Δήμαρχοι: Η κυβέρνηση «λιάζεται» και σχέδιο δε μας δείχνει

Στη συνεδρίαση της ΚΕΔΕ ο Μουζάλας μετά την αντίδραση των δημάρχων  -«Κραυγή αγωνίας» από τους εκπροσώπους της Αυτοδιοίκησης  -«Από την περίοδο του... λιάζονται ζητάμε σχέδιο», τονίζει ο δήμαρχος Αμπεκοκήπων-Μενεμένης  -Ζητούν ισόνομη κατανομή των προσφύγων 



Σε εξέλιξη βρίσκεται η έκτακτη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ), με μοναδικό θέμα τις εξελίξεις στο προσφυγικό
- μεταναστευτικό ζήτημα.

Η συνεδρίαση, που ξεκίνησε λίγο πριν τις 12:00, πραγματοποιείται μετά τη χθεσινή διευρυμένη σύσκεψη στο υπουργείο Εσωτερικών παρουσία του γενικού γραμματέα Μεταναστευτικής Πολιτικής, Βασίλη Παπαδόπουλου. Ο αναπληρωτής υπουργός,
Γιάννης Μουζάλας, αν και αναμένετο να παρευρίσκεται δεν έδωσε το παρών, καθώς σύμφωνα με τον γγ του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, θα παρευρεθεί σε έκτακτη σύσκεψη με τον κ. Νίκο Τόσκα στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Η απουσία του προκάλεσε την έντονη αντίδραση των δημάρχων. Μετά από περίπου μία ώρα, ο αναπληρωτής υπουργός τελικά έφτασε στην αίθουσα όπου διεξάγεται η συνεδρίαση. 

«Έθεσα τρία ζητήματα. Πρώτον η ΚΕΔΕ να συμμετάσχει στον κεντρικό σχεδιασμό μαζί με το κράτος, γιατί μόνο η ΚΕΔΕ μπορεί να κανονίσει το πώς οι δήμοι θα κανονίσουν ισότιμα και ισοβαρώς τη μεγάλη εθνική προσπάθεια.  Είναι εσφαλμένη τακτική το υπουργείο να πηγαίνει και να συνομιλεί με τον κάθε δήμο ξεχωριστά. Δεύτερον, αναρωτιέμαι τι κίνητρο έχουν οι δήμοι να προτείνουν χώρους εκτός από εκείνους που έχουν το πρόβλημα; Ο δήμος Αθηναίων που έχει το σοβαρότατο πρόβλημα σε κεντρικές γειτονιές της πόλης, όπως είναι η πλατεία Βικτωρίας, να υπάρχει μια αγορητή κατάσταση ούτως ώστε να μη μπορούμε πλέον να δούμε πώς θα λύσουμε το πρόβλημα. Ο δήμος Αθηναίων προσφέρει περαιτέρω χώρους από αυτούς που ήδη έχει προσφέρει εφόσον θα έχει εγγυήσεις ότι δε θα ξαναπαρουσιαστεί αυτό το απαράδεκτο φαινόμενο ενός άναρχου καταυλισμού σε κεντρική πλατεία της πόλης», δήλωσε ο δήμαρχος Αθηναίων, Γιώργος Καμίνης. 

Ο δήμαρχος Ελληνικού, Γιάννης Κωνσταντάτος, εξερχόμενος από τη συνεδρίαση δήλωσε: «Μετέφερα και υπενθύμισα στον υπουργό την υπόσχεση που πήραμε τον Δεκέμβριο ότι το Ελληνικό τέλος Μαρτίου θα σταματήσει να λειτουργεί ως χώρος προσωρινής φιλοξενίας. Οι πράξεις έως τώρα δείχνουν ότι αυτό δεν τηρείται, διότι η κατάσταση που επικρατεί με 4.000 ανθρώπους αυτή τη στιγμή είναι τραγική και μας προσβάλλει όλους. Υπάρχει ρητή δέσμευση οτι από τον Απρίλιο στο Ελληνικό θα δρομολογηθεί επικείμενη επένδυση. Είναι κάτι το οποίο το ζητά η τοπική κοινωνία και το περιμένουμε. Εάν κάποιοι έχουν άλλα σχέδια για το Ελληνικό ας βγουν επίσημα να μας ενημερώσουν και μετα θα επανακαθορίσουμε τη στάση μας.

Χθες ήταν μια τραγική εικόνα να βλέπεις γυναίκες και παιδιά στην παραλία μας να προσπαθούν να πλυθούν στη θάλασσα με σαπούνι. Αυτά τα πράγματα δεν είναι σοβαρά. Η κατάσταση διογκώνεται. Αντιλαμβανόμαστε το μέγεθος της ιστορίας αυτής. Όμως, είναι κάτι που εμείς το βιώνουμε από τον Σεπτέμβριο κι ήρθε η ώρα να εκπονηθεί ένα πραγματικό σχέδιο για όλους τους δήμους και για όλη την Ελλάδα.

Ο χώρος δεν ελέγχεται, η αστυνόμευση είναι ελλιπής. Χθες και σήμερα είχαμε συμπλοκές. Πού θα πάει αυτή η κατάσταση;»


Σε δηλώσεις του πριν την έναρξη της συνεδρίασης ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Γίωργος Πατούλης, τόνισε πως «η αυτοδιοίκηση μέχρι σήμερα έχει αντιμετωπίσει ανθρωπιστικά το ζήτημα των προσφύγων-μεταναστών. Θα είμαστε και θα βάλουμε πλάτη για το εθνικό ζήτημα της χώρας».

«Δε θα δεχτούμε σε καμία περίπτωση κανείς να ρίξει το ανάθεμα στην προσπάθεια της αυτοδιοίκησης. Θέλουμε να μας παρουσιάσουν και δε μας έχουν παρουσιάσει ακόμα τον εθνικό σχεδιασμό για να βοηθήσουμε με αρχή, μέση και τέλος από το ένα άκρο της Ελλάδας μέχρι το άλλο όσο πρέπει και όπως πρέπει», υπογράμμισε.

Από την πλευρά του ο κ. Παπαδόπουλος επισήμανε ότι «είμαστε σε συνεννόηση με τους φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της παραμονής μεγάλου αριθμού προσφύγων και μεταναστών στη χώρα". Και συνέχισε: "Θα συνεργαστούμε με τους δημάρχους τους οποίους τους ευχαριστούμε για τη μέχρι σήμερα συνεννόηση και συνεργασία σε όλες τις περιοχές της χώρας. Έχει ζητηθεί από όλους να υποδείξουν πιθανούς ενδεδειγμένους χώρους και είμαστε σε διαρκή επαφή και συνεννόηση».

Ως προς τη διαχείριση κονδυλίων από την ΕΕ ακόμη και από τους ίδιους τους πρόσφυγες-μετανάστες και όχι από την κεντρική εξουσία, σε σχετική ερώτηση, ο κ. Παπαδόπουλος απάντησε ότι «οι ίδιοι οι μετανάστες δεν υπάρχει περίπτωση να το διαχειριστούν αυτό" και πως "είμαστε σε συνεννόηση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην οποία έχουμε υποβάλλει πλάνο έκτακτης χρηματοδότησης».

Δραματική ήταν η δήλωση του κ. Λάζαρου Κυρίζογλου, δημάρχου Αμπεκοκήπων-Μενεμένης και προέδρου της περιφερειακής ένωσης δήμων Κεντρικής Μακεδονίας, ο οποίος επισήμανε την έλλειψη σχεδίου και εξέφρασε φόβους για το τι θα γίνει εάν εγκλωβιστούν στη χώρα πάνω από 100.000. «Από τον Μάιο μέχρι τον Δεκέμβριο του 2015 η περιφερειακή ένωση δήμων Κεντρικής Μακεδονίας έκανε τρεις συνεδριάσεις κι έστειλε τρεις φορές επιστολές στην κυβέρνηση και ζητούσε να πληροφορηθεί το σχέδιο  διαχείρισης αυτών των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών. Δεν είχε καμία προφορική και καμία γραπτή ενημέρωση ποτέ. Η κυβέρνηση να σταματήσει την επικοινωνιακή διαχείριση του θέματος λέγοντας να μας προτείνουν χώρους οι δήμοι. Εμείς προτείναμε έξι και τους απέρριψε και τους έξι. Κατά το νόμο υπεύθυνη είναι η κυβέρνηση. Να μας δείξει το σχέδιό της, να μας πει  τι θέλει και πώς το θέλει και στη συνέχεια εμείς θα προτείνουμε».

Ο κ. Κυρίζογλου ζήτησε να υπάρξει ισόνομη κατανομή, επισημαίνοντας πως «αυτή τη στιγμή στη Βόρεια Ελλάδα και στην Κεντρική Μακεδονία έχουμε 17.000, 10.000 είναι στην Αττική κι άλλοι 10.000 στα νησιά και 8.000 στην Ειδομένη». «Από την περίοδο του λιάζονται ζητάμε σχέδιο. Λιάζεται η κυβέρνηση και σχέδιο δε μας δείχνει», κατέληξε.














Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr