Από ρευματικό πυρετό έπασχε η 17χρονη Αφγανή που πέθανε στο Ελληνικό

Σύμφωνα με πληροφορίες, είχε βαρύ ιστορικό - Τη δεύτερη φορά διακομίστηκε με ασυστολία στο Λαϊκό Νοσοκομείο



Ρευματικό πυρετό είχε η 17χρονη Αφγανή
η οποία διέμενε στον καταυλισμό προσφύγων του Ελληνικού και έχασε τη ζωή της την περασμένη Τρίτη.

Μέχρι στιγμής δεν έχουν γίνει γνωστά τα ακριβή αίτια του θανάτου της άτυχης κοπέλας, ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, είχε βαρύ ιστορικό, ενώ ο ρευματικός πυρετός της είχε προκαλέσει βαλβιδοπάθεια.

Όπως έγινε γνωστό, λίγες ημέρες προτού πεθάνει, η 17χρονη αισθάνθηκε αδιαθεσία και μεταφέρθηκε στο Λαϊκό Νοσοκομείο. Την πρώτη φορά που πήγε εκεί, το κορίτσι είχε διάρροιες και εμετούς.

Κατά πληροφορίες από το νοσοκομείο, οι γονείς δεν αντιλαμβάνονταν την σοβαρότητα της κατάστασης και αντέδρασαν όταν οι γιατροί τους ζήτησαν να παραμείνουν για νοσηλεία. Σύμφωνα με τις ίδιες αναφορές, δεν υπήρχε διερμηνέας μαζί με τους γονείς της κοπέλας, γεγονός που καθιστούσε δύσκολη την επικοινωνία με τους γιατρούς, οι οποίοι μπόρεσαν να διαπιστώσουν μόνο από κάποιο έγγραφο που τους έδωσαν οι συγγενείς της 17χρονης ότι έπασχε από ρευματικό πυρετό. 

Ωστόσο, επίσημες απαντήσεις για τον θάνατό της κοπέλας δεν υπάρχουν καθώς οι γονείς της δεν επιθυμούν να γίνει νεκροψία, ενώ την ίδια ώρα επιρρίπτουν ευθύνες στους γιατρούς για το γεγονός ότι το παιδί τους έχασε τη ζωή τους.

Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με πληροφορίες, ενώ οι γιατροί υποστηρίζουν ότι η ίδια η η Μαχάζ -όπως ήταν το όνομά της κοπέλας- δεν παρέμεινε στο νοσοκομείο καθώς η οικογένειά της ανέλαβε την ευθύνη για εκείνη και την πήρε πίσω στον καταυλισμό, οι γονείς της 17χρονης λένε πως οι γιατροί τους επέτρεψαν να φύγουν από το νοσοκομείο και να επιστρέψουν στο Ελληνικό, παρά την άσχημη κατάσταση στην οποία βρισκόταν η κοπέλα, δεδομένου και του ιστορικού της.

Η Μαχάζ επέστρεψε τελικά στον καταυλισμό, ωστόσο, εκεί η κατάσταση της υγείας επιδεινώθηκε και τότε οι γονείς της τη μετέφεραν εκ νέου στο Λαϊκό Νοσοκομείο. Όμως, ήταν πλέον αργά, καθώς ο οργανισμός της 17χρονης κοπέλας ήταν εξαντλημένος.

Τελικά η κοπέλα πέθανε από ανακοπή καθώς στο νοσοκομείο τη δεύτερη φορά διακομίστηκε με ασυστολία.

Νωρίτερα την Πέμπτη, πληροφορίες που είδαν το «φως» της δημοσιότητας ανέφεραν πως η 17χρονη έπασχε από κάποιο αυτοάνοσο νόσημα το οποίο της προκάλεσε καρδιακή ανεπάρκεια, ενώ άλλες έλεγαν ότι είχε λεπτοσπείρωση, ένα ενδεχόμενο που αποκλείστηκε καθώς η συγκεκριμένη ασθένεια δεν προκαλεί ανακοπή καρδιάς.


Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών: Επικίνδυνες συνθήκες διαβίωσης στο Ελληνικό
Όλα αυτά ενώ ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών ζητά από την Πολιτεία την άμεση λήψη μέτρων για την προστασία της Δημόσιας Υγείας, κάνοντας λόγο για επικίνδυνες συνθήκες διαβίωσης των προσφύγων και μεταναστών, στην προσφυγική δομή του Ελληνικού. 

Ο ΙΣΑ υποστηρίζει ότι «ο θάνατος της 17χρονης στον καταυλισμό του Ελληνικού ανάδειξε τα κρίσιμα ζητήματα Δημόσιας υγείας που ανακύπτουν λόγω της ανεπαρκέστατης διαχείρισης των υγειονομικών ζητημάτων που προκύπτουν από την προσφυγική κρίση από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας». 

Σύμφωνα με τους γιατρούς τίθεται σε κίνδυνο η υγεία των προσφύγων και των μεταναστών και ειδικά των ευπαθή ομάδων (παιδιά, ηλικιωμένοι, χρόνιοι πάσχοντες) από τις κακές συνθήκες υγιεινής στους χώρους φιλοξενίας και την έκθεσή τους στις καιρικές συνθήκες.

Μάλιστα, προειδοποιούν δε ότι με την άνοδο της θερμοκρασίας, θα αυξηθεί ο κίνδυνος εμφάνισης λοιμωδών νόσων οι οποίες μπορεί να μεταδοθούν και στον τοπικό πληθυσμό, ζητούν από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας να λάβει τα ενδεδειγμένα μέτρα, για την προστασία της Δημόσιας Υγείας.

Τέλος, ο ΙΣΑ υποστηρίζει ότι δεν έχουν δρομολογηθεί στις περιοχές υψηλού κινδύνου, οι διαδικασίες για να ξεκινήσουν οι ψεκασμοί εναντίον των κουνουπιών, με αποτέλεσμα η χώρα να αντιμετωπίζει το κίνδυνο έξαρσης λοιμωδών νοσημάτων, όπως η ελονοσία, ο ιός του Δυτικού Νείλου και ο Δάγκειος πυρετός.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr