Μίζες, ξέπλυμα και offshore στο κατηγορητήριο για Μαρτίνη

Μίζες, ξέπλυμα και offshore στο κατηγορητήριο για Μαρτίνη

Οι διαδρομές της «μίζας» των 3,1 εκατ. γερμανικών μάρκων που κατηγορείται ότι έλαβε το ζεύγος Μαρτίνη - Πώς μετατράπηκαν σε ακίνητη περιουσία - «Χορός» εκατομμυρίων με δωροδοκίες

Μίζες, ξέπλυμα και offshore στο κατηγορητήριο για Μαρτίνη
Μέσα από έξι διαφορετικούς τραπεζικούς λογαριασμούς στο τραπεζικό σύστημα της Ελβετίας, «πέρασε» η αστρονομική μίζα των 3,133,350,17 γερμανικών μάρκων, με την οποία κατηγορείται ότι δωροδοκήθηκε ο Ανδρέας Μαρτίνης, προκειμένου να προτιμήσει τη γερμανική εταιρεία «Hospitalia International», που θα προμήθευε το «Ερρίκος Ντυνάν» με εξοπλισμό.

Σκοπός του ήταν -σύμφωνα με τα όσα του καταλογίζει η ελληνική Δικαιοσύνη- να σβήσει με τον τρόπο αυτό κάθε ίχνος του παράνομου χρήματος. Η βλάβη για το «Ερρίκος Ντυνάν» -σύμφωνα με την κατηγορία- είναι ισόποση της προμήθειας, 3,1 εκατ. γερμανικών μάρκων, με την οποία κατηγορείται ότι δωροδοκήθηκε ο Ανδρέας Μαρτίνης και τελικά το ποσό αυτό επιβάρυνε το συνολικό τίμημα της σύμβασης.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, τα χρήματα της μίζας ακολούθησαν μία δαιδαλώδη διαδρομή μέσα από τραπεζικούς λογαριασμούς offshore εταιρειών και έπειτα διοχετεύτηκαν στο χρηματοπιστωτικό σύστημα της Ελλάδας, για να μετατραπούν στη συνέχεια σε ακίνητη περιουσία. Κάτοχοι των λογαριασμών αυτών είναι ο ίδιος ο Ανδρέας Μαρτίνης και η σύζυγός του, όπως και ένα ακόμη συγγενικό τους πρόσωπο, που αναφέρεται στο κατηγορητήριο.

Αυτό είναι το «δια ταύτα» της πολύκροτης υπόθεσης ξεπλύματος μαύρου χρήματος με κεντρικό πρόσωπο τον Ανδρέα Μαρτίνη, όπως καταγράφεται στο πολυσέλιδο κατηγορητήριο που έχει συντάξει σε βάρος του άλλοτε ισχυρού άνδρα του «Ερρίκος Ντυνάν» ο ανακριτής Διαφθοράς, Νίκος Τσιρώνης.

Με ένταλμα άλλωστε που εξέδωσε ο ανακριτής, ο Ανδρέας Μαρτίνης συνελήφθη μαζί με τη σύζυγό του, Γεωργία, αργά το απόγευμα της Δευτέρας, στο σπίτι τους στα βόρεια προάστια των Αθηνών από άνδρες της Οικονομικής Αστυνομίας.
Κλείσιμο

Το ζεύγος Μαρτίνη αντιμετωπίζει κατηγορίες σε βαθμό κακουργήματος για ξέπλυμα μαύρου χρήματος, καθώς από έπειτα από ενδελεχή έρευνα που διενήργησαν οι επίκουροι εισαγγελείς Διαφθοράς Αντώνης Ελευθεριάνος και Γιάννης Δραγάτσης με εντολή της προϊσταμένης της Εισαγγελίας Διαφθοράς Ελένης Ράικου, διαπιστώθηκε «χορός» εκατομμυρίων με δωροδοκίες προς τον άλλοτε ισχυρό άνδρα του Ερρίκος Ντυνάν.

Ο Ανδρέας Μαρτίνης και η σύζυγός του οδηγήθηκαν ήδη στον ανακριτή, από τον οποίο ζήτησαν και έλαβαν προθεσμία, προκειμένου να απολογηθούν την ερχόμενη Παρασκευή για όλα όσα τους καταλογίζονται.

Μάλιστα, σε δηλώσεις που έκαναν προς τους δημοσιογράφους αρνήθηκαν τις κατηγορίες, με τη σύζυγο μάλιστα του Ανδρέα Μαρτίνη να υποστηρίζει πως τα χρήματα αυτά προέρχονται από την οικογενειακή της περιουσία και είναι νόμιμα και φορολογημένα.

Το κατηγορητήριο

Ωστόσο, το κατηγορητήριο σε βάρος του ζεύγους Μαρτίνη είναι «καταπέλτης». Αναφέρεται χαρακτηριστικά για τον Ανδρέα Μαρτίνη: «Το ποσό των 3.133.350,17 γερμανικών μάρκων το οποίο η «Hospitalia International» υποσχέθηκε και κατέβαλε σε εσένα προκειμένου εσύ να ταχθείς ως πρόεδρος τόσο της επιτροπής προμηθειών όσο και ως πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ιδρύματος, υπέρ της ανάθεσης σε αυτήν της σύμβασης νοσοκομειακού και ξενοδοχειακού εξοπλισμού για το νοσοκομείο, διοχετεύθηκε στο χρηματοπιστωτικό σύστημα της Ελβετίας διερχόμενο από έξι διαφορετικούς λογαριασμούς, που ανήκαν είτε σε σένα είτε στη σύζυγό σου Γ. Μαρτίνη είτε και στους δύο από κοινού είτε τέλος στον Θ. Κ, προκειμένου να συγκαλυφθεί η αληθινή προέλευσή του και να χαθούν τα ίχνη της κίνησης του από λογαριασμό σε λογαριασμό. Στη συνέχεια διοχετεύθηκε στο χρηματοπιστωτικό σύστημα της Ελλάδα και μετατράπηκε σε ακίνητη περιουσία».

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται στο κατηγορητήριο, στις 6 Απριλίου 1998 το κοινωφελές ίδρυμα με την επωνυμία «Ερρίκος Ντυνάν» εξέδωσε πρόσκληση για την υποβολή προσφορών προμήθειας νοσοκομειακού και ξενοδοχειακού εξοπλισμού στο νοσοκομείο. Μεταξύ των προσφορών που υποβλήθηκαν συμπεριλαμβανόταν εκείνη της εταιρείας «Hospitalia International», η οποία υποβλήθηκε στις 29 Σεπτεμβρίου 1998 και μάλιστα ήταν η μοναδική που αφορούσε το σύνολο των δέκα τμημάτων - τομέα ενδιαφέροντος.

Ωστόσο, σύμφωνα πάντα με την κατηγορία, η προσφορά της εταιρείας δεν ήταν η χαμηλότερη από το σύνολο των προσφορών που υποβλήθηκαν. Κατόπιν τούτου, η επιτροπή προμηθειών του ιδρύματος με την 22/10/1998 εισηγητική έκθεσή της κατέληξε στην επιλογή της προσφοράς της εταιρίας, με ομόφωνη απόφαση της επιτροπής προμηθειών.

Και στο σημείο αυτό αναφέρεται χαρακτηριστικά στο κατηγορητήριο: «Σε εκτέλεση της απόφασης στις 16 Δεκεμβρίου 1998 υπογράφηκε σύμβαση μεταξύ του «Ερρίκος Ντυνάν» που εκπροσωπούνταν από τον Α. Μαρτίνη και της εταιρίας «Hospitalia International» με τίμημα, το οποίο μη συμπεριλαμβανομένου το ΦΠΑ ανερχόταν σε 11.246.014.650 δρχ. Ως πρόεδρος είτε της επιτροπής προμηθειών είτε του κοινωφελούς ιδρύματος παρασιώπησες το γεγονός ότι είχε λάβει από την εταιρεία «Hopitalia International» την υπόσχεση καταβολής υψηλού χρηματικού ποσού 1.873.000.565 δολάρια σε περίπτωση που το Διοικητικό Συμβούλιο αποφάσιζε την ανάθεση της σύμβασης στην εν λόγω εταιρία. Αν δε τα λοιπά μέλη της επιτροπής προμηθειών και του ΔΣ γνώριζαν την πραγματικότητα, δεν θα συναινούσαν στην ανάθεση προμήθειας στην εν λόγω εταιρία, ειδικά μάλιστα με το τίμημα που τελικά επιτεύχθηκε».

Με άλλα λόγια δηλαδή ο Ανδρέας Μαρτίνης κατηγορείται ότι είχε προσυνεννοηθεί για τη μίζα με τους εκπροσώπους της γερμανικής εταιρείας σε περίπτωση που το Διοικητικό Συμβούλιο αποφάσιζε την ανάθεση της σύμβασης στην εν λόγω εταιρεία.

Στην ελβετική τράπεζα Credit Suisse

Το ποσό των 3.133.350,17 γερμανικών μάρκων διοχετεύθηκε στη συνέχεια στην Ελβετία από τον Ανδρέα Μαρτίνη. Αναφέρεται στο κατηγορητήριο: «Σκοπός ήταν να προσδοθεί νομιμοφάνεια στο εν λόγω ποσό, καθώς και η μετατροπή του ως άνω ποσού σε κινητή περιουσία την οποία εσύ και η σύζυγός σου Γ. Μαρτίνη τελέσατε γνωρίζοντας ότι προέρχεται από το κακούργημα της τελεσθείσας από εσένα απάτης και με σκοπό να συγκαλυφθεί η παράνομη προέλευσή της συνιστούν πράξεις νομιμοποίησης εξόδων από εγκληματική δραστηριότητα, προερχομένων από το βασικά αδίκημα της απάτης εκ της οποίας η ζημία υπερβαίνει το ποσό των 120.000 ευρώ».

Σύμφωνα με τη Δικαιοσύνη, το άνοιγμα έξι διαφορετικών λογαριασμών οι διαδοχικές μεταφορές του ίδιους ποσού, η σύσταση υπεράκτιας εταιρείας με έδρα τη Μοράβια Λιβερίας, συνιστούν επανειλημμένη τέλεση της πράξης του ξεπλύματος μαύρου χρήματος.

Σε ό,τι αφορά το ακίνητο που το ζεύγος απέκτησε με μέρος των χρημάτων που προέρχονται από τη μίζα, το κατηγορητήριο αναφέρει: «Για χρονικό διάστημα της τάξης της 15ετίας εσύ και η σύζυγός σου εισπράττετε μίσθωμα ύψους 5.500 ευρώ μηνιαίως με αποτέλεσμα στο συνολικό χρονικό διάστημα να έχετε αποκομίσει ποσό 990.000 ευρώ».

Αξίζει να αναφερθεί ότι η διακίνηση του παράνομου χρήματος άρχισε τον Οκτώβριο του 1998 από λογαριασμούς συμφερόντων της εταιρείας Hospitalia International αλλά και λογαριασμούς του οικονομικού διαχειριστή της ενδιάμεσης εταιρία MIJAS LTD, προς λογαριασμούς του Ανδρέα Μαρτίνη και της συζύγου του Γεωργίας.

Τον Αύγουστο του 2001 μέρος των χρημάτων αυτών εισέρχεται σε τραπεζικό λογαριασμό της Alpha Bank τηρούμενο από την εταιρεία State Enterprises SA, Monrovia Liberia. Πρόκειται για έμβασμα 1,1 εκατ. δολάρια προερχόμενο από λογαριασμό στην Credit Suisse Ελβετίας με
δικαιούχους το ζεύγος Μαρτίνη.

Την επόμενη μέρα το ποσό δραχμαποιήθηκε και εκδόθηκαν τρεις επιταγές ενώ τη μεθεπόμενη μέρα το «Ερρίκος Ντυνάν» ως οικοπεδούχος μεταβίβασε στην State Enterprises ακίνητα κυριότητάς του, ευρισκόμενα εντός του κτιρίου που αποκαλείται Πολιτεία Busuness Centre και το οποίο αποτελεί μέρος του ευρύτερου κτιριακού συγκροτήματος εντός του οποίου στεγάζεται το Νοσοκομείο «Ερρίκος Ντυνάν».

Τέλος, σύμφωνα με το κατηγορητήριο, το τίμημα της πώλησης ανήλθε στο ποσό των 277.400.000 δρχ. που αναφέρεται στο συμβόλαιο ότι καταβλήθηκε ενώπιον συμβολαιογράφου. Μάλιστα, στις 30 Νοεμβρίου της ίδιας χρονιάς μεταβιβάστηκαν στην ίδια εταιρεία δύο θέσεις στάθμευσης έναντι δέκα εκατ. δραχμών. Τα ακίνητα παρέμειναν στην κυριότητα της State Enterprises έως τις 28/12/2010 οπότε και μεταβιβάστηκαν, έναντι 418.540,68 ευρώ, στην Γεωργία Μαρτίνη, επί των οποίων, σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ο Ανδρέας Μαρτίνης παρακράτησε για τον εαυτό την επικαρπία. Την ίδια ημέρα η State Enteprises έπαυσε τις εργασίες της, δηλώνοντας τη μεταβολή αυτή στην αρμόδια ΔΟΥ. 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Δείτε Επίσης