Σε πλήρη αμηχανία και χωρίς πολιτικό σχεδιασμό για την επόμενη ημέρα η κυβέρνηση

Σε πλήρη αμηχανία και χωρίς πολιτικό σχεδιασμό για την επόμενη ημέρα βρίσκεται η κυβέρνηση μετά την διάψευση των εκτιμήσεων της για το ασφαλιστικό.
Μέσα σε περιρρέουσα ατμόσφαιρα που διαμορφώνεται από την διαταραχή της κοινωνικής συνοχής που προκάλεσε η αυταρχική πολιτική της στο ασφαλιστικό και ενώ θα συνεχίζεται η πολιτική αντιπαράθεση τουλάχιστον σε επίπεδο βουλής η κυβέρνηση την εβδομάδα αυτή θα πρέπει να χειρ

Σε πλήρη αμηχανία και χωρίς πολιτικό σχεδιασμό για την επόμενη ημέρα βρίσκεται η κυβέρνηση μετά την διάψευση των εκτιμήσεων της για το ασφαλιστικό.
Μέσα σε περιρρέουσα ατμόσφαιρα που διαμορφώνεται από την διαταραχή της κοινωνικής συνοχής που προκάλεσε η αυταρχική πολιτική της στο ασφαλιστικό και ενώ θα συνεχίζεται η πολιτική αντιπαράθεση τουλάχιστον σε επίπεδο βουλής η κυβέρνηση την εβδομάδα αυτή θα πρέπει να χειρισθεί τον επονείδιστο συμβιβασμό για το σκοπιανό που προσπαθούν να επιβάλλουν οι αμερικανοί.

Μετά και την παρέμβαση του Προέδρου της Δημοκρατίας είναι διάχυτη η εντύπωση ότι η αντιπαράθεση της κυβέρνησης με την αντιπολίτευση και τα εργατικά συνδικάτα για το ασφαλιστικό έχει προκαλέσει σοβαρή διαταραχή της κοινωνικής συνοχής.
Οι εκτιμήσεις της κυβέρνησης ότι από σήμερα θα είχε τελειώσει με το ασφαλιστικό και θα έβαζε μπροστά τα επόμενα θέματα της ατζέντα της διαψεύσθηκαν. Το αίτημα για δημοψήφισμα παρατείνει το θέμα του ασφαλιστικού για μία ακόμη εβδομάδα. Παράλληλα υπάρχει και το αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για αναπομπή του νομοσχεδίου. Φυσικά ο Πρόεδρος δεν θα προβεί σε τέτοια ενέργεια είναι όμως πολύ πιθανό να επαναλάβει τις θέσεις του για την ανάγκη διασφάλισης της κοινωνικής συνοχής. Το σημαντικότερο όμως είναι ότι η κυβέρνηση βγαίνει πολύ πιο τραυματισμένη από την μάχη του ασφαλιστικού από ότι είχε αρχικά προβλέψει.

Δεν κατάφερε να πάρει την κοινωνία με το μέρος της ούτε να απομονώσει τους απεργούς. Αντίθετα έχει δημιουργηθεί η πεποίθηση στην κοινωνία ότι η αντι-μεταρρύθμιση τελικώς με τον έναν ή τον άλλο τρόπο θίγει την πλειοψηφία του πληθυσμού χωρίς να δίνει λύση στο πρόβλημα. Επιπλέον με την συλλογή υπογραφών από την ΓΣΕΕ για την διενέργεια δημοψηφίσματος το θέμα θα παραμείνει για αρκετό χρονικό διάστημα και θα διαμορφώνει αρνητικό κλίμα που θα δυσχεραίνει τις άλλες κινήσεις της κυβέρνησης που είναι σε νεοφιλελεύθερη κατεύθυνση όπως είναι οι ιδιωτικοποιήσεις που έχουν ακόμη απομείνει σε λιμάνια, αεροδρόμια, Ολυμπιακή, ΟΤΕ, Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, ΔΕΗ κ.λ.π. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο η ρητορεία του επικοινωνιακού επιτελείου «περί αποφασιστικότητας της κυβέρνησης στο μέτωπο των μεταρρυθμίσεων» δεν πείθει ούτε τα ίδια τα στελέχη του κυβερνώντος κόμματος. Βουλευτές και κομματικοί παράγοντες αντίθετα λένε ότι το κόστος του ασφαλιστικού θα κυνηγά την κυβέρνηση μέχρι τις εκλογές και ότι χωρίς ένα μίνιμουμ κοινωνικής αποδοχής  δεν μπορεί να προωθήσει ιδιωτικοποιήσεις σε κρίσιμους τομείς.

Σκοπιανό

Μέσα σε αυτό το αρνητικό πλαίσιο την εβδομάδα που μόλις άρχισε η κυβέρνηση πρέπει να χειρισθεί έναν ταπεινωτικό για την χώρα μας συμβιβασμό στο σκοπιανό που προωθούν οι ΗΠΑ ή να πάει σε ένα βέτο που όμως θα είναι θνησιγενές. Παράλληλα έχει αρχίσει και γίνεται ορατή η διάσταση απόψεων μεταξύ της υπουργού Εξωτερικών που συζητά σε όλα τα επίπεδα και όλες τις προτάσεις και στον πρωθυπουργό κ. Κώστα Καραμανλή ο οποίο έχει δεσμευθεί σε ονομασία που περιλαμβάνει γεωγραφικό προσδιορισμό και θα ισχύει έναντι όλων. Η διπλή ονομασία με το «Νέα Δημοκρατία της Μακεδονίας» για τους διεθνείς οργανισμούς που είναι ο συμβιβασμός που προσπαθούν να επιβάλλουν οι Αμερικανοί και με αναφορά σε «μακεδονική εθνότητα και μακεδονική γλώσσα» στο πακέτο είναι πολύ μακριά από τις κόκκινες γραμμές που είχε βάλλει ο πρωθυπουργός με την ομιλία του στην Βουλή πριν από περίπου τρεις εβδομάδες. Άνθρωποι που είναι κοντά στον πρωθυπουργό θεωρούν πλέον ως πιο πιθανό το βέτο.

Σενάρια

Σύγχυση όμως επικρατεί στο κυβερνητικό επιτελείο και όσον αφορά στο ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών. Ενώ ο πρωθυπουργικός σύμβουλος κ. Γιάννης Λούλης κάνει λόγο για ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών και μάλιστα διαδοχικών γιατί με τον εκλογικό νόμο Σκανδαλίδη δεν εξασφαλίζεται αυτοδυναμία άλλα στελέχη του κυβερνητικού επιτελείου μιλούν για εξάντληση της τετραετίας. Σε κάθε περίπτωση εκεί που συμπίπτουν όλοι είναι στον φόβο που προκαλεί η δυναμική της κεντροαριστεράς και παράλληλα των συμμαχικών κυβερνήσεων που δείχνει να επιβάλλεται από την κοινωνία. Η ΝΔ χωρίς συγγενείς δυνάμεις και ενώ είναι ήδη σε πτώση δεν μπορεί να αντιμετωπίσει την στροφή της κοινωνίας προς τα κεντροαριστερά που αποδεικνύει η πέραν πάσης πρόβλεψης ενίσχυση του ΣΥΡΙΖΑ. Πρόκειται για μία πολιτική στροφή της κοινωνίας που ενισχύεται από τις διεθνείς εξελίξεις. Η διεθνής οικονομική κρίση δείχνει ότι το μοντέλο του άκρατου νεοφιλελευθερισμού έχει κλείσει τον κύκλο του και ήδη στην Ευρώπη και Αμερική έχουν αρχίσει η συζητήσεις για έναν άλλο ρόλο του κράτους περισσότερο παρεμβατικό.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr