Σύγχυση στην Ειδομένη - Χάος και στον Πειραιά

Στα ελληνοσκοπιανά σύνορα πρόσφυγες ξαναγύρισαν με τα πόδια λόγω μιας φήμης ότι οι Σκοπιανοί θα τους επιτρέψουν να περάσουν - Άλλοι μετανάστες προειδοποιούν ότι θέτουν τη ζωή τους σε κίνδυνο - Στο στόχαστρο της Αστυνομίας μέλη ΜΚΟ και εθελοντές λόγω «ύποπτων» παιχνιδιών

Εκρηκτική η κατάσταση με το προσφυγικό στην Ελλάδα
με την κυβέρνηση να μοιάζει ανήμπορη να τη διαχειριστεί. Πάνω από 5.000 πρόσφυγες παραμένουν εγκλωβισμένοι στο μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας, τον Πειραιά, ενώ στην
Ειδομένη το κλίμα είναι χαοτικό, καθώς τις τελευταίες ώρες βρίσκεται σε εξέλιξη ένα όργιο παραπληροφόρησης για επικείμενο άνοιγμα των συνόρων. Στο άκουσμα των σχετικών φημών πρόσφυγες που είχαν φύγει από τον καταυλισμό επέστρεψαν με τα πόδια, παρακινούμενοι από «εθελοντές», στην ουδέτερη ζώνη Ελλάδας-ΠΓΔΜ σε μια προσπάθεια να περάσουν στα Σκόπια και από εκεί στην κεντρική Ευρώπη. 

Έτσι από το πρωί της Κυριακής εκατοντάδες πρόσφυγες συγκεντρώθηκαν πάνω στις σιδηροδρομικές γραμμές, δηλώνοντας αποφασισμένοι να περάσουν τα σύνορα. «Απέναντί» τους όμως βρήκαν άλλους πρόσφυγες που προσπαθούν να τους μεταπείσουν εξηγώντας τους ότι τα σύνορα δεν πρόκειται να ανοίξουν και πως όλη αυτή η κίνηση είναι ανώφελη.

Μεταξύ αυτών που θέλουν να περάσουν τα σύνορα, όπως λένε, είναι άτομα σε αναπηρικά καροτσάκια, ενώ σχεδόν όλοι κρατούσαν νωρίτερα στα χέρια κι ανέμιζαν λευκές χαρτοπετσέτες και χαρτομάντηλα σε ένδειξη των ειρηνικών τους -όπως τόνιζαν- προθέσεων. «Μην μας χτυπήσετε», «Η ελεύθερη μετακίνηση είναι δικαίωμα όλων», «Καμιά βία, θέλουμε μόνο να περάσουμε» και «Ανοίξτε τα σύνορα», τα μηνύματα των προσφύγων που νωρίτερα τραγουδούσαν και σκοπούς της πατρίδας τους.






«Ακούσαμε ότι σήμερα θα ανοίξουν τα σύνορα και ήρθαμε να περάσουμε. Μας είπαν ότι θα είναι μαζί μας ο Ερυθρός Σταυρός και 500 δημοσιογράφοι από όλο τον κόσμο» είπε στο ΑΠΕ- ΜΠΕ νεαρός Σύρος που έφτασε στην Ειδομένη νωρίς το πρωί, από τα Γιαννιτσά, μαζί με συμπατριώτες του.Αρκετοί ήταν, ωστόσο, εκείνοι που δεν πείστηκαν να συμμετάσχουν.

«Είδαμε τι συνέβη την προηγούμενη φορά. Δεν θα ρισκάρω την ασφάλεια της οικογένειάς μου» είπε η Ουμ Ρίμα.Νεαρή Σύρια ανέφερε, από την πλευρά της, πως η αδελφή της που ζει στη Γερμανία ήταν αυτή που διάβασε στο διαδίκτυο ότι της πορείας επρόκειτο να ηγηθεί ομάδα δημοσιογράφων και ρωτούσε εναγωνίως, αν είναι αλήθεια.









Η αστυνομία προσπαθεί, με ανακοινώσεις μέσω των μεγαφώνων, στα αραβικά και τα φαρσί, να αποτρέψει τον κόσμο, προειδοποιώντας ότι τα σύνορα δεν πρόκειται να ανοίξουν και πως υπάρχει κίνδυνος για τη ζωή τους, αν το επιχειρήσουν. Στο στόχαστρό της μάλιστα -σύμφωνα με το ρεπορτάζ του τηλεοπτικού σταθμού Μega- έχουν μπει άτομα που συστήνονται ως μέλη Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων ή εθελοντές και τα οποία φέρονται να παίζουν ύποπτα παιχνίδια, παρακινώντας τους μετανάστες και τους πρόσφυγες να περάσουν και πάλι μαζικά στα Σκόπια.


Στο μεταξύ, αποστάσεις από τις φήμες που τους ήθελαν να είναι μεταξύ αυτών που φέρονται να παρακίνησαν τους πρόσφυγες να επιχειρήσουν να περάσουν τα σύνορα πήραν οι Ιταλοί ακτιβιστές, που έφτασαν χθες στην Ειδομένη, μέσω Ηγουμενίτσας.

Όπως δήλωσε ο Τομάσο Γκαντίνι από την οργάνωση «Over the Fortress» στόχος των Ιταλών ακτιβιστών είναι η διανομή βοήθειας και σε καμιά περίπτωση η παρακίνηση των προσφύγων σε τέτοιου είδους ενέργειες, τις οποίες χαρακτήρισε επικίνδυνες.

Όπως είπε, οι Ιταλοί ακτιβιστές θα διαδηλώσουν αύριο, στις 11, έξω από το ΥΜΑΘ, ζητώντας -μεταξύ άλλων- να μην γίνονται επαναπροωθήσεις στην Τουρκία «καθώς δεν είναι ασφαλής χώρα».




«Ασφυξία» στο λιμάνι του Πειραιά - Υπό βροχή 5.500 πρόσφυγες

Την ίδια ώρα «ασφυκτιά» το λιμάνι του Πειραιά, όπου περισσότεροι από 5.500 πρόσφυγες βρίσκονται εγκλωβισμένοι για πάνω από 40 ημέρες. 


Οι τρεις αποθήκες του λιμανιού όπου φιλοξενούνται οι πρόσφυγες είναι ασφυκτικά γεμάτες  και η υγειονομικές συνθήκες χειροτερεύουν καθώς ο υψηλός πυρετός και οι γαστρεντερίτιδες «θερίζουν» κυρίως στα μικρά παιδιά. 

Παρόλ' αυτά οι πρόσφυγες δηλώνουν αποφασισμένοι να παραμείνουν μέχρι να ανοίξουν τα σύνορα των Σκοπίων για να περάσουν στην κεντρική Ευρώπη, αρνούμενοι πάντως να μεταβούν στις κοινωνικές δομές που έχουν κατασκευαστεί. Πολλοί από αυτούς που δοκίμασαν να μείνουν στις δομές επέστρεψαν πίσω στο λιμάνι καταγγέλλοντας άθλιες συνθήκες διαβίωσης και παρουσία αστυνομίας και στρατού. 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr