Παρά τις αρχικές διαβεβαιώσεις τώρα τρέχουν να εμβολιάσουν τα προσφυγόπουλα

Η πλειονότητα των προσφύγων έχουν άγνωστη κατάσταση εμβολιασμού, αναφέρεται σε εγκύκλιο του γενικού γραμματέα Δημόσιας Υγείας, με την οποία συνιστάται εμβολιασμός των προσφύγων αλλά και των επαγγελματιών υγείας που έρχονται σε επαφή μαζί τους

Πρόγραμμα εμβολιασμών των προσφύγων και ιδίως των παιδιών δρομολογεί τώρα άρον άρον το υπουργείο Υγείας, αναιρώντας ουσιαστικά το αρχικό «αξίωμα» ότι οι πρόσφυγες είναι υγιείς και εμβολιασμένοι.

«Η πλειονότητα των προσφύγων έχουν άγνωστη κατάσταση εμβολιασμού» αναφέρεται σε εγκύκλιο του γενικού γραμματέα Δημόσιας Υγείας, κ. Γιάννη Μπασκόζου, με την οποία συνιστάται εμβολιασμός των προσφύγων αλλά και των επαγγελματιών υγείας που έρχονται σε επαφή με τους πληθυσμούς των προσφύγων και των μεταναστών στα σημεία φιλοξενίας τους.
 
«Η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια δέχεται μαζική  εισροή προσφύγων, μεταξύ των οποίων και παιδιά, η οποία από  το 2015 έχει ξεπεράσει κάθε προηγούμενο και προέρχεται από χώρες κυρίως της Μέσης Ανατολής (Συρία, Ιράκ) και το Αφγανιστάν. Σταθερή είναι επίσης η εισροή από χώρες όπως το Πακιστάν και το Μπαγκλαντές Ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα που περιγράφονται είναι ο ελλιπής εμβολιασμός, γεγονός που μπορεί να θέσει σε κίνδυνο τόσο τους ίδιους όσο και τον γηγενή πληθυσμό» σημειώνεται στην εγκύκλιο και δίδονται οδηγίες για την αντιμετώπιση των υγειονομικών αναγκών των προσφύγων, των αιτούντων άσυλο και των παράτυπων μεταναστών που εκδόθηκαν από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC).
 
Με βάση αυτές τις οδηγίες, ο γενικός γραμματέας συστήνει στους υπεύθυνους κάθε δομής φιλοξενίας να προβαίνουν στις εξής ενέργειες:

•  Η εμβολιαστική κατάσταση των νεοεισερχομένων μεταναστών και προσφύγων θα πρέπει να ελέγχεται άμεσα προκειμένου να πάρουν άδεια παραμονής (πράσινη
κάρτα) οι πρώτοι και να φιλοξενηθούν προσωρινά ή για μεγαλύτερο χρονικό
διάστημα οι δεύτεροι.  

•  Κάθε γραπτή και ευκρινής τεκμηρίωση εμβολιασμού γίνεται αποδεκτή, εφόσον
αυτός έχει διενεργηθεί σύμφωνα με τις διεθνώς αποδεκτές συστάσεις (κατάλληλη
ηλικία, εμβόλιο, μεσοδιάστημα δόσεων). 

•  Βρέφη και παιδιά χωρίς πιστοποιητικό εμβολιαστικής κάλυψης, θεωρούνται
ανεμβολίαστα και εμβολιάζονται εξαρχής ανάλογα με την ηλικία τους.
 
Οι πρόσφυγες και αιτούντες άσυλο θα πρέπει κατά προτεραιότητα να εμβολιάζονται ως εξής:

1)  Εμβολιασμός για ιλαρά-ερυθρά-παρωτίτιδα

2)  Εμβολιασμός για διφθερίτιδα-τέτανο-κοκκύτη-πολιομυελίτιδα  (αδρανοποιημένο
εμβόλιο) 

3) Εμβολιασμός νεογνών για φυματίωση

Τέλος σχετικά με το υγειονομικό προσωπικό που υπηρετεί σε κέντρα φιλοξενίας
προσφύγων συνιστάται να είναι πλήρως εμβολιασμένο σύμφωνα με το Εθνικό
πρόγραμμα εμβολιασμού ενηλίκων.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr