Hot business στο «πριγκιπάτο» της Μυκόνου

Hot business στο «πριγκιπάτο» της Μυκόνου

Αγοραπωλησίες ακινήτων-φιλέτων με υπέρογκο τίμημα, επενδύσεις εκατομμυρίων σε κοσμικές παραλίες, νέες αφίξεις διάσημων club-restaurants και εγκαίνια πολυτελών ξενοδοχειακών μονάδων: λίγο πριν το άνοιγμα της σεζόν, το νησί των ανέμων ξορκίζει την κρίση με χρυσά deals

Hot business στο «πριγκιπάτο» της Μυκόνου
Μόλις 94 ναυτικά μίλια μακριά από τον Πειραιά, με τους στοιβαγμένους πρόσφυγες και τα αραδιασμένα αντίσκηνα να υποδέχονται τους τουρίστες, η Μύκονος φαίνεται να έχει σηκώσει παραβάν στις εικόνες μιζέριας, εξαθλίωσης και βίας που κάνουν τον γύρο των διεθνών μίντια.

Οι εντατικοί ρυθμοί ανάπτυξης στους οποίους στροβιλίζεται το νησί τα τελευταία 20 χρόνια κάθε άλλο παρά μπήκαν στο ρελαντί λόγω των νέων ασφυκτικών κοινωνικοοικονομικών δεδομένων αφού το επενδυτικό ενδιαφέρον από Ελληνες και ξένους διατηρείται αμείωτο. Παρά το υψηλό κόστος των εκμισθώσεων, αφού για καταστήματα-τρύπες ο επιχειρηματίας καλείται να πληρώσει «αέρα» ύψους έως 300.000 ευρώ, ενώ η εκμετάλλευση των παραλιών αγγίζει το 1.000.000 ευρώ, το τσουχτερό τίμημα διόλου δεν αποθαρρύνει τους ενδιαφερόμενους επενδυτές, δεδομένης της γρήγορης απόσβεσης και της προοπτικής μεγάλων κερδών. Το ξερό αυτό κομμάτι γης στη μέση του πελάγους μεταμορφώθηκε σε επενδυτικό παράδεισο χάρη στο επιχειρηματικό δαιμόνιο των Μυκονιατών και τις υψηλές υποδομές που δημιούργησαν προσελκύοντας high class τουρισμό από όλο τον κόσμο. Αν και τα τελευταία χρόνια λόγω της κρίσης οι Ελληνες επισκέπτες φαίνεται μάλλον να μειοψηφούν σε σχέση με τις ορδές των Αράβων, των Τούρκων και των Ισραηλινών που καθόλου δεν κόπτονται για την τιμή της ξαπλώστρας και του φαγητού, αυτό καθόλου δεν είναι πρόβλημα για τους εγχώριους επιχειρηματίες που ούτως ή άλλως παίζουν μπάλα ανενόχλητοι - χωρίς την γκρίνια των αυτοχθόνων για τα φαινόμενα αισχροκέρδειας κ.τ.λ. Το τρένο της επιχειρηματικότητας στη Μύκονο έχει μπει σε αντίστροφη ράγα με εκείνη της υπόλοιπης Ελλάδας, με προορισμό εύφορα λιβάδια που βγάζουν ευρώ - αρκεί το χέρι που τα σπέρνει να τα μπολιάζει με τη μέθοδο της... ομοιοπαθητικής. Διότι για να βγάλεις λεφτά από τη Μύκονο πρέπει ήδη να τα διαθέτεις, αλλιώς όλοι θα ήμασταν εκεί.



Κλείσιμο
Το θρυλικό «Caprice» ανοίγει τις πόρτες και τα παράθυρά του με νέα επωνυμία. Ο νέος κλειδοκράτορας του διάσημου μπαρ είναι ο επιχειρηματίας Κώστας Σκαγιάς



Δεν είναι άρα καθόλου περίεργο που ενώ το ΤΑΙΠΕΔ στην υπόλοιπη χώρα δυσκολεύεται να πουλήσει δημόσια περιουσία, «φιλέτα» και μη, στο κυκλαδίτικο νησί αρκεί να βγάλει ένα ακίνητο στην αγορά και αμέσως εμφανίζονται δεκάδες ενδιαφερόμενοι. Την ίδια στιγμή φημισμένα λονδρέζικα κλαμπ κλείνουν συμφωνίες εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ και βάζουν τη σφραγίδα τους στη νυχτερινή διασκέδαση του νησιού που αποκτά διεθνή brands. Παραμένει, βέβαια, το πρόβλημα της έλλειψης ξενοίκιαστων χώρων όχι μόνο στα κεντρικά σημεία της Χώρας, αλλά και στα περιφερειακά σοκάκια. Στα Ματογιάννια, με τους διάσημους οίκους μόδας, τα ντιζαϊνάτα καταστήματα, τα κοσμηματοπωλεία και τα μικρομάγαζα με εποχικά είδη ένδυσης και αναμνηστικών, δεν υπάρχει χώρος ούτε για πάγκο, ενώ αν προκύψει, το σίγουρο είναι ότι το κόστος προκαλεί πονοκέφαλο - δεδομένου ότι τα περισσότερα καταστήματα λειτουργούν μόνο την καλοκαιρινή σεζόν, ενώ τα πάγια τρέχουν όλο τον χρόνο. Οι ενδιαφερόμενοι επιχειρηματίες θα πρέπει να υπολογίσουν εκτός από την καταβολή του ενοικίου που κυμαίνεται από 6.000 έως 9.000 ευρώ για χώρο περίπου 50 τ.μ., το κόστος αγοράς του «αέρα» - από 100.000 έως 300.000 ευρώ. Οσο για την ενοικίαση κατοικίας, οι τιμές παραμένουν σταθερά στα ύψη, ενώ ελάχιστες πλέον είναι διαθέσιμες για όσους δραστηριοποιούνται στο νησί, αφού οι ιδιοκτήτες προτιμούν να τις νοικιάζουν σε τουρίστες με ακόμα υψηλότερο αντίτιμο.

Σε κάθε περίπτωση, ο υποψήφιος ενοικιαστής θα πρέπει να υπολογίσει ότι για ένα διαμέρισμα με μία κρεβατοκάμαρα και ένα μικρό σαλόνι, θα πληρώσει για τη σεζόν από 6.000 ευρώ έως 10.000 ευρώ, ενώ οι περισσότερες συναλλαγές γίνονται κάτω από το τραπέζι προκειμένου ο μεν ενοικιαστής να κερδίσει σκόντο στην τιμή, ο δε ιδιοκτήτης να γλιτώσει από την τσιμπίδα της Εφορίας.


 
Παλάτι 1 εκατ. ευρώ στην άμμο
Στη Λια, μια οργανωμένη παραλία που βρίσκεται στο νότιο μέρος του νησιού, με χοντρή άμμο και υπέροχα σμαραγδένια νερά, επένδυσε φέτος ο Ιταλός επιχειρηματίας Μάσιμο Τσιρίλο, παλιός γνώριμος του νησιού και πάλαι ποτέ ιδιοκτήτης του γνωστού ιταλικού εστιατορίου «Sale e Pepe». O Τσιρίλο, διοργανωτής επίσης των events της Φόρμουλα 1, μαζί με έναν ακόμα Ιταλό επιχειρηματία και την επίσης Ιταλίδα και γνωστή σχεδιάστρια μόδας Ελιζαμπέτα Φράνκι αποτελούν τη νέα επενδυτική τριάδα που έριξε 1 εκατ. ευρώ στη Λια, τη νοτιότερη παραλία που έχει κανείς πρόσβαση με αυτοκίνητο. Το ποσό αφορά την ενοικίαση και την εκμετάλλευση ακινήτου που ανήκει στην Εκκλησία και στο οποίο επί χρόνια είχε στήσει τη δική του επιχείρηση σίτισης ο Μυκονιάτης Δακτυλίδης. Σήμερα ο χώρος μεταμορφώθηκε σε εστιατόριο-beach club με βραβευμένους Ιταλούς σεφ στην κουζίνα του, ευελπιστώντας να συναγωνιστεί τα «μεγαθήρια» και αντίπαλα δέη του νησιού όπως το «Nammos» στην Ψαρού και τον «Σκορπιό» στην Παράγκα.



Ο Ιταλός επιχειρηματίας και διοργανωτής των events της Φόρμουλα1 Μάσιμο Τσιρίλο είναι πίσω από την επένδυση του 1.000.000 ευρώ στη Λια

Παράλληλα, την περασμένη Πέμπτη άνοιξαν οι προσφορές που είχαν κατατεθεί στο ΤΑΙΠΕΔ για την αγορά του ξενοδοχείου «Leto» στη Χώρα της Μυκόνου, με τιμή εκκίνησης τα 8 εκατ. ευρώ. Αν και πρόκειται για μία μικρή σχετικά ξενοδοχειακή μονάδα, με μόλις 21 δωμάτια, το στρατηγικό σημείο της, μια που βρίσκεται στην είσοδο της Χώρας πάνω στο λιμάνι, και η ιστορικότητά της προσέλκυσαν αμέσως το έντονο ενδιαφέρον αφού κατατέθηκαν άμεσα 19 προσφορές! Το ξενοδοχείο, το οποίο για χρόνια διαχειριζόταν η οικογένεια Πανταζόπουλου, μπήκε στο μάτι ακόμα και επιχειρηματιών από το Ισραήλ που οσφρίστηκαν τη μυρωδιά του χρήματος. Αντίστοιχα μεγάλη επένδυση είναι και εκείνη που ολοκληρώνεται σύντομα στην κοσμική παραλία Καλό Λιβάδι, εκεί όπου πέρυσι βρισκόταν το restaurant-beach club «Monarch», το οποίο έκλεισε οριστικά. Στη θέση του θα λειτουργήσει το fusion ιαπωνικό εστιατόριο «Rakkan» που είχε κάνει μεγάλη αίσθηση όταν πρωτοάνοιξε στην Κηφισιά, μια επένδυση για την οποία ξοδεύτηκαν όπως ακούγεται εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ, αφού ξηλώθηκαν τα πάντα και κατασκευάστηκαν από την αρχή με πανάκριβα υλικά.

Στον βορινό Πάνορμο επαναλαμβάνεται το ίδιο σκηνικό. Πλήρης ανακατασκευή του εστιατορίου, την εικόνα του οποίου επιμελείται ο διακεκριμένος αρχιτέκτονας Θανάσης Κυρατσούς, σεβόμενος τον απέριττο μυκονιάτικο ρυθμό και την ομορφιά της παραλίας.

Executive σεφ αναλαμβάνει η Αυγερία Σταπάκη και τη διεύθυνση έχει ο Γιώργος Παπαγεωργίου. Το ενδιαφέρον, όμως, επικεντρώνεται στο πρόσωπο που βρίσκεται πίσω από τη νέα επένδυση αφού πρόκειται για τον επιχειρηματία Γιάννη Αναστασίου, έμπορο πετρελαιοειδών που δεν φείδεται χρημάτων, όπως λένε στο νησί.



Το μοντέρνο γιαπωνέζικο beach bar-restaurant «Rakkan» αλλάζει τελείως την εικόνα της παραλίας Καλό Λιβάδι

Στον χορό των επενδύσεων έχει μπει και ο πρώην εκδότης Αντώνης Λυμπέρης με τη σύζυγό του Ελενα Μακρή-Λυμπέρη, οι οποίοι έκριναν ότι ήρθε η δική τους στιγμή να γίνουν μέρος της εμπορικής αγοράς της Μυκόνου. Ενας μικρός χώρος, μόλις 50 τ.μ., στην τοποθεσία Καλογερά στη Χώρα, δίπλα από το φημισμένο εστιατόριο «Hakkasan», αποτέλεσε μήλον της Εριδος μεταξύ του ζεύγους Λυμπέρη και του κοσμηματοπώλη Γιώργου Κατραμόπουλου. Ο δεύτερος είχε μάλιστα δώσει τα χέρια με τον ιδιοκτήτη του καταστήματος Παναγιώτη Σκιαδά, χωρίς να γνωρίζει ότι παράλληλα είχε εκδηλώσει ενδιαφέρον για την εκμετάλλευση του χώρου και ο πρώην εκδότης που επανήλθε με μεγαλύτερη προσφορά: 100.000 ευρώ «αέρα» και 6.000 ευρώ ενοίκιο φέρεται να έδωσε στον ιδιοκτήτη ο κ. Λυμπέρης που ήδη έχει αναθέσει τη διαμόρφωση του χώρου σε αρχιτεκτονικό γραφείο. Οι καλαίσθητες πλην πανάκριβες δημιουργίες της συζύγου του, που φέρουν την ονομασία «Elena Makri Mykonos Collection», θα βρίσκονται στις προθήκες του νεότευκτου καταστήματος. Πρόκειται για ρούχα και αξεσουάρ που δημιουργήθηκαν με τις παραδοσιακές τεχνικές, δηλαδή με το χέρι, χρησιμοποιώντας υφάσματα και υλικά υψηλής ποιότητας, σχεδιασμένα και κατασκευασμένα στην Ελλάδα.

Στη Χώρα επίσης ο γνωστός κοσμηματοπώλης Elias Kassis αγόρασε το ακίνητο που βρίσκεται μεταξύ των καταστημάτων «Franck Müller» και «Chopard» προκειμένου να επεκτείνει τις επιχειρήσεις του.

Αίσθηση όμως έκανε και η είδηση της επαναλειτουργίας του θρυλικού μπαρ «Caprice» έστω και με άλλη ονομασία και άλλους ιδιοκτήτες. Οι δραστήριοι Μυκονιάτες επιχειρηματίες Κώστας Σκαγιάς και Ηρακλής Ζησιμόπουλος βρίσκονται πίσω από την αναμόρφωση του χώρου, έχοντας δώσει σαφή εντολή προς το τεχνικό τιμ που ανέλαβε το έργο να μην αλλοιωθεί ο αρχιτεκτονικός σχεδιασμός του - ένα από τα στοιχεία που το τοποθέτησαν στη λίστα με τα δέκα κορυφαία μπαρ του πλανήτη σύμφωνα με το «Newsweek». Οπως είχε αποκαλύψει το «ΘΕΜΑ», ο κάτοχος του ακινήτου στο οποίο στεγαζόταν το «Caprice» και ιδιοκτήτης του ξενοδοχείου «Semeli», Γιώργος Ζησιμόπουλος, κατάφερε έπειτα από πολυετή δικαστικό αγώνα εξαιτίας σημαντικών οικονομικών διαφορών να πάρει τα κλειδιά του καταστήματος από τον Νίκο Γρυπάρη, τον άνθρωπο που το εκμίσθωνε επί σειρά δεκαετιών και πολύ σύντομα αναμένεται και η ανακοίνωση της νέας επωνυμίας του μπαρ.



Το ζεύγος Νίκος Λάσκαρης - Τζώρτζια Ευσεβίου φέρνουν από τη Ζυρίχη στη Μύκονο την μπουτίκ «Tserkov» με τις υψηλές δημιουργίες της haute couture

Πάνω ακριβώς από τον χώρο του πρώην «Caprice» «προσγειώνεται» το τρίτο καλύτερο VIP club του Λονδίνου, το «Charlie», που θα προσφέρει την ατμόσφαιρα των κλαμπ των 20s και 30s σε μια πιο μοντέρνα εκδοχή, με τη συμβολή του αρχιτέκτονα Παύλου Νινιού. Πρόκειται για ένα franchise deal με τον ιδιοκτήτη του ακινήτου Ηρακλή Ζησιμόπουλο να αγοράζει την επωνυμία του φημισμένου λονδρέζικου κλαμπ, οι άνθρωποι του οποίου θα συμμετέχουν στην επιχείρηση με ένα ποσοστό επί των εισπράξεων. Η κάθοδος διεθνών ονομάτων έχει ξεκινήσει εδώ και δύο χρόνια, με γνωστούς οίκους μόδας, μπαρ και εστιατόρια να φιλοξενούνται σε μυκονιάτικους χώρους, όπως το «Buddha Bar» στο ξενοδοχείο «Santa Marina», το «Bonbonniere» στην παλιά «Αίγλη» που φέτος μεταφέρεται στην παραλία του Αϊ-Γιάννη, το «Ling Ling by Hakkasan», το «Toy Room» και το «Moni club». Στο πρώην «Space» στη Λάκκα όπως όλα δείχνουν θα εγκατασταθεί το διαχρονικό mainstream κλαμπ του Λονδίνου «Ministry of Sound», με νέο διαχειριστή του χώρου τον ιδιοκτήτη του μπαρ «Αστρα», Μπάμπη Πασάογλου. Ο επιχειρηματίας φαίνεται ότι δεν τα βρήκε με τους ιδιοκτήτες του «Toy Room», ένα από τα δημοφιλέστερα κλαμπ στον κόσμο με παραρτήματα σε Σεν Τροπέ, Παρίσι, Ντουμπάι, Κάννες και Νέα Υόρκη αφού, σύμφωνα με πληροφορίες, έκρινε υπερβολικές τις απαιτήσεις των ιδιοκτητών του. Ούτε, όμως, το «Maddox Club London» κατάφερε να κλείσει κάποιο χώρο στη Μύκονο, αφού οι φήμες που το ήθελαν να στεγάζεται στο «Cabaret» στο παλιό λιμάνι δεν επιβεβαιώθηκαν ποτέ. Ενδιαφέρον έχει δείξει και το restaurant-bar «Novikov», το πιο αγαπημένο από το 2012 στέκι του Λονδίνου στην καρδιά του Μέιφερ.



6.000 ευρώ ενοίκιο τον μήνα για 50 τ.μ. δίνει το ζεύγος Λυμπέρη στον ιδιοκτήτη του καταστήματος που ανοίγει σύντομα με ρούχα και αξεσουάρ της Ελενας Μακρή-Λυμπέρη



Μερικά εκατομμύρια ευρώ κόστισε πέρυσι στο ζεύγος Νίκου Λάσκαρη - Τζώρτζιας Ευσεβίου η αγορά του κτιρίου που στεγαζόταν επί σειρά ετών το υποκατάστημα της Alpha Bank. Εκεί στεγάζεται φέτος η μπουτίκ «Tserkov» με τις επώνυμες φίρμες ρουχισμού. Αντίστοιχο κατάστημα, ιδιοκτησίας και αυτό του ζεύγους Λάσκαρη λειτουργεί εδώ και καιρό στη Ζυρίχη.

Στην παραλία του Αϊ-Γιάννη ανοίγει φέτος το εκπληκτικό «Bill and Koo Coast» του επιχειρηματία Θεοδόση Κακούτη. Πρόκειται για ξενοδοχειακή μονάδα με 17 σουίτες, μια ανάσα από τη θάλασσα, με τα γνωστά υψηλά στάνταρ της ομώνυμης ξενοδοχειακής επιχείρησης. Σύμφωνα με πληροφορίες, το κόστος της επένδυσης ξεπερνά τα 2 εκατ. ευρώ και η τιμή «πόρτας» τα 600 ευρώ ανά μέσο όρο τη βραδιά.

Ο διακεκριμένος Σύρος εικαστικός Τζαμάλ Σοράτλι, γεννημένος στη Σαλάμια της Συρίας το 1961, με εκθέσεις που έχουν φιλοξενηθεί σε ΗΠΑ (Νέα Υόρκη), Γερμανία (Ντίσελντορφ), Λίβανο, Ιορδανία, Ντουμπάι, έχοντας λάβει πολλές διακρίσεις και βραβεία στον αραβικό κόσμο, ανέλαβε τη σχεδίαση και διακόσμηση δύο πολυτελέστατων ξενοδοχειακών μονάδων, μία εκ των οποίων στο Καλό Λιβάδι την ανέγερση των οποίων έχει αναλάβει η Pima Group.



«Bill and Koo Coast»: 17 σουίτες μοναδικής αρχιτεκτονικής πάνω στο κύμα με τιμή πόρτας 600 ευρώ (μέσο όρο) έφτιαξε στην παραλία του Αϊ-Γιάννη ο επιχειρηματίας Θεοδόσης Κακούτης

Δεν είναι όμως μόνο τα νέα πολυτελή ξενοδοχειακά συγκροτήματα που ετοιμάζονται να ανοίξουν φέτος τις πύλες τους στοχεύοντας σε ξένους τουρίστες με φουσκωμένα πορτοφόλια, αλλά και τα ήδη υπάρχοντα που αναβαθμίζονται σε πεντάστερα για τον ίδιο ακριβώς λόγο. Οι ξενοδοχειακές μονάδες του επιχειρηματία Μάριου Δακτυλίδη, το «Καλυψώ» και το «Κοράλλι», έχουν ανακαινιστεί ολοκληρωτικά και πλέον θεωρούνται επίσημα πέντε αστέρων, όπως και το «Boheme» του επιχειρηματία Βαγγέλη Αδαμαντίδη.

Το σίγουρο είναι ότι η Μύκονος βρίσκεται κυριολεκτικά σε επιχειρηματικό οργασμό, έτοιμη να φορέσει τα καλά της στην «πρόβα τζενεράλε» για τη σεζόν, όπως θεωρείται το Πάσχα, το οποίο φέτος τυγχάνει να πέφτει την Πρωτομαγιά. Αγνωστο ακόμα αν οι Ελληνες θα κάνουν την παραδοσιακή απόβαση στο νησί δεδομένων των επερχόμενων φοροεπιδρομών, αλλά είναι γεγονός ότι η Μύκονος μπορεί να πορευτεί και χωρίς αυτούς.


19 οι μνηστήρες για το φιλέτο του ΤΑΙΠΕΔ, το ξενοδοχείο-μπουτίκ «Λητώ». Τιμή εκκίνησης τα 8 εκατ. ευρώ (αριστερά)

Ο διακεκριμένος Σύρος εικαστικός Τζαμάλ Σοράτλι έχει επιμεληθεί τη σχεδίαση και διακόσμηση δύο πολυτελών ξενοδοχείων στη Μύκονο που χρηματοδοτεί ο όμιλος Pima Group (δεξιά)

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Δείτε Επίσης