Στον ανακριτή το ζεύγος Μαρτίνη για τη «μίζα» των 3,1 εκατ. μάρκων

Αντιμετωπίζουν το κακούργημα του ξεπλύματος «μαύρου» χρήματος - Θα προβάλουν, σύμφωνα με πληροφορίες, τον ισχυρισμό ότι τα χρήματα αυτά είναι νόμιμα και φορολογημένα και προέρχονται από περιουσιακά τους στοιχεία

Να αντικρούσει την βαριά κατηγορία του ξεπλύματος «μαύρου» χρήματος, θα επιχειρήσει σήμερα ενώπιον του ανακριτή Διαφθοράς Νίκου Τσιρώνη, ο άλλοτε ισχυρός άνδρας του «Ερρίκος Ντυνάν» Ανδρέας Μαρτίνης και η σύζυγος του, Γεωργία Μαρτίνη, οι οποίοι συνελήφθησαν την περασμένη Δευτέρα για δωροδοκία ύψους 3,1 εκατ. γερμανικών μάρκων από τη γερμανική εταιρεία «Ηospitalia International».



Το ζεύγος Μαρτίνη, πέρασε την πόρτα του ανακριτή λίγο πριν από τις δέκα το πρωί της Παρασκευής, θα επιχειρήσει να αντικρούσει το κατηγορητήριο που αντιμετωπίζει, προβάλλοντας σύμφωνα με πληροφορίες, τον ισχυρισμό ότι τα χρήματα αυτά είναι νόμιμα και φορολογημένα και προέρχονται από περιουσιακά τους στοιχεία.

Η υπόθεση αφορά σε προμήθεια για τον εξοπλισμό του «Ερρίκος Ντυνάν» και σύμφωνα με το κατηγορητήριο που έχει συνταχθεί σε βάρος τους ποσό 3,1 εκατ. μάρκων μπήκε στους λογαριασμούς του Ανδρέα Μαρτίνη και της συζύγου του από τη γερμανική εταιρία «Hospitalia International» με την δέσμευση ο κ. Μαρτίνης ως πρόεδρος του ΔΣ να δημιουργήσει τις συνθήκες ώστε τα υπόλοιπα μέλη της διοίκησης να επιλέξουν τα προϊόντα του γερμανικού κολοσσού για τον εξοπλισμό του νοσοκομείου.

Την υπόθεση ερεύνησαν οι επίκουροι εισαγγελείς Διαφθορά κ.κ. Γιάννης Δραγάτσης και Αντώνης Ελευθεριάνος για περίπου δύο χρόνια με εντολή της εισαγγελέως Διαφθοράς κυρίας Ελένης Ράικου. Από τα στοιχεία που συγκέντρωσαν οι εισαγγελείς – κυρίως όταν απαντήθηκαν τα αιτήματα δικαστικής συνδρομής που είχαν αποστείλει στο εξωτερικό - προέκυψαν οι δαιδαλώδεις διαδρομές του μαύρου χρήματος μέσα από τραπεζικούς λογαριασμούς offshore εταιρειών πριν αυτό διοχετευτεί στο χρηματοπιστωτικό σύστημα της Ελλάδας και «επενδυθεί» σε ακίνητη περιουσία. Κάτοχοι των ενοχοποιητικών λογαριασμών διαπιστώθηκε ότι ήταν ο ίδιος ο κ. Μαρτίνης και η σύζυγός του, όπως και ένα ακόμη συγγενικό τους πρόσωπο.
Η δράση του κ. Μαρτίνη, σύμφωνα με το κατηγορητήριο, τοποθετείται χρονικά το 1998, κι ενώ το νοσοκομείο βρισκόταν υπό ανέγερση. Ο πρόεδρος του ΔΣ του κοινωφελούς ιδρύματος εξέδωσε πρόσκληση για την υποβολή προσφορών προμήθειας νοσοκομειακού εξοπλισμού και μεταξύ άλλων υποβλήθηκε προσφορά της γερμανικής εταιρίας ΗospitaliaInternational.

Παρότι δεν ήταν η οικονομικότερη προσφορά, η επιτροπή προμηθειών του «Ερρίκος Ντυνάν» κατέληξε στην επιλογή της. Και αυτό έγινε, σύμφωνα με τη δικαιοσύνη, διότι «ο Ανδρέας Μαρτίνης ως πρόεδρος είτε της επιτροπής προμηθειών είτε ως πρόεδρος του ΔΣ του κοινωφελούς ιδρύματος παρασιώπησε το γεγονός ότι είχε λάβει από τη Ηospitalia International την υπόσχεση καταβολής υψηλού χρηματικού ποσού 1,9 εκατ. δολαρίων σε περίπτωση που το ΔΣ αποφάσιζε την ανάθεση της σύμβασης για τον εξοπλισμό στην εν λόγω εταιρία».
Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, εάν τα υπόλοιπα μέλη της επιτροπής προμηθειών και του ΔΣ γνώριζαν την πραγματικότητα, δεν θα συναινούσαν στην ανάθεση του έργου στην εταιρία Hospitalia International, με τίμημα μάλιστα το οποίο ανέρχονταν 11.246.014.650 δραχμές.
Τα χρήματα της μίζας κατατέθηκαν στην ελβετική τράπεζα Credit Suisse και επέστρεψαν σύμφωνα με τους εισαγγελείς στην Ελλάδα μέσω της αγοράς ακινήτων. Η βλάβη για το «Ερρίκος Ντυνάν» -σύμφωνα με την κατηγορία- είναι ισόποση της προμήθειας, 3,1 εκατ. γερμανικών μάρκων, με την οποία κατηγορείται ότι δωροδοκήθηκε ο Ανδρέας Μαρτίνης και τελικά το ποσό αυτό επιβάρυνε το συνολικό τίμημα της σύμβασης.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr