Σύνταξη στα 50 και για τους άνδρες που έχουν ανάπηρο παιδί

Το δεύτερο τμήμα του Ελεγκτικού Συνεδρίου έκρινε αντισυνταγματική την σχετική  νομοθετική ρύθμιση που προβλέπεται το δικαίωμα αυτό μόνο για τις γυναίκες

Οι άνδρες με ανήλικο τέκνο ή ανάπηρη σύζυγο που έχουν συμπληρώσει  το 50ο έτος της ηλικίας τους και έχουν συμπληρώσει 25 έτη ασφάλισης το έτος 2010 (διαδοχική ασφάλιση) δικαιούνται σύνταξης
, αποφάνθηκε το δεύτερο Τμήμα του Ελεγκτικού Συνεδρίου με την υπ΄ αριθμ. 790/2016 απόφασή του, κρίνοντας αντισυνταγματική την σχετική  νομοθετική ρύθμιση που προβλέπεται το δικαίωμα αυτό μόνο για τις γυναίκες.
 
Η διάταξη  του άρθρου 56 παρ. 1  του Συνταξιοδοτικού Κώδικα (ΠΔ 169/2007)   θεσπίζει το 50ο έτος ως όριο ηλικίας για τη συνταξιοδότηση των γυναικών δημοσίων υπαλλήλων που είναι μητέρες με ανήλικα τέκνα ή ανίκανα παιδιά κατά ποσοστό 50%  και άνω ή ανίκανο σύζυγο κατά ποσοστό  67%, εφόσον έχουν θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα μέχρι 31.12.2010.
          
Οι σύμβουλοι του Ελεγκτικού Συνεδρίου με την επίμαχη απόφασή τους για λόγους συνταγματικής ισότητας (ίσης μεταχείρισης των δύο φύλων) επέκτειναν το δικαίωμα αυτό των γυναικών και στους άνδρες.
 
Όπως αναφέρεται στην δικαστική απόφαση  το άρθρο 56 του  Συνταξιοδοτικού Κώδικα που θεσπίζει το 50ο έτος της ηλικίας για σύνταξη των γυναικών δημοσίων υπαλλήλων που είναι μητέρες με ανήλικα τέκνα ή ανίκανα παιδιά κατά ποσοστό  50%  και άνω ή ανίκανο σύζυγο κατά ποσοστό  67%, εφόσον έχουν θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα μέχρι 31.12.2010, πρέπει για λόγους αποκατάστασης της ίσης μεταχείρισης των δύο φύλων να τύχει εφαρμογής και στους άνδρες υπαλλήλους που είναι στην ίδια κατάσταση, που έχουν δηλαδή ανήλικο τέκνο εφόσον θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα μέχρι 31.12.2010.
 
Παράλληλα, η ΠΟΕΔΗΝ κοινοποίησε την επίμαχη απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου στον υπουργό Οικονομικών και ζητεί με τροπολογία σε νόμο ή με υπουργική απόφαση να επεκτείνεται το συνταξιοδοτικό αυτό δικαίωμα και στους άνδρες.

 Όπως υπογραμμίζει η ΠΟΕΔΗΝ «η εν λόγω κατάφορη αδικία μπορεί να στοιχίζει στην κατηγορία αυτή των ανδρών 17 έτη επιπλέον παραμονής στην εργασία, λόγω της αύξησης των ορίων ηλικίας με τους Ν. 4336/2015, Ν. 4337/2016 (όσοι δεν πληρούν τις προϋποθέσεις στο μεταβατικό στάδιο 2015 – 2021)».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr