογία και η ελεγχόμενη γιατρός ώστε να εξηγήσει αυτοπροσώπως στα μέλη του Πειθαρχικού τα κίνητρα της πράξης της, αλλά και να της ανακοινωθεί η ποινή της. 

Πάντως, προς το παρόν το Κεντρικό Πειθαρχικό Συμβούλιο Ιατρών ΕΣΥ δεν μπορεί να συνεδριάσει διότι δεν θα είναι νόμιμη η σύνθεση του - δεν θα συμμετέχει εκ της θέσεως του ο πρόεδρος του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας (ΚΕΣΥ) οπως ορίζει ο νόμος. Πριν απο λίγες ημέρες ολοκληρώθηκε η θητεία του προέδρου του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας (ΚΕΣΥ), κ. Παναγιώτη Σκανδαλάκη, ο οποίος συμμετείχε μέχρι πρότινος ex officious στο Πειθαρχικό. Η ηγεσία του υπουργείου πρότεινε στη θεση του τον καθηγητή της Ιατρικής Σχολής Πάτρας κ. Κωνσταντίνο Μάρκου, ωστόσο το ΚΕΣΥ δεν έχει συγκληθεί για να ψηφίσει τον νέο πρόεδρο. Συνεπώς, η όποια συνεδρίαση του Πειθαρχικού οργάνου του υπουργείου Υγείας αναβάλλεται μέχρι νεοτέρας και μέχρι την ολοκλήρωση των διαδικασιών στο άλλο όργανο της Αριστοτέλους, το ΚΕΣΥ. 

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr