Mε αντιρρησίες συνείδησης θα καλύψουν τα κενά στο ΕΣΥ

Απόφαση των υπουργείων Υγείας και Εθνικής Άμυνας - Στον αέρα οι προεκλογικές υποσχέσεις για προσλήψεις μόνιμου προσωπικού

Στα νοσοκομεία του ΕΣΥ θα… παρουσιάζονται πλέον οι αντιρρησίες συνείδησης. Συνεχίζοντας την τακτική του πρόχειρου «μπαλώματος» στις τρύπες των νοσοκομείων η ηγεσία του υπουργείου Υγείας ανοίγει τις πόρτες του ΕΣΥ στους αντιρρησίες συνείδησης, δηλαδή σε όσους για θρησκευτικούς ή ιδεολογικούς λόγους αρνούνται να υπηρετήσουν στις Ένοπλες Δυνάμεις, και ζητεί από τα νοσοκομεία (την ώρα που στερούνται των αναγκαίων για τους ασθενείς), να τους παρέχουν είτε τροφή και στέγη είτε να τους δίδουν μηνιαίως ένα ποσό.  

Παρά τις προεκλογικές και μετεκλογικές υποσχέσεις για προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στο ΕΣΥ, στον ένα και πλέον χρόνο συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕλ οι χιλιάδες κενές θέσεις στο ΕΣΥ καλύπτονται όπως όπως με προσωπικό που δεν έχει εμπειρία στον ευαίσθητο και πολύπαθο χώρο της υγείας. Έτσι, στη Βαβέλ των εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία που περιλαμβάνει εκτός από το μόνιμο προσωπικό, εργαζόμενους με ελαστικές σχέσεις εργασίας, όπως τους επικουρικούς, δηλαδή τους συμβασιούχους γιατρούς και νοσηλευτές, τους «εργολαβικούς» εργαζόμενους στην καθαριότητα, τη φύλαξη και τη σίτιση, τους 5μηνίτες (νοσηλευτές κυρίως ΥΕ) και τους εργαζόμενους από σχολές Μαθητείας του ΟΑΕΔ, θα προστεθούν και οι αντιρρησίες συνείδησης.

Οι αντιρρησίες συνείδησης αποτελούν την πιο πρόσφατη –αλλά μάλλον όχι τελευταία- προσπάθεια της ηγεσίας της Αριστοτέλους να κλείσει τις «τρύπες» του προσωπικού στα νοσοκομεία τακτοποιώντας παράλληλα όσους και όπως μπορεί από τους ψηφοφόρους της, και όχι μόνο. Μάλιστα, στο θέμα της εναλλακτικής θητείας για τους αντιρρησίες συνείδησης τα δύο αρμόδια υπουργεία, Υγείας και Εθνικής Άμυνας, καταθέτουν τη δική τους… καινοτομία: επιτρέπουν για πρώτη φορά στους αντιρρησίες συνείδησης να εκπληρώσουν την εναλλακτική θητεία και στα νοσοκομεία Αθήνας, Θεσσαλονίκης, Πάτρας, Ηρακλείου, Λάρισας και Βόλου.

Μέχρι και τον Δεκέμβριο του 2015, αυτό απαγορευόταν. Η εναλλακτική θητεία αφορούσε μόνο φορείς του δημοσίου και ιδίως την παροχή υπηρεσιών κοινής ωφελείας σε περιοχές εκτός των νομών Αττικής, Θεσσαλονίκης, εκτός των αστικών κέντρων μεγάλης πληθυσμιακής πυκνότητας (Πάτρα, Βόλο, Ηράκλειο, Λάρισα) καθώς κι εκτός των περιοχών γέννησης, καταγωγής ή διαμονής των ενδιαφερομένων.

Οι εξαιρέσεις αυτές πλέον έχουν αρθεί και οι αντιρρησίες συνείδησης μπορούν να εκπληρώσουν τη θητεία τους όπου επιθυμούν. Όπως προκύπτει από το έγγραφο που έχει στη διάθεσή του το «ΘΕΜΑ», ο διοικητής της 1ης Υγειονομικής Περιφέρειας (ΥΠΕ) Αττικής κ. Άγγελος Παπαδόπουλος ζητεί από τα 25 δημόσια νοσοκομεία που έχει στην αρμοδιότητά του να αποστείλουν (μέχρι και τις 23 Μαρτίου) σε ειδικό έντυπο αριθμό θέσεων, ειδικότητες και αντικείμενα απασχόλησης για τους αντιρρησίες συνείδησης. Τα νοσοκομεία που θα δεχτούν άτομα για την εκπλήρωση εναλλακτικής υπηρεσίας υποχρεούνται είτε να διασφαλίσουν τροφή και στέγη στους αντιρρησίες συνείδησης είτε να τους χορηγούν το ποσό των 223,53 ευρώ ανά μήνα. Το ποσό αυτό ορίζει ο νόμος είναι «ίσο με το ποσό που διατίθεται για τη σίτιση, τη στέγαση, την ένδυση και τις μετακινήσεις των οπλιτών».

Απορίας άξιον είναι ωστόσο για πολλά στελέχη νοσοκομείων πού θα βρεθούν είτε η μία παροχή (στέγη και φαγητό) είτε η άλλη για τους αντιρρησίες, με δεδομένους τους συρρικνωμένους προϋπολογισμούς των νοσοκομείων αλλά και τις καθυστερήσεις στη ροή της χρηματοδότησης. Διότι, ακόμη και αν παραβλέψει κάποιος την εμβαλωματική, εάν όχι επικίνδυνη τακτική που ακολουθείται σε ό,τι αφορά τη στελέχωση του ΕΣΥ, δύσκολα θα παραβλέψει το πρακτικό σκέλος της: ότι η οικονομική κάλυψη με τον ένα ή τον άλλο τρόπο της εναλλακτικής υπηρεσίας μετακυλίεται στα απισχνασμένα νοσοκομεία.

Ο ορισμός του αντιρρησία

Αντιρρησίες συνείδησης καλούνται όσοι για θρησκευτικούς ή ιδεολογικούς λόγους δεν επιθυμούν να υπηρετήσουν στις Ένοπλες Δυνάμεις ή να κρατήσουν και να χρησιμοποιήσουν όπλο. Για να αναγνωριστεί κάποιος ως αντιρρησίας συνείδησης θα πρέπει να το δηλώσει και να υποβάλει τα απαραίτητα δικαιολογητικά στη σχετική Επιτροπή του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, η οποία αποφαίνεται αν ο ενδιαφερόμενος θα αναγνωριστεί ως αντιρρησίας συνείδησης. Η διάρκεια της θητείας των αντιρρησιών συνείδησης για υπόχρεους πλήρους θητείας είναι 15 μήνες.

Σαφή στοιχεία για τους  αντιρρησίες συνείδησης δεν είναι διαθέσιμα από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας. Μέχρι και το 2010 οι αντιρρησίες συνείδησης που ζητούσαν να εκπληρώσουν την εναλλακτική θητεία μετριούνταν στα δάχτυλα του ενός χεριού. Πλέον καταγράφεται μια αυξητική τάση με τον ετήσιο αριθμό των αντιρρησιών συνείδησης να κυμαίνεται σε διψήφιο αριθμό.

Η αύξηση των αιτούντων την εναλλακτική υπηρεσία όπως την ονομάζει πλέον ο νόμος κινητοποίησε και τα αντανακλαστικά των δημοσίων φορέων. Μέχρι πρότινος οι λίγοι αντιρρησίες συνείδησης εκπλήρωναν τη θητεία τους κυρίως σε Εφορίες, Ταχυδρομεία, ΟΑΕΔ, Κέντρα Αποθεραπείας και Φυσικής Αποκατάστασης ή Κέντρα Χρονίων Παθήσεων. Τον περασμένο Δεκέμβριο κλήθηκαν να υποβάλλουν αιτήσεις στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας και οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης και οι Περιφέρειες για την κάλυψη των αναγκών τους με αντιρρησίες συνείδησης.

Εφόσον δεν προσφέρονται θέσεις αντίστοιχες με τις αιτήσεις που έχουν υποβληθεί, ο φορέας εκπλήρωσης εναλλακτικής υπηρεσίας καθορίζεται με κοινή απόφαση του υπουργού Εθνικής Άμυνας και του αρμοδίου κατά περίπτωση υπουργού και ο αντιρρησίας εκπληρώνει τη θητεία του σύμφωνα με την υπουργική απόφαση.


Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr