Χιλιάδες οι μετανάστες στα νησιά, περιμένουν να αναχωρήσουν

Χιλιάδες οι μετανάστες στα νησιά, περιμένουν να αναχωρήσουν

«Φρακάρει» η Ελλάδα, καταυλισμοί σε όλη τη χώρα - Αλλοι 1.100 σήμερα στον Πειραιά, 400 κοιμήθηκαν στην πλ. Βικτωρίας, χωρίς καμία υποδομή - Στην Ειδομένη κατέλαβαν και πάλι τη σιδηροδρομική γραμμή

Χιλιάδες οι μετανάστες στα νησιά, περιμένουν να αναχωρήσουν
Μέρα με τη μέρα αυξάνονται με γεωμετρική πρόοδο οι αριθμοί που δηλώνουν πόσο μεγάλο πρόβλημα με τους πρόσφυγες
και τους μετανάστες
Κλείσιμο
αντιμετωπίζει η χώρα μας. Ακόμα 1.100 άνθρωποι ήρθαν σήμερα στον Πειραιά από τα νησιά, πάνω από 400 πέρασαν την νύχτα στην πλατεία Βικτωρίας χωρίς καμία υποδομή, ενώ από το πέρασμα της Ειδομένης προχώρησαν προς την Ευρώπη μόλις 500 το τελευταίο 24ωρο. Την ίδια ώρα εγκλωβισμένοι σε Λέσβο, Χίο, Σάμο, Κω, Κάλυμνο και Λέρο βρίσκονται περισσότεροι από 6.000 μετανάστες και πρόσφυγες, ενώ οι ροές από τα τουρκικά παράλια συνεχίζονται αμείωτες.

Η ροή από την Ειδομένη στα Σκόπια έχει διακοπεί, ενώ σύμφωνα με υπολογισμούς στον καταυλισμό και περιμετρικά, στα χωράφια, έχουν κατασκηνώσει περίπου 11.000 άνθρωποι. Παράλληλα, στα κέντρα φιλοξενίας προσφύγων, σε Νέα Καβάλα και Χέρσο στο Κιλκίς, βρίσκονται άλλοι 4000 πρόσφυγες.

Λίγο μετά τις 10:00 το πρωί ομάδα από πρόσφυγες προχώρησε εκ νέου σε κατάληψη της σιδηροδρομικής γραμμής. Είναι χαρακτηριστικό πως η εμπορική αμαξοστοιχία που σταμάτησε στο σημείο βρίσκεται η μισή σε ελληνικό έδαφος και η άλλη μισή στα Σκόπια και κανείς δεν ξέρει πότε και με ποιο τρόπο θα ανοίξει.
 


Από τις 09:00 το πρωί λεωφορείο του ΟΑΣΑ που εκτελεί ειδικό δρομολόγιο βρισκόταν σταθμευμένο επί της 3ης Σεπτεμβρίου ακριβώς απέναντι από την πλατεία Βικτωρίας, όπου και το βράδυ της Τετάρτης βρήκαν καταφύγιο περίπου 400 πρόσφυγες και μετανάστες. Το δρομολόγιο είναι το τακτικό που πραγματοποιείται τους τελευταίους μήνες, όμως, παρά το γεγονός ότι βρισκόταν σταθμευμένο για περίπου μία ώρα, η επιβίβαση δεν ξεκίνησε ποτέ. Ετσι, λίγο πριν τις 10:00 το λεωφορείο αναχώρησε άδειο από την πλατεία. Αυτό συνέβη καθότι η πλειονότητα προσφύγων και μεταναστών προτιμά να περάσει ένα ακόμη βράδυ μέσα στο κρύο, από τη διαμονή σε κάποιο κέντρο φιλοξενίας εντός της Αττικής. Οι άνθρωποι αυτοί, επίσης, τις περισσότερες φορές αρνούνται να επιβιβαστούν, διότι σε αυτή την πλατεία δίνεται το ραντεβού πολλών με τους συνδέσμους τους που τους υπόσχονται ότι θα τους μεταφέρουν μέχρι τα σύνορα από εναλλακτικές διαδρομές, παρότι αυτά έχουν κλείσει.



Και σήμερα, πάντως, η εικόνα στην πλατεία είναι χαοτική με διάχυτη την παντελή έλλειψη συντονισμού από την κεντρική εξουσία. Εθελοντές ήρθαν και μοίρασαν για ακόμη μια φορά τρόφιμα, φάρμακα, ρούχα, κουβέρτες κι ό,τι άλλο έχουν ανάγκη οι άνθρωποι αυτοί. Συγκινητική είναι και η προσφορά απλών ανθρώπων, που καταφθάνουν συνεχώς στην πλατεία Βικτωρίας, προσφέροντας ο καθένας ό,τι μπορεί, προκειμένου έστω και για λίγο να τους ανακουφίσει από το δράμα τους.



Στο λιμάνι του Πειραιά κατέπλευσε το πρωί το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο «Blue Star 1» μεταφέροντας 580 μετανάστες και πρόσφυγες από δύο νησιά του ανατολικού Αιγαίου. Συγκεκριμένα το πλοίο μετέφερε 255 άτομα από τη Χίο και 325 από τη Μυτιλήνη. Σε λίγη ώρα αναμένεται και το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο "Διαγόρας" μεταφέροντας 515 μετανάστες και πρόσφυγες από Λέρο και Κάλυμνο. 

Περίπου 5.391 μετανάστες και πρόσφυγες βρίσκονται σήμερα Πέμπτη το πρωί στα νησιά του βορείου Αιγαίου, πιστοποιημένοι και έτοιμοι να αναχωρήσουν για τον Πειραιά. Ο αριθμός των προσφύγων και μεταναστών που παραμένει εγκλωβισμένος στη Λέσβο αν και έχει πιστοποιηθεί, σήμερα στις 9 το πρωί ανερχόταν στους 3.307. Όλο το προηγούμενο 24ωρο και μέχρι σήμερα το πρωί ο αριθμός των όσων πιστοποιήθηκαν στο hot spot της Μόριας έφτασε στους 1.268.

Στη Χίο χθες και μέχρι στις 9 σήμερα το πρωί πιστοποιήθηκαν 940 πρόσφυγες. Στο νησί έτοιμοι να αναχωρήσουν βρίσκονται αυτή τη στιγμή 1.227 άτομα. Τέλος, στη Σάμο το τελευταίο 24ωρο πιστοποιήθηκαν 63 νεοεισερχόμενοι πρόσφυγες και μετανάστες. Ενώ στο νησί βρίσκονται 857 άτομα έτοιμα να αναχωρήσουν.

Αυτή τη στιγμή έχουν διατεθεί από τον ΟΛΠ τρεις επιβατικοί σταθμοί αλλά και η πέτρινη αποθήκη για τη φιλοξενία των προσφύγων και των μεταναστών που οι περισσότεροι είναι ασφυκτικά γεμάτοι. Πολλοί από τους πρόσφυγες και μετανάστες μόλις φθάσουν στο λιμάνι του Πειραιά προτιμούν να αναχωρήσουν με λεωφορεία του ΟΛΠ με προορισμό τον ηλεκτρικό σταθμό. Από χθες λειτουργεί επιπλέον ιατρείο στο χώρο του ΟΛΠ όπου φιλοξενούνται μετανάστες και πρόσφυγες από τον Ιατρικό Σύλλογο και τους Γιατρούς του Κόσμου. Έως αργά χθες είχαν εξεταστεί περισσότερα από 400 παιδάκια πολλά από τα οποία παρουσιάζουν συμπτώματα βρογχίτιδας. Το ιατρείο θα λειτουργεί σε σταθερή βάση και το ωράριο θα είναι από τις 8:00 το πρωί έως τις 8:00 το βράδυ με γενικούς ιατρούς, παθολόγους, παιδιάτρους, καθώς και νοσηλευτικό προσωπικό.


Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης